Ξημερώνει Σάββατο παραμονή Χριστουγέννων. Δεν θυμάμαι αν σας το έχω πει αλλά και να σας το έχω πει πιθανότατα δεν θα το θυμάστε εσείς, δεν είμαι άνθρωπος που ανυπομονεί για τις γιορτές. Όταν τελικά φτάνουν όμως κάπως κάτι ωραίο θα γίνει και θα περάσω όμορφα μαζί με τους αγαπημένους μου ανθρώπους.

Άρα ποιος καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσει αυτό το Σαββατοκύριακο από το  μια επίσκεψη στην έκθεση Modern Love στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Λεωφ. Καλλιρρόης και Αμβρ. Φραντζή). Το Modern Love, σε επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου, καλλιτεχνικής διευθύντριας του ΕΜΣΤ, είναι μια έκθεση για την αγάπη και τους στενούς ανθρώπινους δεσμούς στα χρόνια του ύστερου καπιταλισμού, της παγκοσμιοποίησης, της ψηφιακής διασύνδεσης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Διερευνά πώς η ψηφιακή τεχνολογία και η σύγχρονη οικονομία έχουν μετασχηματίσει το συναίσθημα και τις κοινωνικές σχέσεις και πώς η εμπειρία του εικονικού καταλύει τα όρια μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου. Εξετάζει πώς το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν, από τη μία, διευκολύνει την έκφραση διαφορετικών ταυτοτήτων και εναλλακτικών τρόπων ύπαρξης και κατασκευής του εαυτού και πώς, από την άλλη, παίζουν επιβαρυντικό ρόλο στην καλλιέργεια παθολογιών, όπως ο ναρκισσισμός, η εμμονή αυτοπροβολής, η ψηφιακή εξάρτηση και η εμπορευματοποίηση του συναισθήματος. Μελετά πώς η διαπλοκή της πραγματικότητας, του εικονικού και της φαντασίας, δημιουργεί πολύπλοκες ψυχολογικές και διαπροσωπικές καταστάσεις και εμπλοκές.

Καταγράφει κοινωνικά πρότυπα και προκλήσεις καθώς και τις δυνατότητες που παρουσιάζει το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσον αφορά τις πιο οικείες και κοντινές μας σχέσεις. Είναι μια έκθεση για την ενσώματη εμπειρία του ψηφιακού και την ασώματη εμπειρία της εγγύτητας στη σημερινή εποχή, μετά την πανδημία, στα χρόνια των ψυχρών οικειοτήτων. Η έκθεση δανείζεται τον υπότιτλό της από το βιβλίο της Eva Illouz, Cold Intimacies: The Making of Emotional Capitalism, που αναλύει πώς οι σύγχρονες στενές, οικείες σχέσεις καθορίζονται όλο και περισσότερο από οικονομικά και πολιτικά μοντέλα διαπραγμάτευσης και ανταλλαγής. Συμμετέχουν 24 καλλιτέχνες από 14 χώρες. Η έκθεση είναι προϊόν μιας συνεχιζόμενης έρευνας και έρχεται στο ΕΜΣΤ μετά από παρουσιάσεις στο Museum für Neue Kunst | Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Φράιμπουργκ στη Γερμανία, στην Kunsthalle του Ταλίν, στο IMPAKT Media Organization και το Μουσείο Centraal στην Ουτρέχτη. Για το ΕΜΣΤ, η έκθεση έχει διευρυνθεί και έχουν προστεθεί Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες. Οι περισσότεροι εκ των τελευταίων παρουσιάζουν το έργο τους για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Το βράδυ η Αλέξια μας περιμένει στο Half Note Jazz Club (Τριβωνιανού 17 ) θα ερμηνεύσει τραγούδια από την αγγλόφωνη πτυχή της δισκογραφίας της, από τον ιστορικό πια τζαζ δίσκο της, «In a Jazz Mood», στον οποίο συμμετέχουν οι θρύλοι της τζαζ, Chick Corea και John Patitucci, από τον αναγνωρισμένο από τα Grammys δίσκο της «Birds Have To Fly» σε συνεργασία με τον Peter Massink, από τον τριπλό της δίσκο «Re-bE» σε δικές της συνθέσεις, αναβιώνοντας ταυτόχρονα ορισμένα από τα κλασικά τραγούδια standards, της αμερικανικής τζαζ, επανερμηνεύοντας τις μουσικές των σπουδαίων Nina Simone, Chick Corea, Betty Carter, Billie Holiday, Abbey Lincoln, John Coltrane, με ειδικά επιλεγμένα τραγούδια, γκόσπελ και ragtime των Louis Armstrong, Dizzy Gillespie, Fats Waller, Cab Calloway, κ.ά.

Κυριακή, ανήμερα Χριστουγέννων, βόλτα στο κέντρο της Αθήνας και φαγητό στο περίφημο Βασίλαινας (Βρασίδα 13) όπου ο σεφ Μάνος Γαρνέλης θα το κάνει πάλι το θαύμα του. Ενώ το βράδυ νωρίς στις 19:00 θα βρεθώ στο Θέατρο Τέχνης (Φρυνίχου 4) όπου η Εύη Σαουλίδου ερμηνεύει τη «Στέλλα με τα κόκκινα γάντια» του Ιάκωβου Καμπανέλλη -έργο στο οποίο βασίστηκε η θρυλική Στέλλα του Μιχάλη Κακογιάννη- σε σκηνοθεσία Γιάννου Περλέγκα. Στην παράσταση, η τραγική ερωτική ιστορία διαδραματίζεται μέσα σε έναν κόσμο που με τα ρεμπέτικα τραγούδια και το γλέντι προσπαθεί να αποδράσει από την καταπιεστική καθημερινότητα, τα έμφυλα στερεότυπα και την βαθιά οικονομική κρίση μιας κοινωνίας που αναζητά την ταυτότητά της ενώ παλεύει να ανακάμψει από τα ερείπια του Εμφυλίου.

Ποτό και καλή παρέα μετά το θέατρο, απολογισμός σαββατοκύριακου Χριστουγέννων στο Μπρίκι (Φρύνης 18) ή Μπρικάκι για τους φίλους. Μπάρα, Έλενα και Τάκης στο σέρβις, Ερασμία Μάνου στις μουσικές.

Και του χρόνου!