Μέσα στον χειμώνα μου έλειψε η θάλασσα. Επειδή μια βουτιά σε αυτή δεν είναι εφικτή, αφού δεν είμαι χειμερινή κολυμβήτρια, βρίσκω άλλο τρόπο να τη χαρώ. Το μεσημεράκι θα επισκεφτώ η έκθεση “The Sea Around Us” εστιάζει στη διαχρονική σχέση των ανθρώπων με τη θάλασσα. Μέσα από έργα σύγχρονης τέχνης που εμπνέονται από τον μόχθο, την ανεμελιά, την προσδοκία, τη μοναξιά και τη συλλογικότητα, η εικαστική έκθεση προσφέρει μια σύγχρονη ανάγνωση της θάλασσας και των λιμανιών, ενώ μια ειδικά σχεδιασμένη εγκατάσταση διαπερνά τον χώρο και μας ταξιδεύει στα λιμάνια της Οδησσού και της Μασσαλίας μέσα από επιμελημένο αρχειακό υλικό που προέκυψε από τη διετή έρευνα του Εργαστηρίου Ιστορίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες,-ιδες: Νίκος Μάρκου, Jacob Moe, Hira Nabi, Ευτύχης Πατσουράκης, Γιώργος Σαλαμέ, Lena Maria Thüring. Η έκθεση πραγματοποιείται στον χώρο TAVROS (Αναξαγόρα 33, Ταύρος).

Και μετά, αφού γνωστόν η θάλασσα ανοίγει την όρεξη, για burger και φυσικά μπίρα στην εξαιρετική μπιραρία Nomads Athens (Ερμού 135, Θησείο) Εκεί, μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε 24 taps, 35 φιάλες και κουτάκια αλλά και guest ετικέτες, ενώ σίγουρα θα δοκιμάσω και τις house beers.

Το βράδυ όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Gagarin 205 (Λιοσίων 205) για το live ΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Vol2 – με Τα Παιδιά της Παλαιότητας, Melentini, Tango with Lions και Λάμδα. Και όπως μου είπε ο Παντελής Δημητριάδης λίγο πριν το live «Το Gagarin είναι από το 2006 «το δεύτερο σπίτι μου», καθώς επληρώθη η τότε επιθυμία-προφητεία του εκλιπόντος ιδρυτή του, η αγαπητική σχέση που είχα αναπτύξει με τον οποίο καθιστά το γεγονός ακόμα πιο φορτισμένο συγκινησιακά για μένα. Ξέρω κάθε σημείο της σκηνής και των παρασκηνίων, του χώρου όλου, μέσα κι έξω. Περισσότερο όμως ανυπομονώ να δω γνωστά και άγνωστα πρόσωπα και να επιβεβαιώσω ένα αυξανόμενο αίσθημα ικανοποίησης που τα ΠτΠ έχουν πια το δικό τους αφοσιωμένο κοινό, χωρίς απαραιτήτως επικαλύψεις και επισκιάσεις».

Την Κυριακή, λίγο συννεφιά, λίγο ήλιος, όπως προβλέπει το Meteo. Λέω να μην πτοηθώ, να βγω να περπατήσω στην Πλάκα και να καταλήξω στα Μπακαλιαράκια του Δαμίγου (Κυδαθηναίων 41) που φέτος κλείνει 158 χρόνια ζωής.  Σπεσιαλιτέ του βέβαια ο φρέσκος μπακαλιάρος Νορβηγίας με σκορδαλιά.

Το απόγευμα στις 18:00 θα βρεθώ στην Κατάληψη της Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου (Σχολείον Ειρήνης Παπά, Λεωφ. Αθηνών-Πειραιώς 52) για να παρακολουθήσω τη ταινία «Τελευταίο σημείωμα», του Παντελή Βούλγαρη. Εκεί θα είναι και ο σπουδαίος μας σκηνοθέτης, η Ιωάννα Καρυστιάνη και ο Ανδρέας Κωνσταντίνου για να συζητήσουμε, μετά το τέλος της προβολής, πώς διαμορφώνεται το τοπίο στις παραστατικές τέχνες μετά το Προεδρικό Διάταγμα που υποβαθμίζει τις σπουδές των Δραματικών Σχολών. Έχει νόημα να είμαστε εκεί και να στηρίξουμε, γιατί χωρίς Τέχνη ζωή δεν βγαίνει.