Η Φάρμα Λακκαγκίνη, βρίσκεται στις Αφίδνες, στους πρόποδες της Ιπποκρατείου Πολιτείας και σε απόσταση αναπνοής από τη λίμνη Μπελέτσι. Εκεί, ο Γιάννης Πάντος, γιος του γενετιστή Κωνσταντίνου Πάντου, έχει διαμορφώσει μια έκταση σε πάρκο αναψυχής το οποίο περιλαμβάνει εστιατόριο, ξωκλήσι, παιδική χαρά και φιλοξενεί διάφορα ζώα σε διαμορφωμένες περιφραγμένες εκτάσεις. Στη φάρμα μπορεί κανείς να δει ελάφια, λάμα, κατσίκια, άλογα, διάφορα πτηνά και φυσικά καγκουρό.

Φωτ.: Κική Παπαδοπούλου / Olafaq
Φωτ.: Κική Παπαδοπούλου / Olafaq

Τα καγκουρό είναι του είδους Wallaby και είναι λίγο μικρότερα από τα κλασικά θηλαστικά που έχουμε όλοι υπόψιν μας.

Η ράτσα των συγκεκριμένων καγκουρό ονομάζεται Wallaby: Είναι άκακα, φιλικά, τρώνε τριφύλλι, γρασίδι και αναπαράγονται συνήθως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Με τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2021 κάηκε μεγάλο μέρος της δασικής έκτασης στην ευρύτερη περιοχή της Ιπποκρατείου Πολιτείας και κινδύνευσε η φάρμα Λακκαγκίνη με τις φλόγες να φτάνουν περιμετρικά της. Ευτυχώς λόγω του συστήματος πυρόσβεσης που διαθέτει, τους εθελοντές και την Πυροσβεστική, κατάφεραν να σώσουν τόσο τα ζώα όσο και τις εγκαταστάσεις.

Φωτ.: Κική Παπαδοπούλου / Olafaq

 

Φωτ.: Κική Παπαδοπούλου / Olafaq

Μέσα σε όλη αυτή την δυστοπία, ήρθε στον κόσμο λοιπόν ένα θηλυκό καγκουρό, το οποίο μάλιστα είναι κατάλευκο και έχει κόκκινα μάτια. Ο λόγος; Γεννήθηκε με αλμπινισμό και είναι εξαιρετικά σπάνιο: ένα από τα 8 που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Φωτ.: Κική Παπαδοπούλου / Olafaq

Ο αλφισμός προκαλείται από την έλλειψη της χρωστικής ουσίας μελανίνη και οφείλεται σε βλάβη των γονιδίων που καθορίζουν τη σύνθεση της τυροσινάσης, του ενζύμου που είναι υπεύθυνο για τη βιοσύνθεση της μελανίνης. Η έλλειψη αυτή μπορεί να είναι κληρονομική, μπορεί όμως να είναι και αποτέλεσμα του γενετικού φαινόμενου της μεταλλαγής. Το συγκεκριμένο καγκουρό έχει αλφισμό, είναι ολόλευκο και έχει κατακόκκινα μάτια. Είναι εκπληκτικά όμορφο και εξαιρετικά σπάνιο. 

Ξαφνικά, πέρσι τον Αύγουστο,μέσα στο ολοκαύτωμα, ένα λευκό καγκουρό ξεπρόβαλε μέσα από το μάρσιπο της μαμάς του.

Το να γεννηθεί ένα λευκό καγκουρό σε αριθμούς μεταφράζεται ως εξής: Παγκοσμίως υπάρχουν περίπου 62 εκατομμύρια καγκουρό όλων των ειδών. Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν 8, επομένως ένα καγκουρό αλμπίνος γεννιέται σχεδόν ανά 8 εκατομμύρια γεννήσεις. Μια από αυτές συνέβη εδώ, τον Αύγουστο του 2021 και το θηλυκό λευκό καγκουρό συμβολίζει για εμάς την ελπίδα. Είναι το μικρότερο σε ηλικία από όλα όσα υπάρχουν αυτή τη στιγμή εκεί έξω.

Φωτ.: Κική Παπαδοπούλου / Olafaq

“Η φάρμα μεγάλωσε με την αγάπη του ιδιοκτήτη, κυρίου Γιάννη Πάντου, ο οποίος είναι ελληνοαυστραλός και ήθελε πολύ να φέρει και στην Ελλάδα μερικά χαρακτηριστικά ζώα που ζουν στην Αυστραλία όπως είναι τα καγκουρό, τα οποία έχει και στην αυλή του σπιτιού του”, μας είπε ο υπεύθυνος του χώρου Μιχάλης Μπενέης.

Φωτ.: Κική Παπαδοπούλου / Olafaq
Φωτ.: Κική Παπαδοπούλου / Olafaq
Φωτ.: Κική Παπαδοπούλου / Olafaq
Φωτ.: Κική Παπαδοπούλου / Olafaq

Όταν πήγαμε στη φάρμα Λακκαγκίνη και μπήκαμε στον περιφραγμένο χώρο που φιλοξενεί τα εννέα μέχρι τότε καγκουρό, βρεθήκαμε μπροστά σε ένα θαυμαστό γεγονός: Ένα θηλυκό καγκουρό έφερνε στον κόσμο το μωρό της. Πλέον, η παρέα των καγκουρό στις Αφίδνες έγιναν δέκα και είναι εκεί, να θυμίζουν σε όλους μας, ότι η φύση, όσο κι αν την καταστρέφουμε, θα βρίσκει τον δικό της μοναδικό τρόπο να αναγεννιέται ακόμα και μέσα από τις στάχτες της.

Φωτ.: Κική Παπαδοπούλου / Olafaq