Υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο να είσαι ταπεινός και να έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση. Το τελευταίο είναι συχνά μια σιωπηλή μάχη, με σημάδια που μπορεί να μην αναγνωρίζουμε καν στον εαυτό μας. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να λειτουργεί σαν μια εσωτερική φωνή που επηρεάζει τις ενέργειές μας με διακριτικό τρόπο. Αυτή η φωνή λειτουργεί ως ένας εσωτερικός κριτής, ο οποίος παραμένει συχνά απαρατήρητος, καθοδηγώντας τις συμπεριφορές και τις αποφάσεις μας.
Η αυτοεκτίμηση είναι κάτι περισσότερο από το να σου αρέσει γενικά ο εαυτός σου—σημαίνει επίσης να πιστεύεις ότι αξίζεις αγάπη και να εκτιμάς τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις απόψεις, τα ενδιαφέροντα και τους στόχους σου. Μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στο πώς επιτρέπετε στους άλλους να σας συμπεριφέρονται.
Η αυτοεκτίμηση δεν επηρεάζει μόνο το πώς νιώθετε και συμπεριφέρεστε στον εαυτό σας, αλλά μπορεί ακόμη και να επηρεάσει το κίνητρό σας να ακολουθήσετε τα πράγματα που θέλετε στη ζωή και την ικανότητά σας να αναπτύξετε υγιείς, υποστηρικτικές σχέσεις. Παίζει σημαντικό ρόλο σε διάφορους τομείς της ζωής, γι’ αυτό και η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην καθημερινότητα και να σας εμποδίσει από το να επιτύχετε τα όνειρά σας και μία ισορροπημένη ζωή.
Η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι σαν μία εσωτερική φωνή, που επηρεάζει διακριτικά τις ενέργειές σας, σαν ένας εσωτερικός κριτής που παραμένει απαρατήρητος. Είναι αυτές οι μικρές, σχεδόν ανεπαίσθητες συνήθειες που δεν συνειδητοποιούμε ότι κάνουμε και σαμποτάρουμε τον εαυτό αμς.
Ας ρίξουμε λίγο φως σε αυτά τα κρυφά μοτίβα και ας ξεκινήσουμε το ταξίδι προς την αγάπη για τον εαυτό μας.
Λέτε συνεχώς συγγνώμη
Είναι αστείο πώς μια απλή λέξη όπως το «συγγνώμη» μπορεί να αποκαλύψει τόσα πολλά για την αυτοεκτίμησή μας. Μπορεί να μην το συνειδητοποιείτε, αλλά όταν ζητάτε πάντα συγγνώμη, ακόμα και για πράγματα που δεν είναι δικό σας λάθος ή είναι πέρα από τον έλεγχό σας, είναι συχνά σημάδι χαμηλής αυτοεκτίμησης.
Βλέπετε, όταν αισθανόμαστε κατώτεροι από τους άλλους, τείνουμε να ρχνουμε ευθύνες στον εαυτό μας εύκολα. Νιώθουμε την ανάγκη να ζητήσουμε συγγνώμη, νομίζοντας ότι προκαλούμε αναστάτωση ή δημιουργούμε πρόβλημα στους άλλους. Είναι σχεδόν σαν μια αυτόματη απόκριση. Δεν είναι δική σας ευθύνη να διορθώνετε τα πάντα ή να εξομαλύνετε τα πράγματα συνεχώς.
Μπορεί να νομίζετε ότι είστε απλώς ευγενικοί ή διακριτικοί λέγοντας συνεχώς «συγγνώμη». Αξίζει όμως να σκεφτείτε αν πραγματικά ζητάτε συγγνώμη επειδή βάζετε την άνεση και τη γνώμη των άλλων για εσάς πάνω από την αυτοεκτίμησή σας.
Δεν δέχεστε εύκολα κοπλιμέντα
Είναι ένα κλασικό σημάδι χαμηλής αυτοεκτίμησης. Βλέπετε, όταν δεν εκτιμούμε πολύ τον εαυτό μας, παλεύουμε να πιστέψουμε ότι και οι άλλοι μπορεί να δουν αξία σε εμάς. Έτσι, απορρίπτουμε τα κομπλιμέντα, συχνά χωρίς καν να συνειδητοποιούμε ότι το κάνουμε. Τα κομπλιμέντα μπορεί να προκαλέσουν άγχος σε άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση, επειδή αμφισβητούν τις απόψεις τους για τον εαυτό τους και τους κάνουν να αισθάνονται περίεργα και άβολα.
Η άρνηση όμως να δεχτείτε κομπλιμέντα δεν σας κάνει ταπεινούς, απλώς ενισχύει τη χαμηλή αυτοεκτίμησή σας. Όταν κάποιος σας κάνει κομπλιμέντα, προσπαθήστε απλώς να χαμογελάτε και να πείτε «ευχαριστώ». Μπορεί να αισθάνεστε άβολα στην αρχή, αλλά με τον καιρό θα γίνει ευκολότερο και θα σας βοηθήσει να χτίσετε την αυτοεκτίμησή σας.
Είστε υπερβολικά επικριτικοί με τον εαυτό σας
Γνωρίζατε ότι ο εγκέφαλός μας έχει μια φυσική αρνητικότητα; Αυτό σημαίνει ότι τείνουν να εστιάζουν περισσότερο στις αρνητικές πτυχές της ζωής μας παρά στις θετικές. Τώρα, φανταστείτε τι συμβαίνει όταν το συνδυάζετε με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Είναι σαν να ρίχνεις λάδι στη φωτιά. Μπορεί να βρεθείτε να επικρίνετε συνεχώς τις δικές σας ενέργειες, αποφάσεις ή ακόμα και την εμφάνισή σας. Κάθε λάθος ή ελάττωμα φαίνεται να μεγεθύνεται, ενώ τα επιτεύγματα και οι θετικές ιδιότητες μετά βίας καταγράφονται.
Αυτή η συνεχής αυτοκριτική είναι συχνά ένδειξη χαμηλής αυτοεκτίμησης. Είναι σαν να προσπαθούμε να νικήσουμε τους άλλους, επικρίνοντας τον εαυτό μας πριν προλάβει κάποιος άλλος. Μην αφήνετε την αρνητικότητα του εγκεφάλου σας να σας ελέγχει. Προσπαθήστε να επικεντρωθείτε συνειδητά στις δυνάμεις και τα επιτεύγματά σας.
Συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους
Ζούμε σε έναν κόσμο όπου είναι πιο εύκολο από ποτέ να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλους. Μόνο ένα σκρολάρισμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όλα είναι εκεί – τα επιτεύγματα των ανθρώπων, οι καλύτερες στιγμές τους, οι τέλειες ζωές τους. Και αν συγκρίνετε συνεχώς τον εαυτό σας με άλλους, κρίνοντας την αυτοεκτίμησή σας με βάση τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε τους άλλους, είναι συχνά σημάδι χαμηλής αυτοεκτίμησης.
Βλέπετε, όταν αισθανόμαστε καλά με τον εαυτό μας, δεν νιώθουμε την ανάγκη να μετρήσουμε την αξία μας με τους άλλους. Καταλαβαίνουμε ότι ο καθένας έχει το δικό του ταξίδι και ρυθμό. Αλλά όταν έχουμε χαμηλή αυτοεκτίμηση, τείνουμε να χρησιμοποιούμε τους άλλους ως μέτρο για να μετρήσουμε τη δική μας αξία. Ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι δείχνουν μόνο μία εικόνα συχνά με φίλτρα στο διαδίκτυο, όχι τους αγώνες και τις αποτυχίες που αντιμετωπίζουν στα παρασκήνια.
Όταν πιάνεις τον εαυτό σου να πέφτει στην παγίδα σύγκρισης, θυμήσου: είσαι αρκετός, ακριβώς όπως είσαι. Η αξία σας δεν καθορίζεται από τη σύγκριση με τους άλλους.
Δεν λέτε όχι
Έχετε βρεθεί ποτέ να συμφωνείτε σε κάτι που δεν θέλατε να κάνετε μόνο και μόνο επειδή δεν μπορούσατε να πείτε «όχι»; Ίσως καταλήξατε κουρασμένος, χωρίς ενέργεια ή ακόμα και σε καταστάσεις που σας έκαναν να νιώθετε άβολα μόνο και μόνο επειδή φοβηθήκατε να πείτε «όχι» .
Συχνά, τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση αγωνίζονται να διεκδικήσουν τα όριά τους. Ανησυχούν μήπως απογοητεύσουν τους άλλους ή τους θεωρήσουν αγενείς ή αναίσθητους Μπορεί ακόμη και να φοβούνται ότι το να λένε «όχι» θα μπορούσε να οδηγήσει σε απόρριψη ή σύγκρουση.
Αλλά ¨πρέπει να συνειδητοποιήσετε κάτι δεν είναι δουλειά σας να ευχαριστείτε τους πάντες. Είναι εντάξει να βάζετε τις ανάγκες σας πρώτα μερικές φορές. Το να λέτε «όχι» δεν σας κάνει εγωιστή ή αγενή. Σημαίνει απλά ότι φροντίζεις τη δική σου ευημερία. Όταν πρόκειται να πείτε «ναι» σε κάτι που δεν θέλετε να κάνετε, αφιερώστε λίγο χρόνο και αναρωτηθείτε: Το κάνω αυτό από φόβο ή ενοχή; Εάν η απάντηση είναι ναι, ίσως είναι καιρός να εξασκηθείτε στο να λέτε «όχι».
Υποβαθμίζετε τα επιτεύγματά σας
Έχετε βρεθεί ποτέ στη θέση να απορρίπτετε τις δικές σας επιτυχίες; Όπως όταν πετυχαίνεις έναν στόχο ή πετυχαίνεις κάτι μεγάλο και λες στον εαυτό σου ότι δεν είναι κάτι σπουδαίο ή ότι οποιοσδήποτε θα μπορούσε να το είχε κάνει; Αν ναι, να ξέρετε ότι αυτό δεν είναι θέμα ταπεινοφροσύνης, αλλά σημάδι χαμηλής αυτοεκτίμησης.
Όταν δεν βλέπουμε την αξία μας, τείνουμε να υποβαθμίζουμε τα επιτεύγματά μας. Μπορεί να νιώθουμε ότι δεν αξίζουμε έπαινο ή αναγνώριση ή ανησυχούμε ότι οι άλλοι θα πιστέψουν ότι επιδεικνυόμαστε. Αλλά να θυμάστε αυτό: τα επιτεύγματά σας αξίζουν να γιορτάσετε. Είναι απόδειξη της σκληρής δουλειάς, της αφοσίωσης και των δεξιοτήτων σας. Μην αφήσετε τη χαμηλή αυτοεκτίμησή σας να σας κλέψει τις στιγμές υπερηφάνειας και χαράς.
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα πετύχετε κάτι, επιτρέψτε στον εαυτό σας να νιώσει περήφανος. Μοιραστείτε τα καλά σας νέα με κάποιον που νοιάζεται για εσάς. Το κερδίσατε με τον κόπο σας άλλωστε
Αποφεύγετε τις προκλήσεις και τις νέες εμπειρίες
Είναι κάτι που κάνουμε πολλοί από εμάς με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Αποφεύγουμε τις προκλήσεις ή τις νέες εμπειρίες επειδή δεν πιστεύουμε στις δικές μας ικανότητες. Νομίζουμε ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί, αρκετά έξυπνοι ή αρκετά ικανοί. Ένα είναι όμως σίγουρο: Η προσωπική εξέλιξη ανάπτυξη συμβαίνει έξω από τη ζώνη άνεσής μας. Σίγουρα, είναι τρομακτικό και άβολο, αλλά είναι επίσης το τοπίο που ανακαλύπτουμε τις δυνατότητές μας.
Μην αφήνετε τον φόβο της αποτυχίας να σας κρατήσει πίσω. Κάντε αυτό το παραπάνω, έξτρα βήμα. Μπορεί να εκπλήξετε τον εαυτό σας με αυτά που είστε ικανοί.
Τελειομανία
Συχνά θεωρείται καλό στοιχείο, σωστα; Να προσπαθείς πάντα για το καλύτερο, ποτέ να μην συμβιβάζεσαι με τίποτα λιγότερο. Συχνά όμως, η τελειομανία είναι μια μάσκα που κρύβει χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Βλέπετε, όταν δεν αισθανόμαστε αρκετά καλά, μπορεί να θέλουμε να πετύχουμε την τελειότητα σε μια προσπάθεια να αποδείξουμε την αξία μας. Θέτουμε απίστευτα υψηλούς, μη ρεαλιστικούς στόχους για τους εαυτούς μας και διαλυόμαστε ψυχικά όταν δεν τους πετυχαίνουμε.
Δυσκολεύεστε να εκφράσετε τα συναισθήματά σας
Έχετε νιώσει ποτέ ότι τα συναισθήματά σας δεν είναι έγκυρα ή σημαντικά; Ή ίσως, έχετε μείνει σιωπηλοί για κάτι που σας ενοχλεί, μόνο και μόνο για να αποφύγετε τη σύγκρουση ή την ταλαιπωρία; Τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση συχνά δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Μπορεί να πιστεύουν ότι τα συναισθήματά τους δεν είναι τόσο σημαντικά όσο των άλλων ή να φοβούνται πώς μπορεί να αντιδράσουν οι άλλοι.
Πρέπει όμως να καταλάβετε ότι τα συναισθήματά σας είναι έγκυρα. Αποτελούν μέρος αυτού που είστε. Έχετε κάθε δικαίωμα να τα εκφράσετε με σεβασμό.
Όταν συγκρατείς τα συναισθήματά σου, να θυμάσαι το εξής: Το να μιλάς και να εκφράζεις τα θέλω σου και τα όριά σου δεν είναι γιατί θες να προκαλείς σύγκρουση, είναι γιατί είναι σημαντικό να εκφράζεις τον εαυτό σου και να διεκδικείς τις ανάγκες σου. Είναι ένα ουσιαστικό μέρος της αυτοφροντίδας και της οικοδόμησης αυτοεκτίμησης.
Νιώθετε ανάξιοι αγάπης και ευτυχίας
Ίσως το πιο τρομακτικό σύμπτωμα της χαμηλής αυτοεκτίμησης είναι το να νιώθεις ανάξιος για αγάπη και ευτυχία. Μπορεί να νιώθετε ότι δεν αξίζετε καλά πράγματα στη ζωή ή ότι δεν είστε άξιοι να σας αγαπούν γι’ αυτό που είστε.
Ο δρόμος προς την οικοδόμηση της αυτοεκτίμησης δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Είναι μια διαδικασία, ένα ταξίδι γεμάτο με μικρές νίκες, αποτυχίες και πολύτιμα μαθήματα. Θυμηθείτε, στόχος δεν είναι να γίνετε κάποιος άλλος, αλλά να αγκαλιάσετε αυτό που πραγματικά είστε: ένα μοναδικό άτομο που αξίζει την αγάπη, το σεβασμό και όλα τα υπέροχα πράγματα που έχει να προσφέρει η ζωή.
✥ Δείτε επίσης: 10 εύκολες συνήθειες, που δύσκολα κατακτώνται, αλλά κάνουν θαύματα
Υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο να είσαι ταπεινός και να έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση. Το τελευταίο είναι συχνά μια σιωπηλή μάχη, με σημάδια που μπορεί να μην αναγνωρίζουμε καν στον εαυτό μας. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να λειτουργεί σαν μια εσωτερική φωνή που επηρεάζει τις ενέργειές μας με διακριτικό τρόπο. Αυτή η φωνή λειτουργεί ως ένας εσωτερικός κριτής, ο οποίος παραμένει συχνά απαρατήρητος, καθοδηγώντας τις συμπεριφορές και τις αποφάσεις μας.
Η αυτοεκτίμηση είναι κάτι περισσότερο από το να σου αρέσει γενικά ο εαυτός σου—σημαίνει επίσης να πιστεύεις ότι αξίζεις αγάπη και να εκτιμάς τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις απόψεις, τα ενδιαφέροντα και τους στόχους σου. Μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στο πώς επιτρέπετε στους άλλους να σας συμπεριφέρονται.
Η αυτοεκτίμηση δεν επηρεάζει μόνο το πώς νιώθετε και συμπεριφέρεστε στον εαυτό σας, αλλά μπορεί ακόμη και να επηρεάσει το κίνητρό σας να ακολουθήσετε τα πράγματα που θέλετε στη ζωή και την ικανότητά σας να αναπτύξετε υγιείς, υποστηρικτικές σχέσεις. Παίζει σημαντικό ρόλο σε διάφορους τομείς της ζωής, γι’ αυτό και η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην καθημερινότητα και να σας εμποδίσει από το να επιτύχετε τα όνειρά σας και μία ισορροπημένη ζωή.
Η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι σαν μία εσωτερική φωνή, που επηρεάζει διακριτικά τις ενέργειές σας, σαν ένας εσωτερικός κριτής που παραμένει απαρατήρητος. Είναι αυτές οι μικρές, σχεδόν ανεπαίσθητες συνήθειες που δεν συνειδητοποιούμε ότι κάνουμε και σαμποτάρουμε τον εαυτό αμς.
Ας ρίξουμε λίγο φως σε αυτά τα κρυφά μοτίβα και ας ξεκινήσουμε το ταξίδι προς την αγάπη για τον εαυτό μας.
Λέτε συνεχώς συγγνώμη
Είναι αστείο πώς μια απλή λέξη όπως το «συγγνώμη» μπορεί να αποκαλύψει τόσα πολλά για την αυτοεκτίμησή μας. Μπορεί να μην το συνειδητοποιείτε, αλλά όταν ζητάτε πάντα συγγνώμη, ακόμα και για πράγματα που δεν είναι δικό σας λάθος ή είναι πέρα από τον έλεγχό σας, είναι συχνά σημάδι χαμηλής αυτοεκτίμησης.
Βλέπετε, όταν αισθανόμαστε κατώτεροι από τους άλλους, τείνουμε να ρχνουμε ευθύνες στον εαυτό μας εύκολα. Νιώθουμε την ανάγκη να ζητήσουμε συγγνώμη, νομίζοντας ότι προκαλούμε αναστάτωση ή δημιουργούμε πρόβλημα στους άλλους. Είναι σχεδόν σαν μια αυτόματη απόκριση. Δεν είναι δική σας ευθύνη να διορθώνετε τα πάντα ή να εξομαλύνετε τα πράγματα συνεχώς.
Μπορεί να νομίζετε ότι είστε απλώς ευγενικοί ή διακριτικοί λέγοντας συνεχώς «συγγνώμη». Αξίζει όμως να σκεφτείτε αν πραγματικά ζητάτε συγγνώμη επειδή βάζετε την άνεση και τη γνώμη των άλλων για εσάς πάνω από την αυτοεκτίμησή σας.
Δεν δέχεστε εύκολα κοπλιμέντα
Είναι ένα κλασικό σημάδι χαμηλής αυτοεκτίμησης. Βλέπετε, όταν δεν εκτιμούμε πολύ τον εαυτό μας, παλεύουμε να πιστέψουμε ότι και οι άλλοι μπορεί να δουν αξία σε εμάς. Έτσι, απορρίπτουμε τα κομπλιμέντα, συχνά χωρίς καν να συνειδητοποιούμε ότι το κάνουμε. Τα κομπλιμέντα μπορεί να προκαλέσουν άγχος σε άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση, επειδή αμφισβητούν τις απόψεις τους για τον εαυτό τους και τους κάνουν να αισθάνονται περίεργα και άβολα.
Η άρνηση όμως να δεχτείτε κομπλιμέντα δεν σας κάνει ταπεινούς, απλώς ενισχύει τη χαμηλή αυτοεκτίμησή σας. Όταν κάποιος σας κάνει κομπλιμέντα, προσπαθήστε απλώς να χαμογελάτε και να πείτε «ευχαριστώ». Μπορεί να αισθάνεστε άβολα στην αρχή, αλλά με τον καιρό θα γίνει ευκολότερο και θα σας βοηθήσει να χτίσετε την αυτοεκτίμησή σας.
Είστε υπερβολικά επικριτικοί με τον εαυτό σας
Γνωρίζατε ότι ο εγκέφαλός μας έχει μια φυσική αρνητικότητα; Αυτό σημαίνει ότι τείνουν να εστιάζουν περισσότερο στις αρνητικές πτυχές της ζωής μας παρά στις θετικές. Τώρα, φανταστείτε τι συμβαίνει όταν το συνδυάζετε με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Είναι σαν να ρίχνεις λάδι στη φωτιά. Μπορεί να βρεθείτε να επικρίνετε συνεχώς τις δικές σας ενέργειες, αποφάσεις ή ακόμα και την εμφάνισή σας. Κάθε λάθος ή ελάττωμα φαίνεται να μεγεθύνεται, ενώ τα επιτεύγματα και οι θετικές ιδιότητες μετά βίας καταγράφονται.
Αυτή η συνεχής αυτοκριτική είναι συχνά ένδειξη χαμηλής αυτοεκτίμησης. Είναι σαν να προσπαθούμε να νικήσουμε τους άλλους, επικρίνοντας τον εαυτό μας πριν προλάβει κάποιος άλλος. Μην αφήνετε την αρνητικότητα του εγκεφάλου σας να σας ελέγχει. Προσπαθήστε να επικεντρωθείτε συνειδητά στις δυνάμεις και τα επιτεύγματά σας.
Συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους
Ζούμε σε έναν κόσμο όπου είναι πιο εύκολο από ποτέ να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλους. Μόνο ένα σκρολάρισμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όλα είναι εκεί – τα επιτεύγματα των ανθρώπων, οι καλύτερες στιγμές τους, οι τέλειες ζωές τους. Και αν συγκρίνετε συνεχώς τον εαυτό σας με άλλους, κρίνοντας την αυτοεκτίμησή σας με βάση τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε τους άλλους, είναι συχνά σημάδι χαμηλής αυτοεκτίμησης.
Βλέπετε, όταν αισθανόμαστε καλά με τον εαυτό μας, δεν νιώθουμε την ανάγκη να μετρήσουμε την αξία μας με τους άλλους. Καταλαβαίνουμε ότι ο καθένας έχει το δικό του ταξίδι και ρυθμό. Αλλά όταν έχουμε χαμηλή αυτοεκτίμηση, τείνουμε να χρησιμοποιούμε τους άλλους ως μέτρο για να μετρήσουμε τη δική μας αξία. Ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι δείχνουν μόνο μία εικόνα συχνά με φίλτρα στο διαδίκτυο, όχι τους αγώνες και τις αποτυχίες που αντιμετωπίζουν στα παρασκήνια.
Όταν πιάνεις τον εαυτό σου να πέφτει στην παγίδα σύγκρισης, θυμήσου: είσαι αρκετός, ακριβώς όπως είσαι. Η αξία σας δεν καθορίζεται από τη σύγκριση με τους άλλους.
Δεν λέτε όχι
Έχετε βρεθεί ποτέ να συμφωνείτε σε κάτι που δεν θέλατε να κάνετε μόνο και μόνο επειδή δεν μπορούσατε να πείτε «όχι»; Ίσως καταλήξατε κουρασμένος, χωρίς ενέργεια ή ακόμα και σε καταστάσεις που σας έκαναν να νιώθετε άβολα μόνο και μόνο επειδή φοβηθήκατε να πείτε «όχι» .
Συχνά, τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση αγωνίζονται να διεκδικήσουν τα όριά τους. Ανησυχούν μήπως απογοητεύσουν τους άλλους ή τους θεωρήσουν αγενείς ή αναίσθητους Μπορεί ακόμη και να φοβούνται ότι το να λένε «όχι» θα μπορούσε να οδηγήσει σε απόρριψη ή σύγκρουση.
Αλλά ¨πρέπει να συνειδητοποιήσετε κάτι δεν είναι δουλειά σας να ευχαριστείτε τους πάντες. Είναι εντάξει να βάζετε τις ανάγκες σας πρώτα μερικές φορές. Το να λέτε «όχι» δεν σας κάνει εγωιστή ή αγενή. Σημαίνει απλά ότι φροντίζεις τη δική σου ευημερία. Όταν πρόκειται να πείτε «ναι» σε κάτι που δεν θέλετε να κάνετε, αφιερώστε λίγο χρόνο και αναρωτηθείτε: Το κάνω αυτό από φόβο ή ενοχή; Εάν η απάντηση είναι ναι, ίσως είναι καιρός να εξασκηθείτε στο να λέτε «όχι».
Υποβαθμίζετε τα επιτεύγματά σας
Έχετε βρεθεί ποτέ στη θέση να απορρίπτετε τις δικές σας επιτυχίες; Όπως όταν πετυχαίνεις έναν στόχο ή πετυχαίνεις κάτι μεγάλο και λες στον εαυτό σου ότι δεν είναι κάτι σπουδαίο ή ότι οποιοσδήποτε θα μπορούσε να το είχε κάνει; Αν ναι, να ξέρετε ότι αυτό δεν είναι θέμα ταπεινοφροσύνης, αλλά σημάδι χαμηλής αυτοεκτίμησης.
Όταν δεν βλέπουμε την αξία μας, τείνουμε να υποβαθμίζουμε τα επιτεύγματά μας. Μπορεί να νιώθουμε ότι δεν αξίζουμε έπαινο ή αναγνώριση ή ανησυχούμε ότι οι άλλοι θα πιστέψουν ότι επιδεικνυόμαστε. Αλλά να θυμάστε αυτό: τα επιτεύγματά σας αξίζουν να γιορτάσετε. Είναι απόδειξη της σκληρής δουλειάς, της αφοσίωσης και των δεξιοτήτων σας. Μην αφήσετε τη χαμηλή αυτοεκτίμησή σας να σας κλέψει τις στιγμές υπερηφάνειας και χαράς.
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα πετύχετε κάτι, επιτρέψτε στον εαυτό σας να νιώσει περήφανος. Μοιραστείτε τα καλά σας νέα με κάποιον που νοιάζεται για εσάς. Το κερδίσατε με τον κόπο σας άλλωστε
Αποφεύγετε τις προκλήσεις και τις νέες εμπειρίες
Είναι κάτι που κάνουμε πολλοί από εμάς με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Αποφεύγουμε τις προκλήσεις ή τις νέες εμπειρίες επειδή δεν πιστεύουμε στις δικές μας ικανότητες. Νομίζουμε ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί, αρκετά έξυπνοι ή αρκετά ικανοί. Ένα είναι όμως σίγουρο: Η προσωπική εξέλιξη ανάπτυξη συμβαίνει έξω από τη ζώνη άνεσής μας. Σίγουρα, είναι τρομακτικό και άβολο, αλλά είναι επίσης το τοπίο που ανακαλύπτουμε τις δυνατότητές μας.
Μην αφήνετε τον φόβο της αποτυχίας να σας κρατήσει πίσω. Κάντε αυτό το παραπάνω, έξτρα βήμα. Μπορεί να εκπλήξετε τον εαυτό σας με αυτά που είστε ικανοί.
Τελειομανία
Συχνά θεωρείται καλό στοιχείο, σωστα; Να προσπαθείς πάντα για το καλύτερο, ποτέ να μην συμβιβάζεσαι με τίποτα λιγότερο. Συχνά όμως, η τελειομανία είναι μια μάσκα που κρύβει χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Βλέπετε, όταν δεν αισθανόμαστε αρκετά καλά, μπορεί να θέλουμε να πετύχουμε την τελειότητα σε μια προσπάθεια να αποδείξουμε την αξία μας. Θέτουμε απίστευτα υψηλούς, μη ρεαλιστικούς στόχους για τους εαυτούς μας και διαλυόμαστε ψυχικά όταν δεν τους πετυχαίνουμε.
Δυσκολεύεστε να εκφράσετε τα συναισθήματά σας
Έχετε νιώσει ποτέ ότι τα συναισθήματά σας δεν είναι έγκυρα ή σημαντικά; Ή ίσως, έχετε μείνει σιωπηλοί για κάτι που σας ενοχλεί, μόνο και μόνο για να αποφύγετε τη σύγκρουση ή την ταλαιπωρία; Τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση συχνά δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Μπορεί να πιστεύουν ότι τα συναισθήματά τους δεν είναι τόσο σημαντικά όσο των άλλων ή να φοβούνται πώς μπορεί να αντιδράσουν οι άλλοι.
Πρέπει όμως να καταλάβετε ότι τα συναισθήματά σας είναι έγκυρα. Αποτελούν μέρος αυτού που είστε. Έχετε κάθε δικαίωμα να τα εκφράσετε με σεβασμό.
Όταν συγκρατείς τα συναισθήματά σου, να θυμάσαι το εξής: Το να μιλάς και να εκφράζεις τα θέλω σου και τα όριά σου δεν είναι γιατί θες να προκαλείς σύγκρουση, είναι γιατί είναι σημαντικό να εκφράζεις τον εαυτό σου και να διεκδικείς τις ανάγκες σου. Είναι ένα ουσιαστικό μέρος της αυτοφροντίδας και της οικοδόμησης αυτοεκτίμησης.
Νιώθετε ανάξιοι αγάπης και ευτυχίας
Ίσως το πιο τρομακτικό σύμπτωμα της χαμηλής αυτοεκτίμησης είναι το να νιώθεις ανάξιος για αγάπη και ευτυχία. Μπορεί να νιώθετε ότι δεν αξίζετε καλά πράγματα στη ζωή ή ότι δεν είστε άξιοι να σας αγαπούν γι’ αυτό που είστε.
Ο δρόμος προς την οικοδόμηση της αυτοεκτίμησης δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Είναι μια διαδικασία, ένα ταξίδι γεμάτο με μικρές νίκες, αποτυχίες και πολύτιμα μαθήματα. Θυμηθείτε, στόχος δεν είναι να γίνετε κάποιος άλλος, αλλά να αγκαλιάσετε αυτό που πραγματικά είστε: ένα μοναδικό άτομο που αξίζει την αγάπη, το σεβασμό και όλα τα υπέροχα πράγματα που έχει να προσφέρει η ζωή.
✥ Δείτε επίσης: 10 εύκολες συνήθειες, που δύσκολα κατακτώνται, αλλά κάνουν θαύματα