Η Lexus προχώρησε σε πλήρη επαναπροσδιορισμό του μεγάλου πολυτελούς RX SUV, βασιζόμενη στη μεγάλη κληρονομιά του μοντέλου και ανοίγοντας νέους σχεδιαστικούς και τεχνολογικούς ορίζοντες για να αυξήσει το εύρος των ικανοτήτων και της απήχησής του σε μία ακόμα μεγαλύτερη βάση πελατών. Το 1998, το πρώτο μοντέλο RX ίδρυσε την κατηγορία της αγοράς των πολυτελών SUV. Από τότε, εξελίσσεται συνεχώς και έγινε το πρώτο ηλεκτροκίνητο μοντέλο της premium αγοράς με το λανσάρισμα του RX 400h το 2005. Σήμερα, έχει καθιερωθεί ως παγκόσμιο βασικό μοντέλο της Lexus έχοντας στο ενεργητικό του 3,5 εκατομμύρια πωλήσεις – 300.000 από τις οποίες στην Ευρώπη. Η νέα, πέμπτη γενιά του μοντέλου θα ενισχύσει αυτή τη θέση και τη φήμη της Lexus για σχεδιαστική και τεχνολογική αριστεία. Ο Koji Sato, Πρόεδρος της Lexus International, δήλωσε: «Για το νέο RX ήμασταν αποφασισμένοι να διατηρήσουμε το DNA της Lexus όσον αφορά την κορυφαία ποιότητα, την οδηγική άνεση και τη φινέτσα, αλλά και να προάγουμε την οδηγική εμπειρία στο επόμενο επίπεδο, προσφέροντας μία μοναδική οδηγική υπογραφή ‘Lexus Driving Signature’.»

Μαζί με το νέο NX που λανσαρίστηκε πρόσφατα και το επερχόμενο, αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο RZ, το RX θα βοηθήσει στη δημιουργία του Επόμενου Κεφαλαίου (“Next Chapter”) της μάρκας Lexus. Με αυτά τα τρία μοντέλα η εταιρεία θα έχει την πιο ολοκληρωμένη κάλυψη της αγοράς D/E premium SUV, που αποτελεί την καρδιά της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Lexus. Η Lexus έχει αναπτύξει τη νέα σχεδιαστική γλώσσα Next Chapter για το νέο RX, η οποία περιλαμβάνει ένα αμάξωμα σχήματος ατράκτου – ‘spindle body’ – που υλοποιήθηκε με την ενσωμάτωση της φιλοσοφίας spindle σε ολόκληρο το εμπρός τμήμα του οχήματος. Η ομάδα του RX εμπνεύστηκε επίσης από την πλούσια σχεδιαστική κληρονομιά του μοντέλου για να δημιουργήσει ένα αυτοκίνητο που είναι άμεσα αναγνωρίσιμο ως RX, αλλά με πιο δυναμικό, κομψό και γεμάτο αυτοπεποίθηση χαρακτήρα. Στο εσωτερικό, το οδηγοκεντρικό πιλοτήριο ‘Tazuna’ σχεδιάστηκε για να προσφέρει στον οδηγό άμεσο, διαισθητικό έλεγχο του οχήματος, σύμφωνα με την αρχή ‘χέρια στο τιμόνι, μάτια στον δρόμο’. Βελτιώνει επίσης την οδηγική εμπειρία με τη διαισθητική και απέριττη διάταξή του, που ενισχύεται από το νέο σύστημα πολυμέσων Lexus Link Mutlimedia με τον ενσωματωμένο βοηθό “Hey Lexus“, μία οριζόντια οθόνη αφής 14 ιντσών και απομακρυσμένες λειτουργίες με δυνατότητα πρόσβασης μέσω της εφαρμογής Lexus Link για smartphone. Για να διαμορφώσει την οδηγική υπογραφή ‘Lexus Driving Signature’ του νέου RX, η Lexus βελτιστοποίησε τα θεμελιώδη στοιχεία του SUV, όπως το κέντρο βάρους, τη ροπή αδράνειας, τη μείωση βάρους, την ακαμψία και το σύστημα μετάδοσης κίνησης, προκειμένου να δημιουργήσει έναν πιο φυσικό διάλογο ανάμεσα στο αυτοκίνητο και τον οδηγό. Ο βελτιωμένος χειρισμός και η απόκριση βασίζονται σε μία εξέλιξη της πλατφόρμας GA-K της Lexus που προσφέρει εξαιρετική ακαμψία αμαξώματος και χαμηλό κέντρο βάρους. Το νέο RX διατίθεται με μία γκάμα τριών διαφορετικών ηλεκτροκίνητων συνόλων στην Ευρώπη. Στην καρδιά της προσφοράς της μάρκας στη Δυτική Ευρώπη, το RX 450h+ 2.5L είναι το πρώτο RX που υιοθετεί την plug-in υβριδική τεχνολογία της Lexus. Το υβριδικό ηλεκτρικό RX 350h 2.5L τοποθετείται ως μία αποτελεσματική εναλλακτική λύση έναντι των κινητήρων βενζίνης και diesel μικρότερου κυβισμού, όπως και των ήπιων υβριδικών. Και για πελάτες που αναζητούν πιο συναρπαστικές επιδόσεις, η Lexus εισάγει το πρώτο της υπετροφοδοτούμενο υβριδικό μοντέλο που εστιάζει στις επιδόσεις, το RX 500h 2.4T, που διατίθεται με το καινοτόμο σύστημα ελέγχου κίνησης DIRECT4.

Αποστολή της ομάδας εξωτερικής σχεδίασης ήταν να προσδώσει στο νέο RX μία μοναδική ταυτότητα με αναλογίες προερχόμενες από τη δυναμική οδηγική εμπειρία του. Αυτή η προσέγγιση σηματοδοτεί την περαιτέρω εξέλιξη της σχεδιαστικής φιλοσοφίας “Next Chapter” της Lexus, που παρουσιάστηκε με τη νέα γενιά του μοντέλου NX, μέσω της οποίας η όψη αναδεικνύει άμεσα την απόδοση του SUV και την ποιότητα της οδηγικής εμπειρίας. Την ίδια στιγμή, καθώς οι σχεδιαστές είχαν στραμμένο το βλέμμα τους στο μέλλον, ήταν επίσης απαραίτητο να προβάλλουν το χαρακτήρα της Lexus ως μιας παγκόσμιας πολυτελούς μάρκας και να προσδώσουν στο νέο μοντέλο αναγνωρίσιμα RX χαρακτηριστικά, με λεπτομέρειες που παραπέμπουν στην κληρονομιά του. Αυτές οι διαφορετικές ιδιότητες δίνουν το «παρών» σε ένα αυτοκίνητο με ισχυρή παρουσία στον δρόμο και υψηλές δυνατότητες στον τομέα των επιδόσεων, τολμηρή εμφάνιση και ακλόνητο παρουσιαστικό. Η αίσθηση του “νέου” είναι άμεση και ισχυρή, προσδίδοντας στο SUV οπτικά στοιχεία που ταιριάζουν με το χαρακτήρα των τριών νέων ηλεκτροκινητήριων συνόλων. Η σχεδίαση Next Chapter χρησιμοποίησε ως βάση το σχήμα της ατράκτου από τη χαρακτηριστική μάσκα Lexus για να δημιουργήσει μια σχεδιαστική ταυτότητα ‘spindle body’, ενσωματώνοντας τη σε ολόκληρο το εμπρός τμήμα του οχήματος. Η μάσκα αυτή καθαυτή ερμηνεύεται τώρα ως μία ενιαία μονάδα που ενσωματώνεται στα άκρα του αμαξώματος. Οι νέοι λεπτοί προβολείς και το εμπρός μετατρόχιο που είναι φαρδύτερο κατά 15 mm δίνουν έμφαση στο χαμηλότερο κέντρο βάρους και το δυναμικό παρουσιαστικό.

Λεπτοί προβολείς LED με τρεις projectors προσφέρονται με τη νέα έκδοση RX Luxury και, με σύστημα BladeScan Adaptive High-beam System (AHS) στο μοντέλο F SPORT Performance. Άλλες εκδόσεις χρησιμοποιούν projectors. Αυτοί τοποθετούνται πάνω από τα φώτα ημέρας και διαθέτουν φωτισμό επιφάνειας που έχουν ισχυρή τρισδιάστατη εμφάνιση και σιλουέτα. Οι προβολείς των ανώτερων εκδόσεων έχουν κομψό φωτισμό “fade-in”. Η ποιότητα εκφράζεται και με τα φλας με φωτοδηγούς, που προσφέρουν ένα απρόσκοπτο εφέ φωτισμού. Οι εμπρός προβολείς ομίχλης και τα φώτα στροφής είναι διακριτές μονάδες, ενσωματωμένες σε δακτυλίους τοποθετημένους χαμηλά στον εμπρός προφυλακτήρα. Στο πίσω μέρος, όλα τα φωτιστικά σώματα είναι τοποθετημένα σε μία ‘φωτεινή μπάρα’ σχήματος L με μονό φακό που εκτείνεται σε όλο το πλάτος του οχήματος και αγκαλιάζει τις γωνίες, τονίζοντας τη δυναμική σχεδίαση και υπογραμμίζοντας το νέο λογότυπο της LEXUS. Η οπτική γοητεία της εξωτερικής σχεδίασης συνδυάζεται με την αεροδυναμική απόδοση. Λεπτομέρειες με υψηλή απόδοση περιλαμβάνουν τον ακριβή υπολογισμό του σχήματος και της θέσης της πίσω αεροτομής, μία διακοσμητική λωρίδα που δεν εξέχει από το αμάξωμα και την προσθήκη ενός πτερυγίου στο κάτω άκρο του πίσω προφυλακτήρα που καταστέλλει το στροβιλισμό της ροής του αέρα πίσω από τους πίσω τροχούς. Κάτω από το αυτοκίνητο υπάρχει ένα κάλυμμα κινητήρα με μία ανάγλυφη επιφάνεια που δημιουργεί στροβίλους αέρα καθώς το όχημα κινείται, ενισχύοντας την αίσθηση της σταθερής επαφής του με το δρόμο. Σε όλη την γκάμα, κάθε μοντέλο έχει μεγαλύτερη επιφάνεια επίπεδων καλυμμάτων και επίπεδων θερμομονωτικών, δημιουργώντας ένα επίπεδο πάτωμα που εξομαλύνει τη ροή αέρα.

Το εσωτερικό του RX εκφράζει την πολυτέλεια μέσα από την απλότητα. Η φιλοσοφία “less is more” καταργεί τις περιττές λεπτομέρειες υπέρ μιας cool, σύγχρονης εμφάνισης με καθαρές, απέριττες επιφάνειες. Το αποτέλεσμα αυτής της σχεδιαστικής εξέλιξης της Lexus είναι μία άμεση αίσθηση χώρου, ευεξίας, φινέτσας και άνεσης. Η καμπίνα διατηρεί στοιχεία που απεικονίζουν τη χειροποίητη πολυτέλεια ‘Takumi’ της Lexus και απευθύνονται σε όλες τις αισθήσεις. Ακόμα και η αίσθηση ανοίγματος και κλεισίματος και ο ήχος των θυρών μπήκε στο μικροσκόπιο της ομάδας εξέλιξης. Η νέα σχεδιαστική απλότητα φαίνεται στον τρόπο με τον οποίο το ταμπλό εκτείνεται σαν ένα λιτό, ενιαίο στοιχείο που ενσωματώνει το κάλυμμα του ταμπλό, τον πίνακα οργάνων και τις επενδύσεις των θυρών. Η υιοθέτηση του νέου, ηλεκτρονικού συστήματος απασφάλισης θυρών e-latch επέτρεψε τη μετακίνηση των εσωτερικών λαβών πιο χαμηλά με το επάνω τμήμα των επενδύσεων θυρών να διαμορφώνεται ως μία φυσική προέκταση του ταμπλό.

Το νέο RX είναι το πρώτο μοντέλο της Lexus που προσφέρεται με vegan δερμάτινη επένδυση, η οποία δεν χρησιμοποιεί καθόλου ζωικά προϊόντα, στα καθίσματα, στο τιμόνι και στον επιλογέα ταχυτήτων των εκδόσεων Dynamic. Για την έκδοση Luxury διατίθενται απαλές δερμάτινες επενδύσεις στο νέο χρώμα Dark Sepia, καθώς και στα Ammonite Sand και Hazel, με μαύρα ένθετα. Οι ίδιοι χρωματισμοί διατίθενται για τις δερμάτινες επενδύσεις από ημιανιλίνη των εκδόσεων Rapture με λεπτομέρειες από ξύλο σε Ash Sumi Black και τη νέα επιλογή Dark Bamboo. Οι επενδύσεις θυρών και οι ώμοι των καθισμάτων έχουν ένα νέο ανάγλυφο μοτίβο σχήματος L που δημιουργεί ένα εφέ σκιάς, εμπνευσμένο από την παραδοσιακή Ιαπωνική αισθητική Kageri (dark shadow).

More: https://www.lexus.gr/