«Όποιος με ξέρει θα σας πει ότι πάντα ονειρευόμουν μια μέρα να δω την τέχνη μου σε κάτι τόσο μεγάλο!» λέει στο Dazed η Anna Tangles. «Και τι είναι μεγαλύτερο από το να κάνω την τέχνη μου να τρέχει σε μια πίστα της Formula 1;». Στη λιβανέζικης καταγωγής καλλιτέχνιδα μικτών μέσων, με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, της ανατέθηκε να να δημιουργήσει ένα μοναδικό σχέδιο για την ομάδα της McLaren F1, που παρουσιάστηκε στο φετινό Grand Prix της Formula 1 “Etihad Airways Abu Dhabi 2022”.


Ως εκ τούτου, είναι η πιο πρόσφατη δημιουργός που επωφελήθηκε από το Driven by Change – το πρόγραμμα που ξεκίνησε από την νούμερο ένα παγκόσμια μάρκα ατμίσματος ηλεκτρονικού τσιγάρου, Vuse, και την ομάδα McLaren F1 με σκοπό να ενδυναμώσει και να αναδείξει καλλιτέχνες που δεν αντιπροσωπεύονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα. «Ποτέ δε φανταζόμουν ότι η δουλειά μου θα γινόταν μέρος της ιστορίας του μηχανοκίνητου αθλητισμού», σημειώνει η Tangles.

Η ανάθεση στην Tangles σηματοδοτεί τη δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που μια γυναίκα καλλιτέχνις με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προσκλήθηκε από το Driven by Change για να σχεδιάσει τη σύνθεση της McLaren F1 Team. Πέρσι, τα σχέδια είχε δημιουργήσει η Rabab Tantawy με έδρα το Ντουμπάι, της οποίας τα ζωηρά σχέδια φαινόταν να προαναγγέλλουν την ταχύτητα και την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα του πολυαναμενόμενου αγώνα.

Πηγή: Driven By Change

Από πολλές απόψεις, τα σχέδια της Tangles ξεκινούν από εκεί που σταμάτησε η Tantawy: «Το σχέδιό μου για τους φετινούς αγώνες έρχεται να συμπληρώσει αυτό της Rabab Tantawy από το 2021. Το έργο της Tantawy αντιπροσωπεύει τη σημασία της κοινότητας στην επιτυχία ενός ανθρώπου. Φέτος, το σχέδιό μου αντιπροσωπεύει μια πιο προσωπική ματιά, όπου η ικανότητα του ανθρώπου να εστιάσει είναι απαραίτητη προκειμένου να καταφέρει να γίνει ασταμάτητος. Για την καλύτερη απόδοση, χρειάζεται κανείς τόσο την υποστήριξη των γύρω του όσο και την προσωπική του ώθηση ώστε να πάρει τον έλεγχο».

Όπως η Tantawy – μια εμπνευσμένη και ενεργή υποστηρίκτρια των γυναικών δημιουργών – έτσι και η Tangles, εργάζεται σκληρά για να ενδυναμώσει και να εξυψώσει άλλες γυναίκες που εργάζονται στις τέχνες μέσω μιας συνεχούς σειράς εργαστηρίων και καθοδηγήσεων. Το έργο της για την McLaren F1 βοηθά στην υλοποίηση των στόχων της. Η ίδια δηλώνει σχετικά: «Είναι μεγάλη μου τιμή που συμμετέχω στην πρωτοβουλία Driven by Change της Vuse και της McLaren F1 Team για την παγκόσμια καμπάνια τους που φέρει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα. Όχι μόνο με ενθάρρυνε να επιταχύνω την επιθυμία μου να εξερευνήσω και να προωθήσω περαιτέρω τις [καλλιτεχνικές] γραμμές μου, αλλά έδωσε επίσης στη δουλειά έναν μεγαλύτερο σκοπό. Ελπίζω να συνεχίσω να εμπνέω άλλους στην κοινότητά μου, να ακολουθήσουν το δημιουργικό τους πάθος, και μια μέρα να αφήσουν το στίγμα τους και να πουν την ιστορία τους».

Πηγή: Driven By Change

Γεννημένη Anna Maria Aoun, πήρε το όνομα Tangles εμπνευσμένη από τα μοναδικά μονοχρωματικά γραφικά και γραμμικά στοιχεία της τέχνης της. «Μου αρέσει να αποκαλώ αυτό που κάνω “μπέρδεμα” (tangle) ή “αναπτυσσόμενες γραμμές” για να το εξηγήσω καλύτερα», λέει. «Είναι μια πολύ διαισθητική διαδικασία σχεδίασης. Θα μπορούσατε να πείτε ότι είναι μια μορφή “αυτόματης” δημιουργίας τέχνης. Ξεκινάω πάντα με μία μόνο γραμμή, χωρίς καμία προσδοκία για το αποτέλεσμα, και αυτό είναι πάντα πολύ συναρπαστικό. Μια μικρή σειρά γραμμών μπορεί να έχει ατελείωτες δυνατότητες και εξαρτάται από εμένα και το μυαλό μου το ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσω».

Ενώ η Tangles δημιουργεί συχνά μονόχρωμα έργα τέχνης – την ελκύει το μαύρο για τη «δύναμη, την τόλμη, τη σιγουριά και την ακρίβειά του» καθώς και την ικανότητά του να «διαμορφώνει το φως», ο ζωηρός σχεδιασμός της είναι εκπληκτικά ζωντανός. Ενσωματώνει το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα της παπάγιας και τα μπλε χρώματα της ομάδας McLaren F1, όχι μόνο για να τα αντιπροσωπεύει αισθητικά αλλά «για να κάνει πραγματικά το έργο τέχνης να ξεχωρίσει».

Πρόσφατα, ο Μεξικανός καλλιτέχνης Luis Pablo εντάχθηκε στο δυναμικό του Driven by Change, όταν η δημιουργία του – ένα ζωηρό γλυπτό ενός εξωτικού πουλιού kiwi της Νέας Ζηλανδίας – χρησιμοποιήθηκε για να προαναγγείλει την έναρξη του φετινού Grand Prix στο Μεξικό (Formula 1 Gran Premio De La Ciudad De México 2022). Το συγκεκριμένο γλυπτό δημιουργήθηκε με το παραδοσιακό στυλ λαϊκής τέχνης “alebrije” και αντιπροσωπεύει τη συμβίωση της μεξικανικής κουλτούρας με την ιστορία και το πνεύμα της Ομάδας F1 της McLaren και του γεννημένου στη Νέα Ζηλανδία ιδρυτή της, οδηγού αγώνων Bruce McLaren.

Πηγή: Driven By Change

Με πληροφορίες από: Dazed