Μέχρι σήμερα, οι μέθοδοι αντισύλληψης είναι κυρίως το ανδρικό προφυλακτικό-το οποίο είναι και το μοναδικό που προστατεύει και τους δυο από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα- , η βαζεκτομή -δηλαδή η χειρουργική επέμβαση για στείρωση του άνδρα, το γυναικείο αντισυλληπτικό χάπι το οποίο βασίζεται στην ορμονική μέθοδο αντισύλληψης, το σπιράλ που τοποθετείται μέσα στον κόλπο της γυναίκας και θα μπορούσε να συμπεριλάβει κανείς και την επείγουσα αντισύλληψη που δεν είναι άλλη από το χάπι της επόμενης ημέρας, του οποίου η χρήση γίνεται και πάλι από τη γυναίκα, ένα 24ωρο μετά την επαφή η οποία θεωρείται επικίνδυνη για μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Δεν θα συμπεριλάβουμε στις μεθόδους αντισύλληψης την διακεκομμένη συνουσία ή την σεξουαλική επαφή σύμφωνα με τις ημέρες του κύκλου μιας γυναίκας, αφ΄ενός διότι τα αποτελέσματά τους είναι πολύ μέτρια, άρα και αμφιλεγόμενα και αφ’ετέρου επειδή δεν χρησιμοποιείται κάποιο ιατρικά εγκεκριμένο ή φαρμακευτικό προϊόν. Συμπερασματικά λοιπόν θα λέγαμε ότι η πλειοψηφία των μεθόδων αντισύλληψης, επιβαρύνουν την γυναίκα η οποία επωμίζεται το βάρος της αντισύλληψης σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από τον άνδρα.

Σύντομα όμως, θα έχουμε στη διάθεσή μας και το πρώτο αντισυλληπτικό χάπι για άνδρες, το οποίο βρίσκεται ήδη στην διαδικασία των κλινικών δοκιμών και η αποτελεσματικότητά του εκτιμάται στο ποσοστό του 99%.

Μέσα στο 2022 αναμένεται να ξεκινήσουν οι δοκιμές και στον άνθρωπο, επομένως θα έχουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα. Το συγκεκριμένο σκεύασμα αναπτύσσεται από την Αμερικανική Εταιρεία Χημείας εκτός από το ότι είναι ένα μεγάλο βήμα στον τομέα της φαρμακευτικής, αποτελεί και μια τεράστια νίκη και των δυο φύλων στον τομέα της ισότιμης αντισύλληψης στον οποίο οι γυναίκες είχαν υποστεί μεγαλύτερη επιβάρυνση.

Με την χρηματοδότηση του Ιδρύματος Bill Gates, ομάδα επιστημόνων του βρετανικού Πανεπιστημίου του Ντάντι κινεί επίσης τις έρευνές του προς την ίδια κατεύθυνση με τον καθηγητή Αναπαραγωγικής Ιατρικής Chris Barratt να σχολιάζει σχετικά: «Μετά την εφεύρεση του προφυλακτικού δεν είχαμε σημαντικές αλλαγές στον τομέα της αντρικής αντισύλληψης. Ελπίζουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την ανισότητα και έχουμε κάνει ήδη πρόοδο».