Αν σου συμβαίνει συχνά να εύχεσαι το 24ωρο να είχε περισσότερες ώρες, δεν είσαι μόνος. Δουλειά, μετακινήσεις, μαγείρεμα, εξωτερικές δουλειές, καθαριότητα, ύπνος, πόσα μπορούν να χωρέσουν σε μία μέρα;

Εντάξει, η αλήθεια είναι ότι με λίγο τρέξιμο και στρίμωγμα υπάρχει η δυνατότητα να τακτοποιηθούν αρκετές εκκρεμότητες, όμως το πιο πιθανό είναι στο τέλος να μην υπάρχει ελεύθερος χρόνος, ο οποίος είναι εξαιρετικά σημαντικός για τη ψυχική μας υγεία. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να υιοθετήσουμε τις ακόλουθες συνήθειες ώστε να εξοικονομήσουμε και να κάνουμε περισσότερα πράγματα κάθε μέρα.

Θέσε καθημερινούς στόχους με βάση την ποσότητα της εργασίας σου

Σημασία δεν έχει απλά να φτιάξεις μία λίστα με τις καθημερινές εργασίες, αλλά αυτή η λίστα να σου αφήσει το περιθώριο για ελεύθερο χρόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για να συμβεί αυτό, αρχικά, θα πρέπει να γίνει ποσοτικοποίηση των εργασιών.

Όταν προσπαθούμε να διεκπεραιώσουμε πολλές εργασίες σε μία μέρα, είναι πιθανό μετά από κάποιο σημείο να χαωθούμε επειδή τελικά μπορεί να είναι εφικτό να ολοκληρωθούν όλες.

Γι’ αυτό πριν ξεκινήσεις να εργάζεσαι πάνω σε οτιδήποτε, πρέπει πρώτα να κάνεις μία ημερήσια λίστα, αξιολογώντας τις εκκρεμότητές σου βάσει του χρόνου που θα καταναλώσουν από το 24ωρό σου. Σκεπτόμενος τον εαυτό και τους χρόνους σου, θα γράψεις στη λίστα σου τις πραγματικά επείγουσες δουλειές χωρίς να ξεχάσεις να γράψεις πόσο χρόνο να αφήσεις ελεύθερο για εσένα. Αυτός δεν πρέπει να είναι λιγότερος από μία ώρα ανά ημέρα, αν είναι εφικτό. Και να μην είναι, αν το θέσεις ως στόχο, είναι πιο πιθανό τελικά να συμβεί.

Οι ώρες χωρίς εργασία

Είναι πολύ σημαντικό ο ελεύθερος χρόνος σου να είναι ποιοτικός. Αν σκέφτεσαι όλα τα πράγματα που θα έπρεπε να κάνεις ή εκείνα που δεν έχεις πετύχει ακόμα, δεν πρόκειται να χαλαρώσεις και θα χάσεις ένα μοναδικό προνόμιο: να ζήσεις το τώρα. Εξάλλου, αν είσαι στην τσίτα όλη μέρα και ο εγκέφαλός σου δεν έχει την ευκαιρία να “αδειάσει” οι εργασίες δεν θα πραγματοποιηθούν με αφοσίωση και προσήλωση και αυτό σημαίνει ότι θα μειωθεί η ποιότητά τους.

Αν για παράδειγμα, πρέπει να διαβάσεις ένα βιβλίο για να κάνεις μία εργασία και το μυαλό σου δουλεύει αδιάκοπα σε γρήγορους ρυθμούς, είτε θα έχεις πρόβλημα στην κατανόησή του, είτε θα επανέρχεσαι ξανά σε σημεία που δεν είχες χάσει τη συγκέντρωσή σου με αποτέλεσμα να πιέζεται ο εαυτός και να μειώνεται η απόδοσή σου.

Φρόντισε να εστιάζεις σε ένα πράγμα κάθε φορά. Όταν βγάζεις τον σκύλο σου βόλτα, να μη σκέφτεσαι τι πρέπει να κάνεις αύριο το πρωί ή όταν κάνεις γυμναστική να μην σκέφτεσαι τον υπεύθυνό σου από τη δουλειά.

Εστιάζοντας σε αυτό που κάνεις κάθε φορά, το μυαλό σου θα αρχίσει να αδειάζει, θα είσαι πιο παραγωγικός και θα ολοκληρώνεις τις εργασίες σου σε λιγότερο χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί και ο ελεύθερος χρόνο σου!

Μην αμελείς τον ύπνο

Ίσως έχεις περάσει κι εσύ από αυτή τη φάση που θεωρούσες ότι το πολύ πρωινό ξύπνημα θα λύσει όλα σου τα προβλήματα. Ίσως να ξυπνούσες δύο ώρες νωρίτερα, ελπίζοντας ότι θα τελειώσεις όλες σου τις δουλειές νωρίτερα ώστε να απομείνει στο τέλος της ημέρας περισσότερος ελεύθερος χρόνος.

Ακόμα κι αν τις πρώτες μέρες είσαι αποδοτικός, αν δεν έχεις κοιμηθεί καλά, θα αρχίσουν οι πρώτες δυσκολίες: δεν θα μπορείς να σκεφτείς, δεν θα έχεις ιδέες, θα είσαι πιο αργός, θα έχεις κακή διάθεση, θα θα θα…

Και τι γίνεται όταν είμαστε αναποτελεσματικοί; Ξοδεύουμε πολύτιμο χρόνο από την ημέρα μας.

Αν κοιμάσαι επαρκώς, εξοικονομείς χρόνο και έχεις μία πιο ποιοτική ζωή. Όσο παράδοξο κι αν ακουστεί αυτό: μερικές ώρες παραπάνω ύπνου, μπορούν να σου χαρίσουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο.

Φυσικά όλες αυτές οι συνήθειες δεν είναι τίποτα περισσότερο από καλή αξιολόγηση και αξιοποίηση του χρόνου μας. Αυτό το κείμενο είναι η απάντηση στη φράση «μα δεν μου φτάνει ο χρόνος», την οποία λέμε πολλοί από εμάς. Ναι, θα ήταν χρήσιμο η μέρα να είχε 2-3 περισσότερες ώρες, αλλά ακόμα κι αν αυτό συνέβαινε, πάλι δεν θα μας έφτανε ο χρόνος μετά από λίγο διάστημα. Οπότε ας αξιοποιήσουμε τον διαθέσιμο, όσο μπορούμε καλύτερα.