Τα Χριστούγεννα ήρθαν, και θα φάμε γλυκά, γαλοπούλα και κάστανα και όλα τα καλά. Οικογενειακά τραπέζια, μαζώξεις με φίλους, ποτά, δώρα, μουσική και γέλια. Είναι η τέλεια ευκαιρία να περάσουμε χρόνο με τους αγαπημένους μας και σας έχουμε ιδέες ώστε μετά το φαγητό, να μην πέσουμε σαν βόες στους καναπέδες ναρκωμένοι, αλλά να συνεχίσουμε τη διασκέδαση με παιχνίδια, είτε για όλη την οικογένεια, είτε για φίλους. Ναι, τα επιτραπέζια είναι μία καλή λύση, αλλά καμιά φορά, τα απλά αυτοσχέδια παιχνίδια προσφέρουν άφθονες στιγμές γέλιου.

Παιχνίδια για όλη την οικογένεια

Juke Box

Το παιχνίδι αυτό έχει τραγούδι! Δε χρειάζεται να είστε καλίφωνοι (αν και θα ήταν χρήσιμο για τους υπόλοιπους της παρέας) απλά να ξέρετε τραγούδια. Ανοίγετε ράδιο, και από το τραγούδι που παίζει εκείνη τη στιγμή, μία τυχαία συχνότητα βρίσκει ο πρώτος παίκτης μία λέξη και τραγουδά ένα κομμάτι που εμπεριέχει αυτή τη λέξη. Π.χ. Αν το τραγούδι είναι το: Χάρτινο το φεγγαράκι/ Ψεύτικη ακρογιαλιά/ Αν με πίστευες λιγάκι/ Θα ‘σαν όλα αληθινά, ο παίκτης μπορεί να πει το: Μπορεί να το ‘χουν πλανέψει/ Ακρογιαλιές δειλινά. Και από αυτό ο επόμενος παίκτης να βρει ένα άλλο κομμάτι που εμπεριέχει μία οποιαδήποτε λέξη από το “”Ακρογιαλιές δειλινά”. ΠΡΟΣΟΧΗ! Δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει πάλι την ίδια λέξη, δηλαδή το ακρογιαλιά. Βασικός κανόνας, όποιος τραγουδά, θα πρέπει να ξέρει τουλάχιστον 4 στίχους του κομματιού. Παίζεται πολύ ωραία και με ομάδες γιατί η συμμετοχή είναι μεγάλη και η μάχη ακόμα πιο έντονη.

Παιχνίδι μνήμης

Είναι ένα παιχνίδι που θέλει και φαντασία και καλή μνήμη. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί σταδιακά μία ιστορία από το σύνολο των ατόμων χωρίς όμως να ξεχνάμε τι έχει πει ο προηγούμενος. Κάθε ένας θα λέει 3 λέξεις, και θα συνεχίζει ο διπλανός επαναλαμβάνοντας τις λέξεις αυτές και προσθέτοντας τρεις δικές του, συνεχίζοντας ουσιαστικά την ιστορία.
Π.χ: Παίκτης Α: “Χθες πήγα supermarket”,
παίκτης Β: “Χθες πήγα supermarket και αγόρασα ντομάτες”,
παίκτης Γ: “Χθες πήγα supermarket και αγόρασα ντομάτες, αλλά ξέχασα ότι”
παίκτης Δ ““Χθες πήγα supermarket και αγόρασα ντομάτες, αλλά ξέχασα ότι χρειαζόμουν και μανταλάκια”
Χάνει όποιος ξεχάσει μία λέξη της ιστορίας ή ακόμα και τη σειρά που έχει αναφερθεί!

Μάντεψε ποιος είμαι

Παλιό και αγαπημένο. Το μόνο που χρειάζεστε είναι χαρτάκια, στυλό και λίγη ταινία. Γράφετε σε χαρτάκια χαρακτήρες, υπαρκτούς, φανταστικούς, από παραμύθια, ή και animation, ηθοποιούς, τραγουδιστές. Το κολλάτε στο μέτωπο του άλλου και με ερωτήσεις που μπορούν να απαντηθούν με ναι / όχι, αυτός/η που έχει κολλημένο τον χαρακτήρα στο μέτωπο προσπαθεί να καταλάβει ποιος είναι. Μπορείτε να βάλετε όριο στις ερωτήσεις, όποιος βρει τις περισσότερες φορές ποιος είναι, κερδίζει.
Όνομα, ζώο, φυτό
Χρειαζόμαστε χαρτιά και στυλό. Είναι το κλασικό παιχνίδι που παίζαμε μικρά αλλά στα πλαίσια οικογένειας και παρέας μπορεί να γίνει πολύ ανταγωνιστικό καθώς μπορεί να παιχτεί και σε παρέες. Ένας αρχίζει και λέει από μέσα του την Αλφαβήτα και κάποιος τον σταματάει. Σε όποιο γράμμα σταματήσει, δίνεται το έναυσμα για να ξεκινήσει το παιχνίδι. Αν για παράδειγμα το STOP γίνει στο γράμμα ‘Μ’, τότε οι παίκτες πρέπει να συμπληρώσουν στο χαρτί τους ένα όνομα, ζώο, πράγμα, αντικείμενο, επάγγελμα ή ότι άλλο συμφωνηθεί, το οποίο θα αρχίζει από ‘Μ’. Νικητής είναι αυτός που θα γεμίσει όλες τις κατηγορίες πρώτος.
Υπάρχει και εναλλακτική εκδοχή χωρίς χαρτάκια, βρίσκετε μία κατηγορία, πχ: Πόλεις του κόσμους, ή Ζώα και λέτε πάλι την αλφάβητο, βρίσκετε γράμμα και ξεκινάτε να λέτε ένα Ζώο ας πούμε από αυτό το γράμμα σε σειρά. Συνεχίζετε μέχρι να εξαντληθούν οι ιδέες για ζώα από αυτό το γράμμα, χάνει όποιος δεν καταφέρει να βρει και άρα σπάει τη σειρά.

Μουσικές καρέκλες

Μπορεί να φαντάζει παιδικό και παλιό, αλλά προσφέρει απίστευτο γέλιο ειδικά όταν υπάρχουν και παιδιά. Χρειαζόμαστε καρέκλες, μία λιγότερη από τα άτομα της παρέας. Δηλαδή αν η παρέα είναι 8 άτομα, θα χρειαστείτε 7 καρέκλες. Τις τοποθετούμε στη σειρά κυκλικά, και όταν η μουσική παίζει χορεύουμε γύρω, μόλις σταματήσει πρέπει να βρούμε μία καρέκλα να κάτσουμε. Όποιος δεν προλάβει βγαίνει από το παιχνίδι και συνεχίζουν οι υπόλοιποι μέχρι να μείνει ο νικητής.

Drinking Games

Η απόλυτη κατηγορία παιχνιδιών για παρέα φίλων. Και οικογενειακά μπορείτε βέβαια αν θέλετε, αλλά αν έχετε ανήλικους στην οικογένεια μάλλον θα μείνουν στην απ’ έξω. Παιχνίδια με απλά πράγματα που έχουμε στο σπίτι, τράπουλες, ταινίες, ποτήρια, και σίγουρα αλκοόλ (που λογικά υπάρχει άφθονο).

Beer Pong

Πρώτο και αγαπημένο drinking game όλων, ίσως και παγκοσμίως (εντάξει μπορεί να υπερβάλαμε λίγο εδώ.)
Προϋποθέτει να υπάρχουν πλαστικά ποτήρια, κατά προτίμηση 20, (10 για κάθε πλευρά) μπαλάκια του ping pong, πολύ ποτό και ένα μεγάλο τραπέζι έτσι ώστε τα ποτήρια να τοποθετηθούν σε 2 ομάδες στις άκρες του τραπεζιού.
Γεμίζουμε τα ποτήρια στο 1/3 με ό,τι ποτό υπάρχει εύκαιρο. Τα τοποθετούμε στην άκρη του τραπεζιού σαν να είναι κορίνες του μπόουλινγκ. Ή σε όποιο άλλο σχήμα θέλετε, μικρή σημασία έχει, αρκεί και στις 2 πλευρές να είναι το ίδιο σχήμα.
Στόχος είναι να πετάξετε τα μπαλάκια από το ένα άκρο του τραπεζιού που βρισκόσαστε μέσα στα ποτήρια της άλλης ομάδας. Μπορούν να κάνουν γκελ στο τραπέζι η να τα ρίξετε κατευθείαν.
Σε οποίο ποτήρι πέσει μέσα το μπαλάκι η αντίπαλη ομάδα πρέπει να πιει το περιεχόμενο. Η πρώτη ομάδα που θα τελειώσει τα ποτήρια της άλλης, κερδίζει.

King’s Cup

Για αυτό το παιχνίδι θα χρειαστείς 1-2 τράπουλες, ανάλογα με το πόσα άτομα είστε και μια μεγάλη κούπα ή ένα μεγάλο ποτήρι μπύρας. Το παιχνίδι έχει ως εξής, οι παίκτες κάθονται σε ένα κύκλο, έχει ο καθένας ένα ποτήρι, (προτιμήστε πλαστικά!) και βάζουμε στη μέση ενός τραπεζιού τη μεγάλη κούπα και γύρω γύρω βάζουμε τα χαρτιά της τράπουλας, αναποδογυρισμένα ώστε να μην τα βλέπουμε, κι αφού βέβαια τα έχουμε ανακατέψει καλά. Στο εξής, θέτουμε «κανόνες» για καθένα από τα χαρτιά, ώστε ουσιαστικά να καθορίσουμε τι θα πρέπει να γίνει, αν κάποιος τραβήξει το παρόν χαρτί. Γενικά, οι πιο συνηθισμένοι κανόνες είναι οι εξής, αλλά πάντα μπορείτε να βρείτε δικούς σας:
Άσσος: “Καταρράκτης”. Όλοι ξεκινούν να πίνουν ταυτόχρονα και κανείς δεν πρέπει να σταματήσει πριν σταματήσει ο προηγούμενος. Αυτός που τράβηξε το φίλο είναι εκείνος που πρώτος μπορεί να αποφασίζει πότε θα σταματήσει.
2: “Εσύ”. Αυτός που τράβηξε δείχνει κάποιον και αυτός θα πρέπει να πιει.
3:”Εγώ”. Πίνει αυτός που τράβηξε.
4:”Τραπέζι”. Ο τελευταίος που θα αγγίξει το τραπέζι με το κούτελο, πίνει.
5:”Άντρες”. Πίνουν όλοι οι άντρες.
6:”Γυναίκες”. Πίνουν όλες οι γυναίκες.
7:”Δάχτυλο” Αυτός που τράβηξε διαλέγει μια ανύποπτη στιγμή και βάζει τον αντίχειρα του στην άκρη του τραπεζιού. Ο τελευταίος που θα το κάνει πρέπει να πιεί.
8:”Ταίρι”. Διαλέγεις ένα ταίρι που πρέπει να πίνει μαζί σου κάθε φορά που πίνεις. 9:”Ομοιοκαταληξία”. Ξεκινάτε λέξεις ομοιοκαταληξία, πχ φιλος, σκύλος, μύλος, όποιος δεν έχει λέξη ή πει κάτι που το είπε άλλος πίνει
10:”Κατηγορία” Διαλέγετε μια κατηγορία πχ μάρκες αυτοκινήτων ή χρώματα. όποιος δεν έχει λέξη ή πει κάτι που το είπε άλλος πίνει.
J:”Κανόνας” Αυτός που τράβηξε δημιουργεί έναν κανόνα για τη συνέχεια του παιχνιδιού. Αλλά όταν τραβηχτεί ξανά βαλές ο προηγούμενος κανόνας ακυρώνεται και δημιουργείται ένας νέος.
Q:”Question Master” Αυτός που τράβηξε γίνεται ο question master μέχρι να πάρει άλλος τη θέση του. Όποτε ο QM μιλήσει πρέπει να κάνει ερώτηση. Επίσης, πρέπει όποιος του απαντά να του κάνει ερώτηση (οπότε προσπαθεί να τους παγιδεύσει). Όποιος παραβεί τους κανόνες πίνει.
K:”Ποτήρι”. Όποιος το τραβήξει, πρέπει να βάλει στο κεντρικό ποτήρι ο,τι έχει μείνει στα ποτήρια όλων και να το πιει.

Γενικότερα αυτό είναι το παιχνίδι, μπορείτε να προσαρμόσετε ανάλογα τους κανόνες για έξτρα διασκέδαση.

Παιχνίδι με ταινία

Αυτό είναι ένα παιχνίδι που μπορεί να συνδυαστεί με πολλές ταινίες, αλλά συνηθίζεται με ταινίες που έχουν συνέχεια, όπως πχ «Οι πειρατές της Καραϊβικής» και ουσιαστικά οι παίκτες πρέπει να πίνουν γουλιά ή σφηνάκι κάθε φορά που έχει γίνει ένα από τα πράγματα που έχει συμφωνηθεί. Για προτάσεις σε κανόνες για τη ταινία που διαλέξατε, μπορείτε να βρείτε πολύ εύκολα στο διαδίκτυο. Για παράδειγμα, στις ταινίες «Οι πειρατές της Καραϊβικής» μπορείτε να ορίσετε ως όρους να πίνουν όλοι κάθε φορά που: ακούγονται οι λέξεις «καπετάνιος», «πειρατής/τες» και «πλοίο», κάθε φορά που φαίνεται το μενταγιόν, κάθε φορά που υπάρχει μάχη με σπαθιά και κάθε φορά που ο Τζακ παίρνει ένα πλοίο.
Ή αν διαλέξετε μία Χριστουγεννιάτικη ταινία, να πίνετε όποτε ακούγεται το “Χριστούγεννα”, “Αγιος Βασίλης” και “αγάπη”.
Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, οι παίκτες θα πιουν πολλές φορές. Απλά, βάλτε εύκολους και συγκεκριμένους κανόνες ώστε να τους θυμάστε και να τους συναντάτε συχνά και μην επιλέξετε πολλούς γιατί σίγουρα θα τους ξεχάσετε.

Μπουφ

Το μπουφ ανήκει στα παιχνίδια που έχουμε μαζευτεί και λέμε γιατί να πιούμε σήμερα; Έστω ότι έχουμε 5 παίκτες. Κάθε παίκτης έχει μπροστά του ένα σφηνοπότηρο. Οι παίκτες κάθονται σε κύκλο. Ο πρώτος παίκτης ξεκινάει να μετράει από το ένα και συνεχίζει πάντα ο διπλανός του. Δηλαδή ο Α λέει 1, ο Β λέει 2, ο Γ λέει 3, ο Δ λέει 4, ο Ε λέει 5, πάλι ο Α λέει 6. Όταν όμως φτάσουμε σε αριθμούς που είναι πολλαπλάσιοι του 7 (14,21,28) ή τελειώνουν σε 7 (17,27,37) ο παίκτης που είναι η σειρά του λέει “Μπουφ” και η σειρά αλλάζει φορά! Επομένως στο παράδειγμά μας, ο Β θα πει Μπουφ, ο Α θα πει 8, ο Ε θα πει 9, ο Δ θα πει 10, ο Γ θα πει 11, ο Β θα πει 12, ο Α θα πει 13, ο Ε “ΜπουΦ” και αλλάζει πάλι η σειρά και πάει λέγοντας. Όποιος μπερδευτεί πίνει ένα σφηνάκι! Στο τέλος ούτε να μετράτε κανονικά δε θα μπορείτε