Η πρώτη εντύπωση είναι ισχυρή και δύσκολα αλλάζει. Είναι ουσιαστικά η στιγμή, η οποία αποτυπώνεται στο μυαλό του άλλου και τις περισσότερες φορές δε ξεχνιέται ποτέ! Άρα, όπως κατανοούμε, η πρώτη γνωριμία είναι όντως πολύ σημαντική και πρόκειται να καθορίσει, σε μεγάλο βαθμό, τη μελλοντική σχέση ή αλληλεπίδραση που θέλουμε να χτίσουμε με κάποιον άλλο.

Σύμφωνα με έρευνες, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από την πρώτη συνάντηση με κάποιον, οι άνθρωποι κρίνουν υποσυνείδητα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του άλλου ατόμου.

Μια από τις σημαντικότερες συνεισφορές σε αυτή τη συζήτηση προέρχεται από τη βιολογική ανθρωπολόγο Δρ. Helen Fisher, η οποία εξηγεί ότι οι άνθρωποι βασίζονται σε τρία βασικά χαρακτηριστικά όταν κρίνουν κάποιον για πρώτη

Δόντια
«Τα δόντια σου λένε πολλά για το πόσο χρονών είσαι [και] την υγεία σου», υποστηρίζει η Fisher.  Στην πραγματικότητα, η οδοντιατρική σας ταυτότητα υποδεικνύει την ηλικία, το φύλο, το επίπεδο εισοδήματος και την κοινωνική σας θέση. Τη στιγμή που χαμογελάτε, ο άνθρωπος που έχετε απέναντί σας, κρίνει πώς φαίνονται τα δόντια σας.

Η ποιότητα, το χρώμα ακόμα και το τρίξιμο των δοντιών, υποδηλώνουν ψυχολογικά χαρακτηριστικά, χστοιχεία του τρόπου ζωής και της προσωπικότητας. Για παράδειγμα, εάν καπνίζετε, πίνετε πολύ καφέ ή εάν έχετε μεγάλο άγχος, απογοήτευση ή θυμό στη ζωή σας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με πιο λευκά δόντια θεωρούνται αξιόπιστα, επαγγελματικά και οικονομικά επιτυχημένα και ελκυστικά. Τα κίτρινα δόντια και η «μη φυσιολογική» απόσταση έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ελκυστικότητα.

Η χρήση της γλώσσας
«Η γραμματική σας λέει πολλά για το κοινωνιολογικό σας υπόβαθρο [και] την εκπαίδευσή σας», Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν την κακή γραμματική σε κάποιον που μόλις γνωρίζουν ως αποτρεπτκό παράγοντα. Αν δεν γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ “ότι” και “ό,τι”, ή στα αγγλικά το “their” από το “there” αισθάνονται ότι δεν αξίζει να χάσουν το χρόνο τους.

Η σωστή χρήση της γλώσσας και η τήρηση της γραμματικής παίζουν κρίσιμο ρόλο στην εντύπωση που δημιουργούμε, ιδιαίτερα σε κοινωνικά και επαγγελματικά πλαίσια. Επηρεάζουν πτυχές όπως η η νοημοσύνη, η επαγγελματική ικανότητα και η κοινωνική αποδοχή.  Έρευνες έχουν δείξει ότι η σωστή χρήση της γλώσσας συνδέεται με την αντίληψη της αξιοπιστίας.  Σύμφωνα με πειράματα, οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν σωστή γραμματική και σύνταξη θεωρούνται πιο αξιόπιστοι και έμπειροι από εκείνους που κάνουν λάθη. Όταν κάποιος χρησιμοποιεί σωστά τη γλώσσα, θεωρείται ότι έχει μεγαλύτερη προσοχή στη λεπτομέρεια και είναι καλύτερα μορφωμένος.

Μια μελέτη έδειξε ότι το 75% των ανδρών και το 88% των γυναικών προτιμούν την καλή γραμματική από την αυτοπεποίθηση.  Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες μειώνουν τις πιθανότητές τους να κερδίσουν ένα ραντεβού κατά 14% όταν έχουν γραμματικά λάθη στο προφίλ γνωριμιών τους.

Αυτοπεποίθηση
Όπως εξηγεί η Fisher, «Η αυτοπεποίθησή σας λέει πολλά για τη συναισθηματική σας σταθερότητα». Και δεν θα μπορούσε να έχει περισσότερο δίκιο. Το πώς νιώθουμε για τον εαυτό μας μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις μας. Αν δεν αισθανόμαστε καλά με τον εαυτό μας, δεν έχουμε θετική συναισθηματική ενέργεια για να επικεντρωθούμε σε άλλο άτομο.

Επιπλέον, όταν δεν νιώθουμε αυτοπεποίθηση, αυτή είναι η εκδοχή του εαυτού μας που παρουσιάζουμε στους άλλους. Αυτό καθιστά προφανές στους άλλους ότι δεν αισθάνεστε άνετα με τον εαυτό σας και με το ποιος είστε και ενδεχομένως δεν έχετε τη δυνατότητα να παραμείνετε αυθεντικοί.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality and Social Psychology υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι μπορούν να κρίνουν την ικανότητα ενός ατόμου με βάση την αυτοπεποίθηση και την επαγγελματική εμφάνιση μέσα σε μόλις λίγα δευτερόλεπτα. Η Δρ. Amy Cuddy, κοινωνική ψυχολόγος, εξηγεί ότι οι άνθρωποι υποσυνείδητα αναζητούν στοιχεία που δείχνουν ότι κάποιος έχει την ικανότητα να πετύχει τους στόχους του και να προσφέρει αξία στην ομάδα.

Έχουμε χτιστεί με μια σειρά από ειδικές δεξιότητες γρήγορης δράσης που μπορούν να μας βοηθήσουν όταν συναντάμε κάποιον για πρώτη φορά. «Ο εγκέφαλος είναι πολύ καλά χτισμένος για να προσπαθεί να μετρήσει κάποιον αμέσως», υποστηρίζει η Fisher.  Για παράδειγμα, όταν δεν έχετε αυτοπεποίθηση, μπορεί να δαγκώνετε τα νύχια σας ή να έχετε άλλες επαναλαμβανόμενες συνήθειες, καθώς και να αποφεύγετε την οπτική επαφή, κάτι που σας κάνει να φαίνεστε ανήσυχοι και αναξιόπιστοι.

Έτσι, εργαστείτε για να τονώσετε την αυτοπεποίθησή σας μια μικρή αλλαγή τη φορά. Δεν αλλάζετε μόνο το πώς νιώθετε για τον εαυτό σας, αλλά και το πώς παρουσιάζεστε στους άλλους.

«Τα δόντια σας δείχνουν την ηλικία σας. Η γραμματική σας δείχνει το υπόβαθρό σας και την εκπαίδευσή σας. Και η αυτοπεποίθηση σας δείχνει την ψυχολογική σας σταθερότητα.
Και τα τρία βασικά πράγματα που οι πρόγονοί μας θα έπρεπε να γνωρίζουν για κάποιον πριν ξεκινήσουν μια μακροχρόνια σχέση. Έτσι ξανά και ξανά, εγώ, με αυτούς τους 50.000 ανθρώπους, ή με τα 14 εκατομμύρια άτομα που πήραν το ερωτηματολόγιό μου σε 40 χώρες, για την προσωπικότητα, μπορώ να δω μοτίβα.»

Οι πρώτες αυτές κρίσεις μπορεί να μην είναι πάντα ακριβείς, αλλά επηρεάζουν σημαντικά τη μετέπειτα πορεία των διαπροσωπικών σχέσεων. Το να έχουμε επίγνωση αυτών των μηχανισμών μας βοηθά να βελτιώνουμε τις δικές μας πρώτες εντυπώσεις και να αντιλαμβανόμαστε πιο συνειδητά πώς αξιολογούμε τους άλλους.

 

➸ Ακολουθήστε το OLAFAQ στο FacebookX/Twitter και Instagram.