Η ευφυΐα, το αποκαλούμενο IQ (Intelligence Quotient, που ως μονάδα μέτρησης αμφισβητείται από ειδικούς, καθώς παρουσιάζει πολλές ελλείψεις, μετρώντας μόνο ορισμένες πτυχές της νοημοσύνης), σύμφωνα με τον Stephen Hawking είναι η ικανότητα προσαρμογής στην αλλαγή.
Eίναι η ικανότητα του εγκεφάλου να αντιλαμβάνεται (αφηρημένες έννοιες), να εκλογικεύει, να λύνει προβλήματα με όχι κοινότυπο τρόπο, να συνάγει πληροφορίες, να μαθαίνει, να κατανοεί, να προβλέπει, καθώς και η ταχύτητα με την οποία επεξεργάζεται πληροφορίες και να τις διατηρεί ως γνώση που πρέπει να εφαρμόζεται σε προσαρμοστικές συμπεριφορές εντός ενός περιβάλλοντος.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αναπτύξουμε την ευφυΐα μας.
Κάποιοι σίγουρα απαιτούν χρόνο και πολύ κόπο. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες μικροσυνήθειες που μπορούμε να υιοθετήσουμε που μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην εξέλιξη και καλλιέργεια του μυαλού μας, αρκεί να τηρούνται συστηματικά και για μεγάλο χρονικό διάστημα.
1. Βάλτε «σκέψη για 10 λεπτά» στη λίστα με τις υποχρεώσεις σας
Αν το σκεφτείς, δεν έχουμε πια χρόνο για να σκεφτπύμε. Πάντα κάτι κάνουμε. Είτε είμαστε στη δουλειά, είτε στο τηλέφωνο, είτε τρέχουμε με υποχρεώσεις, με δουλειές του σπιτιού, ή απλά περνάμε χρόνο στα social media. Είναι τόσα τα εξωτερικά ερεθίσματα που μας αποσπούν την προσοχή που τελικά δεν δίνουμε χρόνο στο να σκεφτούμε.
Αλλά η σκέψη είναι σημαντική. είναι το πώς μετατρέπετε την καθημερινότητα σε εμπειρίες. Το να αφιερώνουμε χρόνο στις σκέψεις μας, τονώνει την ψυχική μας υγεία και μας ξεκαθαρίζει τα θέλω μας και τις επιθυμίες μας. Επιπλέον, με το να αφιερώνουμε 10 λεπτά στις σκέψεις μας, γεννώνται νέες ιδέες και δίνουμε στον εγκέφαλο τη δυνατότητα να αναπτυχθεί και να καλλιεργήσει νέα μονοπάτια.
Επομένως, σκέψου κάθε μέρα. Σκεφτείτε τι μάθατε μες τη μέρα αλλά και πώς νιώσατε. Σκεφτείτε πώς θα μπορούσατε να λύσετε τα προβλήματα στη ζωή σας, ή τι διαβάσατε σε ένα άρθρο, τι ακούσατε στο ραδιόφωνο. Ή σκεφτείτε πώς θα μπορούσατε να λύσετε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτός ο κόσμος. Ό,τι κι αν γίνει, αφιερώστε λίγο χρόνο για διορατική σκέψη.
2. Διαβάστε για τις γνωστικές προκαταλήψεις
Η επιστήμη της συμπεριφοράς είναι ένας τομέας που έχει κερδίσει τρία βραβεία Νόμπελ μέχρι τώρα. Μας διδάσκει πώς οι άνθρωποι παίρνουν αποφάσεις, ποια ελαττώματα υπάρχουν στις διαδικασίες σκέψης μας και πώς μπορούμε να τα διορθώσουμε. Σίγουρα η μελέτη των γνωστικών προκαταλήψεων είναι ένα από τα σημαντικά θέματα στα οποία μπορεί κανείς να αφιερώσει τον χρόνο του.
Η γνωστική προκατάληψη είναι είναι ένα έλλειμμα, ένα ελάττωμα ή ένας περιορισμός στον τρόπο σκέψης μας –στη κριτική μας, στην αξιολόγηση μας, που προκύπτει από λάθη της μνήμης, από κοινωνικές προκαταλήψεις και ανακρίβειες. Μπορείτε να διαβάζετε και να μαθαίνετε για μία από αυτές τις προκαταλήψεις κάθε τόσο, να βρείτε περιπτώσεις στη ζωή σας όπου ενεργείτε μεροληπτικά και να μάθετε πώς να το διορθώσετε.
3. Αγκαλιάστε τις λάθος αποφάσεις σας
Τα περισσότερα άτομα όταν κάνουν λάθος, αρνούνται να το παραδεχτούν. Κάντε το αντίθετο. Εάν κάνετε λάθος, να είστε χαρούμενοι για αυτό. Γιορτάστε το. Γιατί μέσα από την αποδοχή του λάθους, θα μάθετε για την επόμενη φορά. Οι άνθρωποι που αρνούνται ότι κάνουν λάθος θα κάνουν λάθος και την επόμενη φορά. Κάνε λάθος μια φορά, ποτέ δύο.
4. Ξεκινήστε να γράφετε συστηματικά, στο διαδίκτυο.
Η διαδικασία γραφής, σε βάζει σε μία κατάσταση σκέψης και αναζήτησης. Επιλέξτε ένα θέμα που σας ενδιαφέρει, και είτε κάντε ένα μικρό post στο Facebook, ή σε κάποιο blog. To να γράφεις για ένα κοινό, σας βοηθά να απλοποιήσετε τις σκέψεις σας ώστε να γίνεται κατανοητοί και περιεκτικοί.
Σε αναγκάζει να διασπάσεις μια ιδέα και να φτάσεις στα βασικά. και ενώ το κάνετε αυτό, μαθαίνετε τη γενική τέχνη της απλοποίησης σύνθετων ιδεών. Που είναι ένας από τους πολύ σημαντικούς πυλώνες της υψηλής νοημοσύνης. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να γίνετε blogger. Ακόμη και κάτι τόσο απλό όσο ένα tweet την ημέρα μπορεί να είναι απίστευτα χρήσιμο.
5. Απορρίψτε τις πρώτες σας σκέψεις σε στρεσογόνες καταστάσεις
Κάθε φορά που συμβαίνει κάτι αγχωτικό, οι σκέψεις που έρχονται στο μυαλό σας είναι βουτηγμένες σε φόβο και συναισθήματα. Εκείνη τη στιγμή, ακούγονται λογικά, αλλά δεν είναι.
Η ουσία της υψηλότερης νοημοσύνης είναι η ικανότητα να ελέγχετε τα συναισθήματά σας κατά τη λήψη αποφάσεων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να μάθετε να απορρίπτετε τις αρχικές σας σκέψεις όταν κάτι σας στρεσάρει ή σας κάνει να αισθάνεστε άβολα. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτρέψετε στη λογική και όχι στο συναίσθημα να κυριαρχίσει και κατ’ επέκταση να πάρετε καλύτερες αποφάσεις.
6. Αγκαλιάστε τους περιορισμούς
Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τους περιορισμούς ως δικαιολογίες. «Δεν μπορώ να πάω στο γυμναστήριο γιατί έχω πολλή δουλειά να κάνω». Ωστόσο, μια πιο υγιεινή εναλλακτική είναι να αγκαλιάσετε τους περιορισμούς. Εάν αποφασίσετε ότι θέλετε να πάτε στο γυμναστήριο παρά την πολλή δουλειά που έχετε να κάνετε, θα αναγκάσετε τον εαυτό σας να σκεφτεί τρόπους για να ολοκληρώσετε τη δουλειά σας πιο γρήγορα. Αυτό θα σας διδάξει πώς να αυξήσετε την αποτελεσματικότητά σας σε οποιονδήποτε τομέα.
7. Δημιουργήστε λίστες
Το 10 είναι ένας καλός αριθμός για αυτήν την άσκηση. Μπορείτε να γράψετε λίστες για ό,τι θέλετε: 10 τρόποι για να εξοικονομήσετε περισσότερα χρήματα/ 10 τρόποι για να αυξήσετε την αποτελεσματικότητα ενώ εργάζεστε/ 10 τρόποι για να χάσετε βάρος. Οι πρώτες ιδέες είναι εύκολο να προκύψουν. Αλλά για να φτάσεις τα δέκα, πρέπει να καταβάλεις προσπάθεια και ίσως να κάνεις και κάποια έρευνα. Έτσι με έναν απλό τρόπο θα ασκήσετε το μυαλό σας και αλλά και την εγκεφαλική σας διάυγεια όταν το κάνετε με συνέπεια.
8.Διαβάστε αποφθέγματα και αφιερώστε χρόνο να σκεφτείτε για αυτά
Ακούγεται σαν κλισέ, αλλά αν το σκεφτείς, τα αποσπάσματα από ένα δοκίμιο, ένα βιβλίο, ή κάποια αποφθέγματα μπορεί να σου αλλάξουν τη ζωή. Είναι μόνο λίγες λέξεις, αλλά έχουν τόση δύναμη, τόση σοφία. Ένα απλό απόφθεγμα έξι λέξεων μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας. Με τον καιρό, προσπαθήστε να γράψετε και τα δικά σας. Είναι μία εξαιρετική άσκηση για το μυαλό καθώς προσπαθείς σε λίγες μόνο λέξεις να χωρέσεις ένα βαθύ νόημα.
9.Κάντε ερωτήσεις
Το να κάνεις ερωτήσεις είναι τόσο απλό, αλλά οι άνθρωποι διστάζουν να το κάνουν επειδή πιστεύουν ότι τους κάνει να φαίνονται χαζοί. Κάντε ερωτήσεις σε άτομα που θεωρείτε έξυπνα και γίνετε έξυπνοι μόνοι σας. Οι ερωτήσεις υποδηλώνουν ότι έχεις δίψα για γνώση και συχνά γεννούν νέες απορίες και νέα αντικείμενα συζήτησης. Επομένως είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να εξελίξετε το πνεύμα σας και να μάθετε.
10. Μάθετε να παίζετε ένα μουσικό όργανο
Οι νευροεπιστήμονες μπορούν πλέον να συνδέσουν τους εγκεφάλους των ανθρώπων σε μηχανές και να καταλάβουν ποια μέρη του εγκεφάλου φωτίζονται όταν κάνουν διαφορετικές δραστηριότητες. Πολλές δραστηριότητες ασκούν σημαντικά τον εγκέφαλό μας, ωστόσο, τίποτα δεν ξεπερνά τον τρόπο που διεγείρεται ο εγκέφαλος όταν παίζουμε ένα όργανο.
11. Διαβάστε σκέψεις και απόψεις κάποιου άλλου και επεκτείνετε τις
Αρχικά το να διαβάσετε ένα άρθρο, ή κάποιες σκέψεις που έχουν μία επιστημονική βάση είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την πνευματική καλλιέργεια. Μην μείνετε όμως εκεί, παρά προσπαθήστε να τις επεκτείνετε. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να διαβάσετε ένα οξυδερκές άρθρο και να αναρωτηθείτε, τι θα έγραφα, αν έγραφα μια συνέχεια αυτού του κομματιού;
Στην ουσία, όταν διαβάζετε κάτι διορατικό, μην το τελειώνετε. Αντίθετα, αφιερώστε περίπου δεκαπέντε λεπτά σκεπτόμενοι πώς μπορείτε να προσθέσετε στις απόψεις του αρθρογράφου και ποια οπτική θα είχατε εσείς πάνω στο θέμα. Μπορείτε επίσης να αφιερώσετε και 10 λεπτά με το να κάνετε μία έρευνα στο διαδίκτυο σχετικά με τη θεματική και τις απόψεις που μόλις διαβάσατε. Έτσι θα αναπτύξετε την κριτική σας σκέψη και θα ενισχύσετε την αντιληπτική σας ικανότητα.
12. Εξασκήστε την ενσυναίσθηση
Οι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι η ενσυναίσθηση αφορά μόνο τον συναισθηματικό κόσμο τους. Ωστόσο, υπάρχει η αντίληψη ότι η ενσυναίσθηση είναι μια δεξιότητα που αναπτύσσεται παράλληλα με τη νοημοσύνη. Η ευφυία σου επιτρέπει να έχεις τη δυνατότητα να εξελίσσεις τον τρόπο σκέψεις και να τον προσαρμόζεις. Και η ενσυναίσθηση ουσιαστικά ενέχει το να μπορείς βλέπεις τα πράγματα από την οπτική γωνία κάποιου άλλου, να μπορείς να μπεις στη θέση κάποιου άλλου. Εξασκώντας το αυτό, καλλιεργείς και έναν άλλον τρόπο σκέψης. Εκπαιδεύεις τον εγκέφαλο να είναι πιο ευέλικτος.
13. Εξασκηθείτε στο άνοιγμα σε νέες ιδέες
Ο φόβος είναι βαθιά ριζωμένος σε όλους τους ανθρώπους και εκδηλώνεται με διαφορετικούς τρόπους. Ένας τέτοιος τρόπος είναι η τάση των ανθρώπων να είναι υπερβολικά σκεπτικιστές ή ακόμη και να απορρίπτουν εντελώς νέες, περίεργες ή γελοία φιλόδοξες ιδέες.
Ωστόσο, οι άνθρωποι με αυξημένη ευφυΐα, είναι ανοιχτοί σε νέες ιδέες και βρίσκουν δυνατότητες εκεί που οι άλλοι αποτυγχάνουν. Μία νέα ιδέα και η προσπάθειά της να την κάνεις πραγματικότητα εξελίσσει τον τρόπο σκέψης σου και δημιουργεί νέες προοπτικές.
14. Πριν τον ύπνο σκεφτείτε ένα περίπλοκο ζήτημα
Ο ύπνος δεν είναι απλώς «ξεκούραση» για το σώμα σας. Ο ύπνος είναι επίσης ο χρόνος που συμβαίνει μία πολύπλοκη νευρολογική επανασύνδεση στον εγκέφαλό σας. Εξαιτίας αυτού, υπήρξαν στιγμές που οι άνθρωποι ονειρευόντουσαν λύσεις σε πραγματικά πολύπλοκα επιστημονικά προβλήματα που φαινόταν πολύ δύσκολα για να λυθούν διαφορετικά.
Για παράδειγμα, ο Friedrich August Kekul μεταξύ πολλών άλλων επιστημόνων προσπαθούσε μανιωδώς να καταλάβει τη χημική δομή του βενζολίου, χωρίς αποτέλεσμα. Ωστόσο, μια μέρα ο Kekul ονειρεύτηκε ένα φίδι να τρώει την ουρά του, πράγμα που τον οδήγησε να συνειδητοποιήσει ότι η δομή του βενζολίου ήταν στην πραγματικότητα δακτυλιοειδής.
15. Εμπιστευτείτε τα ένστικτά σας
Οι άνθρωποι δεν εμπιστεύονται τα ένστικτά τους επειδή δεν καταλαβαίνουν από πού προέρχονται. Ωστόσο, τα ένστικτα σας είναι το αποτέλεσμα πολλών ετών αναγνώρισης προτύπων από τον εγκέφαλό σας. Ο εγκέφαλός σας αναζητά συνεχώς πρότυπα στη ζωή σας. Έτσι, καθώς ταξιδεύετε στη ζωή έχοντας διαφορετικές εμπειρίες, ο εγκέφαλός σας αναγνωρίζει τα υποκείμενα μοτίβα αυτών των καταστάσεων, έτσι ώστε όταν τέτοιες καταστάσεις επαναλαμβάνονται, να ξέρει πώς να τις χειριστεί καλύτερα. Αυτός είναι ο λόγος που τα ένστικτά σας αξίζουν περισσότερη εμπιστοσύνη.