Οικονομική κρίση, ακρίβεια, πληθωρισμός, περικοπές μισθών. Η καθημερινότητα, ειδικά σε μία πόλη μπορεί να γίνει αβίωτη. Τα ενοίκια έχουν εκτοξευτεί ενώ στο σούπερ μάρκετ οι τιμές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Το να κρατάς πλέον λεφτά στην άκρη είναι τρομακτικά δύσκολο, ειδικά αν έχεις και παιδιά στην εξίσωση. Συχνά όμως, πέφτουμε σε παγίδες περιττών εξόδων, κακής οργάνωσης και παρορμητικών αγορών που δυσχεραίνουν την κατάσταση ακόμα περισσότερο.
Η εξοικονόμηση χρημάτων είναι μια κρίσιμη δεξιότητα που μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική σταθερότητα, μειωμένο άγχος και μεγαλύτερη ελευθερία να επιδιώκετε τους στόχους και τα όνειρά σας.
Η αποτελεσματική εξοικονόμηση χρημάτων απαιτεί πειθαρχία, προγραμματισμό και προθυμία να κάνετε μικρές θυσίες σήμερα για ένα πιο ασφαλές αύριο. Με κάποιες αλλαγές στις συνήθειες και την καθημερινότητά, μπορεί και να είναι εφικτό να κρατήσουμε χρήματα στην άκρη, αποφεύγοντας περιττά έξοδα και κακή διαχείριση.
Παρακολούθηση δαπανών και προϋπολογισμός
Πώς ξοδεύετε τα χρήματά σας; Υπάρχουν μοτίβα και συγκεκριμένες τάσεις από μήνα σε μήνα; Η κατανόηση των ταμειακών ροών σας είναι το πρώτο βήμα για την εύρεση τρόπων που μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα. Όπως για παράδειγμα το να τρώτε λιγότερο από έξω. Ο
προϋπολογισμός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της αποτελεσματικής διαχείρισης χρημάτων. Σας βοηθά να παρακολουθείτε τα έσοδα και τα έξοδά σας, διασφαλίζοντας ότι ζείτε με τις δυνατότητές σας. Χρησιμοποιήστε εφαρμογές ή υπολογιστικά φύλλα για να κατηγοριοποιήσετε τις δαπάνες σας και να εντοπίσετε τομείς στους οποίους μπορείτε να μειώσετε.
Ξεχωρίστε τα θέλω από τις ανάγκες
Χρειάζεστε πραγματικά το τελευταίο τεχνολογικά κινητό που μόλις κυκλοφόρησε; Αυτά τα συλλεκτικά παπούτσια ή νέα ρούχα; Ξέρετε σε τι θέλετε να ξοδεύετε χρήματα, αλλά είναι σημαντικό να προσδιορίσετε ποια είναι τα «θέλω» σας. Για αυτά που δε χρειάζεστε αλλά απλά τα θέλετε, σκεφτείτε να εφαρμόσετε μια περίοδο αναμονής. Η παύση μπορεί να σας επιτρέψει να αξιολογήσετε την προτεραιότητα της αγοράς σας αλλά και να αναζητήσετε την καλύτερη προσφορά. Επίσης, το πιο σημαντικό, κάντε μια λίστα με τα απαραίτητα πριν πάτε για ψώνια στο σούπερ μάρκετ και ακολουθήστε την πιστά για να αποφύγετε τις περιττές αγορές.
Ορίστε καθαρούς στόχους αποταμίευσης
Η ύπαρξη συγκεκριμένων στόχων αποταμίευσης παρέχει κίνητρο και κατεύθυνση. Είτε πρόκειται για διακοπές, για ένα νέο αυτοκίνητο ή για ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης, το να γνωρίζετε για ποιο λόγο εξοικονομείτε διευκολύνει τη διατήρηση της αφοσίωσης. Σπάστε τους στόχους σας σε διαχειρίσιμα ορόσημα για να παρακολουθείτε την πρόοδό σας.
Αξιολογήστε τις υπηρεσίες σας
Δείτε τις σταθερές μηνιαίες δαπάνες σας και σκεφτείτε ποιες υπηρεσίες είναι αναγκαίες και ποιες θα μπορούσαν να προσαρμοστούν. Εξετάστε το ενδεχόμενο να κόψετε ή να μειώσετε το πακέτο συνδρομής σε πλατφόρμες streaming σας, να σιγουρευτείτε ότι το πακέτο τηλεφώνίας είναι το ιδανικό για τις ανάγκες σας και να διασφαλίσετε ότι δεν πληρώνετε συνδρομή για αυτήν την εφαρμογή που θέλατε να ακυρώσετε πριν από τη λήξη της δωρεάν δοκιμής.
Πλάνο για έξτρα έξοδα
Το ΕΦΚΑ, ο φόρος εισοδήματος και οι διακοπές είναι στάνταρ έξοδα το χρόνο. Όμως, συχνά ξεχνάμε να υπολογίζουμε τα έξτρα έξοδα, όπως δώρα στις γιορτές, επειδή δεν τα πληρώνουμε κάθε μήνα. Όταν δημιουργείτε έναν προϋπολογισμό, φροντίστε να αφιερώνετε μικρά ποσά κάθε μήνα για αυτές τις περιοδικές αγορές. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να δημιουργήσετε το κατάλληλο μπάτζετ και εκείνο το μήνα να κόψετε κάποιο άλλο έξοδο για να καλύψετε αυτό το έξτρα, ώστε να μην σας βγάλει εκτός του προϋπολόγισμού σας.
Δημιουργήστε φραγμούς στις δαπάνες
Όπως τα σαμαράκια που σε αναγκάζουν να κόψεις ταχύτητα στο δρόμο, η δημιουργία ορίων στις δαπάνες μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε τα περιττά έξοδα. Διαγράψτε τα στοιχεία πληρωμής από site που γνωρίζετε ότι ψωνίζετε συχνά. Κάντε δηλαδή την διαδικασία “έξοδος και πληρωμή” πιο δύσκολη και χρονοβόρα. Θα εκπλαγείτε από το πόσες αγορές θα σταματήσετε γιατί τελικά “το έχω ανάγκη αυτό τώρα;’ Ή, καταργήστε την εγγραφή σας από διαφημιστικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μηνύματα, εάν σας παρασύρουν σε αγορές.
Μαγειρέψτε στο σπίτι – μειώστε τους καφέδες από έξω
Το φαγητό έξω μπορεί να είναι εύκολη λύση, αλλά είναι και ακριβή. Το μαγείρεμα στο σπίτι όχι μόνο εξοικονομεί χρήματα αλλά σας επιτρέπει επίσης να κάνετε πιο υγιεινές επιλογές. Προγραμματίστε τα γεύματά σας, κάντε μια λίστα αγορών και ετοιμάστε φαγητό σε ταπεράκια για να μεγιστοποιήσετε την εξοικονόμηση πόρων.
Το ίδιο ισχύει και με τους καφέδες. Αν πίνετε δύο καφέδες τη μέρα, και οι 2 είναι από καφετέρια από έξω, τότε σπαταλάτε περίπου 100 ευρω το μήνα (υπολογίζοντας μόνο τις εργάσιμες μέρες). Σχεδόν κάθε γραφείο έχει καφετιέρα. Πάρτε κάψουλες, μπρίκια, και συσκευή για αφρόγαλα. Μειώστε τα ημερήσια κόστη σας απλά φτιάχνοντας καφέ στο σπίτι ή στη δουλειά.
Ψωνίστε σε προσφορές
Ένα από τα μεγαλύτερα έξοδα σε ένα σπίτι είναι το σούπερ μάρκετ. Λίγο πολύ όλοι ξέρουμε τι ψωνίζουμε συχνά και σε σταθερή βάση, Από το απορρυπαντικό για τα ρούχα, το καθαριστικό για το πάτωμα και τα δημητριακά, μπορείτε να δημιουργήσετε μία λίστα με αυτά και κάθε φορά να παρακολουθείτε πότε θα βγουν σε προσφορά. Να τα αγοράζετε μόνο σε συνθήκες -50% ή 1+1. Έτσι εξοικονομείτε χρήματα και έχετε και τα προϊόντα προτίμησής σας.
Εξοικονομήστε ενέργεια στο σπίτι
Χρησιμοποιήστε ενεργειακά αποδοτικές συσκευές, σβήστε τα φώτα όταν δεν τα χρειάζεστε, και αποσυνδέστε ηλεκτρικές συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιείτε για να μειώσετε τους λογαριασμούς ενέργειας. Αντικαταστήστε όλες τις λάμπες πυρακτώσεως με λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας τύπου led. Αξιοποιήστε το φως της ημέρας για φωτισμό στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο. Χρησιμοποιείστε το φωτιστικό του γραφείου όταν δουλεύετε, και όχι τη λάμπα. Γενικά, είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε περισσότερους μικρότερους λαμπτήρες από έναν μεγάλο. Θυμηθείτε πάντα να βγάζετε τις συσκευές από την πρίζα όταν αυτές δεν χρησιμοποιούνται!
Επισκευάστε αντί να αντικαταστήσετε
Προσπαθήστε να επισκευάσετε αντικείμενα που χαλάνε αντί να τα αντικαταστήσετε αμέσως, όταν αυτό είναι εφικτό. Έχουμε συνηθίσει πλέον όλα τα πράγματα να είναι αναλώσιμα. Μία τσάντα που έχει χαλάσει το φερμουάρ της, ή ένα ρούχο με ένα μικρό ξήλωμα, είναι εύκολο να πεταχτεί και να πάρουμε νέα. Όμως το να επισκευάσουμε κάτι αμελητέο είναι εύκολο και σίγουρα πιο οικονομικό.