Η επιτυχία απαιτεί ενέργεια, συγκέντρωση και επιμονή. Συχνά όμως η καθημερινότητα μας κατακλύζει με υποχρεώσεις, δουλειές και άγχος να τα προλάβουμε όλα. Όποιον και αν ρωτήσεις πλέον αισθάνεται σχεδόν καθημερνιά μία μόνιμη κούραση. Μία πνευματική και σωματική εξάντληση που μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εμπόδιο για την επίτευξη των στόχων μας.

Αν και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στην κούραση, ορισμένες καθημερινές συνήθειες μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην αποστράγγιση της ενέργειάς μας. Η πραγματοποίηση μικρών, θετικών αλλαγών στην καθημερινή μας ρουτίνα μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές βελτιώσεις στον τρόπο που νιώθουμε και στην απόδοσή μας, και να μας δώσει την απαραίτητη ώθηση να πετύχουμε τους στόχους μας με μεγαλύτερη ευκολία και αποτελεσματικότητα.

1. Παράλειψη πρωινού

Για κάποιο λόγο το πρωινό θεωρείται συχνά ως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας.Η παράλειψη του πρωινού μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα αισθήματα λήθαργου και δυσκολίας συγκέντρωσης. Χωρίς τα κατάλληλα καύσιμα, το σώμα και ο εγκέφαλός αγωνίζονται να λειτουργήσουν.

Ξεκινώντας την ημέρα με ένα ισορροπημένο γεύμα που περιλαμβάνει πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και υγιή λίπη, μπορεί να προσφέρει σταθερή ενέργεια και να βελτιώσει τη συνολική απόδοση όλη την ημέρα.

2. Υπερκατανάλωση Καφεΐνης

Ενώ ένα πρωινό φλιτζάνι καφέ μπορεί να δώσει μια προσωρινή ώθηση στον οργανισμό, το να βασίζεσαι πολύ στην καφεΐνη μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ. Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στάμινας, αυξημένο άγχος και διαταραχές των προτύπων ύπνου.

Είναι σημαντικό να μετριάζετε την πρόσληψη καφεΐνης και να επιλέγετε άλλες στρατηγικές τόνωσης της ενέργειας, όπως να παραμένετε ενυδατωμένοι, να τρώτε θρεπτικά σνακ και να κάνετε μικρά διαλείμματα για να ανανεώσετε το μυαλό σας.

3. Έλλειψη Φυσικής Δραστηριότητας

Ο καθιστικός τρόπος ζωής μπορεί να συμβάλει σε αισθήματα κούρασης και νωθρότητας. Η τακτική σωματική δραστηριότητα αυξάνει τη ροή του αίματος, βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία και απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή σας και τα επίπεδα ενέργειας.

Η ενσωμάτωση ακόμη και μέτριας άσκησης, όπως το περπάτημα ή οι διατάσεις, στην καθημερινή σας ρουτίνα μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στην καταπολέμηση της κόπωσης και στην τόνωση της συνολικής ζωτικότητας.

4. Κακός ύπνος

Ο ποιοτικός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση της ενέργειας και τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας. Η κακή υγιεινή του ύπνου, όπως τα ακανόνιστα προγράμματα ύπνου, ο υπερβολικός χρόνος οθόνης πριν τον ύπνο και ο ύπνος σε ένα άβολο περιβάλλον, μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την ποιότητα της ζωής σας.

Η καθιέρωση μιας σταθερής ρουτίνας ύπνου, η δημιουργία ενός χαλαρωτικού περιβάλλοντος πριν τον ύπνο και ο περιορισμός της έκθεσης στις οθόνες μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σας και να σας κάνει να νιώθετε πιο ανανεωμένοι.

5. Multitasking

Στον σημερινό κόσμο που όλα βασίζονται στην ταχύτητα, το multitasking συχνά θεωρείται ως απαραίτητη δεξιότητα. Ωστόσο, η συνεχής εκτέλεση πολλαπλών εργασιών μπορεί να είναι ψυχικά εξουθενωτική και να μειώσει τη συνολική παραγωγικότητα. Οδηγεί σε κατακερματισμένη προσοχή, αυξημένο άγχος και μεγαλύτερη πιθανότητα σφαλμάτων.

Η εστίαση σε μία εργασία τη φορά, η ιεράρχηση της λίστας υποχρεώσεων και τα διαλείμματα μεταξύ των εργασιών μπορούν να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα και να μειώσουν την ψυχική κόπωση.

6. Έλλειψη ορίων

Η ανάληψη πάρα πολλών ευθυνών που ξεπερνά τα σωματικά και πνευματικά όρια μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τα όριά σας και να μάθετε να λέτε όχι όταν χρειάζεται. Η υπερβολική δέσμευση όχι μόνο εξαντλεί την ενέργειά σας αλλά μειώνει επίσης την ποιότητα της εργασίας και της προσωπικής σας ζωής.

Η καθιέρωση υγιών ορίων, η προτεραιοποίηση των εργασιών και η ιεράρχηση της αυτοφροντίδας μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τον φόρτο εργασίας σας και να διατηρήσετε την ενέργειά σας.

7. Παραμέληση υγείας

Παραλείπετε συχνά γεύματα; Βρίσκεστε μπροστά από μία οθόνη στ ο γραφείο σας για ώρες χωρίς καμία σωματική δραστηριότητα; Η ιδέα σας για την ενυδάτωση σημαίνει καφές; Αν όλα αυτά σας φαίνονται οικεία, πρέπει να κατλάβατε ότι ουσιαστικά παραμελείτε τη σωματική σας υγεία.

Βλέπετε, το σώμα μας είναι σαν περίπλοκες μηχανές. Χρειάζονται τακτική συντήρηση – ισορροπημένα γεύματα, αρκετό νερό και τακτική άσκηση – για να λειτουργήσουν βέλτιστα. Ένα υγιές σώμα είναι το θεμέλιο ενός αιχμηρού μυαλού. Πείτε λοιπόν αντίο σε αυτές τις ανθυγιεινές συνήθειες και ξεκινήστε να δίνετε προτεραιότητα στη σωματική σας υγεία σήμερα.

8. Παραμέληση ψυχικής υγείας

Το μυαλό σας είναι εξίσου σημαντικό με το σώμα σας όταν πρόκειται για επίπεδα ενέργειας και επιτυχία. Στρες, άγχος, κατάθλιψη – όλα αυτά μπορούν να εμποδίσουν την απόδοσή σας. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τα σημάδια που μπορεί να υποφέρει η ψυχική σας υγεία και να αναζητήσετε βοήθεια όταν είναι απαραίτητο.

Μην υποτιμάτε τη δύναμη της συζήτησης με έναν έμπιστο φίλο ή επαγγελματία ή τη χρήση τεχνικών χαλάρωσης όπως ο διαλογισμός ή η γιόγκα. Η διατήρηση της καλής ψυχικής υγείας είναι θεμελιώδης για σταθερά επίπεδα ενέργειας και επιτυχία. Οπότε, βάλτε το σε προτεραιότητα – είναι αδιαπραγμάτευτο.

9. Είσαι πολύ αυστηρός με τον εαυτό σου

Το να έχεις σαν στόχο κάτι αδύνατο, και να έχεις για τον εαυτό σου ένα άπιαστο πρότυπο σίγουρα θα δημιουργήσει προβλήματα και ψυχικές ανισορροπίες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε άνθρωποι. Είναι οκ να κάνεις λάθη. Είναι οκ να παίρνεις μέρες οφ. Είναι οκ να μην είσαι τέλειος.

Η συνεχής επίπληξη του εαυτού σας και το αυτομαστίγωμα για τα μειονεκτήματά και τα λάθη εξαντλεί μόνο την ενέργειά σας και εμποδίζει την πορεία σας προς την επιτυχία.

10.  Ζώντας σε ψηφιακή υπερφόρτωση

Κινητά, laptop, tablet. Όλη μέρα είμαστε μπροστά απο οθόνες. Η ζωή μας έχει γίνει τελείως ψηφιακή και παρ’ όλο που μας δίνουν την ευκαιρία να συνδεθούμε με όλον τον κόσμο, οι συσκευές αυτές καταναλώνουν αδυσώπητα την ενέργειά μας. Κάθε ειδοποίηση, κάθε email, κάθε σκρολάρισμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – όλα απαιτούν την προσοχή και την ενέργειά μας.

Και ας είμαστε ειλικρινείς, είναι εξαντλητικό. Ο εγκέφαλός μας δεν ήταν σχεδιασμένος για να επεξεργάζεται τόσες πολλές πληροφορίες. Η συνεχής έκθεση σε τόσες εικόνες και υλικό μπορεί να οδηγήσει σε ψυχική κόπωση, η οποία – καλά μαντέψατε – σας κάνει να νιώθετε διαρκώς κουρασμένοι.

Λοιπόν, ποια είναι η λύση; Καθορίστε ώρες χωρίς τεχνολογία κατά τη διάρκεια της ημέρας σας. Αποσυνδεθείτε από τον κόσμο και συνδεθείτε με εσάς Δώστε λίγο χρόνο στον εγκέφαλό σας για ξεκούραση και επαναφόρτιση. Ίσως εκπλαγείτε με το πόσο πιο ενεργητικοί –και επιτυχημένοι– θα νιώθετε.

Διαβάστε επίσης: Ανακαλύπτοντας τον εαυτό μας: 8 λόγοι που χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο με εμάς