Από το Νέο Ψυχικό στο Κάνσας Σίτι του Μισούρι και από τις αλάνες των αθηναίκών βορείων προαστίων στις αχανείς εκτάσεις της αμερικανικής ενδοχώρας.

Το ταξίδι που έχει πραγματοποιήσει εδώ και περίπου δέκα χρόνια ο Γιώργος Καρλαύτης είναι ένα παραμύθι εφάμιλλο του «Greak Freak», του Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος, περίπου την ίδια χρονική περίοδο, βρέθηκε από τις ανοικτές αλάνες των Σεπολίων στο ΝΒΑ και κατόπιν στην κορυφή του μπασκετικού κόσμου.

Και μπορεί η «Ντόροθι» να αναφωνεί στην ταινία «Μάγος του Οζ» του 1939 ότι «Toto, I’ve a feeling we’re not in Kansas anymore» [Τότο, έχω την εντύπωση ότι δεν βρισκόμαστε στο Κάνσας πια], όμως η ιστορία έχει γράψει και δεν ξεγράφει ότι στο Κάνσας ο 21χρονος Έλληνας έχει βρει, ταυτόχρονα, το λιμάνι του και την αθλητική του μοίρα στην ομώνυμη πόλη της πολιτείας του Μισούρι [μην την μπερδεύετε με την ομώνυμη πόλη της ομώνυμης πολιτείας, παρόλο που η Ντόροθι αναφέρεται σε αυτή].

Και αυτό επειδή ο, αμερικανιστί, George Karlaftis έγινε προ μερικών εβδομάδων μόλις ο δεύτερος Έλληνας που κατάφερε να βρεθεί στην κορυφή του NFL, το πρωτάθλημα του αμερικανικού ποδοσφαίρου, κατακτώντας το «Vince Lombardi Trophy» με την ομάδα του, τους Kansas City Chiefs στο Super Bowl του 2023.

Ήδη στις ΗΠΑ, πολλά αθλητικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για το «νέο Greak Freak», αυτόν του NFL όμως αυτή την φορά, και όχι του ΝΒΑ του Giannis.

Οι απανταχού αθλητικογράφοι και αναλυτές μιλάνε ευθαρσώς για έναν αθλητή με φοβερή αντοχή, μεγάλους διασκελισμούς και εξαιρετικές αθλητικές επιδόσεις, οι οποίες υποβοηθούνται από το ύψος των 193 εκατοστών, το βάρος των 119 κιλών, τα τεράστια χέρια και την ταχύτητα του Καρλαύτη -και όλα αυτά, μόλις στην πρώτη του χρονιά στο NFL και ενώ είχε προηγηθεί η θητεία του στους Purdue Boilermakers.

Ο 21χρονος αμυντικός δεν επαναπαύεται στις δάφνες του και στο ταλέντο του και δηλώνει διατεθειμένος να φτάσει μέχρι την κορυφή του NFL, βασιζόμενος τόσο στο εξαντλητικό πρόγραμμα προπόνησης που ακολουθεί πιστά κάθε μέρα (γυμνάζεται πάνω από οκτώ ώρες την ημέρα, από τις 7 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα), όσο και στην ειδική διατροφή που ακολουθεί, βάσει διαιτολόγου, με μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνης στο καθημερινό του μενού – περίπου όπως έκανε και ο, αρχικά αρκετά πιο λιπόσαρκος, Γιάννης Αντετοκούνμπο, όταν «έβαλε» πολλά κιλά μυικής μάζας με το που έφτασε στις ΗΠΑ.

Συμπτωματικά, ο Καρλαύτης συνδέεται με τον πρώτο, ελληνικής καταγωγής, ελληνοαμερικανό συναθλητή του που κατάφερε να κερδίσει το τρόπαιο. Οι Kansas City Chiefs επιβλήθηκαν των Philadelphia Eagles, την ομάδα του Κρις Μαραγκού, ο οποίος κατέκτησε το τρόπαιο το 2014 και το 2018 με τους «Αετούς».

Η διαφορά, ωστόσο, με τον Μαραγκό είναι πως ο Καρλαύτης είναι ο πρώτος Έλληνας που στέφθηκε πρωταθλητής στο NFL και έχει γεννηθεί στη χώρα μας και συγκεκριμένα στο Νέο Ψυχικό.

Ο Γιώργος γεννήθηκε στις 3 Απριλίου του 2001 στην Αθήνα και από πολύ μικρός ασχολήθηκε με τον αθλητισμό καθώς στα παιδικά του χρόνια έκανε στίβο, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, κατι κατόπιν πέρασε στο water polo, όπου όλα μάλιστα έδειχναν ότι θα ξεχώριζε και θα έκανε καριέρα, καθώς όχι μόνο αγωνιζόταν ως τερματοφύλακας, αλλά ήταν και μέλος των «μικρών» Εθνικών ομάδων της χώρας μας. Ο ίδιος προέρχεται από μια οικογένεια αθλητών, αφού ο πατέρας του, Μαθιός, ήταν ακοντιστής της ομάδας του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, ενώ ο αδερφός του έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής του τζούντο στην ηλικία των 11 ετών.

Τότε όμως συνέβη το καθοριστικό γεγονός της ζωής του: έχασε τον, πολιτικό μηχανικό, πατέρα του, νεότατο, ούτε καν 45 ετών, λόγω καρδιακής προσβολής, και η οικογένεια Καρλαύτη μετακόμισε μόνιμα στις ΗΠΑ το 2014.

Ετσι ξαφνικά, ο Γιώργος, από τις πλατείες και τις αλάνες του Ψυχικού, όπου μεγάλωσε, και το ελληνικό σχολείο στο οποίο πήγαινε, αναγκάστηκε να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα της Ιντιάνα, την πολιτεία από την οποία κατάγεται η αμερικανίδα μητέρα του, η Εϊμι, η οποία ασχολείται με τα κτηματομεσιτικά.

«Μετακομίσαμε στις ΗΠΑ από την Ελλάδα όταν ήμουν 13 ετών, αφού πέθανε ο πατέρας μου. Μετακομίσαμε για να είμαστε πιο κοντά στην οικογένεια της μαμάς μου και στο σύστημα υποστήριξης που υπάρχει εδώ. Πιθανότατα ήταν κάτι που επρόκειτο να συμβεί σε κάθε περίπτωση γιατί υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες εδώ. Η ζωή είναι λίγο πιο εύκολη στην Ιντιάνα παρά σε μια μεγάλη πόλη όπως η Αθήνα», έλεγε ο ίδιος προ ετών, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα «Mirror».

«Το αμερικανικό ποδόσφαιρο ξεκίνησε για μένα όταν μετακομίσαμε. Δεν ήθελα να παίξω στην αρχή, ήμουν λίγο διστακτικός γιατί συνέβησαν πολλά πράγματα, αλλά είχα προπονητές και συμπαίκτες που με έπεισαν να το κάνω περισσότερο και για την κοινωνική πτυχή του όλου θέματος. Άρχισα να πιστεύω ότι ήμουν μεγαλύτερος, πιο δυνατός και πιο γρήγορος από αυτά τα παιδιά και σκέφτηκα ότι δεν θα μπορούσα να είμαι κακός σε αυτό το άθλημα. Απλώς συνέχισα να βελτιώνομαι και να βελτιώνομαι. Πήγαινα σε κατασκηνώσεις με παιδιά από όλη τη χώρα και υποτίθεται ότι ήταν τα κορυφαία παιδιά, αλλά νόμιζα ότι τα πήγαινα πολύ καλά. Ήμουν ακόμα αρκετά νέος στο παιχνίδι, οπότε ήξερα ότι έπρεπε να πιέσω τον εαυτό μου», τόνισε χαρακτηριστικά ο Καρλαύτης, μιλώντας πρόσφατα στα αμερικανικά αθλητικά ΜΜΕ, τα οποία εκθειάζουν τόσο τις αθλητικές του επιδόσεις, όσο και τον χαρακτήρα του Γιώργου.

Η σύντομη πορεία του, πάντως, μέχρι στιγμής στο NFL έχει δείξει πως η απόφασή του ήταν σωστή, καθώς ήδη, στην πρώτη του χρονιά, μετράει 33 tackles, 6 sacks και 7 pass deflections. Δηλαδή, 33 φορές έχει σταματήσει επιτυχημένα την επίθεση της αντίπαλης ομάδας, 6 φορές έχει ρίξει τον αντίπαλο quarterback πριν καν ξεκινήσει την επίθεση και 7 φορές έχει επέμβει και «χαλάσει» την επίθεση των αντιπάλων.

Πάντως, ο ίδιος δεν ξεχνά να μνημονεύει διαρκώς στις συνεντεύξεις του τη χώρα καταγωγής του πατέρα του που, όπως λέει, επισκεπτόταν συχνά μέχρι το 2018-19, πριν από την πανδημία που ενέσκηψε παγκοσμίως το 2020.

Μάλιστα, όταν πρόσφατα ρωτήθηκε πριν το τελικό του Super Bowl, ποια ομάδα της Αθήνας υποστηρίζει, την ΑΕΚ ή τον Παναθηναϊκό, εκείνος δεν είχε παρά να αποκαλύψει ξεκάθαρα τις οπαδικές του προτιμήσεις: «Παναθηναϊκός! Παντού και πάντα. Όλη μέρα και συνέχεια. Θύρα 13. Τα πρώτα ρούχα που έβαλα όταν γεννήθηκα, ήταν του Παναθηναϊκού. Πράσινο και άσπρο, φίλε», κατέληξε εμφατικά ο ίδιος.