Είναι Πρωτοχρονιά του 2023. Κάπου στην Αθήνα, η 26χρονη Κατερίνα γυρνά πλευρό στον ύπνο της και τρίβει νωχελικά τα μάτια της, ο ουρανίσκος της έχει αφυδατωθεί και σηκώνεται να πιει ένα ποτήρι νερό. Όπως αρκετός κόσμος, η Κατερίνα υποδέχτηκε μεθυσμένη το νέο έτος.

Στιγμιότυπα της προηγούμενης νύχτας αναβοσβήνουν στο μυαλό της: τα πρώτα ποτάκια στο σπίτι, άλλα στο μπαρ, το κλαμπ και, τέλος, το rave πάρτι. Στη συνέχεια, το στομάχι της ανακατεύεται, καθώς περισσότερες αναμνήσεις επιστρέφουν στο μυαλό της.

Δεν είναι ασυνήθιστο να πίνεις ό,τι βρεθεί στο διάβα σου σε υγρή μορφή (και μη) την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Αλλά όταν η Κατερίνα ξύπνησε την 1η Ιανουαρίου 2020, συνειδητοποίησε ότι είχε πάει ένα βήμα παραπέρα και ανέβασε βίντεο από τις μεθυσμένες περιπέτειές της στον λογαριασμό της στο Instagram για να τα δει όλος ο κόσμος.

«Είχα ποστάρει πάνω από 30 stories στο Instagram», μου λέει, προσθέτοντας ότι τα βίντεο που ανέβασε περιλάμβαναν γυμνό και ναρκωτικά. «Είχα επίσης απαντήσει σε ένα σωρό Instagram stories άλλων ανθρώπων, όπου τους ευχόμουν καλή χρονιά και τους έλεγα πόσο πολύ τους αγαπούσα».

Η τριαντάχρονη Μαργαρίτα υπέπεσε επίσης σε μεθυσμένες αναρτήσεις. Τον περασμένο μήνα έκανε ένα λαιβ βίντεο στο Instagram με τον συγκάτοικό της και το αγόρι του. «Μεθυσμένη εγώ έλεγα: “Ουάου, φοβερή ιδέα”. Για τα πρώτα 30 δευτερόλεπτα κανείς δεν παρακολουθούσε και μετά μπήκαν κάποιοι φίλοι και σχολίαζαν ότι ήμασταν μεθυσμένοι».

«Όλα ήταν καλά μέχρι που το αφεντικό μου μπήκε μέσα», συνεχίζει. «Σχολίασε “γεια” και πανικοβλήθηκα. Οπότε απλά απάντησα “γεια” και μετά τερμάτισα αμέσως το live».

Η μεθυσμένες κλήσεις και τα μεθυσμένα γραπτά μηνύματα υπάρχουν τόσο καιρό όσο και τα ίδια τα τηλέφωνα – στο μυθιστόρημα Ο φύλακας Στη Σίκαλη του 1951 του Τζερόμ Ντέιβιντ Σάλιντζερ, ο πρωταγωνιστής Χόλντεν Κόλφιλντ σε μια σκηνή καλεί μεθυσμένος μια πρώην κοπέλα του. Ενώ τα μεθυσμένα μηνύματα και τηλεφωνήματα ήταν πάντα (και μάλλον θα είναι πάντα) μια πτυχή της σύγχρονης ζωής, η μεθυσμένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι λίγο πιο πρόσφατη.

Ένα μήνυμα στον πρώην σας που ρωτάει «Κοιμάσαι;» στις 3 το πρωί μπορεί να μείνει μεταξύ σας, αλλά η ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι δυνητικά ορατή σε συναδέλφους, συγγενείς, ακόμη και σε αγνώστους.

Πολλά πράγματα μπορούν να πάνε στραβά όταν ανοίγετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενώ είστε μεθυσμένοι, είτε απαντάτε μανιωδώς με ένα emoji με μάτια καρδιάς σε κάθε στόρι του Instagram που βλέπετε, είτε δημοσιεύετε ένα βίντεο με τον εαυτό σας να τρώει με αισχρό τρόπο ένα κεμπάπ. Και ενώ ένα μήνυμα στον πρώην σας που ρωτάει «Κοιμάσαι;» στις 3 το πρωί μπορεί να μείνει μεταξύ σας – θεωρητικά τουλάχιστον – η ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν περισσότερο δημόσιο χαρακτήρα, με τις αναρτήσεις να είναι ενδεχομένως ορατές σε συναδέλφους, συγγενείς, ακόμη και σε αγνώστους.

Artwork: Olafaq Staff

Γενικά ως γνωστό, καλό θα ήταν να αποφεύγουμε να ανοίγουμε τα social media τις ώρες εκείνες που πίνουμε αλκοόλ. Αν, για παράδειγμα, πάτε για διακοπές στο Πήλιο, είναι ακίνδυνο να ποστάρετε για την άγρια φύση ή το τις χρυσαφένιες παραλίες της. Αλλά αν ξημερωθείτε πίνοντας σε ένα κλαμπ, σίγουρα θα ήταν επιβλαβές το να δημοσιεύσετε προσωπικές σας πληροφορίες που δεν θέλετε να γνωρίζει όλο το σύμπαν. Θα μπορούσε να προκαλέσει όχι μόνο αμηχανία της επόμενης ημέρας αλλά και να βλάψει τη φήμη σας. Το χειρότερο σενάριο θα ήταν να χάσετε τη δουλειά σας ως αποτέλεσμα: για παράδειγμα, μετά την αποκάλυψη εμπιστευτικών πληροφοριών της εργασίας σας.

Ίσως αυτό να μην είναι κάτι που σκεφτόμαστε συχνά επειδή η ζωντανή μετάδοση της ζωής μας έχει πλέον γίνει κάτι εντελώς φυσιολογικό. Απορρίπτουμε επίσης το γεγονός ότι σπαταλιόμαστε και γελάμε. Αλλά όταν το αλκοόλ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συναντιούνται, κινδυνεύουμε να πούμε στους άλλους περισσότερα από όσα συνειδητοποιούμε: πού βρισκόμαστε, πόσο μεθυσμένοι είμαστε και ποιες ουσίες έχουμε καταναλώσει. Η Κατερίνα αν ήταν νηφάλια, δεν θα είχε δημοσιεύσει ποτέ κάτι που να σχετίζεται με τη χρήση ναρκωτικών.

Ορισμένοι άνθρωποι διαπιστώνουν ότι τελικά «ξεπερνούν τα μεθυσμένα μηνύματα». Έτσι περιέγραψε μια φίλη μου τη σχέση της με αυτό, όταν συζητήσαμε αρχικά αυτό το άρθρο. «Μια μέρα απλώς σταμάτησε», μου είπε. «Παλιά όμως όταν ήμουν πιο μικρή, ήταν απαίσιο. Ήταν σαν ψυχαναγκασμός, ιδίως αφού πέρασα έναν μεγάλο χωρισμό. Συνέχεια το έκανα και μετά ξυπνούσα και σκεφτόμουν: “Γιατίιιιιιιι;”». Για άλλους, ωστόσο, δεν είναι τόσο εύκολο να βάλουν φρένο στον εν λόγω ψυχαναγκασμό.

Ως γνωστόν το αλκοόλ οδηγεί στην μείωση των αναστολών, κάτι που πιθανό να οδηγήσει σε παράφρονες δημοσιεύσεις με ακατάλληλο περιεχόμενο. Βέβαια πολύ συχνά το μετανιώνουν αυτό αφού έχουν ξεμεθύσει και διαγράφουν για να καλύψουν τα ίχνη τους. Αυτό ταιριάζει με τις εμπειρίες τόσο της Μαργαρίτας όσο και της Κατερίνας. «Προς το παρόν απλώς προσποιούμαι ότι δεν συνέβη», μου λέει η Μαργαρίτα, ενώ η Κατερίνα θυμάται πώς αφαίρεσε γρήγορα όλα τα αποδεικτικά στοιχεία του μεθυσμένου της ξεφαντώματος στο Instagram. «Μετά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς δεν μπορούσα καν να αντικρύσω τα μηνύματά μου – υπήρχε πάνω από μια ολόκληρη σελίδα με μηνύματα προς διάφορους ανθρώπους και απλά τα έδωσα στη φίλη μου το πρωί και είπα: “Διαγράψτε τα όλα, παρακαλώ”».

Είναι προφανές ότι οι μειωμένες αναστολές σίγουρα ανοίγουν τον δρόμο για μεθυσμένες αναρτήσεις, αλλά υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι αισθάνονται υποχρεωμένοι να το κάνουν, κι αξίζει να τους αναφέρουμε.

Η Κατερίνα λέει ότι η σύγκριση της κοινωνικής της ζωής με τη ζωή των άλλων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι αυτό που τροφοδοτεί την παρόρμησή της να κάνει αναρτήσεις υπό την επήρεια αλκοόλ. «Θέλεις να κάνεις ανάρτηση αν περνάς καλά – θέλεις οι άλλοι να δουν ότι περνάς καλά», μου λέει. Η Μαργαρίτα προσθέτει ότι είναι επίσης πολύ πιο εύκολο να ποστάρεις μεθυσμένος σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης από το να στείλεις μεθυσμένος μήνυμα ή να τηλεφωνήσεις. «Νομίζω ότι είναι εύκολο να κάνεις ντροπιαστικά πράγματα στο Instagram επειδή είναι αρκετά συνηθισμένο να μπαίνεις στην εφαρμογή και να δημοσιεύεις ιστορίες από μια νυχτερινή έξοδο, οπότε είναι πιο δύσκολο να φιλτράρεις τι να δημοσιεύσεις και τι όχι».

Ποια μέτρα μπορείτε να λάβετε για να αποτρέψετε τις μεθυσμένες αναρτήσεις αν αισθάνεστε ότι καταστρέφουν τη ζωή σας,; «Έχω αρχίσει πριν από μια βραδινή έξοδο να κάνω mute προσωρινά ανθρώπους στο Instagram, όπως τον επικεφαλής του τμήματος και τον προϊστάμενό μου», προτείνει η Κατερίνα. Στο παρελθόν έχει επίσης επιλέξει να δίνει το τηλέφωνό της σε έναν έμπιστο φίλο όταν αρχίζει να νιώθει την ανάγκη να κάνει αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια μιας νυχτερινής εξόδου.

Πιο πρόσφατα, έχει υιοθετήσει μια πιο ασφαλή μέθοδο. «Τώρα προσπαθώ επίσης να μην μεθάω πολύ», μου λέει. Σίγουρα η μείωση της ποσότητας αλκοόλ που καταναλώνουμε είναι τελικά η ασφαλέστερη προσέγγιση. Ακόμη και στους πιο ψύχραιμους οι κραιπάλες μπορεί να προκαλέσουν κάθε είδους επιπλοκές. Μπορεί να οδηγήσει σε τραύματα, έκθεση, βία και μπλεξίματα με την αστυνομία.

Μερικές φορές είναι καλύτερο να κατεβάζετε το τηλέφωνο

Τα μεθυσμένα ποστ  μπορούν να έχουν πραγματικά επιβλαβείς συνέπειες. Μπορούν να μας κάνουν να ντραπούμε για τον να χάσουμε κάποιο φίλο ή τον σύντροφό μας. Είναι πιθανό μετά από ένα τέτοιο περιστατικό να αποτραβηχτούμε από τους φίλους μας, γεγονός που μπορεί να αποδειχθεί επιζήμιο για την ψυχική μας υγεία.

Όποιος έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση αφού ξυπνήσει το πρωί και συνειδητοποιήσει ότι έχει υπερβάλει σε κάτι που δημοσίευσε στις 5 το πρωί ή έστειλε ένα μήνυμα που δεν θα έστελνε νηφάλιος, γνωρίζει ότι μια τέτοια εμπειρία μπορεί να αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για να κλείσετε το τηλέφωνό σας αφού παραγγείλετε το δεύτερό σας ποτό.

Τελικά, είναι πάντα καλύτερο να προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα στη ρίζα του. Ένα μεθυσμένο ποστάρισμα είναι ενδεχομένως σύμπτωμα κραιπάλης ή ακόμη και διαταραγμένης σχέσης με το αλκοόλ. Κι αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Για όσους πίνουν μόνο περιστασιακά, ο περιορισμός της πρόσληψης αλκοόλ ή η εξασφάλιση ότι πίνετε πολύ νερό κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης θα συμβάλει στη μείωση του κινδύνου για την υγεία σας και παράλληλα θα καταστήσει λιγότερο πιθανό το μεθυσμένο ποστάρισμα. Για όσους αισθάνονται ότι ο αγώνας τους με την κατάχρηση αλκοόλ είναι πιο σοβαρός, ίσως αξίζει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αρχίσετε να αναθεωρείτε τη σχέση αυτή, ή και να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Μέχρι τότε, απλά ακολουθήστε τις πολύτιμες συμβουλές της Κατερίνας και της Μαργαρίτας ώστε να μην ξυπνήσετε ένα καλό πρωί έπειτα από μια επική κραιπάλη ανακαλύπτοντας ότι το προηγούμενο βράδυ με το πάτημα μερικών κουμπιών κάνατε τον κόσμο ανάστατο.

*Τα ονόματα έχουν αλλάξει για την προστασία προσωπικών δεδομένων των εμπλεκομένων.

 

Divider

 

Διαβάστε επίσης:  Το χανγκόβερ στη λογοτεχνία, από τον Σαίξπηρ και τον Μπερνς μέχρι την Μπρίτζετ Τζόουνς