Ο Bill Murray δεν παύει ποτέ να μας εκπλήσσει, είτε ως θεατές, είτε ως ανθρώπους. Σήμερα θα αναφερθούμε σε μια συγκινητική ιστορία από τις πρώτες μέρες της καριέρας του, όπως την διηγήθηκε ο ίδιος ο ηθοποιός σε μια πρόσφατη συνέντευξή του. Ο γεννημένος στο Ιλινόις ηθοποιός πιστώνει έναν πίνακα στο Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγο ότι «κάποτε του έσωσε τη ζωή».

Στις αρχές της καριέρας του, ο ηθοποιός Bill Murray δεν είχε την επαγγελματική επιτυχία που περίμενε. Είχε κατάθλιψη, σκεφτόταν την αυτοκτονία και μάλιστα μια μέρα σκεφτόταν να προβεί στο απονενοημένο διάβημα.

Ο Μάρεϊ περπατούσε σκοτεινιασμένος στις όχθες της λίμνης Μίσιγκαν σκεπτόμενος: «Αν πρόκειται να πεθάνω, θα μπορούσα κάλλιστα να το κάνω εδώ: να πέσω στη λίμνη και να πνιγώ». Πριν φτάσει στο νερό, όμως, έφτασε στο Ινστιτούτο Τέχνης της γενέτειρας πόλης του και μπήκε μέσα να χαλαρώσει.

Σε μια από τις αίθουσές του είδε το «Τραγούδι του κορυδαλλού» [The Song Of The Lark, 1884], έναν πίνακα που τον συγκίνησε πραγματικά.

Ο πίνακας, του Γάλλου ρεαλιστή ζωγράφου του 19ου αιώνα Ζυλ Μπρετόν, απεικονίζει μια νεαρή αγρότισσα που εργάζεται σε ένα χωράφι την ανατολή του ήλιου. Η μοναχική χωριατοπούλα σταματάει τη δουλειά της για να ακούσει έναν κορυδαλλό να τραγουδάει στο βάθος. Η συναισθηματική της ανταπόκριση σε αυτή τη στιγμή φυσικής ομορφιάς τονίζεται από τη λάμψη του ήλιου που ανατέλλει πίσω της, πλημμυρίζοντας το τοπίο με χρυσό φως.

«Σκέφτηκα: “Να ένα κορίτσι που δεν έχει πολλές προοπτικές, αλλά ο ήλιος ανατέλλει ούτως ή άλλως και έχει άλλη μια ευκαιρία”. Νομίζω λοιπόν ότι αυτό μου έδωσε ένα είδος αίσθησης ότι είμαι κι εγώ ένας άνθρωπος και ότι έχω μια άλλη ευκαιρία κάθε μέρα που ανατέλλει ο ήλιος», επεσήμανε ο ίδιος ο Murray, ο οποίος αυτοστιγμεί έβγαλε από το μυαλό του κάθε αυτοκτονική σκέψη.

Ο Jules Breton ειδικεύτηκε σε σκηνές της αγροτικής ζωής στην ύπαιθρο. Έχοντας μεγαλώσει στο αγροτικό χωριό Courrières στη βόρεια Γαλλία, θαύμαζε τους ανθρώπους που ζούσαν εκεί για την επινοητικότητά τους και τη σύνδεσή τους με τη φύση και απέκτησε τεράστια δημοτικότητα ζωγραφίζοντάς τους με το εξιδανικευμένο ύφος του.

Bill Murray

Ποιος είναι ο Bill Murray

Ο Ουίλιαμ Τζέιμς “Μπιλ” Μάρεϊ (αγγλικά: William James “Bill” Murray), γεννημένος στο Έβανστον του Ιλινόι, στις 21 Σεπτεμβρίου 1950, είναι Αμερικανός ηθοποιός και κωμικός. Η πρώτη του εμφάνιση ήταν στο Saturday Night Live, όπου πήρε και ένα βραβείο Έμμυ, από το οποίο του ανοίχτηκαν δρόμοι για την καριέρα που ακολούθησε σε διάφορες κωμικές γνωστές ταινίες, όπως: Μεζεδάκια (1979), Το κλαμπ με τις λωλές (1980), Οι δύο τρελοί… τρελοί κομάντος! (1981), Τούτσι (1982), Γκόστμπάστερς (1984), Πάρτυ φαντασμάτων (1988), Επιτέλους, τι θα γίνει με τον Μπομπ; (1991) και το Η μέρα της μαρμότας (1993).

Ο Μάρεϊ γνώρισε επιτυχία και προς την κατοπινή καριέρα του, αρχής γενομένης από την ταινία Χαμένοι στη μετάφραση (2003), όπου παρέλαβε Χρυσή Σφαίρα και BAFTA, ενώ υπήρξε και προτεινόμενος για Όσκαρ. Ωστόσο, προτεινόμενος για Χρυσή Σφαίρα έχει υπάρξει και για τις ταινίες: Γκόστμπαστερς, Ο αρχάριος (1998), Σαββατοκύριακο στο Χάιντ Παρκ (2012) και το St. Vincent: Ο αγαπημένος μου άγιος (2014). Επίσης υπήρξε προτεινόμενος και για τα Primetime Emmy Awards, για την τηλεοπτική μίνι σειρά του HBO Olive Kitteridge.