Οι παρακάτω επτά ιστορικές συμπτώσεις θα σας κάνουν να αναρωτηθείτε κατά πόσο όλα γύρω μας είναι… πιο παράξενα και από ένα μυθιστόρημα, όπως αναφέρει το άρθρο του medium.com.

Stranger than fiction δηλαδή.

Η ημερομηνία θανάτου του Στίβεν Χόκινγκ

Η 14η Μαρτίου 2018 ήταν η ημέρα που πέθανε ο Στίβεν Χόκινγκ. Ωστόσο, υπάρχει μια περίεργη σύμπτωση γύρω από τον θάνατό του. Η 14η Μαρτίου είναι επίσης γνωστή ως Ημέρα «π», του αρχαιοελληνικού συμβόλου του Αρχιμήδη, που αντιπροσωπεύει τη μαθηματική σταθερά 3,14 (3/14, όπως αναγράφουν τις ημέρες οι Αμερικανοί). Ωστόσο, οι συμπτώσεις δεν σταματούν εκεί. Η 14η Μαρτίου είναι επίσης η ημερομηνία γέννησης ενός άλλου εμβληματικού φυσικού, του Αλβέρτου Αϊνστάιν, αλλά και η επέτειος θανάτου του επιστήμονα του 16ου αιώνα, του Γαλιλαίου.

Λίνκολν και Κένεντι, βίοι παράλληλοι (;)

Οι δυο δολοφονημένοι Πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών, συνδέονται από μια εκπληκτική σειρά συμπτώσεων:

1. Ο Λίνκολν εκλέχθηκε στο Κογκρέσο το 1846. Ο Κένεντι εκλέχθηκε στο Κογκρέσο το 1946.
2. Και οι δυο πρόεδροι ενδιαφέρονταν για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
3. Ο Λίνκολν εκλέχθηκε Πρόεδρος των ΗΠΑ το 1860. Ο Κένεντι εκλέχθηκε Πρόεδρος των ΗΠΑ το 1960.
4. Ο αντικαταστάτης του Λίνκολν γεννήθηκε το 1839 και ονομαζόταν (Άντριου) Τζόνσον και ο αντικαταστάτης του Κένεντι γεννήθηκε το 1939 και ονομαζόταν (Λίντον) Τζόνσον.
5. Το επώνυμο και των δύο προέδρων αποτελείται από 7 γράμματα.
6. Και οι δυο πρόεδροι έχασαν από ένα παιδί κατά τη διάρκεια της θητείας τους.
7. Και οι δυο δολοφονήθηκαν ημέρα Παρασκευή και οι δυο κατέληξαν από τραύμα στο κεφάλι. Και οι δυο πυροβολήθηκαν από πίσω και παρουσία των συζύγων τους.
8. Και οι δυο δολοφονήθηκαν από Νότιο και το όνομα και των δυο δολοφόνων αποτελείται από 15 γράμματα.
9. Και οι δυο δολοφόνοι, ο Τζον Γουίλκες Μπουθ και ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ δολοφονήθηκαν πριν οδηγηθούν σε δίκη.
10. Ο δολοφόνος του Λίνκολν γεννήθηκε το 1839. Ο δολοφόνος του Κένεντι γεννήθηκε το 1939.
11. Η γραμματέας του Αβραάμ Λίνκολν λεγόταν Κένεντι και η γραμματέας του Τζον Κένεντι λεγόταν Λίνκολν.
12. Μια εβδομάδα πριν από τη δολοφονία του, ο Λίνκολν ήταν στο Monroe του Maryland. Μια εβδομάδα πριν από τη δολοφονία του, ο Κένεντι ήταν με την Monroe (Marilyn).
13. Ο Λίνκολν δολοφονήθηκε μέσα στο θέατρο που ονομαζόταν Φορντ. Ο Κένεντι δολοφονήθηκε μέσα σε αυτοκίνητο μάρκας Λίνκολν, που παρήγαγε η Φορντ.
14. Ο δολοφόνος του Λίνκολν διέφυγε από το θέατρο και συνελήφθη σε μια βιβλιοθήκη. Ο δολοφόνος του Κένεντι έφυγε από μια βιβλιοθήκη και συνελήφθη σε ένα θέατρο.

Ωστόσο, στην πορεία, αποδείχθηκε ότι πολλές από αυτές τις συμπτώσεις δεν ήταν αληθείς. Για παράδειγμα: Αναφέρεται ότι ο Μπουθ γεννήθηκε το 1839 και ο Όσβαλντ το 1939, όμως ο Μπουθ, στην πραγματικότητα, γεννήθηκε το 1838. Επίσης, ο Τζον Κένεντι όντως είχε μια γραμματέα που ονομαζόταν Έβελιν Λίνκολν, αλλά ο Λίνκολν δεν είχε ποτέ του μια γραμματέα ονόματι Κένεντι. Οι γραμματείς του Λευκού Οίκου στην προεδρία του Λίνκολν ονομάζονταν John G. Nicolay και John Hay.

Η τυχερή-άτυχη Βάιολετ Τζέσοπ

Τι φανταστική τύπισσα η Violet Jessop. Μια νοσοκόμα που ονομάστηκε “Αβύθιστη” επειδή:

1. Ήταν πάνω στο κρουαζιερόπλοιο Olympic όταν τον Σεπτέμβρη του 1911 προσέκρουσε στο πλοίο Hawke. Επέζησε.

2. Ήταν στον “Τιτανικό” όταν αυτός βυθίστηκε τον Απρίλιο του 1912. Επέζησε και πάλι.

3. Ήταν πάνω στον “Βρετανικό” όταν τον Νοέμβριο του 1916 δέχτηκε τορπίλη απο γερμανικό υποβρύχιο και βυθίστηκε. Επέζησε ξανά.

Δεν ξέρω αν συνέχισε να ταξιδεύει με πλοία μετά από όλα αυτά καθώς είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς μια γυναίκα μπορούσε να είναι τόσο άτυχη και τόσο τυχερή την ίδια στιγμή. Πέθανε σε ηλικία 83 ετών.

Οι «προφητείες» της σειράς «The Simpsons»

Οι «Simpsons» προβλήθηκαν για πρώτη φορά στις 17 Δεκεμβρίου του 1989 και συνεχίζουν να προβάλλονται έως σήμερα σε διάφορα τηλεοπτικά δίκτυα παγκοσμίως -είναι όντως μια από τις μακροβιότερες σειρές κινουμένων σχεδίων στην ιστορία της τηλεόρασης, ενώ αναδείχτηκαν ως η μακροβιότερη τηλεοπτική σειρά σε ώρα υψηλής τηλεθέασης της αμερικανικής τηλεόρασης. Ο δημιουργός τους, Ματ Γκρέινινγκ, έχει βάλει το χεράκι του σε πάνω από 660 επεισόδια, με πολλά εξ αυτών να έχουν πάρει το ρόλο του… Νοστράδαμου, προβλέποντας το μέλλον και το τι θα συνέβαινε σε πολλές καταστάσεις, από τα αθλητικά μέχρι την μουσική και από τα γεωπολιτικά μέχρι την αμερικανική προεδρία και την έξοδο της χώρας μας από την Ευρωζώνη. Για παράδειγμα, προέβλεψε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα γινόταν πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, 18 ολόκληρα χρόνια πριν συμβεί. Δείτε αναλυτικά τις προφητείες των Simpsons σε ένα παλαιότερο άρθρο μας.

Ο Μαρκ Τουέιν προβλέπει τον θάνατό του

Ο συγγραφέας Μαρκ Τουέιν ήταν γεννημένος την ίδια χρονιά με την εμφάνιση του κομήτη του Χάλεϊ, το 1835 και ήταν πεπεισμένος ότι την επόμενη φορά που θα εμφανιζόταν ο κομήτης, αυτός θα πέθαινε. Είχε πει, μάλιστα, «μαζί εμφανιστήκαμε, άρα πρέπει να φύγουμε μαζί». Οταν ο κομήτης επέστρεψε στη Γη, το 1910, το προαίσθημα του συγγραφέα έγινε πραγματικότητα. Στις 21 Απριλίου εκείνης της χρονιάς, μόλις μία ημέρα μετά την πλησιέστερη προσέγγιση του κομήτη στη Γη, ο Τουέιν πέθανε.

Πατέρας και γιος πέθαναν στην κατασκευή του φράγματος Χούβερ

Το φράγμα Χούβερ (Hoover dam) ήταν ένα τεράστιο έργο στην πολιτεία της Αριζόνα, πάνω στον ποταμό Κολοράντο, που ξεκίνησε το 1931 και η κατασκευή του κράτησε πέντε χρόνια.
Ωστόσο οι μελέτες για την κατασκευή του είχαν ξεκινήσει από το 1922. Το όνομά του το πήρε από το 31ο πρόεδρο των ΗΠΑ, Χέρμπερτ Χούβερ.

Κατά την διάρκεια της 15ετούς κατασκευής του, περίπου 100 άτομα έχασαν την ζωή τους από δυστυχήματα. Η ειρωνεία της τύχης είναι η εξής: Το πρώτο θύμα του φράγματος Χούβερ ήταν ο J.G. Tierney, που το 1922 έπεσε στον ποταμό Κολοράντο και πνίγηκε. Το ημερολόγιο έδειχνε 20 Δεκεμβρίου.

Πάμε 13 χρόνια μετά, να δούμε ποιος ήταν ο τελευταίος νεκρός των έργων στο φράγμα Χούβερ: ναι, ήταν ο γιος του J.G. Tierney, Patrick, ο οποίος έπεσε από έναν πύργο που βρισκόταν μέσα στο ποτάμι και πνίγηκε. Η ακόμα μεγαλύτερη σύμπτωση; Το ημερολόγιο έδειχνεπάλι 20 Δεκεμβρίου.

Ο Τόμας Λόσον, ένα πλοίο και η Παρασκευή και 13

Το 1907 κυκλοφόρησε ένα μυθιστόρημα που είχε γραφτεί από τον χρηματιστή Τόμας Λόσον. Το βιβλίο είχε τίτλο «Παρασκευή 13η» και αφηγούταν την ιστορία ενός χρηματιστή που επέλεξε τη συγκεκριμένη μέρα για να χειραγωγήσει το χρηματιστήριο και να «ρίξει» όλη τη Wall Street. Το βιβλίο πούλησε αρκετά, πάνω από 28.000 αντίτυπα την πρώτη εβδομάδα της κυκλοφορίας του.

Στα τέλη της ίδιας χρονιάς, στις 13 Δεκεμβρίου 1907, και ημέρα Παρασκευή, ένα πλοίο με το όνομα Thomas W Lawson [Τόμας Λόσον], που είχε πάρει το όνομά του από ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο, απέπλευσε για το πρώτο υπερατλαντικό του ταξίδι.

Δυστυχώς, το πλοίο βυθίστηκε την ίδια μέρα. Το γεγονός ότι ένα πλοίο που πήρε το όνομα του ίδιου προσώπου του βιβλίου βυθίστηκε την Παρασκευή 13 του μηνός δεν είναι τίποτα λιγότερο από μυστηριώδες. Stranger than fiction δηλαδή.