Τρεις ώρες βόρεια της πρωτεύουσας της Ρουμανίας, του Βουκουρεστίου, μέσα στα βουνά και τις πεδιάδες της ανατολικοευρωπαϊκής χώρας, βρίσκεται η πόλη Ramnicu Valcea.

Μοιάζει με μια ειδυλλιακή και ήρεμη ορεινή όαση γαλήνης, αλλά για κάποιους «γνώστες», η πόλη αυτή έχει ένα συγκεκριμένο παρατσούκλι: Hackerville.

Η Ramnicu Valcea αποτελεί την ευρωπαϊκή έδρα των απανταχού hackers.

«Πρόκειται για μια πόλη που είχε πολλές διαφορετικές οργανωμένες ομάδες χάκερς από πολλές διαφορετικές χώρες», δήλωνε προ ετών ο Peter Traven, νομικός ακόλουθος του FBI στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βουκουρέστι.

«Και στη συνέχεια, φιλοξενούσε, ενδεχομένως, πολλούς οργανωμένους εγκληματίες και συμμορίες που ουσιαστικά επωφελούνταν από τις δεξιότητες αυτών των χάκερ που είχαν έδρα τη Ρουμανία», συμπληρώνει.

Η Ράμνικου Βάλτσεα είναι πόλη της Ρουμανίας και έδρα της ομώνυμης επαρχίας στην ιστορική περιοχή της Ολτενίας (δυτική Βλαχία), 176 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Βουκουρεστίου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2021 ο πληθυσμός της πόλης είναι σχεδόν 100.000 κάτοικοι.

Η πόλη αναφέρεται πρώτη φορά τον 14ο αιώνα σαν τοπικό εμπορικό κέντρο κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα. Η βιομηχανική ανάπτυξη της πόλης ήταν ραγδαία μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, με εργοστάσια χημικών, επεξεργασίας ξύλου και μηχανημάτων εξόρυξης πετρελαίου.

Η πόλη αυτή έγινε η κύρια εστία του ευρωπαϊκού κυβερνοεγκλήματος τη δεκαετία του 1990 και, παρά την καταστολή των ρουμανικών Αρχών, απέκτησε τη φήμη του «σημείου μηδέν» για τους χάκερς -ευρωπαίους και μη.

Ένας Ρουμάνος μίλησε στο αμερικανικό δίκτυο ΑΒC και ισχυρίστηκε ότι είναι «ένας χάκερ που μεγάλωσε στο Ramnicu Valcea», αλλά αρνήθηκε να δώσει το όνομά του. Ο ίδιος καυχήθηκε ότι «μέχρι σήμερα δεν υπήρξε εταιρεία που να μην μπόρεσα να χακάρω», αν και το ABC News δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τα κατορθώματά του στο χάκινγκ.

«Όλοι προσπαθούν να πάρουν πληροφορίες για τους άλλους. Εγώ είμαι ένας μισθοφόρος που πληρώνεται για να παίρνει αυτές τις πληροφορίες από τους ανταγωνιστές. Η ζήτηση για πληροφορίες είναι τεράστια. Όλοι μας θέλαμε να αποδείξουμε ποιος είναι ο καλύτερος», συμπλήρωσε ο ανώνυμος χάκερ.

Ramnicu Valcea

Ramnicu Valcea, ένα κρυμμένο τεχνολογικό hub μέσα στη φύση

Σύμφωνα με ένα προ ετών άρθρο του Wired, «ακριβά αυτοκίνητα πνίγουν τους δρόμους της Râmnicu Vâlcea στο πολυσύχναστο κέντρο της πόλης, με κυριότερα τα BMW, Audis και Mercedes που οδηγούν εικοσάρηδες και τριαντάρηδες, με χρυσές αλυσίδες στο λαιμό και διάθεση για επίδειξη».

Το όνομα Χάκερβιλ είναι και ελαφρώς παραπλανητικό: Μόνο λίγοι πολίτες της Râmnicu Vâlcea είναι πραγματικοί hackers, αν και η πλειοψηφία της πόλης εμπλέκεται σε κάποιο είδος απάτης στον κυβερνοχώρο.

«Κλέβουν χιλιάδες δολάρια ανά συναλλαγή από ξένους αγοραστές και πολλοί από τους νέους άνδρες που έχουν γίνει πλούσιοι από το hacking ξοδεύουν τα χρήματά τους σε πολυτελή αυτοκίνητα», σημειώνει το άρθρο.

Κανείς δεν ξέρει πώς ξεκίνησε το πρώτο έγκλημα στον κυβερνοχώρο στη Râmnicu Vâlcea. Πολλοί πιστεύουν ότι μετά την επανάσταση του 1989, οι άνθρωποι είχαν πρόσβαση σε εξελιγμένα εργαλεία και PC, τα οποία μπορεί να είναι ο λόγος για την απαρχή του φαινομένου. Η επιχείρηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο αυξήθηκε πολύ γρήγορα το 2002.

Τα cybercafes προσέφεραν φθηνή πρόσβαση στο Διαδίκτυο και οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου στην Râmnicu Vâlcea ξεκίνησαν να «ποστάρουν» ψεύτικες διαφημίσεις στο eBay και άλλες ιστοσελίδες δημοπρασιών για να δελεάσουν τα θύματα να προχωρήσουν σε πληρωμές μέσω τραπεζικού εμβάσματος.

Τότε ήταν που η πόλη έγινε αντιληπτή από το FBΙ, το οποίο συνειδητοποίησε ότι η πόλη ήταν η έδρα για μεγάλους εγκληματίες του κυβερνοχώρου.

Κανείς δεν ξέρει πραγματικά πώς ή γιατί αυτά τα παιδιά άρχισαν να εξαπατούν ανθρώπους στο Διαδίκτυο.

«Αν το μάθετε, πείτε μας και εμάς», λέει ο Codruţ Olaru, επικεφαλής της Διεύθυνσης Έρευνας για το Οργανωμένο Έγκλημα και την Τρομοκρατία της Ρουμανίας. Όποιος και αν ήταν ο λόγος, το διαδικτυακό έγκλημα ήταν ευρέως διαδεδομένο από το 2001-2002, την εποχή της μεγάλης και απότομης έκρηξης του διαδικτύου σε παγκόσμια κλίμακα.

Τα internet cafe προσέφεραν φθηνή πρόσβαση στο Διαδίκτυο και οι απατεώνες στο Râmnicu Vâlcea έπιασαν δουλειά.

Τις πρώτες ημέρες, οι δράστες δεν ήταν ακριβώς… ιδιοφυϊείς. Μια από τις πρώτες υποθέσεις αφορούσε μια ομάδα που είχε την έδρα της στη γειτονική πόλη Piteşti. Ο ένας απατεώνας δημοσίευε αγγελίες για κινητά τηλέφωνα και ο άλλος παραλάμβανε τα χρήματα για παραγγελίες που δεν θα έφευγαν ποτέ.

Οι δύο άνδρες είχαν βγάλει μερικές εκατοντάδες δολάρια από θύματα στις ΗΠΑ, και ο άνδρας που έλαβε τα μετρητά δεν είχε καν μπει στον κόπο να χρησιμοποιήσει πλαστή ταυτότητα!

«Τον βρήκα να κάθεται σε μια καφετέρια στο διαδίκτυο, να συνομιλεί στο διαδίκτυο», λέει ο Costel Ion, αστυνομικός του Piteşti που ασχολείται με το έγκλημα στον κυβερνοχώρο. «Απλώς ομολόγησε την πράξη του».

Αλλά όπως σε κάθε επιχείρηση, οι απατεώνες καινοτομούσαν και προσαρμόζονταν διαρκώς. Γίνονταν καλύτεροι και πιο εφευρετικοί.

Οι απάτες βελτιώθηκαν με την πάροδο των ετών. Ώσπου φτάσαμε να μιλάμε για μια πόλη που πλέον συντηρεί και βγάζει… περισσότερους χάκερς σε σχέση με όσους μπορεί να αντέξει. Και οι χάκερς αυτοί πολλαπλασιάζονται. Σαν την Λερναία Ύδρα.

Και όπως λέει χαρακτηριστικά και ο αστυνομικός διοικητής της πόλης, «συλλαμβάνεις δύο από αυτούς και 20 καινούργια παίρνουν τη θέση τους. Εμείς είμαστε δύο αστυνομικοί και αυτοί είναι 2.000 άτομα».