Τα web radios καταλαμβάνουν έναν άξιο αναφοράς χώρο στο διαδίκτυο και, για τα ελληνικά δεδομένα, μπορούμε να πούμε ότι γύρω στο 2010 άρχιζαν να ανθίζουν προσπάθειες για διαδικτυακές μεταδόσεις εκπομπών, μουσικών από ανεξάρτηους δημοσιογράφους και ραδιοφωνικούς παραγωγούς.

Η γράφουσα είχε την χαρά να αποτελεί μέρος διάφορων εγχειρημάτων: του i-d radio, που εμπνεύστηκε ο Ζαχαρίας Λουδάρος και φιλοξένησε το RizopoulosPost.gr στις εγκαταστάσεις του, το M-Word Radio της Μαρίας Χατζηγιάννη, αλλά κυρίως το Amagi Radio, της αείμνηστης Μαρίας Τσάκος.

Δεν απέκτησαν ποτέ την δυναμική των fm, ενώ τα podcasts φαίνεται πως τα έχουν νικήσει κατά κράτος. Παρά ταύτα, και ενώ αρκετά web radios άνοιξαν για να κλείσουν μέσα σε λίγα χρόνια, κάποια επιμένουν δυναμικά, με ένα δικό τους, πιστό ακροατήριο, με φιλότιμες προσπάθειες να εκπροσωπήσουν τον πολιτισμό και να αναδείξουν ανθρώπους και εγχειρήματα που δύσκολα προβάλλονται από μεγαλύτερα και πιο «καθεστωτικά» media.

Πέντε άνθρωποι πίσω από πέντε διαφορετικά μεταξύ τους, αλλά εξίσου αξιόλογα web radios, μίλησαν για αυτά στο Olafaq.gr, απαντώντας στις εξής ερωτήσεις:

  1. Πότε ξεκίνησε το ραδιόφωνό σας; Γιατί ονομάστηκε έτσι; Στεγαζεται στο σπίτι σας ή σε ξεχωριστό χωρο;
  2. Ποιοι ήταν οι αρχικοί στοχοι και πώς ειναι τα πράγματα σημερα;
  3. Βγάζει χρήματα ένα web radio? Με ποιους τροπους;
  4. Ποια ήταν η πιο σημαντική στιγμή του ραδιοφώνου σας μέχρι στιγμής;
  5. Ποιες είναι οι αφανείς δυσκολίες του εγχειρήματος;
  6. Τι στόχους θέτετε για τα επομενα 3 χρονια;
  7. Για ποιον λόγο να σας ακούσουμε;

Παύλος Λάμπρου, Boem Radio

Το Boem Radio ξεκίνησε στις 13 Δεκεμβρίου 2014. Τοξότης στο ζώδιο, ελεύθερο και ταξιδιάρικο.

Ψάχνοντας το όνομα στην αρχή κοιτάζαμε λέξεις που να έχουν σχέση με την μουσική και να είναι ίδιες και στα αγγλικά. Δεν μου άρεσε καμία. Μου φαινόντουσαν πολύ δήθεν. Σε μια κουβέντα πάνω, με τον Γιάννη Αντωνόπουλο (τον έτερο Boemian) σκέφτηκα να το βαφτίσουμε με ένα αγαπημένο μας τραγούδι. Κι αυτό ήταν το La Boheme του Charles Aznavour. Ψάχνοντας την ετυμολογία του Boheme, βρήκαμε ότι προέρχεται από τα Ρουμάνικα και γράφεται Boem. Ένας φίλος έβγαλε το ακρωνύμιο Being Over Every Mind και αυτό ήταν.
Το ραδιόφωνο το ξεκινήσαμε στο σπίτι. Κάποια στιγμή σκεφτήκαμε να το μεταφέρουμε σε κάποιον άλλο χώρο να γίνει πιο επαγγελματικό. Φίλοι καλλιτέχνες που είχαν έρθει για συνέντευξη όταν τους είπαμε τις σκέψεις μας, μας απέτρεψαν λέγοντας ότι αυτό που μας κάνει ξεχωριστούς είναι η ζεστασιά όταν έρχονται τον χώρο μας. Δεν είναι τυχαίο που ο Μιχαήλ Μαρμαρινός μας χαρακτήρισε ως το πιο ιδιοσυγκρασιακό ραδιόφωνο της πόλης.

Οι αρχικοί μας στόχοι ήταν να περνάμε καλά και να δίνουμε βήμα σε νέους καλλιτέχνες που δύσκολα ακούγεται η φωνή τους και νομίζω ότι τα έχουμε πάει αρκετά καλά σε αυτό το σημείο.

Όσο για το σήμερα οι στόχοι μας παραμένουν οι ίδιοι. Να περνάμε καλά. Άλλωστε είπαμε ότι είμαστε μποέμ τύποι.
Θα μπορούσε να βγάζει χρήματα αν βάζαμε διαφημιστικά banner στο site ή κοστολογούσαμε το κάθε τι όπως άρθρα, συνεντεύξεις, σποτάκια ή ακόμα και παρουσιάσεις νέων τραγουδιών. Εμείς αποφασίσαμε πως αυτό δεν μας ταιριάζει. Δεν θέλουμε να χαλάσουμε την αισθητική του site μας αλλά και θέλουμε να έχουμε ελευθερία κινήσεων σε αυτά που ανεβάζουμε σαν αρθρογραφία αλλά και σαν μουσικές επιλογές.

Για να στηρίξουμε οικονομικά το ραδιόφωνο στρεφόμαστε σε άλλους δρόμους όπως οι παραγωγές. Πριν τον κορονοϊό ανεβάσαμε μια παράσταση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και έχουμε κι άλλα στα σκαριά.

Οι πιο σημαντικές μας στιγμές στο ραδιόφωνο είναι οι μεγάλες μας συνεντεύξεις. Zbigniew Preisner, Goran Bregovic, Lara Fabian, Dulce Pontes, Yasmin Levy, Dee Dee Bridgewater και τόσες άλλες. Ξέρετε το να έχεις όλους αυτούς τους καλλιτέχνες απέναντι σου…ούτε στα πιο τρελά όνειρά μας.

Οι δυσκολίες είναι να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας. Να πληρώνουμε τις εταιρίες πνευματικής διαχείρισης καθώς και servers, εταιρίες υποστήριξης και τόσα άλλα. Σκεφτείτε ότι είμαστε από τα λίγα ταυτοποιημένα ιντερνετικά ραδιόφωνα στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ κρατικής διαφήμισης. Ούτε καν στην πανδημία.

Οι στόχοι μας και για το μέλλον είναι να περνάμε καλά. Και εμείς και όσοι μας ακούνε. Να παραμείνουμε ερασιτεχνικά επαγγελματίες όπως και την πρώτη μέρα.
Να μας ακούτε για την τρέλα μας, την αυθεντικότητα μας αλλά και τις υπέροχες μουσικές μας επιλογές από όλα τα είδη μουσικής από την δεκαετία του ‘60 μέχρι και σήμερα. Όχι να το παινευτούμε αλλά έχουμε την μεγαλύτερη playlist η οποία συνεχώς ανανεώνεται. Δύσκολα θα ακούσεις μέσα στον μήνα το ίδιο τραγούδι πάνω από δύο φορές.
Για αυτά αλλά και για άλλα πολλά συντονιζόμαστε στο Boem Radio!

Με ένα κλικ στο https://www.boemradio.com/ έρχεσαι στην παρέα μας και μπαίνεις κι εσύ στην οικογένεια των απανταχού Boemians!

Γιάννης Ταμπάκης, La Vita Radio

Το La Vita Radio ξεκίνησε το 2015, σαν συνέχεια του Radio Aerostato, που προϋπήρχε για 2,5 χρόνια.
Οταν αποφασίστηκε η αλλαγή φιλοσοφίας και κατεύθυνσης του Σταθμού μας, μπήκαμε σε μια διαδικασία να βρούμε και νέο όνομα.
Θυμάμαι, χαρακτηριστικά, ένα βράδυ, μια ατέλειωτη διαδικτυακή κουβέντα στο messenger, που είχα με τον αγαπημένο τραγουδοποιό και Παραγωγό του Σταθμού Δημήτρη Λιόλιο, ακριβώς για το θέμα του νέου ονόματος του Σταθμού. Κάποια στιγμή, ξημερώματα πια, πετάει ο Δημήτρης το La Vita Radio, κάτι που έγινε δεκτό από μενα με ενθουσιασμό και ανακούφιση.

“La Vita σημαίνει ΖΩΗ”, όπως λέει κι ένα σποτάκι του Σταθμού μας!
Οσον αφορά στον χώρο που στεγάζετα ο Σταθμός μας, επειδή το όραμά μου γι αυτόν, δεν ήταν να είναι ένα προσωπικό εγχείρημα, παρά ένας Διαδικτυακός Ραδιοφωνικός Σταθμός, που θα πληρούσε τις προδιαγραφές ενός σταθμού των FM, δεν στεγάστηκε ποτέ στο σπίτι μου. Δημιουργήθηκε ένα studio σε χώρο γειτονικό του χώρου εργασίας μου, που πριν 4 χρόνια, μάλιστα, ανακαινήστηκε, ώστε να προσφέρει ακόμα καλύτερες προδιαγραφές, τόσο για τους Παραγωγούς του Σταθμού, όσο και για τους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες, συγγραφείς κλπ. Από εκεί εκπέμπουν οι περισσότεροι Παραγωγοί όλα τα χρόνια, ενώ κάποιοι εκμεταλλεύονται τη δυνατότητα, που δίνει το Διαδίκτυο και εκπέμπουν από το σπίτι τους.

Ο αρχικός στόχος ήταν να στηθεί ένα Διαδικτυακό Ραδιόφωνο, που θα μας έδινε τη δυνατότητα να βγάλουμε προς τα έξω την αγάπη μας γι αυτό το μαγικό μέσο, που είναι το Ραδιόφωνο. Μην ξεχνάτε, πως, τότε, το Διαδικτυακό Ραδιόφωνο βρισκόταν σε νηπιακή κατάσταση στην Ελλάδα, συνεπώς δεν θα μπορούσαμε, ακόμα, να στοχεύσουμε σε ιδιαίτερα περίπλοκους στόχους.

Να σκεφθείτε, πως οι περισσότεροι από τους πρώτους Παραγωγούς του Σταθμού δεν είχαν καμία προηγούμενη εμπειρία σαν Ραδιοφωνικοί Παραγωγοί. Μας ένωνε όλου η αγάπη μας για το Ραδιόφωνο. Βασική προϋπόθεση ενεργούς συμμετοχής στο La Vita Radio ήταν και παραμένει η αγάπη για το Ραδιόφωνο!
Στα 8 χρόνια λειτουργίας, ως σήμερα, του Σταθμού έχουν περάσει περισσότεροι από 150 Ραδιοφωνικοί Παραγωγοί από τα μικρόφωνά του.Αρκετοί εξ αυτών, έχουν πλέον τα δικά του Διαδικτυακά Ραδιόφωνα ή είναι Παραγωγοί σε άλλα Διαδικτυακά Ραδιόφωνα, αλλά και Ραδιόφωνα των FM κι αυτό είναι κάτι που με γεμίζει ικανοποίηση. Πρόσφατα Ραδιοφωνικός Παραγωγός των FM ανέφερε στον αέρα, πως το La Vita Radio ήταν “σχολείο” γι αυτόν. Δεν μπορείς παρά να συγκινείσαι όταν ακούς τέτοια λόγια και να περηφανεύεσαι.
Αναφορικά με το περιεχόμενο των εκπομπών του Σταθμού μας ,ο αρχικός στόχος μας ήταν να υπάρχει ένα δομημένο, εβδομαδιαίο πρόγραμμα ποικίλης ύλης και με αναφορές σε όλα τα μουσικά είδη. Με τη πάροδο των χρόνων το La Vita Radio , θεωρείται από τον καλλιτεχνικό κόσμο σαν ένα “καταφύγιο” των νέων καλλιτεχνών και του καλού Ελληνικού τραγουδιού, που δεν έχουν πρόσβαση στα Ραδιόφωνα των FM και των Playlists!

Προφανώς μπορεί να βγάλει χρήματα ένα web radio …Όσον αφορά στους τρόπους αυτούς, δεν είμαι σε θέση να σας πληροφορήσω. Το La Vita Radio είναι ένα αυτοχρηματοδοτούμενο μέσο, χωρίς διαφημίσεις. Ηταν και συνεχίζει να είναι προσωπική επιλογή μου, να μην υπάρχει κανενός είδους οικονομική εξάρτηση του Σταθμού από πιθανούς διαφημιζόμενους. Προφανώς αυτό σημαίνει οικονομική αιμορραγία, αλλά η ανεξαρτησία και η ελευθερία έκφρασης, πάντα και σε όλα έχουν το κόστος τους.

Μετά την πρώτη συνέντευξη καλεσμένου καλλιτέχνη στον Σταθμό, πίστευα, πως αυτή ηταν η πιο σημαντική στιγμή, όπως το ίδιο πίστεψα μετά από τη 1η από τις 3 ανοιχτές εκδηλώσεις μας “ΜΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ” , όπου δεκάδες καλλιτέχνες που είχαν φιλοξενηθεί από τον Σταθμό μας, βρέθηκαν επί σκηνής ερμηνεύοντας τραγούδια τους… όπως το ίδιο πίστεψα, όταν μέσα στη πανδημία, μεσούντος του εγκλεισμού, όλοι οι Ραδ. Παραγωγοί μας, προμηθεύτηκαν τον κατάλληλο εξοπλισμό, και καταφέραμε να έχουμε καθημερινό 24ωρο πρόγραμμα, που κράτησε συντροφιά σε χιλιάδες κόσμου, στις δύσκολες μέρες του Covid…όπως το ίδιο πίστεψα όταν πήραν σάρκα και οστά οι “ΑΚΡΟΑΣΕΙΣ 2020” , ένας διαγωνισμός νέων καλλιτεχνών….

Πιθανότατα, όμως, δεν έχει έρθει ακόμα η σημαντικότερη στιγμή του La Vita Radio!
Οι αφανείς δυσκολίες είναι πολλές! Από το κάκιστο Διαδίκτυο της χώρας μας, που πάμπολες φορές μέσα στα 8 χρόνια μας έχει δημιουργήσει προβλήματα εκπομπής, ως την έλλειψη κανόνων λειτουργίας των web radio εκ μέρους της Πολιτείας κι από τις οικονομικές δυσκολίες λειτουργίας και συντήρησης του Σταθμού, ως την απουσία συνεννόησης και αλληλουποστήριξης μεταξύ των υπαρχόντων web radios, κλπ…

Πρώτος μας  στόχος είναι να κλείσουμε αισίως τα 10 χρόνια λειτουργίας του La Vita Radio. Η σεζόν 2024-25 θα είναι μια πανηγυρική σεζόν για μας! Δεύτερος στόχος και όνειρο, συνάμα, τα νέα, πλήρως οργανωμένα και επανδρωμένα studios του La Vita Radio!

Να μας ακούσετε μόνο αν αγαπάτε το ΚΑΛΟ Ραδιόφωνο, το ανεπιτήδευτο Ραδιόφωνο, κάτι σαν το παλιό Ραδιόφωνο, με το οποίο μεγαλώσαμε .Το μόνο σίγουρο είναι, πως αν μας ακούσετε μια φορά, θα μας αγαπήσετε και θα μπείτε άμεσα στη μεγάλη παρέα του La Vita Radio. Γι αυτό… συντονιστείτε www.lavitaradio.gr

Μαίρη Κολοβού, Syzefxi Web Radio

Ο Syzefxi Web Radio ξεκίνησε την λειτουργία του στο τέλος του 2018 με μόνο δύο παραγωγούς και σήμερα έχει φτάσει τους 25. Το όνομα ήταν επιλογή μου γιατί αυτό που ήθελα να κάνω ήταν ένα «δέσιμο» της μουσικής με τον πολιτισμό. Κάθε παραγωγός έχει το πρόγραμμα στο χώρο του και δουλεύει από εκεί και η έδρα μας, προς το παρόν είναι το σπίτι μου.

Ο σκοπός μου ήταν οι ακροατές να μας διαλέγουν για να ψυχαγωγηθούν και να ενημερώνονται σε ότι έχει σχέση με τον πολιτισμό έχοντας πάντα και ποιότητα. Θεωρώ ότι σήμερα έχουμε πετύχει το στόχο μας και τα προσφέρουμε και τα δύο.

Είναι αρκετά δύσκολο να βγάλει κάποιος χρήματα με ένα web radio. Αφενός διότι τα μόνα έσοδα που έχουμε είναι οι συνδρομές των μελών και οι διαφημίσεις που δεν είναι εύκολο να έρθουν, αφετέρου δε διότι τα έξοδα είναι αρκετά. Άλλωστε, η πιο σημαντική δυσκολία είναι τα έξοδα. Έξοδα για πνευματικά δικαιώματα, λογιστή, τεχνικό κλπ. Επίσης, έχοντας να συντονίσεις τόσους ραδιοφωνικούς παραγωγούς καταλαβαίνετε ότι το εγχείρημα είναι αρκετά δύσκολο.

Μια σημαντική στιγμή για το ραδιόφωνό μας ήταν όταν ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Μητροπόλεως Σύρου ζήτησε συνεργασία με τον σταθμό μας με αμοιβαία ανταλλαγή εκπομπών. Κι επίσης, όταν ο Πρωτοσύγγελος της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως μας έδωσε την άδεια και αναμεταδίδουμε την δική του εκπομπή.

Θα ήθελα να αποκτήσουμε έναν χώρο, γραφεία και στούντιο μαζί, ώστε να μπορούμε να βρισκόμαστε και να κάνουμε και από εκεί τις εκπομπές μας. Ένας άλλος στόχος είναι η οικονομική ανεξαρτησία του σταθμού.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια πληθώρα διαδικτυακών σταθμών. Εκείνο που πιστεύω ότι μας ξεχωρίζει είναι η ποιότητα των εκπομπών μας αλλά και τα ιδιαίτερα θέματα μας, όπως: θέματα Βιοφιλίας, υπογονιμότητας, εκπομπή για γυναίκες που είτε δουλευουν από το σπίτι είτε είναι σύγχρονες μαμάδες και θέλουν να ένημερώνονται συνεχώς για θέματα οργάνωσης σπιτιού ή επιχείρησης, μόδας, μαγειρικής, ευεξίας.

Έχουμε επίσης αρκετές εκπομπές λόγου που θα ενημερωθεί ο ενδιαφερόμενος για νεες εκδόσεις βιβλίων, παρουσιάσεις κι άλλα events, «ψαγμένες» εκπομπές μουσικής, ενημέρωση για τον κινηματογράφο, και άλλες πολλές που ανεβάζουν τον πήχυ στο σταθμό μας.

T.K, Sin Radio

Το Sin Radio ξεκίνησε την άνοιξη του 2010, από μια παρέα ανθρώπων, που γνωρίστηκαν σε μια πολύ δημοφιλή διαδικτυακή κοινότητα τότε και, μετά το βίαιο κλείσιμό της, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα μικρό forum για να συστεγαστούν με τους λοιπούς “άστεγους” συνοδοιπόρους τους, με τη βοηθεια online οδηγών, αφού σχεδόν κανείς μας δεν είχε τέτοιες γνώσεις. Στο παλιό “στέκι”, λειτουργούσε ένα από τα πρώτα διαδικτυακά ραδιόφωνα στην Ελλάδα (από το 2006), που το διαχειριζόταν μια ομάδα συγκεκριμένων ανθρώπων, αφήνοντας εκτός όσους δεν ανήκαν στο στενό κύκλο τους, και σε έναν απο τους διαλόγους που είχαν γίνει με αυτήν την ομάδα από εμένα, είπα “τι αμαρτίες έχουμε κάνει και δεν μας δίνετε μια ευκαιρία να κάνουμε ένα δοκιμαστικό στο ραδιόφωνο εδω;”. Στο καινούργιο “σπίτι” ξεκινήσαμε ένα πειραματικό ραδιόφωνο, που ονομάστηκε Sin (αμαρτία), που ονομάστηκε έτσι από εκείνον τον διάλογο με τους διαχειριστές. Μετά το πρώτο δίμηνο, απέκτησε ξεχωριστή οντότητα (λόγω του γεγονός ότι δεν μπορούσε να υποστηρίξει η φιλοξενία του forum και την κίνηση του ραδιοφώνου), φιλοξενούμενο σε ένα blogspot με το όνομα του ραδιοφώνου και από το 2012 βρίσκεται στη διεύθυνση “www.sinwebradio.com”, ένα επίσης “χειροποίητο” site που συντηρείται από εμας τους ίδιους με ό,τι εμπειρία έχουμε συλλέξει από τη διαδρομή και φυσικά τις όποιες αστοχίες!

Τα πρώτα “αναγνωριστικά” χρόνια της πορείας του ως ραδιόφωνο και καθώς η ομάδα των συντελεστών ήταν απο διάφορες πόλεις της Ελλάδας, όλες οι εκπομπές έβγαιναν από το σπίτι του καθενός. Στη συνέχεια, φιλοξενηθηκε για 2 χρόνια στο θέατρο “Βικτώρια” και από το 2019 ο χώρος που βγαίνουν τα περισσότερα από τα ζωντανά προγράμματα είναι ένα μικρό διαμέρισμα στην Κυψέλη, που μας εχει παραχωρηθεί από μια φίλη, η οποία αγανακτισμένη από την κακομεταχείριση που είχε ο χώρος από διάφορους ενοικιαστές, αποφάσισε να μην το ξανανοικιάσει, με τον όρο να επισκευάσουμε όλες τις ζημιές και να φροντίζουμε για την αξιοπρεπή εικόνα του. Την περίοδο της υποχρεωτικής καραντίνας, επιστρέψαμε στις “αρχικές” ρυθμίσεις και όσοι είχαν δυνατότητα να εκπέμπουν από τον χώρο τους, το έκαναν. Εκτός των φίλων-παραγωγών που ζουν στο λεκανοπέδιο, έχουμε μαζί μας ανθρώπους και από τη Θεσσαλονίκη, τα Γρεβενά και την μακρινή, αλλά πολύ όμορφη, Σκωτία συν κάποιες συνεργασίες με μη Έλληνες ραδιοφωνικούς παραγωγούς, που μας αρέσει πολύ η δουλειά τους και παίζουν σε στιγμές που, λόγω διαφοράς ώρας με το εξωτερικό, υπάρχει κοινό που επιλέγει εμάς για να τους ακούσει.

Αρχικά, ο στόχος ήταν πάμε και όπου βγει, καθώς δεν είχαμε καμία εμπειρία από το πώς στήνεται κάτι τέτοιο, ούτε από τεχνικές λεπτομέρειες ούτε από οργάνωση προγράμματος, από τίποτα συνολικά! Αυτό που ήταν βασικό στοιχείο από την πρώτη μέρα και το τηρούμε ευλαβικά, αφορούσε τη μη παρακολούθηση ακροαματικοτήτων και στατιστικών στοιχείων, αφού στόχος ήταν να βγαίνει αγάπη και κέφι στα μικρόφωνα.

Με την πάροδο του χρόνου και αφού μάθαμε κάποια πράγματα και αποκτήσαμε μια τριβή με το αντικείμενο, καταλήξαμε τι μορφή θα είχε η σελίδα που θα υποστήριζε ο σταθμός (δεν επιθυμούσαμε ένα “καθαρό” ραδιόφωνο και μόνο), τι μουσικό ύφος θα ακολουθούσαμε και πώς θα λειτουργούσαμε με τις όποιες δυνάμεις μας, ως υποστηρικτές του πολιτισμού και της τέχνης συνολικά. Αυτό ήταν εξαιρετικό δύσκολο, καθώς δεν γνωρίζαμε κανέναν από τον χώρο της επικοινωνίας – προβολής πολιτιστικών εκδηλώσεων, αλλά με πολύ κόπο και επιμονή καταφέραμε και μας πρόσθεσαν πολλοί και σημαντικοί άνθρωποι του χώρου στις mailing lists τους, οπότε έχουμε πολύ διαθέσιμο περιεχόμενο προς δημοσίευση στη σελίδα του ραδιοφώνου. Σήμερα έχουμε κερδίσει ένα μερίδιο αποδοχής από τον κόσμο του πολιτισμού για τη δουλειά μας, συνεργαζόμαστε ως χορηγοί επικοινωνίας με ένα μεγάλο αριθμό θεάτρων και μουσικών σκηνών και υπάρχει μια ομάδα συνεργατών που επικοινωνούμε πολύ καλά μεταξύ μας- η “οικογένεια” του ραδιοφώνου, βασικά.

Το studio του Sin Radio

Εγώ είμαι παντελώς ακατάλληλος να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα. Από το 2010 που ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια μέχρι σήμερα, έχουμε την ευτυχία να υπάρχει ένας άνθρωπος που πληρώνει τα έξοδα διαχείρισης του ραδιοφώνου, καθώς όλοι οι συνεργάτες δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε κάτι τέτοιο και από τις συζητήσεις μαζί του, δεν έχω ακούσει ποτέ ότι έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από κάποια συμφωνία διαφήμισης ή κάποια χορηγία. Γι’αυτό “ίσως” φταίει πως έχει επιλέξει να μείνει όλο αυτό απολύτως ερασιτεχνικό, δηλαδή να μην έχει κάποια εταιρική μορφή, οπότε σε μια τέτοια συνθήκη ίσως θα μπορούσε να διεκδικήσει κάτι – εδώ όλοι συνεργαζόμαστε και προσφέρουμε εθελοντικά στον διαθέσιμο ελεύθερο χρόνο μας και με τη γνώση πως το ραδιόφωνο είναι το ομορφότερο από τα τριτοτέταρτα πράγματα που μας συμβαίνουν (υπάρχουν πολύ σημαντικότερα για όλους, ειδικά τα τελευταία δύσκολα χρόνια, με πανδημίες, αναστολές εργασίας, υποχρεωτικές καραντίνες που συσσώρευσαν στους περισσότερους υποχρεώσεις-χρέη και εξτραδάκι την ακρίβεια να κάνουν δύσκολη τη διαβίωση). Επίσης, δεν επιθυμεί καμιά είδους διαφήμιση (π.χ. από τη Google) για λόγους προσωπικής του αισθητικής.

Για κάποιον που πιθανόν έχει χρήμα και χρόνο να επενδύσει σε ένα διαδικτυακό ραδιόφωνο, οι πιθανότητες να κάνει απόσβεση αρχικά και μετά να βγάλει έστω τα έξοδα κάθε μήνα είναι σχεδόν μηδαμινές και αυτό το δείχνει η πρόσφατη ιστορία, που μια αντίστοιχη προσπάθεια που έγινε από μια πολύ καλή ραδιοφωνική παραγωγό, δεν βρήκε την ανταπόκριση που χρειαζόταν από το κοινό (που δύσκολο να επιβιώσει ένα ραδιόφωνο που εκπέμπει μέσω ίντερνετ, αφού αρκετός κόσμος ακούει στο αυτοκίνητο απο τα “παραδοσιακά” FM και σε πολλά αυτοκίνητα δεν υπάρχει η τεχνολογια ακρόασης μέσω κινητού τηλεφώνου – μόνο σε καινούργιας κυκλοφορίας, συν το γεγονός ότι το κόστος για τα δεδομένα που χρειάζεται κάποιος να “χαλάσει” για να ακούσει για πολλή ώρα έναν τέτοιο σταθμό είναι αρκετά υψηλό), με αποτέλεσμα να κλείσει το ραδιόφωνο μετά από 8 χρόνια, αφού δεν πήγαινε πουθενά η προσπάθεια αυτή.

Στο εξωτερικό υπάρχει μια άλλη κουλτούρα και αντιμετώπιση και υπάρχουν διαδικτυακά ραδιόφωνα που είναι πολύ επικερδή και με συνεχείς επενδύσεις.
Εδώ τα μόνα χρήματα – κι αυτά για να καλύψεις μέρος του κόστους λειτουργίας – είναι κάποιες διαφημίσεις στη σελίδα που έχει κάποιο ραδιοφωνο (στα μη εταιρικά ραδιόφωνα, άλλη πονεμένη ιστορία, από αυτά που έχουμε ακούσει κατα καιρούς), που και πάλι δεν εξασφαλίζουν τίποτα, γιατί πόσοι πατάνε κλικ σε διαφημίσεις; Κι όπως μου είχε πει ένας από τους πρώτους που ξεκινησαν τα web radios στη χώρα μας, “όλο αυτο είναι ένα πολύ ακριβό χόμπι, που ο μόνος καλός λόγος να ασχοληθείς είναι η μεγάλη αγάπη που έχεις για το μέσο”.

Μια ακόμη ήσσονος ίσως σημασίας δυσκολία, είναι η εύρεση συνεργατών που θα μπορέσετε να συμπλεύσετε και θα ενταχθούν αρμονικά στην ήδη διαμορφωμένη ομάδα – έχουμε αντιμετωπίσει απίθανες καταστάσεις αυτά τα 13 χρόνια και ορισμένες φορές οι αστοχίες τους και οι παράλογες συμπεριφορές τους μας έχουν φέρει σε πολύ δύσκολη θέση απέναντι σε πολύ καλούς συνεργάτες από τον χώρο της προβολής των πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Πέραν του οικονομικού που προαναφέρθηκε, ένας πολύ σημαντικός παράγοντας είναι το ψυχολογικό φορτίο που επωμίζεται κάποιος που θέλει να κάνει -με μια στοχοθεσία- ένα διαδικτυακό ραδιόφωνο και όχι για να περνάει την ώρα του και να το κλείσει όποτε το αποφασίσει. Συναναστρέφεσαι με μια ομάδα ανθρώπων που νιώθετε πολύ “αγάπη” μεταξύ σας και για το μέσο, αλλά τις περισσότερες φορές δεν παίρνουν κάποια αποζημίωση για τις υπηρεσίες τους (επιπλέον αυτού, αν θέλουν να εκπέμπουν από τον χώρο τους και να παράγουν ένα αποτέλεσμα, παραπάνω απο αξιοπρεπές, πρέπει να βάλουν και το χέρι στην τσέπη για την αγορά του κατάλληλου εξοπλισμού-υλικού) και ζουν στη ίδια χώρα με εσένα, βιώνουν τα ίδια άγχη και αγωνίες και, ενώ μπορεί να βλέπουν ως διέξοδο το ραδιόφωνο, κάποιες μέρες να μην έχουν διάθεση και, όταν στο εξηγήσουν, αν έχεις κάποια ενσυναίσθηση, όλο αυτο μοιραία θα σε επηρεάσει.

Στο κομμάτι της ψυχολογικής επιβάρυνσης προσθέστε ό,τι δυσκολία προκύπτει από τυχόν βλάβες που πρεπει να επιδιορθωθούν και δεν βγαίνει ο λογαριασμός και την κούραση που συνεπάγεται η διαχείριση της αρθρογραφίας της σελίδας, της διαχείρισης του προγράμματος και των άλλων λειτουργικών (μιλάω για μένα). Στο δικό μας ραδιόφωνο ήταν πολύ δύσκολη η συνθήκη των περασμένων μηνών, όταν είχαμε κάποια περιστατικά με σοβαρες ασθένειες σε συνεργάτες ή δικών τους ανθρώπων, που ευτυχώς στην πλειοψηφία αποδείχτηκαν ιάσιμα, αλλά το άκουσμά τους επηρέασε πολύ όλο τον ψυχισμό της ομάδας.

Τα 3 χρόνια που ρωτάτε είναι πολύ μεγάλο διάστημα για να προγραμματίσεις κάτι, αν ζεις στην Ελλάδα! Δυστυχώς, η καθημερινότητά μας επιβεβαιώνει ότι πολλές φορες ζούμε από θαύμα ή από τύχη, οπότε το πρωταρχικό που λέμε κάθε μέρα είναι έχει όλη η ομάδα και κατ’ επέκταση όλος ο κόσμος την υγεία του, σωματική και ψυχική.
Υπήρχαν κάποια σχέδια προ πανδημίας και των επακολούθων της, που μπήκαν υποχρεωτικά στον πάγο, όπως η αναβάθμιση του χώρου που μας φιλοξενεί, έτσι ώστε να γίνει ακόμη καλύτερος και να προσφέρει κάτι παραπάνω σε εμάς που τον χρησιμοποιούμε και στους καλεσμένους μας.

Επίσης, σκεφτόμαστε να προχωρήσουμε σε μια ανανέωση της ιστοσελίδας, με σκοπό να γίνει πιο λειτουργική-φιλική στον χρήστη και υπάρχουν σκέψεις για το πώς θα μπορούσαμε να προβάλλουμε άλλες δεξιότητες – πτυχές της προσωπικότητας των ανθρώπων της ομάδας, που οι περισσότεροι εξ αυτών, πέραν απο εξαιρετικοί στο ραδιοφωνικό κομμάτι, έχουν και άλλα ενδιαφέροντα που θέλουμε να προβληθούν και που θα τους αναδείξουν ως συνολικές προσωπικότητες στο κοινό μας (αναζητείται ο τρόπος!).
Αν πρεπει να πω κατι για τα 3 χρόνια, θα έλεγα τις εξής ευχές, γιατί η στοχοθεσία είναι λίγο δύσκολη σε αυτές τις συνθήκες:

α) Να βρεθεί τρόπος να μας ακούνε και στα αυτοκίνητα (όχι μόνο εμας, όλους τους διαδικτυακούς σταθμούς), με ένα χαμηλό κόστος.
β) Να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε, αντιπαρερχόμενοι τις δυσκολίες και, γιατί όχι, να γινόμαστε κάθε μέρα και καλύτεροι.
γ) Να μείνει η υπάρχουσα ομάδα και να μεγαλώσει με επίσης φοβερά τυπάκια, σαν κι αυτά που έχουν συγκεντρωθεί εδώ.
δ) Να καταφέρουμε να κάνουμε το όνομα του σταθμού πιο γνωστό και εφάμιλλο της πολυφωνίας και της ποιότητας σε κάθε μας δράση.

Γιατί να ακούσετε το ραδιόφωνό μας; Η πιο δύσκολη ερώτηση.

Ειλικρινά δεν έχω να σας πω κάποιον πολύ ιδιαίτερο λόγο, πέρα των τετριμμένων περί απουσίας playlist, ελευθερίας στη γνώμη και τη μουσική των παραγωγών κ.τ.λ. Θα πω μόνο ότι ζητάμε, σε όσους δεν μας έχουν στα υπόψη τους μέχρι σήμερα, να μας δώσουν την ευκαιρία να γνωριστούμε συνολικά – να ακούσουν τη μουσική που παίζουμε και στις ώρες εκτός των ζωντανών προγραμμάτων και έχει το στοιχείο της αναζήτησης ήχων και φωνών που είτε δεν ακούγονται καθόλου στα επίγεια ραδιόφωνα είτε πολύ λιγότερο από όσο πραγματικά τους αξίζει. Στα ζωντανά προγράμματα να διαπιστώσουν την τρέλα και το μεράκι όσων τα παρουσιάζουν και εκθέτουν εμμέσως τον εαυτό τους χωρίς “φίλτρα”, αφού πρωταρχικός στόχος είναι ο παραγωγός να νιώθει καλά με αυτό που κάνει και όλη η ενέργεια αυτή να μεταλαμπαδεύεται στο ακροατηριο.

Πέραν αυτών, θέλουμε και να μας διαβάζουν, καθώς έχουμε πολλές δημοσιεύσεις για όσα συμβαίνουν καλλιτεχνικά και κείμενα με τις σκέψεις μας για παραστάσεις και μουσικές εκδηλώσεις στην πόλη, συνεντεύξεις με ανθρώπους που γνωρίζουμε μέσα από τη δουλειά τους και θέλουμε να τους μάθουμε καλύτερα και επιπλέον δίνουμε τη δυνατότητα, μέσω της ευγενικής δωροθεσίας από τις παραγωγές, κάποιων προσκλήσεων, άνθρωποι να επισκέπτονται θέατρα και μουσικές σκηνές και να γίνονται κοινωνοί του πολιτισμού, επικοινωνώντας στη συνέχεια αυτό που είδαν-άκουσαν στον δημόσιο χώρο, διαδικτυακό και μη.

Βασίλης Δασκαλάς, Future Internet Radio

Ο FUTURE INTERNET RADIO είναι ένα ερασιτεχνικό, με φιλανθρωπικό χαρακτήρα μουσικό ραδιόφωνο που ξεκίνησε να λειτουργεί και να εκπέμπει στις 26 Δεκεμβρίου του 2018. Πήρε το όνομα Future καταρχάς γιατί μας άρεσε ως ιδέα, αλλά και γιατί σκοπός του είναι να αποτελέσει το μέλλον στον τομέα των ιντερνετικών ραδιοφώνων. Θέλουμε να κρατήσει παρέα σε ακροατές που έχουν γίνει πια φίλοι όσα περισσότερα χρόνια γίνεται.

Στεγάζεται σε ένα μικρό στούντιο μες στο σπίτι μου στο Μοσχάτο

Θέλουμε να κρατάμε παρέα στους ανθρώπους μέσω ραδιοφώνου, να κάθονται στον υπολογιστή τους και να μπαίνουν στην παρέα μας με ένα κλικ. Να ακούνε την μουσική που τους αρέσει, να ακούν ενδιαφέροντα πράγματα.

Από τον αέρα του Future έχουν περάσει πολλοί άνθρωποι, πολλές φωνές και εμάς αυτό μας κάνει πραγματικά χαρούμενους. Δηλαδή, εκτός από τους ακροατές, να έχουμε και παραγωγούς που επιλέγουν αυτή τη συχνότητα για να μεταδώσουν τις εκπομπές τους.

Διαφημίσεις, συνεργασίες με τοπικά μαγαζιά και χορηγίες (μικρές-μεγάλες) είναι οι βασικοί τρόποι να έχουμε έσοδα.

Ο Βασίλης Δασκαλάς

Η πιο σημαντική μας, μέχρι τώρα, στιγμή ήταν όταν απέκτησε έναν σταθερό υπολογιστή. Αρχικά, δούλευε απλώς με έναν λάπτοπ, μια κονσόλα και ένα μικρόφωνο. Τώρα, εξελιχθήκαμε κάπως και έχουμε κι άλλους στόχους για βελτίωση.

Οι αφανείς δυσκολίες ενός web radio είναι οι προσπάθειες να θέλξεις τον κόσμο να σε ακούσει, μέσα σε ένα πεδίο ανταγωνισμού, με τόσες και τόσες άλλες επιλογές. Καμιά φορά, η αυτοπεποίθησή μας δέχεται πλήγματα! Η σκληρή δουλειά και η επιμονή, όμως, είναι μονόδρομος.

Θέλουμε μες στα επόμενα τρία χρόνια να έχουμε ένα κανονικό ραδιοφωνικό στούντιο, με καλά μηχανήματα και μια ολοκληρωμένη, αγαπημένη ομάδα παραγωγών.

Ακούστε μας, για την ποικιλία στα όσα παρουσιάζουμε, την πολυφωνία, την καλή διάθεσή μας που ευχόμαστε να σας μεταδώσουμε και το χιούμορ μας, βεβαίως.