Τη νύχτα μεταξύ 1ης και 2ας Νοεμβρίου 1975, ο Pier Paolo Pasolini, Ιταλός συγγραφέας, ποιητής, σκηνοθέτης και διανοούμενος, δολοφονήθηκε βάρβαρα στην παραλία Idroscalo της Ostia. Το πτώμα του βρέθηκε το πρωί από μια γυναίκα και αναγνωρίστηκε από τον φίλο του και ηθοποιό Ninetto Davoli.

Οι έρευνες οδήγησαν στη σύλληψη του ηθοποιού Pino Pelosi, ο οποίος είχε σταματήσει εκείνο το βράδυ ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητο του Pasolini. Μετά από ένα δείπνο στην trattoria “Biondo Tevere”, οι δυο τους κατευθύνθηκαν προς την Ostia, όπου ένας καυγάς θα μετατρεπόταν σε φόνο. Και ο Pelosi, αφού χτύπησε τον Pasolini με βία, στη συνέχεια πέρασε αρκετές φορές πάνω από το σώμα του με το αυτοκίνητο, προκαλώντας το θάνατό του. Ωστόσο, η αναπαράσταση των γεγονότων, στην οποία συνέβαλε και ο ίδιος ο Pelosi, έδειξε αμέσως ασυνέπειες και σκοτεινές πλευρές.

Στιγμιότυπο από την αναπαράσταση με τον Pino Pelosi στο σημείο όπου βρέθηκε νεκρός ο Pasolini

Δύο εβδομάδες μετά τη δολοφονία, ένα άρθρο της Oriana Fallaci στην Europeana έθεσε τις πρώτες αμφιβολίες για το περιστατικό, υποθέτοντας ταυτόχρονα την προμελέτη της δολοφονίας και, την άμεση συμμετοχή δύο άλλων ατόμων στο έγκλημα. Ένας πιθανός μάρτυρας της δολοφονίας εντοπίστηκε από έναν δημοσιογράφο, αλλά δεν κατέστη δυνατό να ληφθεί η κατάθεσή του, καθώς δήλωσε ότι θα διακινδύνευε την ζωή του. Άλλες μαρτυρίες υπογράμμισαν το γεγονός ότι, εκείνη τη νύχτα, περισσότερα από δύο άτομα έσφαξαν τον συγγραφέα, οι κραυγές του οποίου για βοήθεια έπεσαν στο κενό.

Illustration: Oriana Fallaci και Pier Paolo Pasolini

Είκοσι χρόνια μετά, η ερευνητική ταινία “Pasolini, an Italian crime” του Marco Tullio Giordana, ανέδειξε την ιδέα ότι ο Pelosi δεν ήταν μόνος του εκείνη τη νύχτα. Ο ηθοποιός, από την άλλη πλευρά, επιβεβαίωσε αργότερα ότι δεν ήταν ο εκτελεστής του εγκλήματος, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο, είχαν διαπράξει άλλα τρία άτομα. Ο Pelosi υποστήριξε ότι αυτοί έφτασαν στον τόπο του εγκλήματος με αυτοκίνητο και στη συνέχεια τον σκότωσαν αφού τον προσέβαλαν αποκαλώντας τον ομοφυλόφιλο. Το 2008, ωστόσο, ο Pelosi κοινοποίησε το όνομα των «συνεργών» του, δηλώνοντας ότι δεν είχε μιλήσει μέχρι τότε για να μην θέσει σε κίνδυνο την οικογένειά του.

Όμως, οι υποθέσεις σχετικά με τον θάνατο του Pier Paolo Pasolini δεν σταματούν εδώ. Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια άλλη διαδρομή για την διαλεύκανση του μυστηρίου, η οποία οδηγεί στον τομέα της πετροχημικής παραγωγής [σ.σ. χημικά προϊόντα που παράγονται από πετρέλαιο] εκείνης της περίοδού. Ο Pasolini είχε δείξει ενδιαφέρον για την υπόθεση και τον θάνατο του Enrico Mattei, του ανθρώπου που είχε αναλάβει την διάλυση του ιταλικού πρακτορείου πετρελαίου Agip – μιας κρατικής επιχείρησης που ιδρύθηκε από το φασιστικό καθεστώς – και ενός από τους πρωταγωνιστές των γεγονότων που συνδέονται με τον ανταγωνισμό μεταξύ Eni S.p.A. και Montedison Srl., γράφοντας το μυθιστόρημά με τίτλο “Petrolio”. Σύμφωνα με ορισμένους, ο θάνατος του Pasolini συνδέεται με την έρευνα που διεξήχθη για αυτό το «καυτό» θέμα.

O Enrico Mattei

Όπως και να ‘χει, η δολοφονία του Pier Paolo Pasolini δεν έχει διαλευκανθεί πλήρως. Όπως και πολλά άλλα σκοτεινά γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία του ιταλικού κράτους κατά τη δεκαετία του 1970.

Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το μυστήριο «Ποιος σκότωσε τον Pier Paolo Pasolini;», ήρθαν σήμερα στην δημοσιότητα αφού σύμφωνα με την ιταλική κοινοβουλευτική επιτροπή κατά της μαφίας και με έρευνα που διεξήγαγε, η δολοφονία του σημαντικού καλλιτέχνη μπορεί να συνδέεται με κλοπή αποσπασμάτων κινηματογραφικού του έργου. Πρόκειται για το έργο “Salò, or the 120 Days of Sodom” και ο ποιητής, συγγραφέας και σκηνοθέτης μπορεί να πήγε στην Ostia, παραθαλάσσια περιοχή της Ρώμης όπου δολοφονήθηκε, για να του επιστραφεί το υλικό που του είχε κλαπεί.

«Σε αυτή την ενδεχόμενη εξέλιξη φέρεται να εμπλέκεται και το οργανωμένο έγκλημα, όπως η ισχυρή συμμορία Μαλιάνα της Ρώμης», τονίζει η ιταλική κοινοβουλευτική επιτροπή. Τα μέλη της εκφράζουν την ελπίδα να προκύψουν νέα σχετικά στοιχεία, τουλάχιστον για την εξιχνίαση της υπόθεσης από ιστορικής, αν όχι δικαστικής, απόψεως.