«Το να εκφραζόμαστε καθημερινά όπως εμείς επιθυμούμε, ω, είναι τόσο σημαντικό», δηλώνει η 51χρονη Pippa Bunce, τέλεια μακιγιαρισμένη και ντυμένη για την 30λεπτη συνέντευξή της μέσω zoom.

Από την ηλικία των πέντε ετών, δεν ήθελε να ντύνεται μόνο ως αγόρι. «Ευτυχώς, η οικογένειά μου ήταν δεκτική, το σπίτι ήταν ένα ασφαλές περιβάλλον στο οποίο μπορούσα να δείξω ποια ήμουν και πώς ένιωθα», είπε.

Και όταν ξεκίνησε να εργάζεται στο τμήμα πληροφορικής μιας τράπεζας, στα 25 του χρόνια, τότε αποκάλυψε το πώς ακριβώς θέλει να ντύνεται, να νιώθει και να εργάζεται.

«Είχα βαρεθεί να ζω ένα ψέμα, δεν ήθελα πλέον να προσποιούμαι ότι είμαι κάποιος άλλος», τονίζει παρατηρώντας και ζηλεύοντας, όπως λέει, φίλους non-binary και genderfluid να αυτοκτονούν επειδή δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν σε ένα περιβάλλον όπου δεν ένιωθαν να είναι αποδεκτοί.

Αυτό που τού έδωσε την τελική ώθηση ήταν ένα πρόγραμμα της Credit Suisse που ξεκίνησε το 2014 για την προώθηση των ατόμων LGTB+.

«Αρχικά, σκέφτηκα ότι ήταν κάτι τρομακτικό, μη γνωρίζοντας πώς θα αντιδρούσαν οι άνθρωποι στη νέα μου εμφάνιση και ποιες θα ήταν οι συνέπειες για την καριέρα μου», παραδέχτηκε, φοβούμενος όπως επισημαίνει το ενδεχόμενο του να εμφανιστεί απλώς μια μέρα στη δουλειά της ντυμένη ως γυναίκα.

Κάπως έτσι απευθύνθηκε πρώτα στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού και μαζί σκέφτηκαν ότι ο καλύτερος τρόπος θα ήταν να μιλήσει εκ των προτέρων στους συναδέλφους της για να τους προετοιμάσει.

Αυτό που ακολούθησε «με ενθουσίασε», είπε η ίδια, καθώς έλαβε τόση υποστήριξη, ενσυναίσθηση και ταπεινότητα από τους συναδέλφους της, ώστε αναρωτήθηκε γιατί δεν είχε το θάρρος να κάνει το βήμα αυτό νωρίτερα.

Pippa Bunce, ο/η πρωτοπόρος

Κάπως έτσι, ο Head of Global Markets της Credit Suisse Philip Bunce ή Pippa Bunce το 2018 κέρδισε τον τιμητικό τίτλο για γυναίκες στελέχη, 100 Female Εxecutives of the Year.

Είναι το πρώτο non-binary και genderfluid τραπεζικό μεγαλοστέλεχος, αναλαμβάνοντας σημαντικές θέσεις σε κορυφαίους παγκόσμιους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς – ένα άτομο που όχι μόνο παραδέχεται την επιλογή του και την έχει ενσωματώσει πλήρως σε κάθε έκφανση της ζωής του, αλλά έλαβε έως και βραβείο ως γυναίκα.

Ο Μπανς δηλώνει «άφυλος» και “gender fluid”, δηλαδή ένας άνθρωπος με μη-σταθερό προσδιορισμό φύλου, που εδώ και τέσσερα χρόνια εμφανίζεται στον χώρο εργασίας του άλλοτε με ανδρικό sur mesure κοστούμι ραμμένο από τον πιο ακριβό ράφτη του Λονδρέζικου Σιτι κι άλλοτε με την γυναικεία του εκδοχή, ως «Πιπς» φορώντας ακριβά φουστάνια, περούκα και μεικάπ.

Ένα γεγονός που τον βοήθησε να εμφανιστεί το 2018 σε μια λίστα των Financial Times με τις 100 πιο επιτυχημένες γυναίκες επιχειρηματίες -συγκεκριμένα στο Νούμερο 32 της λίστας Financial Times & HEROes Champions of Women in Business, μια ετήσια κατάταξη 100 «γυναικών που είναι ηγέτες στις εταιρείες τους».

Ο Μπανς δήλωσε «περήφανος που η κοινωνία μας κάνει βήματα μπροστά στο θέμα της αποδοχής της διαφορετικότητας των φύλων», ενώ και η ίδια η εταιρεία του τον συνεχάρη, αποκαλώντας τον μάλιστα σε σχετικό tweet με το γυναίκειο του όνομα, Πιπς.

Ο Μπανς, που είναι παντρεμένος και έχει δυο παιδιά, 23 και 26 ετών, έχει επανειλημμένα δηλώσει σε συνεντεύξεις τους, το πώς περίμενε μέχρι να καθιερωθεί, τρόπον τινά, στην Credit Suisse πριν ξεκινήσει, το 2014, να εμφανίζεται στο γραφείο με φόρεμα και μεικάπ.

«Δεν έχω καμία επιθυμία για αλλαγή φύλου. Στο θέμα αυτό δεν υπάρχουν κανόνες, παρά μόνο ετικέτες», επισημαίνει με νόημα.

«Έχω δυο εκπληκτικά παιδιά τα οποία γνωρίζουν ότι ο πατέρας τους θέλει να εκφράζεται διαφορετικά σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Ξέρω ότι όλοι με αγαπούν άνευ όρων για το ποιος είμαι, κι όχι για το πώς επιλέγω να εκφραστώ», προσθέτει.

«Οι κατάλογοι αυτοί έχουν δημιουργηθεί με έναν μόνο στόχο: να δημιουργήσουν ένα ισότιμο περιβάλλον ανάμεσα στα δυο φύλα στους χώρους εργασίας σε ολόκληρο τον κόσμο», σημειώνει με την σειρά της η Σούκι Σάντου, ιδρυτής της INvolve και των HERoes.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η παρουσία του Μπανς στην επίμαχη λίστα προκάλεσε προ πενταετίας ποικίλες αντιδράσεις σε διαδικτυακά φόρα, με τους περισσότερους να επικρίνουν την επιλογή του, ενώ άλλοι στρέφονται εναντίον του ιδίου του διευθυντή.

«Συγχαρητήρια στις 99 γυναίκες που μπήκαν στη λίστα με τα 100 κορυφαία στελέχη και μερικά ακόμη συγχαρητήρια στην γυναίκα που βρέθηκε στην 101η θέση και που δεν συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο εξαιτίας ενός άνδρα που περιστασιακά φορά ένα φόρεμα», έγραψε ένας χρήστης στα σχόλια κάτω από το άρθρο που αναρτήθηκε από την Daily Mail.

Μια άλλη χρήστης, η Χέλεν Μπάρετ, έγραψε «[Ο Μπανς] Δεν είναι γυναίκα, είναι κάποιος που έκλεψε ένα βραβείο από μια γυναίκα».

Υπήρξαν πάντως και οι πιο ψύχραιμες φωνές, όπως εκείνη του χρήστη Τζέισον Σο, ο οποίος επεσήμανε πως «πρόκειται για ένα τολμηρό βήμα προς την κατεύθυνση της ισότητας των φύλων. Αρχίζουμε σιγά σιγά ως κοινωνία να καταλαβαίνουμε ότι η έννοια του «φύλου» δεν είναι πραγματική. Κι η συγκεκριμένη λίστα αναγνωρίζει το γεγονός αυτό –την ρευστότητα του ανθρώπινου φύλου».