Ο Jean-Luc Godard αναγνωρίζεται δικαίως ως ένας από τους πρωτοπόρους του παγκόσμιου κινηματογράφου, γνωστός για την επαναστατική του προσέγγιση στη δημιουργία ταινιών, η οποία έδωσε την απαραίτητη ώθηση στο γαλλικό Νέο Κύμα. Ωστόσο, ο Godard έχει επίσης αναπτύξει μια ισχυρή φήμη ότι είναι απίστευτα αγενής λόγω πολλών περιστατικών – συμπεριλαμβανομένης μιας στιγμής που έκανε τη μεγάλη Agnes Varda να δακρύσει.

Αν και τόσο η Varda όσο και ο Godard έπαιξαν τεράστιο ρόλο στην εξέλιξη του Νέου Κύματος, οι δύο τους είχαν πολύ διαφορετικές καλλιτεχνικές ευαισθησίες. Ο Godard ήταν μέρος της δεξιάς όχθης του Νέου Κύματος μαζί με άλλους διάσημους επαγγελματίες όπως ο François Truffaut, ενώ η Varda συχνά συνδέεται με την αριστερή όχθη που αποτελούνταν από παλαιότερους σκηνοθέτες όπως ο Alain Resnais και ο Jean-Pierre Melville.

Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο η Varda συχνά αποκαλούνταν χαϊδευτικά «η γιαγιά του Νέου Κύματος» και η ίδια πίστευε πραγματικά ότι αυτό ήταν ξεκαρδιστικό. Η Varda είπε: «Το βρήκα αστείο, επειδή ήμουν μόνο 30 ετών! Ο Truffaut έκανε το The 400 Blows και ο Godard το Breathless, αλλά εγώ το 1955, πέντε χρόνια νωρίτερα, είχα γυρίσει το La Pointe Courte, την πρώτη μου ταινία».

Παρά τις διαφορές μεταξύ των αντίστοιχων καλλιτεχνικών τους οραμάτων, η Βαρντά ήταν μια ένθερμη θαυμάστρια του ριζοσπαστικού κινηματογράφου του Godard. Αναφέροντας 50 από τις αγαπημένες της ταινίες, συμπεριέλαβε επίσης δύο έργα του Godard – το αριστουργηματικό Bande à part του 1964 καθώς και ένα μεταγενέστερο έργο του Γάλλου σκηνοθέτη με τίτλο Το Πάθος του 1982.

Η Agnès Varda, με τον Jacques Demy και τον Jean-Luc Godard στα γυρίσματα της ταινίας Cléo του 1962.

Ο Godard ήταν φίλος της Varda και του συζύγου της Jacques Demy, των οποίων η συμβολή στο Νέο Κύμα παραμένει επίσης ζωτικής σημασίας. Μέσα από αξέχαστα αριστουργήματα όπως Οι Ομπρέλες του Χερβούργου και  Οι Δεσποινίδες του Ροσφόρ, η κληρονομιά του Demy παραμένει ζωντανή στο μυαλό των νεότερων γενεών των κινηματογραφόφιλων.

Στο περίφημο ντοκιμαντέρ του 2017 Faces Places, η Varda αποφάσισε να επισκεφθεί το σπίτι του Godard μαζί με τον σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ JR. Πήρε επίσης μπριός από τον αγαπημένο φούρνο του Godard, αλλά ο μετρ του γαλλικού Νέου Κύματος αρνήθηκε αγενώς να τους  δει σημειώνοντας το όνομα του εστιατορίου όπου έφαγαν οι τρεις τους -πριν πεθάνει ο Demy στα 59 του χρόνια από επιπλοκές του Aids- και το όνομα μιας από τις ταινίες της Varda – Along the Coast.

Η Agnes Varda κι ο σύζυγός της Jacques Demy.

Διαβάζοντας το μήνυμα , η Varda αποκαλύπτει ότι ήταν το μόνο που της έγραψε ο Godard όταν πέθανε ο σύζυγός της, γεγονός που την πλήγωσε βαθιά. Η Varda έγραψε στη συνέχεια τη δική της απάντηση με μαρκαρόρο στο τζάμι της πόρτας του Godard αναφέροντας:

¨«Φίλε μου Ζακό, σ’ ευχαριστώ για τις όμορφες αναμνήσεις, αλλά ωστόσο δεν σε ευχαριστώ για την κακή σου φιλοξενία»

Ζωγράφισε μια καρδιά με τον μαρκαδόρο και αφήσει τα μπριός στην πόρτα του για να τα απολαύσει αργότερα ο μεγάλος αλλά ωστόσο αγενής σκηνοθέτης, δήλωσε: «Αν δεν μας αφήσει να μπούμε, είναι ένας βρώμικος αρουραίος», Παρακολουθήστε τη συνάντηση παρακάτω.

Παρακολουθήστε τη συνάντηση στο παρακάτω βίντεο: