Στο πέρασμα των χρόνων, η μουσική βιομηχανία είδε πολλούς από τους πιο θρυλικούς rock stars να φεύγουν από τη ζωή πολύ πριν από την ώρα τους κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Ενώ τα στοιχεία της νεκροψίας μπορούν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό της αιτίας θανάτου, συχνά εξακολουθούν να υπάρχουν συγκεχυμένες θεωρίες σχετικά με το πώς πέθανε ο κάθε μουσικός. Ποιος άλλος ήταν παρών στο συμβάν; Μήπως αυτοκτόνησε; Ήταν ατύχημα; Ήταν δολοφονία; Δυστυχώς, σε πολλές από τις καταγεγραμμένες περιπτώσεις, δεν θα μάθουμε ποτέ την πλήρη αλήθεια.

Τον Ιούλιο του 1969, το πτώμα του 25χρονου ιδρυτή των Rolling Stones Brian Jones ανασύρθηκε από την πισίνα του στο Σάσεξ. Σύμφωνα με τη νεκροψία είχε πνιγεί, αλλά ελάχιστα έχουν διευκρινιστεί, με αποτέλεσμα, τα τελευταία 50 χρόνια να ξεφυτρώνουν διάφορες θεωρίες σχετικά με την υπόθεση. Το 1979, η μητέρα του Sid Vicious των Sex Pistols τον βρήκε νεκρό σε ένα διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη. Η αιτία θανάτου προσδιορίστηκε η υπερβολική δόση ηρωίνης και ηρεμιστικών- ωστόσο, ο Vicious είχε μόλις αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση αφού κατηγορήθηκε για τη δολοφονία της πρώην φίλης του Nancy Spungen. Υπάρχουν πολλές συγκεχυμένες θεωρίες γύρω από αυτή την υπόθεση – μερικοί για παράδειγμα υποστηρίζουν ότι η ίδια η μητέρα του Vicious του είχε δώσει την υπερβολική δόση σκόπιμα, καθώς οι δυο τους είχαν ένα πολύ θυελλώδες παρελθόν.

Τι συμβαίνει λοιπόν όταν δεν διενεργείται καν αυτοψία; Φυσικά, οι θεωρίες συνωμοσίας οργιάζουν. Όταν ο Jim Morrison των Doors πέθανε στο Παρίσι στις 3 Ιουλίου 1971, ελάχιστες εξηγήσεις δόθηκαν στους θαυμαστές του για το πώς πέθανε το ίνδαλμά τους. Νωρίτερα εκείνη τη χρονιά, ο Morrison είχε μετακομίσει στο Παρίσι αφού είχε καταδικαστεί στις ΗΠΑ και διώχθηκε ποινικά για απρέπεια, επίδειξη, προσβολή δημοσίας αιδούς και δημόσια μέθη έπειτα από συναυλία του στο Μαϊάμι, την 1η Μαρτίου 1969, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε προκαλέσει από σκηνής τους θαυμαστές του. Ο Morrison κατηγορήθηκε πως έδειξε τα απόκρυφα σημεία του σώματός του στους θεατές και καταδικάστηκε σε 8 μήνες φυλάκιση. Ο Morrison άσκησε έφεση κατά της απόφασης, αποφάσισε να φύγει για το Παρίσι.

Ενώ βρισκόταν στο Παρίσι, ο Morrison ζούσε σε ένα διαμέρισμα του τέταρτου ορόφου στο Marais με τη σύντροφό του Pamela Courson, σε μια εποχή που πολλοί πίστευαν ότι ο μουσικός προσπαθούσε να συμμαζέψει τη ζωή του. Σύμφωνα με την επικρατούσα αφήγηση, η Courson ήταν εκείνη που είχε βρει το πτώμα του Morrison στην μπανιέρα του διαμερίσματός τους. Φοβούμενη ότι αν οι αρχές γνώριζαν για την υπερβολική δόση ναρκωτικών θα μπορούσε να συνδεθεί με τον θάνατο του Jim, έδωσε μια ψευδή κατάθεση, δηλώνοντας ότι ήταν ξάδελφός της και ότι είχε υποστεί καρδιακή προσβολή. Οι γαλλικές αρχές κατόπιν αιτήματος της Courson παραιτήθηκαν από τη διενέργεια νεκροψίας και της επέτρεψαν να θάψει εσπευσμένα τον εραστή της κοντά στη «Γωνιά του Ποιητή» (Poet’s Corner) στο νεκροταφείο Père Lachaise, μια τοποθεσία όπου επίσης είχαν ταφεί οι σοροί του Oscar Wilde, της Edith Piaf και της Gertrude Stein. Μετά την κηδεία, μόλις δύο ημέρες μετά τον θάνατό του, η θλιβερή είδηση δημοσιεύθηκε.

Καθώς δεν διενεργήθηκε επίσημη νεκροψία, η κοινή παραδοχή είναι ότι ο Morrison πέθανε από υπερβολική δόση- κάτι που υποστήριξε και η Courson σε κάποιες από τις μεταγενέστερες περιγραφές του θανάτου του, προτού βρει κι εκείνη πρόωρο θάνατο το 1974 μετά από υπερβολική δόση στο Λος Άντζελες. Η εσπευσμένη ταφή και η έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων όπως ήταν αναμενόμενο πυροδότησαν κάποιες ενδιαφέρουσες θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με το τι πραγματικά συνέβη εκείνη τη νύχτα του 1971.

Jim Morrison
Μια θεωρία, που έγινε διαδόθηκε από έναν Βρετανό δημοσιογράφο τη δεκαετία του 1980, υποστήριζε ότι ο θάνατος του Morrison ήταν μια προσεκτικά ενορχηστρωμένη δολοφονία που διαπράχθηκε από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA).

Μια θεωρία, που έγινε διαδόθηκε από έναν Βρετανό δημοσιογράφο τη δεκαετία του 1980, υποστήριζε ότι ο θάνατος του Morrison ήταν μια προσεκτικά ενορχηστρωμένη δολοφονία που διαπράχθηκε από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA). Το κίνητρο πίσω από ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν η προσπάθεια να αποσιωποιηθεί ένα σημαντικό σύμβολο της ακμάζουσας αντικουλτούρας που βίωνε ο δυτικός κόσμος την προηγούμενη δεκαετία. Άλλες παρόμοιες θεωρίες παραπέμπουν στις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες ή υποστηρίζουν ότι επρόκειτο για σιωνιστική συνωμοσία.

Κάποτε, σε ένα άρθρο με τίτλο “Apathy By Demon”, ο Mike Gershman τον ρώτησε: «Τι κρύβεται όμως πίσω από αυτόν τον δαίμονα που κατηγορήθηκε ότι διέφθειρε τη νεολαία του Μαϊάμι;». Ο ίδιος απάντησε: «Αυτός (ο Jim Morrison), ως σαμάνος, σύμβολο του σεξ, ποιητής και φιλόσοφος, δώρισε στους ανθρώπους μια μυθική διάσταση». (περιοδικό Rock, 1968).

Μπορεί ως ακριβής τοποθεσία του θανάτου να έχει επικρατήει η μπανιέρα του διαμερίσματος στο οποίο διέμενε ο Morrison- ωστόσο, κάποιοι ισχυρίζονται ότι, ο Morrison πέθανε με ανατριχιαστικό τρόπο στην τουαλέτα ενός παρισινού νυχτερινού club με την ονομασία Rock ‘n’ Roll Circus. Ο Bernett, ο διευθυντής του club, στο οποίο ο Roman Polanski και η Marianne Faithfull ήταν τακτικοί θαμώνες, ισχυρίστηκε κάποτε ότι ένα ζευγάρι εμπόρων ναρκωτικών είχε σύρει το πτώμα του Morrison σε ένα ταξί και το πήγε στο διαμέρισμα. Ισχυρίστηκε ότι ο ιδιοκτήτης του club το είχε κρατήσει μυστικό, φοβούμενος μην προκληθεί κάποιο σκάνδαλο που θα έπληττε την επιχείρησή του. Ο Bernett έγραψε στο βιβλίο του The End: Jim Morrison: «Το όμορφο αγόρι από την Καλιφόρνια είχε μεταμορφωθεί σε ένα κοκαλωμένο κουφάρι, που είχε ζαρώσει στην τουαλέτα ενός νυχτερινού κέντρου. Ήμασταν σίγουροι ότι είχε σνιφάρει ηρωίνη, επειδή από τα χείλη του έβγαινε αφρός, καθώς και αίμα». Άλλοι ισχυρισμοί αναφέρουν ότι ενώ είχε πάρει υπερβολική δόση στο club, κατέληξε μια ή δύο ημέρες αργότερα.

 

Morrison
«Το όμορφο αγόρι από την Καλιφόρνια είχε μεταμορφωθεί σε ένα κοκαλωμένο κουφάρι, που είχε ζαρώσει στην τουαλέτα ενός νυχτερινού κέντρου. Ήμασταν σίγουροι ότι είχε σνιφάρει ηρωίνη, επειδή από τα χείλη του έβγαινε αφρός, καθώς και αίμα».

Το 2014, η Marianne Faithfull δήλωσε ότι ο τότε φίλος της Jean de Breteuil, ένας γνωστός έμπορος ναρκωτικών των διάσημων στη Γαλλία, ο οποίος είχε προμηθεύσει και τον Keith Richards, είχε προμηθεύσει με ναρκωτικά και τον Morrison τα οποία ήταν κι αυτά που του έδωσαν τη χαριστική βολή. «Πήγε να δει τον Jim Morrison και τον σκότωσε», δήλωσε στο περιοδικό Mojo. «Θέλω να πω ότι σίγουρα ήταν ατύχημα. Ο καημένος μπάσταρδος. Ήταν πολύ ισχυρή η πρέζα; Ναι. Και πέθανε».

Κάποιες θεωρίες μέσα στα χρόνια ισχυρίζονται ότι ο Morrison μπορεί και να μην είχε πεθάνει ποτέ και ότι είχε απλώς σκηνοθετήσει τον θάνατό του για να κάνει μια νέα αρχή και να αφήσει πίσω του τα ζόρια της προηγούμενης ζωής του. Ο κιμπορντίστας και πιανίστας των Doors, Ray Manzarek, δήλωσε ότι θα μπορούσε να στηρίξει αυτή τη θεωρία με βάση τις συζητήσεις που είχε με τον εκκεντρικό frontman το 1970. Φαίνεται ότι ο Manzarek δεν είναι ο μόνος που υποστηρίζει αυτή τη θεωρία- το 2016, δημοσιεύσεις από θαυμαστές των Doors κατέκλυσαν το διαδίκτυο αφού ένας σωσίας του Morrison είχε θεαθεί στο Όρεγκον να ζει με το νέο όνομα William Loyer.

Φαίνεται ότι πάντα θα υπάρχει ένας αέρας μυστηρίου όταν κάποιος τόσο σημαντικός άνθρωπος «φεύγει» από κοντά μας σε τόσο νεαρή ηλικία, ειδικά κάτω από τόσο μυστήριες συνθήκες. Καλώς ή κακώς, όπου τα στοιχεία απουσιάζουν, οι θεωρίες συνωμοσίας ευδοκιμούν. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το τι ακριβώς συνέβη εκείνη τη νύχτα του 1971, καθώς χάσαμε μια από τις σημαντικότερες μουσικές προσωπικότητες του 20ού αιώνα, αλλά αυτό για το οποίο μπορούμε να είμαστε σίγουροι είναι ότι η δημιουργική του ιδιοφυΐα χάρισε στην ανθρωπότητα έναν τεράστιο μύθο που δεν ξεπέρασε μόνο το ροκ εν ρολ, αλλά ίσως και… τον ίδιο τον θάνατο!

❈ Δείτε επίσης: Η διονυσιακή αύρα του Jim Morrison