«Μια ομάδα 30 ατόμων συγκεντρώθηκε πριν λίγο καιρό σε ένα κτήμα στην περιοχή Etobicoke [του Τορόντο] για να δοκιμάσει τις πιο πρόσφατες τεχνολογικές και θεραπευτικές καινοτομίες ως προς το ενδεχόμενο επέκτασης της ανθρώπινης ζωής. Ήπιαν ειδικά ενεργειακά ποτά που τονώνουν τον εγκέφαλο, συμμετείχαν σε μια ειδική συνεδρία εκμάθησης αναπνοών και απόλαυσαν πάνω στο κορμί τους τους ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς του μηχανήματος BioCharger, μιας συσκευής 20.000 δολαρίων που μοιάζει με ένα γιγάντιο μπλέντερ, ακούγεται σαν ένα βιονικό κουνούπι και υποτίθεται ότι καταπολεμεί χρόνιες ασθένειες, όπως την «ομίχλη του εγκεφάλου» [brain fog] και την υποτονική λίμπιντο. Η βραδιά σήμανε την έναρξη της χρονιάς των εργασιών και των θεραπειών για το Longevity House, ένα ιδιωτικό κλαμπ μελών για την ανερχόμενη κοινότητα βιοχάκερ του Τορόντο».

Κάπως έτσι ξεκινάει το εκτενές ρεπορτάζ του Toronto Life με την επισήμανση ότι το Longevity House δίνει μια ξεκάθαρη υπόσχεση: ότι με μια ισόβια συνδρομή της τάξεως των 100.000 ευρώ θα ζήσετε περισσότερο, πιθανώς έως και τα 120 έτη – ίσως και κατά τι περισσότερο. Γιατί οι άνθρωποι αυτοί θέλουν, όπως ευαγγελίζονται, να νικήσουν τον θάνατο πάση θυσία.

Τις εβδομάδες που ακολούθησαν και διαδόθηκε η είδηση, το «δούλεμα» που έπεσε στο καναδικό twitter ήταν αναμενόμενο, τόσο σχετικά με το τσουχτερό ποσό συμμετοχής, όσο και για τις αμφιλεγόμενες new age μεθόδους του κλαμπ. ​ Όλα ήταν προβλέψιμα, σύμφωνα με τον Michael Nguyen, τον άνθρωπο πίσω από το εγχείρημα. «Πάντα θα υπάρχει ένα αναμενόμενο ποσοστό αντίστασης όταν αναλαμβάνεις να οδηγήσεις τις εξελίξεις», λέει ο ίδιος, ο οποίος είναι γιατρός ή, βασικά, επαγγελματίας της υγείας. Δεν έχει πιστοποιήσεις στον τομέα της ευεξίας, κάτι που λέει ότι είναι θετικό: «Μπαίνω στην διαδικασία αυτή από διαφορετική σκοπιά. Μπορώ να κάνω τις σωστές ερωτήσεις».

Το 2021, ο Nguyen αγόρασε μια έπαυλη τριών εκατομμυρίων δολαρίων στο Mimico και το γέμισε με τον πιο πρόσφατο εξοπλισμό γυμναστικής υψηλής απόδοσης: μαζί με το BioCharger υπάρχει επίσης ένα Tonal (το σύστημα άρσης βαρών που χρησιμοποιεί ο LeBron James), ένα Carol (ένα τεχνητής νοημοσύνης ποδήλατο γυμναστικής) και ένα Katalyst (ένα ειδικό ρούχο για μυϊκή διέγερση που υπόσχεται «την πιο αποτελεσματική προπόνηση στον κόσμο»). Υπάρχει επίσης μια αίθουσα θεραπείας με υπέρυθρη ακτινονοβολία, μια ειδική μπανιέρα για κρυοθεραπεία και μια ειδικά κατασκευασμένη σάουνα. Ο Nguyen και η ομάδα του έχουν εξασφαλίσει συνεργασίες με περιζήτητους εργαζομένους στον τομέα της υγείας και ευεξίας, από φυσικοθεραπευτές και ειδικούς στην αναπνοή, μέχρι εκπαιδευμένους σε τεχνικές γιόγκα, έναν ειδικό θεραπευτή που ειδικεύεται στα ψυχεδελικά φάρμακα καθώς και φυσιολόγους-γιατρούς που «διαβάζουν» απλά και δίχως την βοήθεια μικροβιολόγων τα δείγματα αίματος και κοπράνων.

Το κλαμπ ειδικεύεται λοιπόν στο λεγόμενο «βιοχακάρισμα» ή «Biohacking» —το να «χακάρεις» δηλαδή τη βιολογία κάποιου με ειδικά gadget για σκοπούς βελτιστοποίησης της υγείας και ευεξίας του. Είναι η νέα New Age μόδα της εποχής στην εποχή του Διαδικτύου. Η γιόγκα, ας πούμε, θεωρείται biohack, σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου. Το ίδιο και το να φοράς μια συσκευή Fitbit ή να παίρνεις προβιοτικά και συμπληρώματα διατροφής που βελτιώνουν τη διάθεση. Επίσης, biohack θεωρείται η DIY πειραματική επεξεργασία γονιδίων, η μεταμόσχευση κοπράνων ή το «ανέβασμα/uploading της συνείδησής» σας σε έναν εξωτερικό διακομιστή με την ελπίδα κάποια μέρα να συμμετάσχετε σε μια φυλή από cyborgs. (Και, αυτό είναι κάτι που απασχολεί εντόνως το μυαλό του Έλον Μασκ, ο οποίος εργάζεται πάνω σε αυτό, με άγνωστο τρόπο).

Πάντως ο Nguyen καταλαβαίνει γιατί, επιφανειακά, το Longevity House μπορεί να ακούγεται σαν μια δυστοπική βερσιόν της σειράς «Handmaid’s Tale»: μια κοινωνία για λίγους που δίνει αιώνια ζωή στους πλούσιους, αλλά επιμένει ότι αυτό που προσφέρει είναι απολύτως τεκμηριωμένο και σύμφωνα με τις οδηγίες του καναδικού υπουργείου Υγείας. Οι δυνατότητες, πιστεύει, είναι ατελείωτες, τόσο από υγειονομική όσο και από επιχειρηματική σκοπιά -πρόσφατα, μια έκθεση από την εταιρεία συμβούλων McKinsey and Company προέβλεψε ότι το βιοχακάρισμα θα μπορούσε να είναι μια βιομηχανία 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες. 

Φωτ.: George Pimentel

Ο Nguyen έκλεισε τα 40 τον περασμένο Σεπτέμβριο, αν και η «βιολογική του ηλικία», όπως λέει, είναι κάπου μεταξύ 27 και 29. Ξεκινά τα περισσότερα πρωινά του κάνοντας λίγη ώρα στο μηχάνημα BioCharge και τρώει μόνο ένα γεύμα την ημέρα. Λαμβάνει συμπληρώματα διατροφής, συμπεριλαμβανομένης της ουσίας ραπαμυκίνης, η οποία, όπως λέει, «αποδεδειγμένα αντιστρέφει τη γήρανση» (δεν έχει αποδειχθεί 100%, αλλά όντως την επιβραδύνει έως έναν βαθμό) ενώ επίσης κάνει ενέσεις με πλάσμα που είναι πλούσιες σε αιμοπετάλια για να αντιστρέψει την τριχόπτωση –και περιστασιακά κοιμάται σε έναν υπερβαρικό θαλαμίσκο.

Το επιχειρηματικό σχέδιο για το Longevity House, παραδέχεται ο ίδιος, είναι ακόμη ένα «έργο σε εξέλιξη» και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την συμμετοχή και τη γύρω κοινότητας. Για το λόγο αυτό και ο ίδιος εργάζεται πάνω σε συνεργασίες και συμφωνίες αδειοδότησης και αναπτύσσει μια σειρά συμπληρωμάτων μακροζωίας με τον επιχειρηματικό του συνεργάτη και συνιδρυτή του Longevity House, τον Markus Raty. Το πρώτο τους προϊόν, μια κολλώδης εκδοχή του jiaogulan, του κινεζικού «βοτάνου αθανασίας», έχει προγραμματιστεί να κάνει το ντεμπούτο του μέσα στο φθινόπωρο.

Το άρθρο αναρωτιέται για τους πιθανούς κινδύνους από τις όχι-και-τόσο-συμβατικές ιατρικές θεραπείες και πρακτικές και ο Nguyen λέει ότι, όταν ο γιατρός-θεραπευτής έχει να χάσει περισσότερα από τον ασθενή, όλο αυτό είναι αρκετά ασφαλές. Αυτό που εννοεί είναι ότι οι γιατροί που εκτελούν πειραματικές διαδικασίες έχουν περισσότερα να χάσουν αν τα πράγματα πάνε στραβά, κάτι που, ωστόσο, δεν ισχύει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, καθώς τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κάνοντας μια σειρά από αμφιλεγόμενες πειραματικές μεταμοσχεύσεις κοπράνων σε ιδιωτικές κλινικές του Καναδά από το 2020 μέχρι σήμερα και κανείς δεν λογοδότησε για τους θανάτους αυτούς.

Τα κεντρικά γραφεία του Longevity House είναι ένα σπίτι 7.500 τετραγωνικών μέτρων στο Mimico γεμάτο με gadgetry που έχουν σχεδιαστεί για να παρατείνουν την ανθρώπινη ζωή. | Φωτ.: George Pimentel

Οπότε το ερώτημα παραμένει; Πόσο γνήσιος και αυθεντικός είναι ο Michael Nguyen στα σχέδια και τις επιδιώξεις του; Σίγουρα κάνει και ο ίδιος όσα διδάσκει. «Μπορεί όντως στην πραγματικότητα να διαθέτει το καρδιαγγειακό σύστημα ενός άνδρα με τη μισή του ηλικία. Αλλά, τελικά, η “καρδιά” του είναι κυρίως και κατά βάση επιχειρηματική και μια επιχείρηση όπως το Longevity House επωφελείται από όλην αυτή τη “θολούρα” της επιστήμης που δεν είναι και τόσο επιστήμη», σημειώνει εμφατικά το άρθρο, καταλήγοντας με νόημα:

«Κάποια από αυτά που χρησιμοποιεί την επιχρήρησή του είναι εντελώς ιατρικά ασύμβατα (όπως οι μεταμοσχεύσεις κοπράνων ή τα μη δοκιμασμένα και εγκεκριμένα φάρμακα που ενίοτε δίνει στους πελάτες του) και μερικές από τις πρακτικές του είναι ευθέως επικίνδυνες: π.χ. πολλοί καρκινοπαθείς έχουν πεθάνει μετά από καθυστέρηση της συμβατικής θεραπείας επειδή επέλεξαν να πάνε προς την κατεύθυνση πιο εναλλακτικών θεραπειών. Ο ήλιος μπορεί να είναι μια φυσική πηγή βιταμίνης D, αλλά τα ποσοστά καρκίνου του δέρματος αυξάνονται. Το ίδιο και οι διατροφικές διαταραχές. Και υπάρχει σχεδόν σίγουρα ένα άτομο κάπου εκεί έξω που αγόρασε έναν BioCharger για να θεραπεύσει τον Covid του και υπέστη τις άμεσες κακές συνέπειες της χρήσης του».