Ο διάσημος Ιάπωνας δημιουργός manga και anime Leiji Matsumoto, του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Akira Matsumoto, πέθανε σε ηλικία 85 ετών, όπως ανακοίνωσε το στούντιό του. Το Studio Leijisha ανέφερε ότι πέθανε από οξεία καρδιακή ανεπάρκεια στις 13 Φεβρουαρίου.

Ο Matsumoto ήταν γνωστός για τις επικές ιστορίες επιστημονικής φαντασίας του, συμπεριλαμβανομένων των “Galaxy Express 999”, “Queen Emeraldas” και “Space Battleship Yamato”, ενώ ο έργο του περιλάμβανε συχνά αντιπολεμικά θέματα και συναισθηματικές ιστορίες.

Η κόρη του Matsumoto, Makiko Matsumoto, η οποία είναι επικεφαλής του Studio Leijisha, ανέφερε στην ανακοίνωση ότι «Ξεκίνησε ένα ταξίδι στη θάλασσα των αστεριών. Νομίζω ότι έζησε μια ευτυχισμένη ζωή, σκεπτόμενος να συνεχίσει να σχεδιάζει ιστορίες ως καλλιτέχνης manga».

Γεννημένος το 1938 στη νοτιοδυτική πόλη Kurume του Fukuoka, ο Matsumoto ήταν μόλις 15 ετών όταν δημοσιεύτηκε σε ένα περιοδικό manga το πρώτο του έργο, “Mitsubachi no Boken” (Οι περιπέτειες της μέλισσας).

Αφού τελείωσε το λύκειο, μετακόμισε στο Τόκιο για να κυνηγήσει το όνειρό του, να ασχοληθεί δηλαδή επαγγελματικά με την τέχνη. Το 1961 παντρεύτηκε την Miyako Maki, γνωστή δημιουργό manga και μία από τις πρώτες γυναίκες καλλιτέχνες του είδους στην Ιαπωνία. Μαζί συνεργάστηκαν σε διάφορα έργα και τότε άλλαξε το όνομά του σε Leiji Matsumoto.

Η μεγάλη του επιτυχία ήρθε μια δεκαετία αργότερα, όταν δημοσίευσε το “Otoko Oidon”, μια σειρά για τη ζωή ενός φτωχού, νεαρού άνδρα που προετοιμάζεται για τις εξετάσεις του πανεπιστημίου. Είχε τεράστια επιτυχία και κέρδισε το εκδοτικό βραβείο Kodansha Publishing Award for Children’s Manga.

Αρκετά από τα manga κόμικ του έγιναν τηλεοπτικές σειρές anime, μεταξύ των οποίων και το sci-fi έπος “Space Pirate Captain Harlock”, το οποίο ακολουθεί τις περιπέτειες ενός απόκληρου που έγινε διαστημικός πειρατής.

Περισσότερες από 150 από τις manga ιστορίες του απεικόνιζαν την τραγωδία του πολέμου – ο Matsumoto ήταν 7 ετών όταν τελείωσε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Πολλά χρόνια αργότερα, δήλωσε ότι είχε εμπνευστεί από τον ίδιο του τον πατέρα, ο οποίος ήταν πιλότος επίλεκτου στρατού και του είχε μεταβιβάσει ένα αντιπολεμικό συναίσθημα καθώς ο πόλεμος «καταστρέφει το μέλλον σου».

Ο Zack Davisson, ένας συγγραφέας από την Καλιφόρνια που έχει μεταφράσει μεγάλο μέρος του έργου του Matsumoto, έγραψε στο Twitter ότι ο κόσμος έχασε έναν «απόλυτο γίγαντα».

Πρόσθεσε ότι η απεικόνιση των συναισθηματικά ευάλωτων αγοριών και νεαρών ανδρών μέσω του έργου του Matsumoto, απενεχοποίησε τα ανδρικά συναισθήματα: «Το “Star Blazers” και το “Galaxy Express” ήταν μια γροθιά στο στομάχι. Οι άνθρωποι… πέθαναν. Οι άνθρωποι… έκλαιγαν. Οι άνθρωποι… ερωτεύονταν».

«Υπήρχε μια απέραντη θλίψη στα έργα του, μια μεγαλοπρέπεια που δεν υπήρχε πουθενά αλλού. Όλα αυτά τυλιγμένα σε δυνατές εικόνες που ήταν εξίσου μυθολογικές και φουτουριστικές», συμπλήρωσε ο Davisson.

Οι Daft Punk ήταν επίσης θαυμαστές της δουλειάς του Matsumoto και του ανέθεσαν τη δημιουργία μουσικών βίντεο κινουμένων σχεδίων γι’ αυτούς, όπως στα τραγούδια “One More Time” και “Aerodynamic” [δίσκος “Discovery”, 2001, Virgin].

Και τα δύο μέλη – ο Thomas Bangalter και ο Guy-Manuel de Homem-Christo – περιέγραψαν τον Matsumoto ως έναν από τους παιδικούς τους ήρωες. Μαζί δημιούργησαν επίσης την ταινία “Interstella 5555”, που αφηγείται την ιστορία μιας anime μπάντας εξωγήινων.

Το 1999, μια σειρά από χάλκινα αγάλματα ανεγέρθηκαν στην πόλη Tsuruga, λιμάνι της Ιαπωνίας, το καθένα από τα οποία απεικονίζει έναν χαρακτήρα ή μια σκηνή από τα “Space Battleship Yamato” και “Galaxy Express 999”.

Ο Matsumoto έχει λάβει πολλά πολιτιστικά και καλλιτεχνικά μετάλλια κύρους από την Ιαπωνία, συμπεριλαμβανομένου του Τάγματος του Ανατέλλοντος Ηλίου, ενώ η γαλλική κυβέρνηση του απένειμε τον τίτλο του Ιππότη του Τάγματος Τεχνών και Γραμμάτων.

Τα έργα του έχουν από καιρό μεταφερθεί στις τηλεοράσεις και έχουν κάνει spin-off σειρές λόγω της δημοτικότητάς τους, επηρεάζοντας γενιές οπαδών manga και anime.