Τα μεγάλα πνεύματα συναντιούνται λέει ο λαός και να που στην περίπτωση των Mark Twain και Nikola Tesla η λαϊκή ρήση βγήκε πέρα για πέρα αληθινή, μιας και τις δύο μεγάλες προσωπικότητες συνέδεσε βαθιά φιλία που βασίστηκε στον αλληλοθαυμασμό. Ο Tesla, επιστήμονας της εποχής – το έργο του οποίου περιστρεφόταν σε μεγάλο βαθμό γύρω από τον ηλεκτρισμό – ήταν μεγάλος θαυμαστής του συγγραφικού έργου του Twain, ο οποίος με τη σειρά του γοητευόταν τρομερά από την τεχνολογία και τις επιστήμες.
Η φιλία τους ξεκίνησε με κάποιον τρόπο μονομερώς, όταν ο Tesla, σε ηλικία 14 ετών, αρρώστησε βαριά. Οι γονείς του ήταν απελπισμένοι, καθώς οι γιατροί είχαν χάσει κι οι ίδιοι κάθε ελπίδα πως θα βρισκόταν κάποια θεραπεία. Έτσι, πίστευαν όλοι ότι ο άτυχος έφηβος μπορεί και να μην τα κατάφερνε να επιβιώσει της ασθένειας. Γι’ αυτό και ώθησαν τους γονείς του να εκπληρώσουν κάθε του επιθυμία. Εκείνος τους ζήτησε να του φέρουν βιβλία από την τοπική βιβλιοθήκη για να διαβάζει, μιας και δεν μπορούσε να κάνει και τίποτα άλλο από το κρεββάτι του πόνου. Μεταξύ αυτών των βιβλίων ήταν και αρκετοί τόμοι με τα πρώτα έργα του Mark Twain, τα οποία ο νεαρός Tesla έβρισκε τόσο συναρπαστικά που τον έκαναν να ξεχνά την κατάσταση της υγείας του. Μάλιστα, όπως ο ίδιος συνήθιζε να λέει, ίσως αυτά τα βιβλία να ήταν και μια σωτηρία, γιατί σύντομα η ασθένεια του άρχισε να υποχωρεί κι ο ίδιος να αναρρώνει.
Όταν ο Tesla έφτασε στην Αμερική το 1884, ο Twain ήταν ήδη ένας εδραιωμένος συγγραφέας. Οι δύο τους συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 1889 σε ένα κλαμπ της Νέας Υόρκης. Γοητευμένος από την τεχνολογία και ιδιαίτερα από έναν ηλεκτροκινητήρα που είχε εφεύρει ο Tesla, ο Twain θέλησε να τον γνωρίσει. Σε εκείνη την πρώτη συνάντησή τους, ο Tesla μίλησε στον Twain για την παιδική του ασθένεια και το ρόλο που έπαιξαν οι φανταστικές ιστορίες και η γραφή του θρυλικού συγγραφέα στην ανάρρωσή του. Λέγεται ότι η ιστορία συγκίνησε τον Twain μέχρι δακρύων. Έκτοτε, τους δυο τους έδεσε στενή φιλία.
Ο Tesla συχνά περιέγραφε τον Twain ως τον πρώτο άνθρωπο που τον ενέπνευσε κατά την άφιξή του στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και που έμοιαζε να τον καταλαβαίνει πραγματικά. Ο συγγραφέας θα επισκεπτόταν συχνά το εργαστήριο του Tesla για χρόνια. Μαζί πειραματίστηκαν με πολλές νέες ιδέες και είναι πιθανό ο Tesla να αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Twain.
Στον Twain άρεσε πολύ να επενδύει σε νέες τεχνολογίες, όμως συχνά το χόμπι του αποδεικνυόταν επιζήμιο. Η ιστορικός Juliana Adelman αναφέρει ότι ο Tesla είχε κάποτε συμβουλεύσει τον Twain να μην επενδύσει στις εφευρέσεις του συνεργάτη του συγγραφέα, James W. Paige – μια συμβουλή που ο διάσημος συγγραφέας δεν έλαβε υπόψη του, χάνοντας ένα μεγάλο χρηματικό ποσό στον μηχανικό στοιχειοθέτη του Paige. Από τότε ο Twain άρχισε να δείχνει τυφλή εμπιστοσύνη στις γνώσεις και τις εφευρέσεις του Tesla.
Μια από τις πιο διαβόητες ιστορίες σχετικά με την αλληλεπίδραση του Twain με τις εφευρέσεις του διορατικού επιστήμονα έχει ως εξής: Ο Tesla εργαζόταν πάνω σε μια μηχανική ταλαντευόμενη μηχανή. Ήταν μια μηχανή που έβγαζε εναλλασσόμενο ρεύμα υψηλής συχνότητας και δονείτο σημαντικά. Ο Tesla ήταν περίεργος για το αν οι δονήσεις θα μπορούσαν να έχουν κάποιο είδος ευεργετικής θεραπευτικής ιδιότητας. Σε κάποια από τις επισκέψεις του συγγραφέα, ο Tesla τον ρώτησε αν θα ήθελε να δοκιμάσει τον ταλαντωτή.
Ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι ο Tesla γνώριζε ότι ο Twain είχε προβλήματα δυσκοιλιότητας και πρότεινε το πείραμα ως έναν τρόπο να θεραπεύσει τον φίλο του. Ο Twain μπήκε στον ταλαντωτή και απόλαυσε τα αποτελέσματα, δηλώνοντας λίγο αργότερα ότι η εμπειρία τον άφησε να αισθάνεται ξαλαφρωμένος και γεμάτος ζωντάνια. Παρά τις επανειλημμένες υποδείξεις του Tesla, ο συγγραφέας αρνήθηκε να κατέβει από το μηχάνημα καθώς απολάμβανε το συναίσθημα – μέχρι που χρειάστηκε να κάνει μια άμεση επίσκεψη στην τουαλέτα. Προφανώς, η ταλαντευόμενη μηχανή του Tesla είχε λειτουργήσει.
Ο Mark Twain πέθανε στις 21 Απριλίου 1910, ενώ ο Nikola Tesla έζησε για περισσότερες από τρεις δεκαετίες ακόμα. Έξι χρόνια μετά τον θάνατο του διάσημου συγγραφέα, εκδόθηκε το τελευταίο του μυθιστόρημα «Ο μυστηριώδης ξένος». Σε αυτό, ο Twain περιέγραφε έναν άγγελο, ο οποίος κατέβηκε από τον ουρανό σε ένα μικρό αυστριακό χωριό για να διδάξει σε μια ομάδα αγοριών τα μυστικά του κόσμου. Σε αυτή τη φιγούρα και τις ανακαλύψεις για τις οποίες μιλάει, πολλοί άνθρωποι αναγνωρίζουν ακόμα τον Nikola Tesla και τη γενέτειρά του, το Smiljan.
Στην κληρονομιά του Tesla, εκτός από πολυάριθμα αρχειακά έγγραφα, προσωπικά και τεχνικά αντικείμενα, μονογραφικές και περιοδικές εκδόσεις, βρέθηκαν αρκετές επιστολές αλληλογραφίας, τις οποίες οι δύο σπουδαίοι άνδρες αντάλλασσαν μεταξύ τους. Αν και οι υποχρεώσεις τους ήταν πάντοτε διαφορετικές, αυτό δεν τους εμπόδισε να γίνουν σπουδαίοι φίλοι, να συναναστρέφονται και να σέβονται βαθιά το έργο και τη συνεισφορά ο ένας του άλλου.