Aν ο στόχος σας είναι να γίνετε μια σύγχρονη «Μαίρη Πόπινς», τότε το κολέγιο Νόρλαντ είναι το μέρος όπου πρέπει οπωσδήποτε να εκπαιδευτείτε.

Στο Νόρλαντ, εκεί όπου, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, έφτασε το 1989 η María Teresa Turrión Borrallo, και συγκεκριμένα στο Denford Park, μια μεγαλοπρεπή εξοχική κατοικία με κτήμα στην αγγλική κομητεία του Μπέρκσιρ. Το κτήμα, το οποίο βρίσκεται σε μια έκταση 120 στρεμμάτων, φιλοξενούσε τότε το Norland College [Kολέγιο Νόρλαντ], ένα ίδρυμα που εδώ και πολλές δεκαετίες προσφέρει το πιο ενδελεχές σύστημα εκπαίδευσης νταντάδων στον κόσμο. Είναι το μέρος που επισκέπτονται τόσο οι σπουδαστές που αναζητούν εργασία στους πλούσιους και ισχυρούς όσο και οι εργοδότες που αγωνιούν να διαμορφώσουν προσεκτικά τα παιδιά τους – ιδανικά από κάποιον άλλον.

Το κολέγιο, οι απόφοιτοι του οποίου έχουν εργαστεί για τη βασίλισσα της Σερβίας, την Ινφάντα Μπεατρίς της Ισπανίας και τη Μεγάλη Δούκισσα του Mecklenburg-Schwerin, αλλά και μερικές από τις πιο σημαίνουσες οικογένειες της Αγγλίας, τους Cadburys, τους Reckitts, τους Rowntrees και τους Rothschild, εδώ και δεκαετίες.

Η Borrallo, η οποία μεγάλωσε στην Παλένθια της βόρειας Ισπανίας και της οποίας το «μεγάλο πάθος και η ζωή είναι τα παιδιά», μπήκε στο κολέγιο και αμέσως φόρεσε την χαρακτηριστική της στολή: ένα μπεζ φόρεμα με λευκό γιακά μέχρι το γόνατο, καφέ καπέλο με κεντημένο Ν, λευκά γάντια και ένα δίχτυ μαλλιών για να «ασφαλίσει» την κοτσίδα της. Την συγκεκριμένη στολή, η Μποράγιο θα πρέπει να τη φοράει καθημερινά για όλη τη διάρκεια της θητείας της στο κολέγιο. Στην τελετή υποδοχής της, υπέγραψε έναν συμφωνητικό, κάτι σαν κώδικα συμπεριφοράς, που υπαγόρευε ότι δεν θα έκανε ποτέ τίποτα που θα έβλαπτε τη φήμη του ιδρύματος ή τους «προστατευόμενούς» της, όπως αποκαλεί το κολέγιο Norland τα παιδιά με τα οποία εργάζονται στο μέλλον οι φοιτητές του.

Το πρόγραμμα σπουδών στο Κολέγιο Νόρλαντ στο Μπαθ είναι άκρως απαιτητικό για τις φοιτήτριές του (και τους λίγους άνδρες φοιτητές του, καθώς τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, το Νόρλαντ δέχτηκε για τη νέα χρονιά 102 γυναίκες και δύο άνδρες) και περιλαμβάνει μια σειρά από μαθήματα διαφορετικών στόχων και ειδικοτήτων: από τον ύπνο και τον απογαλακτισμό των παιδιών, μέχρι το πώς η νταντά μπορεί να επιδιορθώσει γρήγορα ένα στρίφωμα και άλλες μικρές λεπτομέρειες που καθορίζουν την καθημερινότητα των παιδιών της «υψηλής τάξης».

Οι κανόνες και οι μισθοί για τις «Μαίρη Πόπινς»

Οι κανόνες του κολεγίου είναι πολύ αυστηροί: Απαγορεύονται οι βραδινές επισκέψεις φίλων, απαγορεύεται το ποτό και το αλκοόλ, απαγορεύονται οι βραδινές έξοδοι. Οταν φορούν τη στολή του κολεγίου, οι σπουδάστριες του Νόρλαντ δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν ακουστικά, να αγοράζουν αλκοόλ ή να μιλούν σε κινητά τηλέφωνα δημόσια, παρά μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Δεν επιτρέπεται να διασχίσουν τον δρόμο, εκτός αν ανάψει πράσινο φως.

Οι μαθητές του Νόρλαντ έχουν πλήρες πρόγραμμα και πρέπει να βρίσκονται στον χώρο, με στολή, μέχρι τις 9.30 μ.μ., σε καθημερινή βάση. Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει μαγειρική, ασφάλεια στον κυβερνοχώρο (μάθημα που παρέχεται από αξιωματικούς στρατιωτικών πληροφοριών) καθώς και αυτοάμυνα από ειδικούς.

«Το Νόρλαντ ιδρύθηκε το 1892 ως το πρώτο εκπαιδευτικό κολέγιο παιδικής μέριμνας στο Ηνωμένο Βασίλειο, και ήταν το πνευματικό τέκνο της παιδαγωγού Εμιλι Γουόρντ, η οποία θαύμαζε τον Φρίντριχ Φρόμπελ, τον άνθρωπο που εφηύρε τον θεσμό του Νηπιαγωγείου. Η Γουόρντ εντόπισε ένα κενό στην αγορά, με δεδομένη τη βικτοριανή δίψα της ανώτερης τάξης για φροντίδα των παιδιών. Δημιούργησε, λοιπόν, εκπαιδευμένες επαγγελματίες – και όχι τις νοικοκυρές της κατώτερης τάξης που έκαναν προηγουμένως αυτή τη δουλειά. Τέτοιες γυναίκες, «κυρίες» όπως τις αποκαλούσε η Γουόρντ, θα έπρεπε να προέρχονται από οικογένειες της μεσαίας τάξης, θα μπορούσαν να χρεώνουν υψηλές αμοιβές και να καθησυχάζουν τους γονείς ότι παρέχουν το καλύτερο στους απογόνους τους. Μεγαλώνοντας πρίγκιπες και δισεκατομμυριούχους Βασικό στοιχείο αυτού του οράματος ήταν ότι τέτοιες γυναίκες θα μπορούσαν να μοιράζονται τις συνήθειες και τους τρόπους του εργοδότη τους, σύμφωνα με μια επίσημη ιστορία του Νόρλαντ που συντάχθηκε από την Πενέλοπε Στόουκς το 1992», αναφέρουν οι FT.

Όσον αφορά στους μισθούς του, οι απόφοιτοι του Νόρλαντ μπορούν να αναμένουν αρχικούς μισθούς 40.000 λιρών, οι οποίοι ενδέχεται να αυξηθούν γρήγορα σε πάνω από 100.000 λίρες ετησίως. Για να κερδίσουν δε μια θέση στο Νόρλαντ, οι υποψήφιοι περνούν από μια πολύ απαιτητική συνέντευξη. Τα δίδακτρα είναι 15.000 λίρες (περίπου 17.000 ευρώ) ετησίως ή 18.000 λίρες για ξένους φοιτητές.

Πάντως, το Νόρλαντ μπορεί να επαίρεται ότι προσφέρει στους απόφοιτούς του πολλές ευκαιρίες καριέρας. Πέρυσι, το κολέγιο έσπασε όλα τα ρεκόρ: υπήρχαν κατά μέσο όρο 14 πιθανές θέσεις εργασίας διαθέσιμες σε κάθε απόφοιτο.

Μετά την αποφοίτησή τους, ορισμένοι θα παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, κυρίως στο Λονδίνο. Αλλοι ταξιδεύουν προς Νέα Υόρκη, Ντουμπάι και Μονακό μεριά προσέχοντας παιδιά σε όλες τις ηπείρους της υφηλίου και πάντα σλυμφωνα με τις οδηγίες που τους έχουν δοθεί: να εκπέμπουν ικανότητα και ανεξαρτησία και ταυτόχρονα να επιβάλλουν την πλήρη συμμόρφωση. «Πρέπει να προσφέρουν σοφία χωρίς την παραμικρή ένδειξη αυθάδειας και να ακολουθούν τις οδηγίες των γονέων διότι ο πελάτης έχει πάντα δίκιο. Οι συζητήσεις πρέπει να διατηρούνται σε ουδέτερο έδαφος. Θέματα προς αποφυγή: πολιτική, σεξουαλική ζωή, κουτσομπολιά, επικριτικά σχόλια, θρησκεία, χρήματα, κοινωνική τάξη», σημειώνει το άρθρο.

Και φυσικά να αποδεχτούν μέσα τους την, ενδεχομένως, μοναχική ζωή που τους περιμένει.

«Η μοναξιά είναι κάτι που οι απόφοιτοί μας εκπαιδεύονται προκειμένου να αποδέχονται ως μέρος της δουλειάς. “Αποφοιτούν από εδώ επειδή αγαπούν τα παιδιά και όμως συχνά οι οικογένειες περιμένουν από αυτούς να εγκαταλείψουν τη δική τους ζωή, τη δική τους ευκαιρία να αποκτήσουν παιδιά και τις δικές τους διαπροσωπικές σχέσεις”, τονίζει η Julia Gaskell, επικεφαλής του κολεγίου για θέματα καριέρας και συμβουλευτικής», συνοψίζει το δημοσίευμα από τους FT.

Κάθε χρόνο, η Gaskell δίνει στους τριτοετείς φοιτητές μια διάλεξη με τίτλο «Working and Living with Families», στην οποία εκθέτει μερικά από τα πιο περίεργα αιτήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν. «Υπάρχουν κάποιες νταντάδες που ο ρόλος τους είναι να βεβαιώνονται ότι η τελευταία παιδική σειρά παιδικών ενδυμάτων της μάρκας Gucci βρίσκεται στο σπίτι για να τη φορέσουν τα παιδιά, ακριβώς την ημέρα που κυκλοφορεί», λέει η Γκάσκελ.

Προετοιμάζει επίσης τους μαθητές για κάποιους κανόνες του σπιτιού, οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν έκπληξη ακόμη και στον πιο υποψιασμένο. «Δεν μπορείτε να υποθέσετε, για παράδειγμα, ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την πισίνα του αφεντικού σας. Και αν πας στο ιδιωτικό γιότ του μπαμπά, ενώ η μαμά και ο μπαμπάς [του παιδιού που προσέχετε] χωρίζουν, πρόσεχε», καταλήγει με νόημα.