Το λεγόμενο blackout του Reddit υποτίθεται ότι θα διαρκούσε μόνο λίγες ημέρες. Τώρα, όμως, με τους Reddititors να έχουν ταχθεί ενάντια σε ένα πλήθος νέων κανονισμών για την επιχειρηματική ανάπτυξη της δημοφιλής πλατφόρμας και την ηγεσία του Reddit να αρνείται να υποχωρήσει, είναι άγνωστο για πόσο καιρό ακόμη διάφορα τμήματα του Reddit -τα γνωστά subreddits- θα είναι μη διαθέσιμα για τους επισκέπτες του site.

Την Δευτέρα, χιλιάδες subreddits έγιναν ιδιωτικά (private), σε μια κίνηση διαμαρτυρίας για την πρόθεση της εταιρείας να χρεώνει τους προγραμματιστές 3rd party εφαρμογών για την πρόσβαση στα δεδομένα του Reddit από τον Ιούλιο. Το blackout, σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις, θα έληγε την Τετάρτη το πρωί αλλά μέχρι και σήμερα αρκετά subreddits έχουν βυθιστεί στο «μαύρο» -οι διαχειριστές μερικών εξ αυτών ενημέρωσαν ότι θα παραμείνουν εκτός λειτουργίας μέχρι νεοτέρας.

Το επόμενο διάστημα θα δούμε κατά πόσο η οργή των Redditor και η «προσωρινή» αποσύνδεση κάποιων subreddit θα επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο αναμένεται να κλονίσει την ύπαρξη του ελευθέρου διαδικτύου. Στην Ελλάδα το Reddit, τουλάχιστον αυτή την στιγμή, δεν είναι αρκετά δημοφιλές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μια αλλαγή πλεύσης στον τρόπο που λειτουργεί και αναπτύσσεται δεν θα επηρεάσει την πληροφορία που διακινείται ελεύθερα στον ωκεανό του ίντερνετ.

Όλες οι πλατφόρμες, όπως αυτές τις Meta (Facebook, Instagram), το Twitter, το TikTok και, ναι, το Reddit επίσης, δεν μπορούν να κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια όταν βλέπουν ότι τα κέρδη τους συρρικνώνονται. Πριν από οτιδήποτε άλλο, πρόκειται για επιχειρήσεις που στοχεύουν να αυξήσουν τον ετήσιο τζίρο τους εμπλουτίζοντας το περιεχόμενό τους με νέα προϊόντα (όπου «προϊόν» βάλτε τον εαυτό σας). Παρόλα αυτά, το δωρεάν προϊόν που έχουν υπό την κατοχή τους οι μεγάλες πλατφόρμες δεν έχει πάντα ενδιαφέρον και, κάποιες φορές, οι ίδιες δεν ξέρουν πως να το εκμεταλλευτούν αποτελεσματικά για να προσελκύσουν νέες επενδύσεις και διαφημιστές. Ίσως λοιπόν οι μέρες που μπορούσαμε να απολαμβάνουμε χωρίς χρέωση τις υπηρεσίες αυτών των πλατφόρμων να φτάνουν στο τέλος τους.

Βέβαια, οι χρήστες στο Reddit δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν για να περιηγηθούν στις σελίδες του. Όμως οι ιδιοκτήτες των 3rd party εφαρμογών, που χρησιμοποιούν πολλοί Redditors για να συντονίζουν τον ιστότοπο και να δημιουργούν περιεχόμενο, είναι. Και εκτός από μερικούς μικρούς συμβιβασμούς, το Reddit δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένο να αλλάξει την στάση του.

Γιατί έπεσε «μαύρο» στο Reddit

Η αξία του Reddit, σε όλη του την πορεία, προέρχεται από την κοινότητα και τους χρήστες του, οι οποίοι δημοσιεύουν, συζητούν και διαχειρίζονται ελεύθερα forum, γνωστά ως subreddits. Αυτό ισοδυναμεί με εκατομμύρια ώρες «απλήρωτης εργασίας» που το Reddit -όπως οι social media πλατφόρμες- που το Reddit χρειάζεται απεγνωσμένα.

Ωστόσο, το Reddit είναι κάτι περισσότερο από μια απλή κοινότητα. Είναι μια επιχείρηση. Τα επιχειρηματικά της συμφέροντα θα έρχονται πάντα πρώτα, και τώρα η εταιρεία υποστηρίζει ότι πρέπει να παράγει περισσότερα χρήματα. Ως αποτέλεσμα αυτού, το Reddit θα αρχίσει να χρεώνει την εμπορική πρόσβαση στο API του, τη διεπαφή προγραμματισμού στην οποία βασίζονται πολλοί προγραμματιστές 3rd party εφαρμογών για να τροφοδοτήσουν τα δικά τους προϊόντα που βασίζονται στο Reddit. Αυτές οι εφαρμογές είναι συχνά καλύτερες, πιο γρήγορες και με πιο πλούσιο περιεχόμενο από αυτό του Reddit.

Σύμφωνα με το Reddit, όπως αναφέρει το Vox, η μεγάλη πλειονότητα των εφαρμογών που χρησιμοποιούν το API του Reddit δεν θα επηρεαστούν και τα μη εμπορικά εργαλεία που βοηθούν τους διαχειριστές αυτών δεν θα χρεώνονται. Το Reddit αναπτύσσει επίσης τα δικά του εργαλεία «συντονιστών» για να αντισταθμίσει αυτά που πιθανότατα θα χάσει αν επιβληθούν οι αλλαγές στο API.

Όταν το Reddit ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι θα αρχίσει να χρεώνει για την πρόσβαση στο API, δικαιολόγησε την κίνηση αυτή ως απάντηση στις επιχειρήσεις δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύσσουν κερδοφόρα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM), χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Reddit για τις πληροφορίες που αντλούν απ’ αυτό. Σε εκείνη την φάση, οι προγραμματιστές 3rd party εφαρμογών του Reddit πιθανότατα αγνοούσαν ότι θα επηρεάζονταν. Εξάλλου, τα προϊόντα τους έχουν σχεδιαστεί για να βελτιώνουν την εμπειρία του Reddit και το Reddit ήταν αρκετά ικανοποιημένο με αυτό εδώ και πολλά χρόνια.

Ωστόσο, προς τα τέλη Μαΐου, ο Christian Selig, ο προγραμματιστής του Apollo, μιας από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές του Reddit, δήλωσε ότι η πλατφόρμα θα τον χρεώνει περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για πρόσβαση στο API του. Αυτό το ποσό είναι σημαντικά μεγαλύτερο από τα κέρδη του Apollo, σύμφωνα με τον Selig. Λίγο αργότερα, αποκάλυψε ότι το Apollo θα κλείσει στις 30 Ιουνίου, δηλαδή την ημέρα πριν τεθεί σε ισχύ η νέα τιμολόγηση για την πρόσβαση στο API του Reddit. Λίγο μετά την ανακοίνωση του Selig, ακολούθησε ντόμινο εξελίξεων.

Σύμφωνα με το The Verge, πάνω από 7.000 subreddits, συμπεριλαμβανομένων αρκετών από τις πιο δημοφιλείς κοινότητες του Reddit, όπως τα r/funny, r/aww, r/music και r/science, έχουν γίνει ιδιωτικά και παίρνουν μέρος στο blackout σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις επικείμενες αλλαγές στις τιμές του API του Reddit. Αυτό σημαίνει ότι αυτές οι ομάδες δεν είναι πλέον ανοιχτές στο κοινό, ακόμη και στους χρήστες του Reddit που ήταν προηγουμένως εγγεγραμμένοι σε αυτές.

Ενώ αρκετά subreddit έγιναν ιδιωτικά, άλλα, όπως τα r/NintendoSwitch, r/Frugal και r/StarWars, περιορίζουν τις νέες δημοσιεύσεις στις κοινότητές τους. Ενώ οι παλαιότερες δημοσιεύσεις εξακολουθούν να είναι ορατές, οι διαχειριστές δεν θα επιτρέπουν νέο περιεχόμενο σε αυτές τις κοινότητες όσο διαρκεί η διαμαρτυρία. Ένα subreddit, το r/DankMemes, εξακολουθεί να είναι ανοιχτό στο κοινό, αλλά οι χρήστες μπορούν να δημοσιεύουν εκεί μόνο memes σχετικά με τις αλλαγές στο API.

Το «μαύρο» στα subreddits είχε αναμφίβολα βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο, συγκεντρώνοντας μεγάλη προσοχή από τα ΜΜΜ και προκαλώντας για λίγο την κατάρρευση των server του Reddit, επειδή δεν μπορούσε να διαχειριστούν το ταυτόχρονο blackout.

Ωστόσο, όπως αναφέραμε και νωρίτερα, το Reddit δεν ενδιαφέρεται για συμβιβασμό. Σε ένα εσωτερικό υπόμνημα προς τους υπαλλήλους, ο διευθύνων σύμβουλος Steve Huffman δήλωσε ότι αναμένει ότι αυτό «θα περάσει» όπως «όλες οι “ανατινάξεις” στο Reddit». Ως απάντηση στο blackout, το Reddit έκανε μερικές μικρές παραχωρήσεις, όπως η δέσμευση ότι οι προσβάσιμες εφαρμογές δεν θα υπόκεινται σε τέλη API και ότι οι συντονιστές θα μπορούν να βλέπουν το περιεχόμενο σε όλα τα δημόσια subreddit για να τους βοηθήσουν να κάνουν επιλογές συντονισμού μεταξύ του Reddit και των εφαρμογών τους. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Reddit, δεν αναμένονται άλλες αλλαγές.

Το Reddit, λέει, ότι θέλει απλώς να πληρώνεται «δίκαια» για το API του. Πρακτικά, το Reddit ξοδεύει χρήματα (ανάπτυξη πλατφόρμας, αναβάθμιση UI, σταθερότητα κλπ) για να παρέχει τις υπηρεσίες που χρειάζεται το API του για να λειτουργήσει, οπότε ουσιαστικά πληρώνει τους υπαλλήλους του προκειμένου ένας άλλος προγραμματιστής να έχει κέρδη. Το Apollo, για παράδειγμα, έχει 50.000 χρήστες που πληρώνουν την εφαρμογή για να την χρησιμοποιούν. Και αυτές οι εφαρμογές δεν περιλαμβάνουν τις διαφημίσεις του Reddit στην πλατφόρμας τους, πράγμα που σημαίνει ότι το Reddit δεν κερδίζει άμεσα χρήματα από τους χρήστες των 3rd party εφαρμογών. Το Reddit φέρεται επίσης να προετοιμάζεται για IPO φέτος και πρέπει να ενισχύσει τα οικονομικά του [σ.σ. το γεγονός κατά το οποίο μια εταιρία εκδίδει και θέτει σε δημόσια κυκλοφορία μετοχές για πρώτη φορά]. Αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να εξηγήσει επίσης τις πρόσφατες απολύσεις της εταιρείας, αν και η μείωση του προσωπικού έχει γίνει συνήθης πρακτική στον κλάδο της τεχνολογίας το τελευταίο διάστημα, καθώς κάθε πλατφόρμα προσπαθεί να μεγιστοποιήσει το κέρδος ξοδεύοντας λιγότερα.

Η ιστορία του Reddit

Το Reddit είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς ιστότοπους στον κόσμο, καθώς και ένα από τα μεγαλύτερα διαδικτυακά forum. Από την ίδρυσή του το 2005, το Reddit παρέχει στους επισκέπτες και στους χρήστες του τη δυνατότητα να μοιράζονται και να συζητούν θέματα ελεύθερα. Για πολλούς, το Reddit, είναι ένα μέρος για μάθηση και ανταλλαγή απόψεων, καθώς και ένα μέρος όπου οι άνθρωποι μπορούν να δημιουργήσουν θεματικές κοινότητες.

Δημιουργήθηκε στις 23 Ιουνίου 2005, στο Μέντφορντ της Μασαχουσέτης, από τον Steve Huffman και τον Alexis Ohanian. Εκείνη την περίοδο, οι δυο τους ήταν συγκάτοικοι και φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια και ξεκίνησαν το Reddit «για διασκέδαση», ενώ ο Alexis Ohanian είχε δηλώσει ότι «ήθελα να κάνω τον κόσμο λιγότερο χάλια».

Το Y Combinator (YC), που ανακαλύπτει start-up επιχειρήσεις και επενδύει σε αυτές, χορήγησε στο Reddit 100 χιλιάδες δολάρια και αργότερα, την ίδια χρονιά, το Reddit ενώθηκε με την Infogami και ξεκίνησε την συνεργασία του με τον Aaron Swartz, ο οποίος ήταν μόλις 19 χρονών και θεωρούνταν ένα από τα λαμπρότερα μυαλά του προγραμματισμού, έχοντας ταυτόχρονα ριζοσπαστική κοσμοθεωρία για θέματα πνευματικών δικαιωμάτων.

Ο Swartz ξαναέγραψε την βάση κώδικα του Reddit, χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα web.py που είχε σχεδιάσει για την Infogami. Και οι δύο ιστοσελίδες, σε πρώτη φάση, δυσκολεύτηκαν να κερδίσουν τις εντυπώσεις μεμονωμένα, ωστόσο, όταν συγχωνεύτηκαν για να σχηματίσουν το Reddit, το forum άρχισε να απογειώνεται.

O Aaron Swartz

Αμέσως μετά την έναρξη λειτουργίας, προστέθηκαν διάφορα χαρακτηριστικά, όπως ο σχολιασμός, ο οποίος προστέθηκε τον Δεκέμβριο του 2005. Τότε το Reddit έγινε ένα μέρος όπου οι ελεύθεροι άνθρωποι μπορούσαν να συζητούν και να μοιράζονται σκέψεις και ιδέες χωρίς λογοκρισία.

Το 2006 η Condé Nast Publications, ιδιοκτήτρια του Wired, προσέγγισαν το Reddit για εξαγορά και οι Huffman – Ohanian πούλησαν το Reddit για περίπου 10 με 20 εκατομμύρια δολάρια. Η ομάδα του Reddit μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο, όπου εκεί η δομή της εταιρείας και η πλατφόρμα άρχισε να αποκτά επιχειρηματικό μοντέλο. Πέντε χρόνια αργότερα, το 2011, κατάφερε να γίνει ανεξάρτητο μέσω θυγατρικής της μητρικής εταιρείας Advance Publications.

Μετά από αυτές τις ενέργειες, το Reddit έπρεπε να βγάλει χρήματα, οπότε, εκτός από τις διαφημίσεις, εισήγαγε και συνδρομές. Η χρυσή συνδρομή, γνωστή και ως Reddit Premium, έδωσε περισσότερα οφέλη στους χρήστες που λειτουργούσαν ουσιαστικά ως συντάκτες και δημιούργησε μια νέα μορφή εισοδήματος για το Reddit.

Το 2013 το Reddit άρχισε να συνεργάζεται με το Bitcoin και επέτρεψε την πληρωμή των Gold συνδρομών με χρήση Bitcoin. Το 2018 το Reddit Gold ξεκίνησε εκ νέου και έγινε Reddit Premium, με κόστος για τα παλαιά μέλη 3,99 δολάρια/μήνα και για τα νέα μέλη 5,99 δολάρια/μήνα. Επιπλέον, μια άλλη αναβάθμιση του Reddit, στα πλαίσια της εξέλιξης του brand, ήταν η δυνατότητα στους χρήστες να κάνουν «δώρα» σε άλλους συντάκτες με bitcoins. Αρχικά, ως μέρος του πακέτου Reddit Gold, οι χρήστες μπορούσαν να δίνουν μόνο χρυσά νομίσματα μόνο, αλλά το 2018, εισήχθησαν ασημένια και πλατινένια νομίσματα ως ανταμοιβές σε άλλους χρήστες για τα σχόλια και την συνεισφορά τους στην κοινότητα.

Το Reddit ξεκίνησε με λίγα μόνο subreddits, όπου ένα subreddit είναι ένα νήμα που δημιουργείται από χρήστες και επικεντρώνεται περισσότερο σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Αυτό επιτρέπει στους χρήστες της πλατφόρμας να κατηγοριοποιούν πληροφορίες ή συζητήσεις με απλό και πιο ακριβή τρόπο.

Μόλις δημιουργηθεί ένα subreddit, παραμένει στον ιστότοπο για πάντα, ωστόσο, από τα 2,6 εκατομμύρια subreddit, μόνο περίπου 100.000 ήταν ενεργά το 2021 -το πιο δημοφιλές subreddit είναι το /r/announcements, με πάνω από 100 εκατομμύρια συνδρομητές.

Από το 2021, το Reddit έγινε η 8η ιστοσελίδα με τις περισσότερες επισκέψεις. Το 2020 ο μέσος όρος των καθημερινά ενεργών χρηστών καταγράφηκε στα 52 εκατομμύρια, γεγονός που παρουσίασε αύξηση 44% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Εκείνη την χρονιά, το 2020, υπήρχαν 303,4 εκατομμύρια αναρτήσεις στην πλατφόρμα, οι οποίες είχαν παρουσιάσει αύξηση 52,4% σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές.

«Η πρώτη σελίδα του διαδικτύου»

Όταν ο Steve Huffman και ο Alexis Ohanian είχαν πάρει το τρένο για τη Βοστώνη, προκειμένου να παρουσιάσουν την ιδέα τους στο Y Combinator, δεν ήταν σίγουροι για το αν θα τα καταφέρουν. Και η διαίσθησή τους αποδείχθηκε σωστή. Το ίδιο βράδυ τους ενημέρωσαν ότι η πρότασή τους απορρίφθηκε, οπότε βγήκαν έξω, ήπιαν, μέθυσαν και αποφάσισαν να γυρίσουν σπίτι τους.

Την επόμενη μέρα, και όσο το τρένο απομακρυνόταν από τη Βοστώνη για να καταλήξουν στη Βιρτζίνια, δέχθηκαν ένα τηλεφώνημα από τον Paul Graham, ιδρυτή του Y Combinator, ο οποίος είπε ότι θα τους χρηματοδοτούσε αρκεί να φτιάξουν κάτι άλλο απ’ αυτό που πρότειναν.

Οι δυο τους επέστρεψαν στα κεντρικά του Y Combinator και στην συνάντηση που έκαναν με τον Graham κατέληξαν ότι έπρεπε να φτιάξουν «την πρώτη σελίδα του ίντερνετ». Την ιστοσελίδα που θα αποτελέσει το home page κάθε χρήστη του διαδικτύου, ο οποίος θα την επισκέπτεται για να πληροφορηθεί πρώτος για ότι συμβαίνει στον κόσμο.

Το επαναστατικό κόνσεπτ έφερε το Reddit όντως στην «πρώτη σελίδα» του ίντερνετ. Εκατομμύρια χρήστες, μέσω της αλληλεπίδρασης και της ανεξαρτησίας της πλατφόρμας, βρήκαν στο Reddit τη Γη της Επαγγελίας, σε ένα ίντερνετ που διαμορφωνόταν κυρίως από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, αλλά, ταυτόχρονα, υπήρχε η δυνατότητα κάτι ριζοσπαστικό να αλλάξει τον τρόπο που ο κόσμος ενημερώνεται και διασκεδάζει από το περιεχόμενο που του παρουσιάζεται.