Είναι η Gloriavale η πιο επικίνδυνη θρησκευτική αίρεση του κόσμου;

Όλοι όσοι έχουν έστω και μια μικρή γνώση περί του θέματος, αποφαίνονται θετικά.

Η χριστιανική κοινότητα-σέχτα της Gloriavale (Γκλόριαβεϊλ) στη Νέα Ζηλανδία κατηγορείται εδώ και πολλά χρόνια από πρώην μέλη της πως προάγει την παιδεραστία και την σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων κοριτσιών.

Υπόσχεται την απομόνωση από τον «δολερό και δαιμονικό έξω κόσμο» και την μελλοντική ένωση με τον Θεό, μέσα από μια καθημερινότητα γεμάτη αγάπη και ειρήνη.

Ωστόσο, η θρησκευτική αίρεση Γκλόριαβεϊλ έχει τεθεί εδώ και αρκετά χρόνια κάτω από το μικροσκόπιο της αστυνομίας, ύστερα από μια σειρά από κατηγορίες πρώην μελών της για κακοποιήσεις, βιασμούς και παιδεραστία.

Η περιθωριακή χριστιανική σέχτα έχει δημιουργήσει έναν απομονωμένο οικισμό, τον Γκλόριαβεϊλ, στη περιοχή Χουαπίρι στο Νότιο Νησί της Νέας Ζηλανδίας. Μέσα εκεί διαμένουν, υπό καθεστώς πλήρους απομόνωσης, περίπου 700 άνθρωποι που είναι μέλη της.

Όλοι οι πιστοί της κοινότητας, που θυμίζει λίγο την αντίστοιχη των Αμις στις ΗΠΑ, φοράνε μπλε στολές και ακολουθούν κατά γράμμα την Καινή Διαθήκη, σύμφωνα με τις εντολές του Αυστραλού Νέβιλ Κούπερ, του Ευαγγελιστή πάστορα που ίδρυσε την αίρεση το 1969 και καταδικάστηκε το 1994 σε πέντε χρόνια φυλακή επειδή βρέθηκε ένοχος για σεξουαλικές επιθέσεις σε κορίτσια 12-19 ετών.

Σύμφωνα λοιπόν με τις αρχές της αίρεσης, τα παιδιά απαγορεύεται να μιλάνε μεταξύ τους μέχρι να παντρευτούν –κι αυτό πρόκειται να συμβεί σε σχετικά μικρή ηλικία, όπως αποκαλύπτει ένα νέο ντοκιμαντέρ που βγήκε προ μερικών μηνών.

Για παράδειγμα, ο Πολ Βάλορ και η Περλ Χόουπ παντρεύτηκαν πριν καλά καλά κλείσουν τα 20 τους χρόνια, αλλά όπως επιτάσσει η θρησκεία τους, έπρεπε να νυμφεύτηκαν με στόχο την τεκνοποίηση.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε ένα παλιότερο ντοκιμαντέρ, το «Gloriavale – A World Apart», του νεοζηλανδού σκηνοθέτη Κόντι Πάρκερ, τους δυο νέους έφεραν κοντά οι «Γέροντες» της αίρεσης: δώδεκα ηλικιωμένοι άντρες που αποφασίζουν ποιος θα παντρευτεί ποιον, αφού πρώτα συμβουλευτούν τους γενεαλογικούς κατάλογους που αναφέρουν ποιος συγγενεύει με ποιον μέσα στην κοινότητα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αιμομιξίας.

Στα άδυτα της Gloriavale

«Οι Ηγέτες μας έχουν λίστες με τα γενεαλογικά δέντρα του καθενός από τους 700 κατοίκους και όταν πας και τους πεις «θέλω να παντρευτώ», σου βρίσκουν αμέσως πέντε ή έξι πιθανά κορίτσι που θα μπορούσαν να γίνουν σύζυγοι σου δίχως να ελλοχεύει ο κίνδυνος από μια πιθανή γέννα το παιδί να βρει με προβλήματα λόγω αιμομιξίας», λέει ο Πολ που με την Περλ έχουν αποκτήσει ήδη δυο παιδιά, την Εστερ και τον Τζοσάια.

Η τεκνοποιία ενθαρρύνεται από τις αρχές της σέχτας γι’ αυτό το λόγο πολλά ζευγάρια έχουν αποκτήσει μέχρι και 10-12 παιδιά.

Κάθε χρόνο γεννιούνται 30-40 παιδιά στην κοινότητα, στην οποία απαγορεύεται ρητώς και απαρεγκλίτως ο έλεγχος των γεννήσεων. Το πρόβλημα ξεκινάει από το ότι η αίρεση θεωρεί ότι τα κορίτσια μετά από 13 ή 14 ετών μπορούν όχι μόνο να παντρευτούν αλλά και να τεκνοποιήσουν.

Με άλλα λόγια, ο Κούπερ, μέχρι τον πρόσφατο θάνατό του, απαγόρευε τις σχέσεις με ανήλικα, αλλά η γυναίκα, σύμφωνα με τον ίδιο, ενηλικιώνεται στα 13 της χρόνια.

Η πρακτική αυτή συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Υπάρχουν κατηγορίες από πολλά πρώην μέλη της σέχτας πως κορίτσια 13-14 ετών αναγκάζονταν να συνάψουν σεξουαλικές σχέσεις με άντρες κατά δέκα ή ακόμη και είκοσι χρόνια μεγαλύτερους τους

Άλλοι διηγούνται ιστορίες βιασμών, βίας, κακοποίησης, bullying, ενώ η κοινή συνιστώσα όλων των μαρτυριών είναι πως οι γυναίκες της σέχτας είναι πλήρως υποταγμένες στους άνδρες τους και είναι αναγκασμένες να φορούν μαντίλες και μακρυμάνικα και μακριά μπλε φορέματα, σαν πρωταγωνίστριες της τηλεοπτικής σειράς Handmaid’s Tale.

Από την σέχτα έχει διαφύγει εδώ και αρκετά χρόνια εις εκ των γιων του Κούπερ, ο Φιλ. Ο 62χρονος, σήμερα, άντρας σε συνέντευξη του σε αυστραλιανά ΜΜΕ είχε δηλώσει πριν λίγα χρόνια πως αποχώρησε απηυδισμένος από την Γκλόριαβεϊλ, αφήνοντας πίσω τη γυναίκα και τα πέντε του παιδιά.

Μάλιστα, καθώς ο πατέρας του τού απαγόρευσε να εισέλθει ξανά στη κοινότητα, προκειμένου να πάρει μαζί του την γυναίκα και τα παιδιά του, ο Φιλ αναγκάστηκε να μπει κρυφά με το αυτοκίνητο ένα βράδυ στη Γκλόριαβεϊλ και να οδηγήσει ξανά την οικογένεια του στο σπίτι που είχε νοικιάσει και έμενε στην πόλη Ουέλινγκτον.

«Κοιτώντας πίσω, πρέπει να ομολογήσω πως όλα αυτά που συνέβαιναν ήταν λίγο τρελά. Μεγαλώνοντας κατάλαβα πως πρέπει να είσαι «πυροβολημένος» [για να μένεις στην Γκλόριαβεϊλ]», είχε παραδεχτεί κατόπιν με νόημα.

Ο Κούπερ πέθανε προ μερικών ετών σε ηλικία 90 ετών από καρκίνο του προστάτη.

Ο Κριστιάν ίδρυσε την κοινότητα το 1969 αφού μετακόμισε από την Αυστραλία με τη σύζυγό του Γκλόρια και ήταν γνωστός ως ο «επιβλέπων βοσκός».

Πρώην μέλη είχαν ισχυριστεί πως οι γυναίκες εντός της αίρεσης ήταν υποταγμένες στον ίδιο τον Κούπερ και ζούσαν με το φόβο της αιώνιας καταδίκης και της κόλασης.

Η Ιβέτ Όλσεν είχε δηλώσει πως είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά από τον Κριστιάν τρεις φορές όταν ήταν 19 ετών. Σύμφωνα με την ίδια, ο Κριστιάν είχε «αχαλίνωτη λαγνεία» και ήταν ένας «βρωμόγερος». Η Όλσεν είπε επίσης πως ο Κριστιάν την αποκαλούσε «πόρνη» γιατί είχε σχέση με ένα 14χρονο αγόρι όταν ήταν 16 ετών.

Ο Κριστιάν αντιμετώπισε πολλαπλές κατηγορίες για «άσεμνη επίθεση» από το 1984 μέχρι το 1989, όταν ένα 19χρονο μέλος της κοινότητας (και κατόπιν αρκετά ακόμη μέλη) κατέθεσε πως διείσδυσε στον κόλπο της με ένα ξύλινο αντικείμενο. Ο ίδιος από την πλευρά του ισχυρίστηκε πως έδωσε το αντικείμενο στο κορίτσι και της είπε να το χρησιμοποιήσει ως μέσο θεραπείας.

Η 32χρονη Λίλια Ταράβα είναι η εγγονή του Κούπερ.

Δραπέτευσε από τους κόλπους της αίρεσης και τώρα ζει στον έξω κόσμο, όπως δήλωσε στην Daily Mail Australia.

Η Ταράβα μεγαλώνοντας έγινε πολλάκις μάρτυρας των αυστηρών τιμωριών εντός της κοινότητας.

«Ενθαρρύνουν μια παρωχημένη σωματική τιμωρία. Αυτές οι αναμνήσεις είναι δύσκολες αλλά τις μοιράστηκα γιατί τότε άρχισα να σκέφτομαι πως ‘αυτό δεν ήταν σωστό’», εξήγησε.

Τα παιδιά ήταν ακόμη πιο χαμηλά στην ιεραρχία από τις γυναίκες και έπρεπε να μοιράζονται τα πάντα, ακόμη και το φαγητό τους, με τους μεγαλύτερούς τους.

Στην ηλικία των 16 ετών, η Λίλια έδωσε όρκο στον παππού της κατά τη διάρκεια μιας τελετής ότι θα υπακούει τους άνδρες, θα φροντίζει το σπίτι της και θα παραμείνει «ήρεμη» και «αγνή». Τότε μάλιστα, έπρεπε να παραιτηθεί από την μοιχεία, το διαζύγιο, τον έλεγχο των γεννήσεων και τις αμβλώσεις.

«Δεν επιτρεπόταν να κάνω σεξ με κανέναν μέχρι να παντρευτώ. Όταν δραπέτευσα και έκανα για πρώτη φορά σεξ συνειδητοποίησα ότι δε θα πήγαινα στην κόλαση. Αυτή ήταν η αρχή της ελευθερίας μου», τονίζει εμφατικά, καταλήγοντας με νόημα ότι:

«Δεν μπορούσα να μιλήσω. Όλη σου τη ζωή ζεις με το φόβο της κόλασης και της καταδίκης».