Όταν ένας άντρας σταμάτησε με τη μηχανή του έξω από το κρεοπωλείο Καρντίσο, στη γωνία της 29ης οδού στο Μεντεγίν, στις 3 Σεπτεμβρίου 2012, κανείς δεν περίμενε αυτό που θα ακολουθήσει.

Επίσης, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως η 69χρονη γυναίκα που εκείνη τη στιγμή ψώνιζε κρέας αξίας 150 δολαρίων υπήρξε μια από τις πιο επικίνδυνες γυναίκες  της Κολομβίας.

Χρειάστηκαν δύο σφαίρες για να αποκαλυφθεί η ταυτότητα της. Μία στον ώμο και μία στο κεφάλι. Η βασίλισσα της κοκαΐνης, Γκριζέλντα Μπλάνκο, ήταν νεκρή.

H Γκριζέλντα Μπλάνκο Ρεστρέπο γεννήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 1943, στην πόλη Καρταχένα, λιμάνι της Κολομβίας . Υπήρξε μια βαρόνη διαφορετική από εκείνες που έφεραν τον τίτλο ευγενείας. Η «Νονά της Κοκαΐνης» διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στο εμπόριο κοκαΐνης καταφέρνοντας από τη δεκαετία του ΄70 να γίνει κυρίαρχη φιγούρα στις πιάτσες των ναρκωτικών.

Υπάρχει ένας αστικός μύθος γύρω από το όνομα της που κανείς μέχρι και σήμερα δεν γνωρίζει κατά πόσο μπορεί να είναι αληθινός.

Όταν ήταν 11 χρονών συμμετείχε στην απαγωγή ενός αγοριού. Όταν η οικογένεια του έμπλεξε την αστυνομία αρνούμενη να δώσει λύτρα, η Μπλάνκο -σε μια διαδικασία μύησης- το πυροβόλησε θανάσιμα. Αλήθεια; Ψέματα; Δεν αποδείχτηκε ποτέ. Ήταν απλώς μια ιστορία που πάντα συνόδευε το όνομα της και η ίδια δεν είχε σχολιάσει ποτέ.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι συνδεόταν με το καρτέλ Μεντεγίν. Ένα ισχυρό και οργανωμένο καρτέλ που είχε κατηγορηθεί για απαγωγές, βομβιστικές επιθέσεις και πολιτικές δολοφονίες.

H Γκριζέλντα Μπλάνκο

Ο πρώτος σύζυγος της Μπλάνκο ήταν ο Κάρλος Τρουχίγιο, ένας νταβατζής, με τον οποίο απέκτησε τρεις γιους, τον Ντίξον, τον Ουμπέρ και τον Οσβάλντο. Τον σκότωσε όταν απείλησε να την κάψει με σίδερο.

Ο δεύτερος σύζυγος της, ήταν ο γκάνγκστερ Αλμπέρτο Μπράβο, ο οποίος την έφερε σε επαφή με το μεγαλύτερο καρτέλ της Κολομβίας. Η Μπλάνκο έκρυβε στον κόλπο της κοκαΐνη ταξιδεύοντας συχνά σε πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως στη Νέα Υόρκη, στο Λος Άντζελες και αργότερα στο Μαϊάμι.

Εκεί ήταν που διασταυρώθηκαν οι δρόμοι της Γκριζέλντα Μπλάνκο με τον ιδρυτή του καρτέλ Μεντεγίν, Πάμπλο Εσκομπάρ.

Λίγα χρόνια αργότερα συλλαμβάνεται από την αμερικανική υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών (DEA) μαζί με 150 κιλά κοκαΐνης. Η Μπλάνκο καταφέρνει να αποδράσει και να επιστρέψει στην Κολομβία όπου σκοτώνει τον άντρα της καθώς υποπτευόταν πως εκείνος την “έδωσε”.

Το εμπόριο ναρκωτικών στις ΗΠΑ ανερχόταν στα 80 εκ. δολάρια τον μήνα. Αυτός είναι και ο λόγος που δημιουργήθηκε η Υπηρεσία της CENTAC 26 (Central Tactical Unit) στην οποία συνεργάστηκε το αστυνομικό τμήμα του Μαϊάμι και της κρατικής υπηρεσίας για τα ναρκωτικά.

Τον χαρακτηρισμό «Μαύρη Χήρα» τον κέρδισε με το σπαθί της όταν έβαλε να σκοτώσουν τον τρίτο της άντρα, τον Ντάριο Σεπουλβέντα, ο οποίος για να την εκβιάσει απήγαγε τον μικρότερο γιό τους, τον Μάικλ Κορλεόνε Μπλάνκο.

Η Grisleda Blanco και ο γιος της Michael Corleone Blanco / Φωτ.: Michael Corleone Blanco

Η Μπάνκο είχε εμπλακεί σε τουλάχιστον 200 δολοφονίες. Μάλιστα, εκείνη καθιέρωσε τις εκτελέσεις από μοτοσικλετιστές και είναι τουλάχιστον ειρωνεία πως έτσι δολοφονήθηκε και η ίδια.

Το 1985 ζούσε στην Καλιφόρνια προκειμένου να προστατευτεί από τους ανταγωνιστές της στο Μαϊάμι. Κοιμόταν στο κρεβάτι της όταν οι αστυνομικοί εισέβαλαν στο σπίτι της και την συνέλαβαν.

Το 1986 καταδικάστηκε για διακίνηση ναρκωτικών και καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξη. Ωστόσο συνέχισε να κινεί τα νήματα και μέσα από τη φυλακή.

Στην Γκριζέλντα Μπλάνκο έχει χρεωθεί η ευρεσιτεχνία ειδικών σουτιέν και κορσέδων με κρυφές τσέπες για την κοκαΐνη. Επίσης, ίδρυσε ένα κατάστημα εσωρούχων στη Μεντεγίν, με μοναδικό σκοπό του να φτιάχνει τα εσώρουχα του λαθρεμπορίου ναρκωτικών.

Η πλατφόρμα του Netfix διηγείται τη ζωή της στη μικρή οθόνη μέσα από μια σειρά 6 επεισοδίων με πρωταγωνίστρια τη Σοφία Βεργκάρα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ζωή της Βαρόνης της Κοκαΐνης απασχολεί τα media. Το 2017 η Κάθριν Ζέτα Τζόουνς υποδύθηκε τη «Μαύρη Χήρα» στην τηλεταινία “Cocaine Godmother”.

➳ Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στο Documento