Ήταν 22 Νοεμβρίου 1963 όταν το Air Force One προσγειώθηκε στο Dallas του Texas και ο Αμερικανός Πρόεδρος John Kennedy κατέβηκε έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Jackie, η οποία φορούσε ένα μάλλινο ροζ ταγιέρ του Οίκου Chanel το οποίο συνόδευε με pillbox καπέλο και λευκά γάντια. Ο JFK δολοφονήθηκε λίγη ώρα αργότερα μέσα στο αυτοκίνητό του πέφτοντας πάνω στην αγκαλιά της Jackie βάφοντας το ταγιέρ με το αίμα του. Εκείνη εξακολούθησε να το φοράει μέχρι να επιστρέψουν πίσω στην Ουάσινγκτον και ενώ μέσα στο Πρωθυπουργικό αεροσκάφος ο αντιπρόεδρος Lyndon Johnson ορκιζόταν νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

 

Λέγεται πως η σύζυγος του Προέδρου φορούσε το ροζ Chanel ταγιέρ από τις 12 30 το μεσημέρι της 22ας Νοεμβρίου 1962 μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας που έφτασε στον Λευκό Οίκο.

Οι κηλίδες αίματος που είχε πάνω του, προέρχονταν από το διαλυμένο κρανίο του JFK το οποίο κρατούσε η Jackie καθόλη τη διάρκεια της διαδρομής με το αυτοκίνητο για να μην χυθεί έξω το μυαλό του. Λέγεται πως η άρνησή της να το βγάλει συνοδευόταν από την κραυγή «Αφήστε τους να δούνε τι έκαναν».

Ο John και η Jackie Kennedy, ο Πρόεδρος και η Πρώτη Κυρία (φορώντας το ροζ Chanel ταγιέρ) την ημέρα της δολοφονίας του Προέδρου στις 22 Νοεμβρίου 1963 μετά την άφιξή τους στο Dallas Love Field του Τέξας.

Η Jackie Kennedy ήταν μια γυναίκα που δημιουργούσε ούτως ή άλλως τάσεις στη μόδα. Από όλα όσα όμως φόρεσε, το συγκεκριμένο outfit ήταν το πλέον πολυσυζητημένο. Μάλιστα αναζητήθηκε ακόμη και η προέλευσή του, άν δηλαδή ήταν ραμμένο στην Ευρώπη ή επρόκειτο για γνήσιο αντίγραφο ραμμένο σύμφωνα με τις γραμμές της Chanel στην Αμερική. Άλλωστε, τα 60s ήταν η εποχή που η Gabrielle Chanel είχε ξεκινήσει να αποτελεί συνώνυμο της κομψότητας και στις ΗΠΑ εκτός από την Ευρώπη και φυσικά βοήθησε σε αυτό και η προτίμηση της Πρώτης Κυρίας στα ρούχα της.

 

Ύστερα από μακροχρόνια έρευνα των ιστορικών μόδας, το συμπέρασμα ήταν ότι πρόκειται για ένα ταγιέρ που άνηκε στη συλλογή Chez Ninon και τηρούσε κατά γράμμα όλες τις προϋποθέσεις υλικών, μοτίβου και πατρόν του γαλλικού οίκου.

Εκείνη την ημέρα που θα μπορούσε να πει κανείς ότι άλλαξε την πορεία της ιστορίας, το εμβληματικό ταγιέρ που φορούσε η Jackie ήταν γραφτό να περάσει στην αιωνιότητα. Πλέον έχει συσκευαστεί μέσα σε ένα ειδικό χειροποίητο κουτί το οποίο διαθέτει έλεγχο θερμοκρασίας και υγρασίας και φυλάσσεται στα γραφεία του Εθνικού Αρχείου των ΗΠΑ στο College Park του Maryland.

 

Δεν μπορεί να το δει κανείς μέχρι και τη χρονολογία που η οικογένεια Kennedy θα επανεξετάσει το ενδεχόμενο να αποκτήσει κάποιος πρόσβαση σε αυτό.

Ο λόγος που κανείς δεν μπορεί να το δει από τότε μέχρι και σήμερα, αλλά και για τα επόμενα τουλάχιστον 81 χρόνια, είναι επειδή αυτό αποφάσισε η  νόμιμη κληρονόμος, δηλαδή η κόρη της Caroline Kennedy η οποία όταν δολοφονήθηκε ο πατέρας της ήταν πέντε ετών. Η 64 χρονη σήμερα Caroline ζήτησε λοιπόν από το Εθνικό Αρχείο των ΗΠΑ να φυλάξει το iconic ρούχο της μητέρας της με τον όρο να μην είναι προσβάσιμο στο κοινό προκειμένου να αποφευχθεί «η απαξίωση της μνήμης» των γονιών της ή να «προκαλέσει οποιαδήποτε λύπη ή πόνο στα μέλη της οικογένειάς τους».

 

Ο Abe Zapruder δεν είχε ιδέα, όταν πήγε με την 8mm κάμερά του στην Dealey Plaza στις 22 Νοεμβρίου 1963, ότι θα κατέγραφε τη δολοφονία του Προέδρου Κένεντι. Το υλικό που κατέγραψε, διάρκειας λιγότερο από μισό λεπτό, συνεχίζει να μελετάται (και να τροφοδοτεί θεωρίες συνωμοσίας) μέχρι σήμερα.

Το 2003 που έγινε η δωρεά, συντάχθηκε ένα έγγραφο το οποίο συνόδευσε το ταγιέρ και περιελάμβανε τους όρους φύλαξής του. Ωστόσο, η επανεξέταση της προσβασισμότητας σε αυτό θα γίνει σε 100 χρόνια από ττην παράδοσή του, δηλαδή το 2103. Για τα επόμενα 81 χρόνια λοιπόν, το ταγιέρ που έγραψε τη δική του ιστορία θα παραμείνει στο κουτί του. Μέχρι κάποιος που να έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για τη συνέχειά του.