Το Halloween, αυτή η σκοτεινή γιορτή του μακάβριου, είναι συνώνυμο του τρόμου αλλά και της διασκέδασης. Τα παιδιά φορούν στολές και πάνε για treat-or-trick, ενώ οι έφηβοι κάνουν φάρσες, πετώντας αβγά και χαρτί υγείας στα σπίτια των γειτόνων τους. Οι μεγαλύτεροι μασκαρεύονται και πηγαίνουν σε θεματικά πάρτι. Οι πιο τολμητοί επισκέπτονται escape rooms και στοιχειωμένα σπίτια ή κάνουν μαραθώνιους ταινιών τρόμου.

Για κάποιους, ωστόσο, η φρίκη της νύχτας του Halloween αποδείχτηκε πολύ αληθινή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η απόκοσμη ατμόσφαιρα επισκιάστηκε από σοκαριστικές τραγωδίες. Ακολουθούν μερικοί φόνοι που έγιναν ανήμερα του Halloween.

Ανεπιθύμητος επισκέπτης

Φωτ.: Twitter

Εκείνη την τελευταία μέρα του Οκτωβρίου, οι συγκάτοικοι Adriane Insogna, Leslie Mazzara και Lauren Meanza πέρασαν το βράδυ μοιράζοντας καραμέλες στα παιδιά που χτύπησαν το κουδούνι του σπιτιού τους για trick-or-treating. Κατά τις 11 μ.μ., τα φώτα είχαν σβήσει και οι τρεις είχαν πάει για ύπνο. Όλα ήταν ήσυχα μέχρι τις 2 π.μ.

Εκείνη την ώρα, μια διαπεραστική κραυγή ξύπνησε τη Lauren. Αμέσως βγήκε από το δωμάτιό της για να ερευνήσει τι συνέβαινε. Σταμάτησε, όμως, όταν άκουσε βαριά βήματα να πλησιάζουν. Τρομαγμένη, βγήκε τρέχοντας από την πίσω πόρτα και κρύφτηκε στην αυλή, εντελώς ακίνητη. Εκεί άκουσε τον δράστη να σκαρφαλώνει από το παράθυρο του υπογείου και να το σκάει από τον τόπο του εγκλήματος.

Όταν βρήκε το θάρρος να ξαναμπεί στο σπίτι, βρήκε τις φίλες της μαχαιρωμένες μέχρι θανάτου. Σχεδόν έναν χρόνο μετά ο δράστης, Eric Matthew Copple, ομολόγησε τις πράξεις του στην αστυνομία. Ο Copple ήταν αρραβωνιασμένος τότε με μια συνάδελφο της Adriane. Το ζευγάρι διατηρούσε φιλικές σχέσεις με την Adriane και είχε επισκεφτεί το σπίτι τους στο παρελθόν. Ο Copple δε μπορούσε να εξηγήσει γιατί σκότωσε τις δύο γυναίκες. Πλέον εκτίει πλήρη ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης.

Μια στολή… η τέλεια μεταμφίεση

Ήταν 31 Οκτωβρίου 1957 γύρω στις 11 μμ όταν κάποιος χτύπησε το κουδούνι του σπιτιού του 35χρονος κομμωτής, Peter Fabiano. O Fabiano έμενε με τη γυναίκα του, Betty και τη θετή του κόρη, Judy. Σηκώθηκε από το κρεβάτι πιστεύοντας ότι πίσω από την πόρτα περίμεναν παιδιά έτοιμα για trick-or-treat. Η γυναίκα του που παρέμεινε στο κρεβάτι, τον άκουσε να ανοίγει την πόρτα και να λέει «Δεν είναι λίγο αργά για αυτό;». «Όχι» απάντησε μια φωνή και μετά από αυτό ένας πυροβολισμός αντήχησε στο σπίτι τους.

Ο Peter Fabiano είχε πυροβοληθεί θανάσιμα. Ο δράστης ήταν μεταμφιεσμένος, εκμεταλλευόμενος το Halloween προκειμένου να κρύψει την ταυτότητά του. Λίγες μέρες αργότερα, η υπόθεση είχε λυθεί. Η αστυνομία συνέλαβε την Joan Rabel, φίλη του ζευγαριού. Η Rabel διατηρούσε παράνομο δεσμό με τη γυναίκα του Fabiano, Betty. Την περίοδο της δολοφονίας οι δύο γυναίκες φαίνεται να είχαν χωρίσει, με τη Betty να γυρνά πίσω στον άντρα της. Η Rabel βρισκόταν ταυτόχρονα σε σχέση με την Goldyne Pizer. Την έπεισε να σκοτώσουν τον Fabiano, λέγοντάς της ότι κακοποιούσε τη γυναίκα του, κάτι που αποδείχτηκε ψευδές.

Το βράδυ του Halloween, η Rabel παρέμεινε στο αμάξι ενώ η Pizer χτύπησε την πόρτα του Fabiano και τον πυροβόλησε. Και οι δύο εξέτισαν μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης.

Ατύχημα ή φόνος;

O Jenkins τη νύχτα της εξαφάνισής του

Το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου 2002, ο 21χρονος φοιτητής Chris Jenkins ντύθηκε Ινδιάνος και πήγε με την κοπέλα του και ένα άλλο ζευγάρι σε ένα Halloween πάρτι σε μπαρ της Μινεσότα. Γύρω στα μεσάνυχτα τον έδιωξαν από το μπαρ λόγω μέθης. Άφησε πίσω του το τηλέφωνο, το πορτοφόλι και το μπουφάν του. Ο πορτιέρης τον είδε να στρίβει αριστερά στη λεωφόρο Hennepin. Δεν εθεάθη ποτέ ξανά ζωντανός. Ήταν ο πρώτος από μερικούς νεαρούς άνδρες που εξαφανίστηκαν σε εκείνη την περιοχή την ίδια περίοδο. Όλοι τους ήταν λευκοί, φοιτητές, μετρίου αναστήματος που επέστρεφαν σπίτι μετά από πάρτι.

Τέσσερις μήνες αργότερα το άψυχο σώμα του Jenkins βρέθηκε στον ποταμό Μισσισσιππή. Φορούσε ακόμη τη στολή του. Η τοπική αστυνομία θεώρησε τον θάνατό του αποτέλεσμα ατυχήματος ή αυτοκτονίας. Ωστόσο, οι ομοιότητες μεταξύ του θανάτου του Jenkins και πολλών άλλων νεαρών ανδρών που βρέθηκαν σε τοποθεσίες κοντά σε νερό σε όλη τη Βόρεια Αμερική, οδηγούν πολλούς να πιστέψουν ότι πρόκειται για δουλειά κάποιου κατά συρροή δολοφόνου.

Το σπίτι του τρόμου

Φωτ.: Medium.com

Ανήμερα του Halloween, την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010, ο έφηβος Devon Griffin επέστρεψε σπίτι του μετά την εκκλησία, όταν αντίκρισε μια αποτρόπαια σκηνή. «Θύμιζε στοιχειωμένο σπίτι», είπε αργότερα. Ο Devon βρήκε τον αδερφό του, Derek, τη μητέρα του, Susan και τον πατριό του, William Liske, άγρια ​​δολοφονημένους.

Υπήρχε μόνο ένας ύποπτος… ο William Liske Jr, ο ετεροθαλής αδερφός του Devon. Έπασχε από σχιζοφρένεια και είχε εκτεταμμένο στορικό βίας και απρόβλεπτη συμπεριφορά. Ο 24χρονος ομολόγησε ότι εκείνος σκότωσε την οικογένειά του. Ο Liske, όπως αποδείχθηκε, πυροβόλησε τον πατέρα του 5 φορές, σκότωσε με σφυρί τον μεγαλύτερο θετό αδερφό του, Derek και στη συνέχεια βίασε και πυροβόλησε τη μητριά του, Susan.

Aυτοκτόνησε στη φυλακή το 2015.

Ο φόνος της Martha Moxley

Ο Skakel σήμερα Φωτ.: George Etheredge/The New York Times

Το σώμα της 15χρονης Martha Moxley, βρέθηκε στις 31 Οκτωβρίου 1975. Κάτοικος της πλούσιας κοινότητας του Greenwich, στο Κονέκτικατ, η Μάρθα είχε χτυπηθεί θανάσιμα με ένα μπαστούνι του γκολφ. Τελευταία φορά εθεάθη να κάνει παρέα με τον 15χρονο Thomas Skakel, τον γείτονά της και ανιψιό της Ethel Skakel Kennedy, της οποίας ο σύζυγος, γερουσιαστής Robert F. Kennedy (της γνωστής οικογενείας), είχε δολοφονηθεί 7 χρόνια νωρίτερα.

Ωστόσο, ο μικρότερος αδελφός του Thomas, ο Michael, καταδικάστηκε το 2000 για τη δολοφονία της. Ναι, 25 χρόνια μετά! Η δικαιοσύνη δε λειτουργεί απλά με αργές διαδικασίες αλλά συχνά κάνει και λάθη: ο Michael μετά από 10 χρόνια στη φυλακή, ξαναβρέθηκε στη δικαστική αίθουσα, αφού ο δικαστή αποφάνθηκε ότι ο αρχικός δικηγόρος υπεράσπισης του δεν τον είχε εκπροσωπήσει επαρκώς.

Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων το 2013 και μετά από χρόνια, η καταδίκη του ακυρώθηκε και διατάχθηκε νέα δίκη. Στις 30 Οκτωβρίου 2020 — 45 χρόνια από την τελευταία φορά που εθεάθη η Martha ζωντανή — το κράτος ανακοίνωσε ότι δεν θα τον ξαναδικάσει. Και μια παράξενη σύμπτωση: ένα true crime βιβλίο για την ιστορία της Martha Moxley δημοσιεύθηκε το 1999 κι έγινε best-seller. Συγγραφέας του ήταν ο Mark Fuhrman – ο διαβόητος νεοναζί αστυνομικός του οποίου ο ρατσισμός, που αποκαλύφθηκε στη δίκη του O.J. Simpson, συντέλεσε αναμφισβήτητα στην αθώωση του αθλητή.

Φόνος στο μοναστήρι

Φωτ.: Murderpedia

Amarillo, Τέξας. Στις 31 Οκτωβρίου 1981, η 76χρονη μοναχή, Tadea Benz βιάστηκε, μαχαιρώθηκε και στραγγαλίστηκε μέσα στο μοναστήρι. Στις 9 Νοεμβρίου, ο 17χρονος Johnny Frank Garrett, που έμενε απέναντι, συνελήφθη για το αποτρόπαιο έγκλημα. Στις 11 Φεβρουαρίου 1992, εκτελέστηκε με θανατηφόρα ένεση από την Πολιτεία του Τέξας.

Το τελευταίο γεύμα του ήταν παγωτό. Τα τελευταία του λόγια ήταν: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω την οικογένειά μου που με αγάπησε και με φρόντισε. Και ο υπόλοιπος κόσμος μπορεί να φιλήσει να μου φιλήσει τον κώλο». 

Μετά την εκτέλεσή του, έχουν εγερθεί διάφορες αμφιβολίες σχετικά με την ενοχή του. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι ο Johnny ήταν αθώος. Την περίοδο της δολοφονίας της Tadea Benz, μια άλλη γυναίκα, η 77χρονη Narnie Bryson σκοτώθηκε με τον ίδιο τρόπο. Ο Leoncio Perez Rueda καταδικάστηκε για αυτόν τον φόνο. Λόγω των ομοιοτήτων μεταξύ των δύο δολοφονιών, οι αδερφές του Garrett πιστεύουν ότι Rueda σκότωσε και τις δύο ηλικιωμένες.

Candy Man – Ο άντρας που σκότωσε το Halloween

Halloween fonoi
Φωτ.: AP

Σύμφωνα με έναν παλιό αστικό μύθο, την περίοδο του Halloween κάποιος σατανικός γείτονας δίνει στα παιδιά δηλητηριασμένα γλυκά. Ευτυχώς, είναι απλά ένας θρύλος. Εκτός από εκείνη τη φορά που έγινε ακριβώς αυτο. Στο Τέξας το 1974.

Ο Ronald Clark O’Bryan έβαλε κυανιούχο κάλιο σε 5 καραμέλες, σχεδιάζοντας να σκοτώσει 5 παιδιά. Ανάμεσά τους και ο γιος του. Γιατί; Το σχέδιο ήταν να κατηγορηθεί ένας γείτονάς του για τις παιδοκτονίες. Ο O’Bryan θα έβλεπε τον γείτονά του να φυλακίζεται ενώ παράλληλα θα εισέπραττε αποζημίωση από την ασφάλεια ζωής του γιού του.

Ο 11χρονος Timothy έφαγε την καραμέλα με το κυάνιο που του έδωσε ο μπαμπάς του. Είχε αρκετό δηλητήριο για να σκοτώσει δύο ενήλικες. Μέσα σε μια ώρα ήταν νεκρός. Ευτυχώς για τα άλλα τέσσερα παιδιά, τοπικοί ντετέκτιβ κατάλαβαν τι είχε συμβεί λόγω της μυρωδιάς στην ανάσα του μικρού Timothy και κατέσχεσαν τις υπόλοιπες καραμέλες πριν προλάβουν να καταναλωθούν.

Στις 31 Μαρτίου 1984, ο Ronald Clark O’Bryan – γνωστός ως Candy Man ή «ο άνθρωπος που σκότωσε το Halloween» – εκτελέστηκε στο Τέξας. Καθώς του έκαναν τη θανατηφόρα ένεση, ένας όχλος 300 ντόπιων φώναζε «Trick or treat!» και πέταξε καραμέλες σε μια μικρή ομάδα που διαδήλωνε κατά της θανατικής ποινής.