Ανάμεσα σε καταπράσινα λοφώδη βοσκοτόπια γεμάτα πρόβατα και ένα νεκροταφείο του 13ου αιώνα, δεσπόζουν τα ερείπια της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου πάνω από το σπίτι της οικογένειας O’Connell. Μεταξύ εκείνων που αναπαύονται αιώνια εδώ είναι οι πρώτοι κάτοικοι του κτήματος, ενορίτες της εκκλησίας και – σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο – ο Άγιος Νικόλαος των Μύρων που ενέπνευσε τον μύθο του Άη Βασίλη.

Σήμερα, οι O’Connells είναι οι ιδιοκτήτες και οι μοναδικοί (ζωντανοί) κάτοικοι του Jerpoint Park, μιας έρημης μεσαιωνικής πόλης του 12ου αιώνα, συνολικής έκτασης 120 στρεμμάτων, που βρίσκεται 20 χιλιόμετρα νότια της πόλης Kilkenny της Ιρλανδίας. Ο οικισμός, που παλαιότερα ονομαζόταν Newtown Jerpoint, πιστεύεται ότι ιδρύθηκε από τους Νορμανδούς, οι οποίοι έφτασαν στην Ιρλανδία γύρω στο 1160 μ.Χ.

Σύμφωνα με ένα σχέδιο προστασίας και συντήρησης που καταρτίστηκε από το Συμβούλιο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ιρλανδίας, η πόλη άκμασε μέχρι τον 15ο αιώνα, με αρχαιολογικά στοιχεία που αποκαλύπτουν σπίτια, μια αγορά, έναν πύργο, μια γέφυρα, δρόμους, έναν μύλο, ένα σύστημα διαχείρισης νερού και το κοντινό αβαείο Jerpoint, το οποίο υπάρχει ακόμη και σήμερα. Αλλά τον 17ο αιώνα, οι κάτοικοι της πόλης είχαν εξαφανιστεί, πιθανότατα από ένα συνδυασμό βίαιων επιθέσεων και πανούκλας.

Το πώς ο φημολογούμενος τόπος ανάπαυσης του Αγίου Νικολάου κατέληξε σε μια πόλη-φάντασμα που μετατράπηκε σε ιδιωτικό αγρόκτημα αποτελεί μυστήριο. Αλλά ορισμένοι – συμπεριλαμβανομένων και των O’Connells – πιστεύουν ότι η τοπική παράδοση μπορεί να ρίξει φως στον ασυνήθιστο ισχυρισμό.

Στο νεκροταφείο της εκκλησίας υπάρχει μια περίτεχνη πέτρινη ταφόπλακα που απεικονίζει τη μορφή ενός άνδρα που στέκεται με τις παλάμες του στραμένες προς τα έξω, παραπέμποντας στη δοτική φύση του ενταφιασμένου. Ο συμβολισμός, φυσικά, δεν χρειάζεται πολλές εξηγήσεις για όποιον μεγάλωσε λαμβάνοντας δώρα από τον Άγιο Βασίλη.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jerpoint Park (@jerpointpark)

Μπορεί ο αγαπημένος άγιος των παιδιών να ζει και να βασιλεύει στις καρδιές όσων πιστεύουν, όμως η Άγιος Νικόλαος στον οποίο στηρίχθηκε ο μύθος ήταν ένας θνητός άνθρωπος. Πριν γίνει άγιος, ο Νικόλαος ήταν ένα ορφανό αγόρι που γεννήθηκε στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη των Πατάρων και χάρισε την κληρονομιά του στους άπορους, τους αρρώστους και τους φτωχούς. Μεγαλώνοντας, έγινε επίσκοπος Μύρων. Με αυτή του την ιδιότητα συμμετείχε στη Σύνοδο της Νίκαιας το 325 που ανακήρυξε τον Ιησού ως γιο του Θεού. Ο Νικόλαος πέθανε στα Μύρα στις 6 Δεκεμβρίου 343 και θάφτηκε εκεί. Ωστόσο, η ακριβής τοποθεσία της σορού του Αγίου Νικολάου συνεχίζει να προβληματίζει τους μελετητές.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο τάφος του βρίσκεται άθικτος κάτω από το δάπεδο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στην Αττάλεια της Τουρκίας. Άλλοι ισχυρίζονται ότι η σορός του κλάπηκε και μεταφέρθηκε στο Μπάρι της Ιταλίας, όπου βρίσκεται σε μια κρύπτη κάτω από τη Βασιλική του Αγίου Νικολάου. Επιπλέον, πολλοί υποστηρίζουν ότι κειμήλια από το σώμα του Αγίου Νικολάου αρπάχτηκαν και στη συνέχεια πουλήθηκαν, ανταλλάχθηκαν ή χαρίστηκαν σε ανθρώπους και εκκλησίες σε όλο τον κόσμο.

Πίσω στο Jerpoint Park, στην πέτρινη ταφόπλακα με το υποτιθέμενο ομοίωμα του Αγίου Νικολάου, πάνω από τον ώμο του αγίου βρίσκονται δύο ανδρικές μορφές. Σύμφωνα με τους O’Connells, αντιπροσωπεύουν τους δύο σταυροφόρους ιππότες που υποτίθεται ότι ήταν υπεύθυνοι για τη μεταφορά του σώματος του Αγίου Νικολάου από τον τόπο ταφής του στην Τουρκία στην Ιταλία.Κατά τη διάρκεια της αποστολής τους, ο θρύλος λέει ότι οι ιππότες πήραν μαζί τους ένα κειμήλιο του αγίου στην Ιρλανδία, που κατέληξε στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Newtown Jerpoint και τελικά θάφτηκε στο νεκροταφείο της εκκλησίας.

Το Jerpoint Park σήμερα λειτουργεί κανονικά σαν αγρόκτημα και, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες του, παραμένει ένα ανεξερεύνητο μυστικό. Παρόλ’ αυτά, αρκετοί μελετητες, σχετικά με την πέτρινη ταφόπλακα, επισημαίνουν ότι το σημείο όπου βρίσκεται τώρα δεν είναι καν αυτό όπου είχε τοποθετηθεί αρχικά. Η ταφόπλακα, σύμφωνα με πηγές, μεταφέρθηκε το 1839.

Αρκετοί άνθρωποι που κατάγονται από την κομητεία Kilkenny μεγάλωσαν με τις φήμες γύρω από τον τάφο του Αγίου Νικολάου στο Jerpoint Park. Ορισμένοι πιστεύουν ότι εκεί είναι θαμμένο απλώς ένα κειμήλιο του αγίου, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι στην πραγματικότητα στο σημείο είναι θαμμένος ένας ντόπιος ιερέας και πως είναι όλα ένας μύθος. Ο μόνος τρόπος να αποκαλυφθεί η αλήθεια θα ήταν να γίνει ανασκαφή στον τάφο και σύγκριση δειγμάτων DNA με άλλα επιβεβαιωμένα λείψανα, όμως προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο για να γίνει κάτι τέτοιο. 

Ακόμα κι έτσι, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιμένουν να πιστεύουν ότι ο Άγιος Βασίλης βρίσκεται θαμμένος στο Jerpoint Park της Ιρλανδίας, ανάμεσά τους οι O’Connells και πολλοί από τους περίπου 10.000 τουρίστες που επισκέπτονται τον τάφο του Αγίου Νικολάου στο Jerpoint Park ετησίως.

Πηγή: BBC