Ο παγκοσμίως διάσημος επιστήμονας και συγγραφέας Δρ. Bruce Lipton θα βρεθεί στην Ελλάδα τον ερχόμενο Οκτώβριο, μεταφέροντας τις πρωτοποριακές του ιδέες στο ελληνικό κοινό. Πασίγνωστος για τη δουλειά του στον τομέα της επιγενετικής και της βιολογίας της πεποίθησης, θα πραγματοποιήσει ένα διεθνές workshop δύο ημερών στις 12 και 13 Οκτωβρίου 2024 στον χώρο συνεδρίων Νταΐς στον Παράδεισο Αμαρουσίου.

Πολλοί ξέρουν τον Lipton από το κανάλι του στο Youtube με τις ”λοξές”, 100% επιστημονικές προσεγγίσεις του σε θέματα βιολογίας, ψυχολογίας, σωματικής υγείας, ευεξίας και ευζωίας. Συμπαθής, προσηνής και λαϊκός στον λόγο του-όπως όλα τα μεγάλα μυαλά που έχουν περάσει ώρες, μέρες και χρόνια πάνω από τις μελέτες τους, αλλά ξέρουν πολύ καλά πώς να καταστήσουν τη γνώση προσιτή. Γιατί τους ενδιαφέρει αυτό ακριβώς, όχι να διακριθούν οι ίδιοι ή να ξεχωρίσουν κατ’ ανάγκη στην (συχνά δυσκοίλια!) επιστημονική τους κοινότητα.

Ποιος είναι όμως ο Δρ. Bruce Lipton;

Ο Δρ. Bruce Lipton είναι μια εξέχουσα φιγούρα στον χώρο της κυτταρικής βιολογίας, της επιγενετικής, και της συνείδησης. Γεννήθηκε το 1944 και καταξιώθηκε κυρίως για τις θεωρίες του σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι πεποιθήσεις και οι σκέψεις μπορούν να επηρεάσουν το φυσικό σώμα και τη λειτουργία των κυττάρων. Η επιστημονική του συνεισφορά είναι σπουδαία: έγινε γνωστός για τις πρωτοποριακές του εργασίες στην κλωνοποίηση των μυικών κυττάρων, καθώς και για τις μελέτες του στα βλαστοκύτταρα. Αυτές οι μελέτες συνέβαλαν σημαντικά στην κατανόηση των μηχανισμών που ρυθμίζουν τη διαφοροποίηση των κυττάρων, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα μετατρέπονται από αδιαφοροποιημένα βλαστοκύτταρα σε εξειδικευμένους τύπους κυττάρων.

Στο βιβλίο του “The Biology of Belief” (Η Βιολογία των Πεποιθήσεων), παρουσιάζει την ιδέα ότι οι πεποιθήσεις και οι σκέψεις μπορούν να έχουν άμεσο αντίκτυπο στην επιγενετική ρύθμιση των κυττάρων. Η επιγενετική είναι η μελέτη των αλλαγών στην έκφραση των γονιδίων που δεν συνεπάγονται αλλαγές στη βασική ακολουθία του DNA. Εκτός από τις ερευνητικές του δραστηριότητες, ο Δρ. Lipton είναι επίσης ένας δημοφιλής εισηγητής και εκπαιδευτής, που έχει δώσει ομιλίες σε πολλά πανεπιστήμια, ιδρύματα και συνέδρια σε όλο τον κόσμο. Οι ιδέες του έχουν επηρεάσει ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων, από επιστήμονες και ερευνητές έως επαγγελματίες στον τομέα της υγείας και της διαχείρισης κρίσεων.

Ο Δρ. Bruce Lipton έχει εντυπωσιακά ακαδημαϊκά προσόντα. Διδάκτορας στη Δομική Βιολογία του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, έχει εργαστεί ως ερευνητής σε πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο του Τέξας και το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας. Έχει επίσης διατελέσει προϊστάμενος καθηγητής Ανατομίας στο Πανεπιστήμιο της Ουισκόνσιν, διδάσκοντας σε ιατρικές σχολές. Είναι παραλήπτης πολλών βραβείων και διακρίσεων για τη συνεισφορά του στην επιστημονική κοινότητα. Σε ό,τι αφορά τις δημόσιες ομιλίες και τη διδασκαλία, ο Δρ. Lipton είναι γνωστός για την ικανότητά του να διδάσκει περίπλοκες επιστημονικές ιδέες με έναν τρόπο που είναι προσβάσιμος και κατανοητός για το ευρύ κοινό. Τα μαθήματα και οι ομιλίες του είναι σχεδιασμένες ώστε να γεφυρώνουν το χάσμα μεταξύ επιστήμης και πνευματικότητας.

Αυτός ο άνθρωπος, το απόγευμα της Πέμπτης 30 Μάη, προσέγγισε Έλληνες δημοσιογράφους, youtubers, ψυχολόγους με τρόπο φιλικό, με χιούμορ και ευγένεια. Ζήτησε να τον αποκαλούμε Bruce!

Η επίσκεψή του στην χώρα μας τον Οκτώβριο δεν αποτελεί μια ασήμαντη είδηση-κι ας μην έχει την ακτινοβολία μιας ροκ μπάντας ή μιας διεθνούς φήμης τραγουδίστριας, ας πούμε. Οι επιστήμονες δεν είναι όσο πόπιουλαρ θα τους άξιζε, δυστυχώς… Να, ας πούμε, τον Ιούνιο του 2023, ο Gabor Mate, εξέχων ειδικός στο πεδίο των εξαρτήσεων και του τραύματος, είχε πραγματοποιήσει στην Αθήνα ένα επιτυχημένο workshop. Ο Mate είναι γνωστός για την ικανότητά του να συνδέει τη βιολογία με την ψυχολογία, προσφέροντας μια ολιστική προσέγγιση στην ανθρώπινη υγεία. Εσείς το ξέρατε; Επίσης, τον Σεπτέμβριο του 2023, ο Bessel Van Der Kolk, μια κορυφαία φυσιογνωμία στη μελέτη του PTSD (Post-Traumatic Stress Disorder), είχε επίσης επισκεφτεί την Ελλάδα για ένα αντίστοιχο γεγονός. Οι έρευνές του έχουν επικεντρωθεί στις συνέπειες του τραύματος και τους τρόπους αντιμετώπισης και θεραπείας.

Η σειρά αυτών των επισκέψεων αναδεικνύει την Ελλάδα ως ένα κέντρο προώθησης της επιστημονικής και πνευματικής συζήτησης. Είναι ενδεικτικό της αναγνώρισης της χώρας ως μιας σημαντικής πλατφόρμας για την εξέλιξη και τη διάδοση σημαντικών ιδεών στη διεθνή κοινότητα. Είναι επίσης μια ευκαιρία για τους Έλληνες να αντλήσουν γνώση και έμπνευση από τους ειδικούς σε αυτά τα πεδία, αλλά και να παρουσιάσουν τις δικές τους σκέψεις και ιδέες σε ένα διεθνές ακροατήριο. Τέλος, οι επισκέψεις αυτές ενδέχεται να αποτελέσουν το έναυσμα για μελλοντικές συνεργασίες και επενδύσεις στην επιστήμη, την τεχνολογία και την κοινωνική ανάπτυξη της χώρας. Διότι η Ελλάδα είναι πολλά περισσότερα από ήλιο, νησιά και θάλασσες. Ήταν και μπορεί να γίνει εκ νέου ένα κέντρο που παράγει πολιτισμό για όλο τον κόσμο.

Το συνέδριο του Οκτώβρη διοργανώνεται στο πλαίσιο του Leading Minds, ενός project που ξεκίνησε το 2021 και έχει φιλοξενήσει έως σήμερα πάνω από 250 διεθνείς και Έλληνες ομιλητές. Για όσους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το σεμινάριο του Δρ Lipton, υπάρχει μια early bird προσφορά με 60% έκπτωση στο κόστος του εισιτηρίου και διευκολύνσεις πληρωμών μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης, εδώ, δηλαδή.

Από την χθεσινή συνάντηση του Olafaq μαζί του, κρατήσαμε και σας παραθέτουμε δέκα σημαντικά, παράξενα ή και αντιφημοφιλή πράγματα που μας είπε ο Δρ.Lipton:

1. Ο άνθρωπος είναι πανίσχυρος δημιουργός! Δεν είμαστε θύματα, είμαστε δημιουργοί.

2. Γινόμαστε λιγότερο έξυπνοι όταν μας κυριεύει το στρες. Το στρες κλέβει ενέργεια ακόμα και από το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

3. Ο Covid δεν επηρέασε σημαντικά κανέναν υγιή άνθρωπο. Σκότωσε αυτούς που είχαν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη.

4. Μια κοινότητα τρισεκατομμυρίων κυττάρων αποτελεί το σώμα μας. Αν είμαστε υγιείς, αυτή η κοινότητα είναι χαρούμενη και λειτουργεί σωστά.

5. Πιστεύω στην θεωρία της εξέλιξης του Λαμάρκ, όχι του Δαρβίνου. Δεν εξελίχθηκαν όσα είδη ήταν δυνατότερα, αλλά όσα προσαρμόστηκαν στις συνθήκες του περιβάλλοντός τους.

6. Το κανονικό ανθρώπινο προσδώκιμο ζωής είναι τα 150 χρόνια. Αλλά, στο μεταξύ αρρωσταίνουμε, και πεθαίνουμε αρκετά νωρίτερα. Ένας από τους λόγους είναι ότι τρώμε υπερβολικά πολύ φαγητό. Περισσότερο από ό, τι χρειάζεται ο οργανισμός μας.

7. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με το τι σκεφτόμαστε, γιατί συχνά πραγματοποιείται.

8. Οι σκέψεις μας παράγουν ενέργεια και οι όροι good vibes και bad vibes είναι ακριβώς αυτό το πράγμα.

9. Όταν ερωτευόμαστε, γυρνάμε στον προγραμματισμό σκέψης και δράσης που είχαμε παιδιά. Ονειρευόμαστε, πιστεύουμε στο αδύνατο, στο μαγικό, παίζουμε, θέλουμε να περνάμε όμορφα. Αλλάζει ο τρόπος σκέψης μας, γι’ αυτό αισθανόμαστε ευτυχία.

10. Στην διάρκεια των πρώτων 7 χρόνων ζωή μας ”προγραμματιζόμαστε”, ρυθμιζόμαστε. Και μετά, επαναλαμβάνουμε το πρόγραμμα αέναα, μέχρι να πεθάνουμε.

Πώς το αλλάζουμε αυτό, Δρ. Lipton? (Υπομονή ως τον Οκτώβρη…)