Την είδηση της απώλειας του θανάτου του σπουδαίου Ηλία Λογοθέτη έκανε γνωστή ο γιος του, Αλέξανδρος που ανέβασε ένα story στο Instagram με την φράση “So long blue eyes” σε μαύρο φόντο την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου. Ο Ηλίας Λογοθέτης είχε γεννηθεί στις 15 Απριλίου 1938 και είχε μεγαλώσει στη Λευκάδα. Δεν είχε σκεφτεί να ακολουθήσει την υποκριτική, η μεγάλη του αγάπη ήταν η Όπερα, ωστόσο τελικά σπούδασε και πήρε πτυχίο από το τμήμα Πολιτικών Επιστημών της Παντείου. Με το θέατρο ήρθε σε επαφή μέσω του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν. Πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο το 1970, στο έργο “Βαβυλωνία”. Έγινε γρήγορα γνωστός κυρίως χάρη σε κωμικούς ρόλους από συμμετοχές στην τηλεόραση, όπου είχε δυναμική παρουσία επί δεκαετίες και στον κινηματογράφο, αλλά και από την μεγάλη πορεία του στο θέατρο. Είχε συνεργαστεί με θιάσους όπως της Αλίκης Βουγιουκλάκη, των Γιάννη Φέρτη-Ξένιας Καλογεροπούλου, Κάκιας Αναλυτή-Κώστα Ρηγόπουλου, του Νίκου Ξανθόπουλου, του Θανάση Βέγγου, των Άγγελου Αντωνόπουλου-Μιράντας Κουνελάκη, στο Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου, μεταξύ άλλων.

Ο Ηλίας Λογοθέτης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών, έχοντας διανύσει μια διαδρομή έξι δεκαετιών στο σινεμά, στο θέατρο και στην τηλεόραση. Υποδύθηκε δεκάδες χαρακτήρες, κωμικούς και δραματικούς, από βιντεοταινίες της δεκαετίας του 1980 μέχρι Θόδωρο Αγγελόπουλο.

Ας θυμηθούμε δέκα ιδιαίτερες στιγμές από την πολυσχιδή καριέρα του αγαπημένου καλλιτέχνη:

1.Όταν τον θαύμασε ο Βρετανός θεατρικός συγγραφέας Χάρολντ Πίντερ

Όταν ο Ηλίας Λογοθέτης ερμήνευσε τον ρόλο του Σπούνερ στο έργο του Πίντερ, “Νεκρή Ζώνη”, ο ίδιος ο Βρετανός δραματουργός του έδωσε συγχαρητήρια εντυπωσιασμένος από την ερμηνεία του. Σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Δημήτρη Μανιάτη ο ηθοποιός είχε αναφέρει: “Για μένα είναι αυτό που ο Πίντερ με ρώτησε: Πώς μπόρεσες να το κάνεις αυτό; Ως μεσογειακός έβαλα λίγο συγκίνηση, του είπα. Η παράσταση ανέβηκε στο Απλό Θέατρο του Αντύπα. Εκείνο το βράδυ που ήρθε ο Πίντερ με τη γυναίκα του ήταν η μεγαλύτερη ευτυχία μου. Εκανα τον ρόλο του Σπούνερ. Ημουν ο εισβολέας στο σπίτι. Για πρώτη φορά, παρουσιάστηκε ανάγλυφα ο εισβολέας. Είναι το καταλυτικό πρόσωπο που θέλει να υποκαταστήσει τα αφεντικό του σπιτιού.”

 

2. Της Κολομπίνας το φιλί

Μια εμφάνιση στο Στην Υγειά μας, μια ερμηνεία στομφώδης και άκρως λογοθετική σε ένα τραγούδι αποκριάτικο, μιας άλλης, ξεχασμένης πια, εποχής. Συγκίνηση και σουρεαλισμός, δύο σε ένα!

3. Μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα!

Μια αλησμόνητη, πραγματικά, συνεργασία: Χάρρυ Κλυνν και Ηλίας Λογοθέτης-το βίντεο που παραθέτουμε είναι ένα ελάχιστο κομμάτι της. Παρόλα αυτά, ο Λογοθέτης είχε δηλώσει καθαρά και ξάστερα για τον γνωστό κωμικό το εξής: «(…)ο Χάρρυ Κλυνν ήταν τόσο αδηφάγο ον, που δεν άφησε να πάρει τίποτα. Τα ήθελε όλα για αυτόν. Δεν άφηνε τίποτα να πάρουν οι άλλοι.» Εμείς κρατάμε το γέλιο που μας χάρισαν αμφότεροι.

4.Μια επική διαφήμιση παγωτού

Λογοθέτης καταπληκτικός ακόμα και μέσα σε έναν ρόλο λίγων, ελάχιστων δευτερολέπτων. Κατφέρνει να σου εντυπωθεί, αλλά και να σε εντυπωσιάσει!

5. Για την πατρίδα του, την Λευκάδα

Απολαυστικός αφηγητής παλιών ιστοριών του τόπου του, με τον χαρακτηριστικό μπερέ του, δεν χορταίνεται. Εδώ, πριν από λίγα χρόνια, το 2018.

6. Με την Δώρα Σιτζάνη στις Μεταμορφώσεις

Μια ταινία που προβλήθηκε τη σεζόν 1973-1974 και έκοψε λίγες χιλιάδες εισιτήρια. Αλλά, αυτή εδώ η σκηνή με την Δώρα Σιτζάνη, στιχουργό, ηθοποιό, και εκλεκτή της καρδιάς του Μάνου Λοϊζου, λέει πολλά. Ο Ηλίας Λογοθέτης σε μια πολύ ωραία φάση της καριέρας του και σχεδόν αγνώριστος εμφανισιακά!

7. Μια εκπληκτική απαγγελία της ”Πρέβεζας”

Τι ωραία φωνή, τι λιτή, δωρική απόδοση του βαθιά πολιτικού και τραγικού αυτού ποιήματος του Κώστα Καρυωτάκη, που έγινε επιτυχία μέσα και από την φωνή του Βασίλη Παπακωνσταντίνου.Ο Ηλίας Λογοθέτης είχε και έναν ξεχωριστό ρόλο στο σήριαλ «Καρυωτάκης» της ΕΡΤ με πρωταγωνιστές τον Δημοσθένη Παπαδόπουλο και την Μαρία Κίτσου, ενώ έχει απαγγείλει και άλλα ποιήματα του μελαγχολικού ποιητή που, στο τέλος, αυτοκτόνησε.

8. Σαν κουτσαβάκης μάγκας τροβαδούρος

Ο Ηλίας Λογοθέτης ερμηνεύει ένα τραγούδι του Γιώργου Μουφλουζέλη στο πλαίσιο της καταπληκτικής τηλεοπτικής σειράς “Το μινόρε της αυγής”. «Γι αυτόν ο κόσμος ήταν νταχτιριντί και ώπλες/Έκοψε τσ’ αρβύλες του τις φόρνεσε παντόφλες».

9. Bella Ciao με τους Encardia, αιώνιος έφηβος

Όλο φωνή και χορό, όλο ενέργεια και λαχτάρα για ζωή ο Ηλίας Λογοθέτης σε μια μοναδική στιγμή του. Τυχεροί όσοι την έζησαν ζωντανά.

10. Με Χρόνη Εξαρχάκο και Πάνο Μιχαλόπουλο σε μια πολύ κωμική σκηνή του 80s σινεμά

Το Γκαρσονιέρα για δέκα είναι μία ελληνική κινηματογραφική ταινία παραγωγής Γκρέκα Φιλμ, του 1981, σε σκηνοθεσία Ντίμη Δαδήρα και σε σενάριο του Λάκη Μιχαηλίδη. Η ταινία αυτή ήταν από τις λίγες, στις οποίες ο Χρόνης Εξαρχάκος είχε πρωταγωνιστικό ρόλο.[2] Έχει χαρακτηριστεί ταινία, που προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο και την αισθητική της δεκαετίας του 1980. Πρόκειται για διασκευή της ταινίας Η Γκαρσονιέρα, του Μπίλι Γουάιλντερ με πρωταγωνιστή τον Τζακ Λέμον.

ΥΓ: «Είμαι υποκριτής, όχι ηθοποιός. Δεν ποιώ ήθος. Το ήθος του ηθοποιού είναι οι Ποιητές. Είμαι μεταφορέας. Μεταφέρω το ήθος του Ποιητή. Ανήκω στα ισχυρά όπλα. Παντός καιρού. Το λέω με παρρησία και αυτοπεποίθηση. Ούτε χαρισματικός, ούτε τίποτα από όσα λένε κατά καιρούς τα εγκώμια των κριτικών για μένα. (…) Ο άνθρωπος δεν είναι ένα ον μια ύπαρξη της επιβίωσης μόνο, ο άνθρωπος είναι μια ψυχή είναι μια ύπαρξη που θέλει ν΄αναπτυχθεί θέλει να σπάσει τα δεσμά του από τη μιζέρια ν’ αναπτυχθεί άλλο επιβιώνω άλλο αναπτύσσομαι….» 
Ηλίας Λογοθέτης