Ακόμα κι αν δεν δηλώνετε φανατικός οπαδός του David Bowie, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχετε ακούσει γι’ αυτή την απίστευτη ιστορία, και αν όχι, τότε δέστε τη ζώνη σας γιατί ακολουθεί μια άγρια διαδρομή. Η ιστορία αφορά όχι μόνο τον αείμνηστο Starman, αλλά και τον ηθοποιό και εμβληματικό χαρακτήρα του Easy Rider Dennis Hopper, ο οποίος, σκαρφιζόμενος ένα κάπως διαταραγμένο σχέδιο, όπου το 1975 αποφάσισαν να περάσουν κρυφά ναρκωτικά στην ψυχιατρική κλινική του UCLA όπου βρισκόταν ο θρύλος του πανκ Iggy Pop.

Ξέχασα να αναφέρω ότι ενώ ο David Bowie, ο Dennis Hopper και ο Dean Stockwell περνούσαν λαθραία κοκαΐνη στο ψυχιατρείο του νεαρού Iggy, το έκαναν φορώντας διαστημικές στολές! Ναι, είναι μια από αυτές τις ιστορίες. Μια από εκείνες τις τερατώδεις και γελοίες περιπέτειες του rock ‘n’ roll που είναι τόσο απίστευτα γελοίες που απλά πρέπει να είναι αληθινές. Και, πάντα, περιλαμβάνουν είτε τον David Bowie, είτε τον Dennis Hopper είτε τον Iggy Pop. Αυτή η ιστορία όμως περιλαμβάνει και τους τρεις!

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το 1975, ο Iggy Pop μπήκε ακούσια σε ψυχιατρική κλινική μετά τα αυξανόμενα προβλήματά του με τον εθισμό στα ναρκωτικά. Η κατάχρηση ουσιών από τον Iggy δεν είχε αρχίσει να θέτει σε κίνδυνο μόνο την καριέρα του, αλλά και τη ζωή του. Προκειμένου λοιπόν να βρει επαγγελματική θεραπεία, αποφάσισε να αυτοαπομονωθεί σε μια ψυχιατρική κλινική. Όταν όμως έχεις πιάσει πάτο, οι φίλοι είναι συνήθως λίγοι και ελάχιστοι. Συνήθως, μια χούφτα εκλεκτών θα έρθει για σένα.

Ο frontman των Stooges βρισκόταν στον βούρκο, αφού βυθίστηκε στον εθισμό στην κοκαΐνη μετά τη διάλυση του γκρουπ που άφησε τον Iggy ξεκρέμαστο στο Λος Άντζελες χωρίς καμία ελπίδα στην κόλαση, και χωρίς μια μπάντα για να παίξει. Περιτριγυρισμένος από την αυξανόμενη διάδοση της κοκαΐνης στην Καλιφόρνια, ο Iggy αγωνιζόταν να βρει οποιαδήποτε θέληση προκειμένου να κόψει τα ναρκωτικά, καθώς το περιβάλλον του συνέχιζε να τριγκάρει τον εθισμό του.

Η διάλυση του συγκροτήματος μπορεί να ήταν ο καταλύτης για τη βαθιά βουτιά του Iggy στην κατάθλιψη και τον εθισμό, αλλά πολλά από τα θεμέλια είχαν τεθεί πολύ πριν από τη διάλυση των Stooges. Στη συνέχεια, ο Iggy περνούσε τις μέρες του εντελώς εκτός εαυτού, αγνοώντας τη μουσική και μπαίνοντας σε κάθε πάρτι που μπορούσε. Αυτό θα οδηγούσε σε μια ατελείωτη σπείρα που τελικά κορυφώθηκε με τον Iggy να κοιμάται στον καναπέ του πρώην συμπαίκτη του στους Stooges, James Williamson, προτού βρεθεί στους δρόμους.

Φωτ.: Rex Features

Ο Iggy συνελήφθη αρκετές φορές για διάφορα παραπτώματα στην πορεία και βρέθηκε στο δικαστήριο, καλούμενος να αποφασίσει ανάμεσα στις επιλογές είτε της φυλάκισης είτε της αποτοξίνωσης. Ο Iggy Pop, που κλήθηκε να πάρει μια δύσκολη απόφαση, επέλεξε την αποτοξίνωση. Ήταν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θεραπείας που διαγνώστηκε με υπομανία (μία κατάσταση ψυχικής νόσου κατά την οποία το άτομο διακατέχεται από αισθήματα υπεροχής, παντοδυναμίας και υπερτίμησης του εαυτού του. Είναι ευερέθιστος, εκρηκτικός, θυμώνει και προσβάλλεται εύκολα), και παρόλο που ήταν πολύ καλύτερα από τη φυλακή, πάλευε να προσαρμοστεί στις συνθήκες τις κλινικής. Ο γιατρός του, Dr Murry Zucker, μοιράστηκε τις απόψεις του σχετικά με το τι πιστεύει ότι μπορεί να συνθέτει τον φρενήρη εγκέφαλο του Iggy Pop: «Πάντα είχα την αίσθηση ότι ο Iggy απολάμβανε τον εγκέφαλό του τόσο πολύ που έπαιζε με αυτόν σε σημείο που δεν είχε κανένα φρένο κι έχανε κάθε όριο», σχολίασε.

«Κατά καιρούς, φαινόταν να έχει τον απόλυτο έλεγχο, παίζοντας με διαφορετικές περσόνες, ξεπερνώντας ακόμα και τον David Bowie, ως επίδειξη του εύρους του μυαλού του», πρόσθεσε. «Αλλά σε άλλες στιγμές, έχεις την αίσθηση ότι δεν είχε κανέναν έλεγχο. Δεν ήταν απλώς έλλειψη πειθαρχίας- δεν ήταν απαραίτητα διπολική διαταραχή, ήταν ένας Θεός ξέρει τι ήταν». Ο Iggy δεν ήταν σε καλή κατάσταση και ήταν σαφώς παρασυρμένος από την αίγλη και το αυτοκαταστροφικό αφήγημα του ροκ εν ρολ.

Σε μια ιστορία που προέρχεται από το βιβλίο του David Bowie The Golden Years του 2012, αναφέρεται ότι ο ηθοποιός Dean Stockwell επισκέφθηκε τον Iggy Pop στο UCLA μαζί με τον Bowie. Οι δυο τους, στη δίνη των δικών τους προσωπικών προβλημάτων με τις ουσίες, φέρεται να ντύθηκαν με διαστημικές στολές, να μαστούρωσαν εντελώς, με τον Stockwell να ουρλιάζει: «Θέλουμε να δούμε τον Jimmy. Αφήστε μας να μπούμε!». Είναι το είδος της ροκ ιστορίας που αφήνει πίσω της μια θρυλική ιδιότητα σε όλους τους εμπλεκόμενους – αλλά είναι όλα όπως φαίνονται;

Σύμφωνα με τον Iggy, ο Bowie και ο Stockwell έλαβαν πρόσβαση στις εγκαταστάσεις λόγω του ότι το προσωπικό του κέντρου ήταν εντυπωσιασμένο από τη λάμψη τους. Άλλωστε, εκείνη την εποχή, ο Stockwell και ο Bowie ήταν γιγαντιαίοι σούπερ σταρ. Όταν μπήκαν μέσα στο δωμάτιο του τραγουδιστή του “Lust For Life”, ο Bowie και ο Stockwell έβγαλαν μια καθόλου ευκαταφρόνητη ποσότητα κοκαΐνης και αποφάσισαν να την μοιραστούν με τον Iggy, ο οποίος δέχτηκε με χαρά το πακέτο βοηθείας από το διάστημα. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με τις ιστορίες από μια θολή εποχή, η αφήγηση του Bowie διαφέρει. Σύμφωνα με τον εκλιπόντα μουσικό, στην πραγματικότητα ήταν το είδωλο του Easy Rider, ο Dennis Hopper, που συνόδευσε τον Starman στην περιπέτειά τους.

«Αν θυμάμαι καλά, ήμουν εγώ και ο Denis Hopper. Τρέξαμε στο νοσοκομείο με έχοντας στις τσέπες μας ναρκωτικά για τον Iggy», θυμήθηκε ο τραγουδιστής. «Αυτό ήταν ένα νοσοκομείο που κανονικά άφηνες τα ναρκωτικά σου στην πόρτα. Είχαμε τρελαθεί, όλοι μας. Δεν ήμασταν καθόλου καλά- αυτό ήταν το μόνο που ξέραμε με σιγουριά. Σκεφτήκαμε ότι έπρεπε να του φέρουμε μερικά ναρκωτικά γιατί μάλλον είχε μέρες να πάρει!». Ήταν μια περίοδος της ζωής του Bowie κατά στην οποία η κοκαΐνη ήταν πέρα από χαρά, ήταν ανάγκη.

Τώρα, θα ήταν εύκολο για εμάς να καθίσουμε εδώ και να κρίνουμε τον Bowie για το λαθρεμπόριο κοκαΐνης. Στην πραγματικότητα, για να είμαστε ειλικρινείς, μάλλον θα έπρεπε να τον κρίνουμε- δεν είναι ακριβώς το πιο έξυπνο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει. Αλλά όταν κοιτάμε πίσω στα χρονικά της ιστορίας του ροκ εν ρολ, αυτές είναι οι ιστορίες που θα μας γαργαλούν για πάντα το φαντασιακό του ρκ εν ρολ.

Μπορούμε να δείξουμε κατανόηση λόγω της τεράστιας θετικής επίδρασης που ο Bowie, όπως είναι γνωστό, είχε στην Pop, από τα λόγια του ίδιου του Iggy: «Μέχρι το 1975, ήμουν εντελώς στον βούρκο και στα ναρκωτικά και η δύναμη της θέλησής μου είχε εξαντληθεί κατά πολύ. Αλλά και πάλι, είχα το μυαλό να κλείσω τον εαυτό μου σε νοσοκομείο και επέζησα με τη δύναμη της θέλησης και πολλή βοήθεια από τον David Bowie. Επέζησα επειδή το ήθελα».