To 2021 έγινε κάτι που έμοιαζε ακατόρθωτο: κυκλοφόρησε το “The Fellowship of the Ring”, η πρώτη ταινία της τριλογίας “Lord of the Rings”, δια χειρός Peter Jackson, η οποία τριλογία κέρδισε πολλά βραβεία και θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές εμπειρίες όλων των εποχών.

Δεκαετίες πριν ο Jackson οδηγήσει το κοινό σε ένα απροσδόκητο ταξίδι με μια ομάδα από χόμπιτ, ανθρώπους, ξωτικά, νάνους και μάγους για να καταστρέψουν το «Δαχτυλίδι», μια ομάδα μουσικών προσπάθησε, και απέτυχε, να κάνει τα κινηματογραφικά της όνειρα πραγματικότητα. Αυτό το συγκρότημα; Οι Beatles προφανώς – ποιος άλλος.

Οι John Lennon, Paul McCartney, George Harrison και Ringo Starr, ήταν αποφασισμένοι να μετατρέψουν το έργο του J.R.R. Tolkien σε δική τους ταινία. Τι συνέβη λοιπόν και τα σχέδια ναυάγησαν;

Η εκπλήρωση ενός συμβολαίου

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, οι Beatles έψαχναν έναν τρόπο να εκπληρώσουν ένα συμβόλαιο τριών ταινιών.

Στα χρόνια που ακολούθησαν την άνευ προηγουμένου επιτυχία τους στην παγκόσμια σκηνή, οι Beatles έκαναν αυτό που (θα) έκανε κάθε επιτυχημένη οντότητα της ποπ κουλτούρας. Εκτέθηκαν σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Αυτή η διαδικασία περιελάμβανε και μια συμφωνία τριών ταινιών με την United Artists, σύμφωνα με το US News, η οποία τελικά θα οδηγούσε στο “A Hard Day’s Night” του 1964 και στο “Help!” την επόμενη χρονιά.

Μετά την επιτυχία των δύο ταινιών, οι Beatles έψαχναν έναν τρόπο να ολοκληρώσουν το σχέδιο των τριών ταινιών. Αν και το συγκρότημα θα υπέγραφε τελικά το “Yellow Submarine” του 1968 (βασισμένη στο ομώνυμο τραγούδι του 1966), το θρυλικό συγκρότημα έβαλε αρχικά στο στόχαστρό του ένα έργο που δεν θα τους πήγαινε στο βυθό του ωκεανού, αλλά στην καρδιά της Μόρντορ.

Τo “Lord of the Rings” στην Ινδία

Στους Beatles δόθηκαν αντίτυπα του βιβλίου “Lord Of The Rings” για το διάσημο ταξίδι τους στην Ινδία.

Στις αρχές του 1968, λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση ότι θα σταματήσουν τις περιοδείες, οι Beatles ταξίδεψαν στο Rishikesh της βόρειας Ινδίας για να μελετήσουν τον Υπερβατικό Διαλογισμό υπό την επίβλεψη του Maharishi Mahesh Yogi, ένα ταξίδι που έμελλε να είναι καθοριστικό όχι μόνο για τα τελευταία χρόνια του συγκροτήματος, αλλά και για τις προσωπικές ζωές των μελών του τα επόμενα χρόνια.

Μιλώντας με το BBC, πριν από την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ της Disney+ του 2021, “The Beatles: Get Back”, ο Jackson μίλησε για την προσπάθεια του συγκροτήματος να μεταφέρει τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» στον κινηματογράφο και για το τι πήγε στραβά. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Jackson θυμήθηκε ότι ρώτησε τον McCartney για την όλη κατάσταση, αποκαλύπτοντας ότι ο παραγωγός ταινιών της Apple, Denis O’Dell, έστειλε ένα αντίγραφο των βιβλίων στο συγκρότημα πριν αυτοί αναχωρήσουν για την Ινδία, με την σκέψη να μετατρέψουν την τριλογία στο επόμενο κινηματογραφικό τους project. Αφού διάβασαν τα βιβλία, τα μέλη φέρεται να ενθουσιάστηκαν με την ιδέα, αλλά αυτή ήταν μόνο η αρχή της ιστορίας.

O Maharishi Mahesh Yogi με τους John Lennon, Paul McCartney, George Harrisson, και κάποιους άλλους ακόλουθους του Γκουρού

Το μοίρασμα των ρόλων

Θα υπέθετε κανείς ότι οι Beatles θα ήθελαν να παίξουν τα τέσσερα Χόμπιτ στο κέντρο του κόσμου του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», αλλά αυτό θα ήταν μόνο κατά το ήμισυ σωστό. Τον Μάρτιο του 2002, αμέσως μετά την κυκλοφορία του “The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring”, ο Jackson δήλωσε στην εφημερίδα Wellington’s Evening Post (μέσω του CNN), ότι ενώ ο McCartney και ο Starr φέρεται να είχαν θέσει ως στόχο να παίξουν τον Frodo Baggins και τον Samwise Gamgee, αντίστοιχα, τα άλλα δύο μέλη θα έπαιρναν πολύ διαφορετικούς ρόλους: Ο Lennon φέρεται να είχε επιλέξει το Gollum και ο Harrison θα αναλάμβανε τον ρόλο του Gandalf.

Σχεδόν 20 χρόνια αργότερα, όταν ο Jackson εμφανίστηκε στο “The Late Show with Stephen Colbert”, για την προώθηση του “The Beatles: Get Back”, του ζητήθηκε να σκεφτεί την ιδανική του διανομή για τους Beatles και αυτός είπε ότι θα ακολουθούσε το αρχικό σχέδιο του συγκροτήματος.

«Ο Paul είναι προφανώς ο Frodo. Και ο Sam είναι προφανώς ο Ringo, έτσι δεν είναι; Κοιτάξτε, έκαναν το κάστινγκ και το έκαναν σωστά. Πάρτε τον Gandalf, ο George (Harrisson), ο μυστικιστής μάγος, είναι τέλειος – ίσως θα έπρεπε να τον γεράσουμε λίγο. Και υποθέτω ότι αν έπρεπε να κάποιος να παίξει το Gollum, ο John Lennon είναι η προφανής επιλογή. Οπωσδήποτε».

Ποιος όμως θα σκηνοθετούσε την ταινία, αν τα σχέδια των Beatles κατέληγαν όπως ήθελαν;

To Abbey Road στη Μόρντορ

Απόρριψη #1

Κάποια στιγμή αφότου οι Beatles αποφάσισαν ότι ήθελαν να κάνουν ταινία το “Lord of the Rings”, το συγκρότημα φέρεται να προσέγγισε τον διάσημο σκηνοθέτη για να δει αν ενδιαφερόταν να σκηνοθετήσει το εκτεταμένο έπος. Σε συνέντευξή του στο Metro το 2018, το πρώην δεξί χέρι του Kubrick, ο Leon Vitali, ρωτήθηκε σχετικά με τη μακροχρόνια φήμη και αν υπάρχει κάποια αλήθεια στο θέμα.

«Είναι αλήθεια. Ήρθαν στο γραφείο του Stanley για να το συζητήσουν. Δεν νομίζω ότι η ιδέα αυτή ήταν αρκετά κοντά στον Stanley Kubrick. Ναι, ήταν κάτι που σκέφτηκαν. Αλλά δεν προχώρησε πολύ. Ήταν απλώς μια ανταλλαγή πληροφοριών και οι άνθρωποι [οι Beatles] ενδιαφέρονταν να το κάνουν. Αλλά ο Stanley δεν ήθελε. Ας το θέσουμε έτσι».

Όταν ρωτήθηκε ποιος ήταν ο επικεφαλής αυτής της ιδέας, ο Vitali απάντησε: «Ο Lennon. Ήταν τρελός για αυτή την ιστορία και ήταν τρελός επίσης για το “2001: A Space Odyssey ”. Έλεγε ότι έβλεπε το “2001” τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Ήταν τόσο γοητευμένος από αυτό. Μπορώ να καταλάβω γιατί συνέδεσε τις τελείες».

Κρίνοντας από τα σχόλια του Vitali σχετικά με την εμμονή του Lennon με το “2001: A Space Odyssey”, αυτό θα τοποθετούσε τη συζήτηση κάπου στο καλοκαίρι του 1968, αφού η σπουδαία ταινία επιστημονικής φαντασίας είχε κυκλοφορήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάιο εκείνη την χρονιά.

[διαβάστε εδώ το αφιέρωμά μας για τις ταινίες του Stanley Kubrick]

Μπορεί λοιπόν να χάθηκε μία μοναδική ευκαιρία οι Beatles να συνεργαστούν με τον Kubrick, αλλά, ταυτόχρονα, δεν θα βλέπαμε ποτέ το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» που ήταν η αμέσως επόμενη ταινία του.

Απόρριψη #2

Βέβαια, η εύρεση σκηνοθέτη για να αναλάβει το έργο δεν ήταν η μοναδική και μεγαλύτερη ανησυχία των Beatles. Στην πραγματικότητα, το όλο εγχείρημα κατέρρευσε όταν ο συγγραφέας των βιβλίων, J.R.R. Tolkien – ο οποίος είχε ακόμα τα κινηματογραφικά δικαιώματα εκείνη την εποχή – απέρριψε την πρότασή τους. Στη συνέντευξη του 2021 στο BBC που αναφέρθηκε προηγουμένως, ο Jackson, εξήγησε την κατάσταση και τι οδήγησε σε αυτή την απόρριψη.

«Τελικά, δεν μπόρεσαν να πάρουν τα δικαιώματα από τον Tolkien, επειδή δεν του άρεσε η ιδέα να κάνει ταινία ένα ποπ συγκρότημα την ιστορία του. Οπότε το απέρριψε ο ίδιος. Προσπάθησαν να το κάνουν. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό».

Ο αείμνηστος Βρετανός συγγραφέας J.R.R. Tolkien σε φωτογραφία στην Οξφόρδη, 1972 (Φωτ.: Bill Potter)

➯ Με πληροφορίες από: Collider, Cinema Blend, USA Today, WIkipedia