Ένα αδιαπραγμάτευτο είδωλο της Νέας Υόρκης, ισάξιο με το Άγαλμα της Ελευθερίας ή τους αρουραίους του νεοϋρκέζικου μετρό, ο Andy Warhol ήταν από τις πιο επιδραστικές μορφές της αμερικανικής ποπ κουλτούρας. Μέσω των έργων τέχνης, των ταινιών και της τεράστιας επιρροής του, ο γενάρχης της ποπ αρτ άφησε σίγουρα το στίγμα του στο πολιτιστικό τοπίο της Νέας Υόρκης. Από το πλήθος των ανθρώπων που συνάντησε κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ίσως η μεγαλύτερη επιρροή που άσκησε ήταν πάνω στον τραγουδοποιό Lou Reed των Velvet Underground, ο οποίος έχει σίγουρα πολλούς λόγους για να τον ευγνωμονεί.

Σίγουρα θα ήταν υπερβολικό να πούμε ότι ο Reed οφείλει σε μεγάλο βαθμό την καριέρα του στον Warhol, αλλά δεν θα ήταν και εντελώς ανακριβές. Εξάλλου, ο καλλιτέχνης συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία και προώθηση των Velvet Underground, οι οποίοι χάρισαν στον Reed την πρώτη γεύση της rock and roll ζωής που σύντομα θα αντιπροσώπευε. Αν και οι δυο τους είχαν μια ας το πούμε θυελλώδη σχέση – όπως είναι αναμενόμενο όταν δύο ένθερμοι καλλιτέχνες συναντιούνται – φαίνεται ότι ο Reed δεν λησμόνησε ποτέ την έμπνευση που του χάρισαν τα βιώματα του  Warhol.

Οι Velvet Underground, και η συμμετοχή του Warhol σε αυτούς, αν και τρομερά καθοριστική υπήρξε και αρκετά σύντομη, με αποκορύφωμα την απόλυσή του από την θέση του μάνατζερ του συγκροτήματος από τον ίδιο τον Reed, λίγο προτού αποχωρήσει κι ο ίδιος για να ακολουθήσει σόλο καριέρα. Η σόλο δισκογραφία του Lou Reed είναι μια αρκετά μπερδεμένη υπόθεση, με μερικά αριστουργηματικά έργα να χάνονται ανάμεσα σε κάποιες όχι και τόσο αξιομνημόνευτες προσπάθειες. Κατά τη διάρκεια της σύνθεσης των τραγουδιών του, ο Reed αντλούσε έμπνευση από τα πάντα, από τον σαδομαζοχισμό μέχρι τον πόλεμο του Βιετνάμ, και συχνά, απ’ ότι φαίνεται, χρησιμοποιούσε και τον ίδιο τον Warhol ως μούσα του.

Ειδικότερα, ο Reed φάνηκε να απολαμβάνει να γράφει για την απόπειρα δολοφονίας του Warhol από τη ριζοσπάστρια φεμινίστρια συγγραφέα Valerie Solanas, συγγραφέα του SCUM Manifesto, η οποία το 1968 πυροβόλησε τον Warhol στο στήθος. Φυσικά, ο καλλιτέχνης δεν σκοτώθηκε, αν και τον πέτυχε στο στομάχι και τη σπλήνα, προκαλώντας του σοβαρούς τραυματισμούς, με αντάλλαγμα έναν χρόνο πίσω από τα κάγκελα της φυλακής. Παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για ένα αρκετά οδυνηρό συμβάν, ο Reed δεν επηρεάστηκε από τις δυνητικά τραγικές συνέπειες και συνήθιζε συχνά να χρησιμοποιεί τους πυροβολισμούς ως πηγή έμπνευσης για να γράψει τραγούδια.

Andy Warhol

Συγκεκριμένα, ο Reed αναφέρεται στην απόπειρα δολοφονίας στο κομμάτι “Andy’s Chest” που βρίσκεται στον κορυφαίο σόλο δίσκο του Transformer. Όπως υποδηλώνει και ο τίτλος, το τραγούδι κατακλύζεται από αμφισημίες, εξισώνοντας τη Solanas με έναν «φαρμακερό ελεύθερο σκοπευτή», ενώ παράλληλα κάνει κάποιες αρκετά αμυδρά συγκεκαλυμμένες συνδέσεις με την απόπειρα δολοφονίας. Είναι ενδιαφέρον, όμως, ότι το κομμάτι δεν ηχεί  καθόλου μελαγχολικό ή σκοτεινό -όπως θα περίμενε κανείς να ακούγεται ένα τραγούδι για έναν παρ’ ολίγον θανατηφόρο πυροβολισμό – με τον τραγουδοποιό να υιοθετεί μια χαριτωμένη και ανάλαφρη προσέγγιση του συγκεκριμένου θέματος.

Ο τραγουδοποιός θα ανατρέξει και πάλι στο περιστατικό με τη Solanas στο τραγούδι “Nobody But You”. Το κομμάτι περιλαμβάνεται στο Songs for Drella, το συλλογικό άλμπουμ στο οποίο ο Reed επανενώθηκε με τον πρώην συμπαίκτη του στους Velvet Underground, John Cale. Ο Warhol αποτελεί σταθερό μοτίβο σε όλο τον δίσκο, αλλά στο “Nobody But You”, ο Reed ερμηνεύει τον ρόλο ενός προσφάτως πυροβολημένου Warhol, τραγουδώντας: «The bullet split my spleen and lung, the doctors said I was gone, inside I’ve got some shattered bone”.

Το “Nobody But You” είναι ίσως το πιο κραυγαλέο παράδειγμα του Lou Reed που αντλεί από την παραλίγο θανατηφόρα εμπειρία του Andy Warhol. Το γεγονός, λοιπόν, ότι το τραγούδι κυκλοφόρησε μόλις το 1990 υποδηλώνει ότι ο Warhol λειτούργησε ως σταθερή έμπνευση για τον τραγουδοποιό καθ’ όλη τη διάρκεια της μακράς και λαμπρής καριέρας του. Υπήρξαν πολλές καταγεγραμμένες διαμάχες μεταξύ των δύο καλλιτεχνών, αλλά φαίνεται ότι ο Lou Reed, βαθιά μέσα του, πάντα έτρεφε κάποια αγάπη για τον Warhol.

Δείτε επίσης: Πώς μια φάρσα οδήγησε τους Keith Moon και John Entwistle να κατηγορούνται για απαγωγή