Ο Αδόλφος Χίτλερ είχε παραδόξως έντονη ερωτική ζωή, αν και κατά καιρούς έχουν γραφτεί πολλά για την σεξουαλικότητά του. Διατηρούσε δεσμούς με πολλές γυναίκες, όμως παντρεύτηκε μόνο μία, την Εύα Μπράουν, μετά από δεκατρία χρόνια σχέσης. Ο γάμος τους διήρκησε μόλις ένα εικοσιτετράωρο, καθώς παντρεύτηκαν μέσα στο καταφύγιο της Καγκελαρίας και αυτοκτόνησαν μαζί λίγο πριν μπει ο Κόκκινος Στρατός να τους συλλάβει. Εκείνη ήπιε δηλητήριο κι εκείνος έβαλε το περίστροφό του μέσα στο στόμα του και πάτησε τη σκανδάλη. Έχει γραφτεί πως η Εύα Χίτλερ ήταν έγκυος στο παιδί του Αδόλφου όταν πέθανε. Φορούσε ένα μαύρο μεταξωτό φόρεμα και ήταν 33 ετών όταν προτίμησε να τον ακολουθήσει μέχρι και στον θάνατο. Αποτεφρώθηκαν μαζί  και οι στάχτες τους διασκορπίστηκαν στον ποταμό Έλβα.

Όταν ο Φύρερ γνώρισε την Εύα Μπράουν είχε μια αιμομικτική σχέση με την ανηψιά του Γκέλι Ράουμπαλ. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο έρωτάς του για εκείνη ήταν κεραυνοβόλος, όμως αρχικά προσπάθησε να καταπιέσει τα συναισθήματά του. Ακόμη κι όταν χώρισε την Ράουμπαλ και απέκτησε άλλη ερωμένη, την Ρενάτε Μίλερ, οι φήμες έλεγαν ότι ο κρυφά ήταν ερωτευμένος με την Εύα. Κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί ο Χίτλερ απέφευγε αρχικά το να συνάψει ερωτική σχέση μαζί της και προτιμούσε να έχει άλλες γυναίκες. Κάποιοι υπέθεσαν ότι τον έκανε να νιώθει ευάλωτος και ήταν κάτι το οποίο δεν του άρεσε. Ήθελε να είναι ανώτερος και άτρωτος. Από την πλευρά της, η Εύα Μπράουν ήταν πολύ ερωτευμένη με τον Αδόλφο. Είχε πολύ φιλελεύθερο χαρακτήρα κάτι που ερχόταν σε πλήρη ρήξη με τις αρχές του Χίτλερ. Ο Φύρερ την προσέγγισε αμέσως μετά τη λήξη της σχέσης του με την Μίλερ, όταν κατάλαβε πως τελικά είναι μάταιο να την αρνείται. Έτσι, οι δυο τους έγιναν ζευγάρι.

Ποια ήταν όμως η Εύα Μπράουν; 

Η γυναίκα που έμεινε στην ιστορία ως “Ερωμένη του Διαβόλου” ήταν καθαρόαιμη Γερμανίδα. Ο Φύρερ, προσπάθησε να διαφυλάξει την υστεροφημία της ως ερωμένη και γι αυτό την παντρεύτηκε έστω και την τελευταία στιγμή. Γεννήθηκε το Φεβρουάριο του 1912 στο Μόναχο και αυτοκτόνησε τον Απρίλιο του 1945 στο Βερολίνο. Ήταν απόφοιτη Λυκείου, είχε φοιτήσει ένα χρόνο σε μια σχολή επιχειρήσεων και αμέσως μετά εργάστηκε ώς γραμματέας σε ιατρείο αλλά και ως μοντέλο του φωτογράφου Heinrich Hoffmann, ο οποίος ήταν και ο επίσημος φωτογράφος των Ναζί. Έτσι, έγινε και η γνωριμία της με τον Αδόλφο Χίτλερ. Η Εύα ήταν ψηλή, ξανθιά, αδύνατη και ομολογουμένως εμφανίσιμη. Πέρα όμως από αυτά, ήταν και ένα διαφορετικό, ξεχωριστό κορίτσι, που φωτογραφιζόταν ημίγυμνη, κάπνιζε, έκανε έντονα make up και ηλιοθεραπεία γυμνή: Δηλαδή όλα όσα ουσιαστικά αποδοκίμαζε ο Φύρερ. Κι όμως σε κείνη τα ανεχόταν, ενώ δεν ίσχυαν για την Εύα οι περιορισμοί που είχε θέσει ο Δικτάτορας για τον υπόλοιπο κόσμο. Της είχε ιδιαίτερη αδυναμία, η οποία μάλιστα ενδυναμώθηκε μετά από τις δυο απόπειρες αυτοκτονίες που επιχείρησε καθώς έπασχε από κατάθλιψη. 

Η Εύα Μπράουν κυκλοφορούσε με Mercedes και σοφέρ, φορούσε ακριβά ρούχα και κοσμήματα και διέμενε σε υπερπολυτελείς επαύλεις. Διάβαζε αμερικάνικα περιοδικά και είχε δυο μικρόσωμα σκυλάκια.

Άφησε τα πάντα και ακολούθησε τον Χίτλερ στο σκοτεινό δρόμο που επέλεξε προς την καταστροφή τόσο της ανθρωπότητας όσο και του εαυτού του. Έγινε μια παραγνωρισμένη σκιά πίσω από τον πιο απεχθή άνδρα που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. Οι δυο τους περνούσαν τον χρόνο τους συνήθως μιλώντας για πολιτική τρώγοντας σοκολατάκια και πίνοντας κονιάκ. Η σεξουαλική τους ζωή δεν ήταν καλή. Σύμφωνα με όσα έλεγε εκείνη, έκαναν σπάνια σεξ κάτι το οποίο την πλήγωνε πολύ. Του έκανε παράπονα, όμως εκείνος της εξηγούσε πως δεν έχει χρόνο για κάτι τέτοιο. Η αλήθεια μπορεί να ήταν και κάπως διαφορετική. Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ «Hitler’s Secret Sex Life» του History Chanel, ο Χίτλερ ήταν ένας σαδομαζοχιστής που του άρεσε να βάζει τις γυναίκες να τον κλωτσούν ή ακόμη και να ουρούν επάνω του. Έχει γραφτεί επίσης σε έκθεση της CIA ότι είχε έναν όρχι, μικρό πέος, ήταν εθισμένος στην πορνογραφία και πως ο προσωπικός του γιατρός, τον γέμιζε με αμφεταμίνες και ταυρίνη, για να ενισχύσει την ερωτική του διάθεση.

Όταν η Εύα Μπράουν είχε γνωρίσει τον Χίτλερ ήταν μόλις 17 ετών. Εκείνος της είχε συστηθεί ως Χερ Βολφ, με το παρατσούκλι των παιδικών του χρόνων το οποίο χρησιμοποιούσε μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.  Εκείνη είπε στις φίλες της ότι «γνώρισε ένα ώριμο κύριο με αστείο μουστάκι». Δεκαέξι χρόνια μετά, την χώρισε από κείνον ο θάνατος, τον οποίο προκάλεσε πίνοντας υδροκυάνιο. 

Το ζευγάρι παντρεύτηκε τις τελευταίες ημέρες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σε ένα καταφύγιο του Βερολίνου, που απεικονίζεται εδώ. Λίγο αργότερα, οι δυο τους αυτοκτόνησαν.