Οι χώρες σίγουρα αλλάζουν κατά το πέρασμα του χρόνου. Αλλά το όνομα μιας χώρας; Λοιπόν, μπορεί να αλλάξει και αυτό. Ακόμα και το πώς γράφεται μπορεί να εξελιχθεί. Απλώς κοιτάξτε έναν πιο παλιό χάρτη και το πιθανότερο είναι ότι θα δείτε ονόματα χωρών που μπορεί να μην αναγνωρίζετε. Αυτοκρατορίες, πόλεμοι και κυβερνητικές αλλαγές διαμορφώνουν τον κόσμο και επηρεάζουν όχι μόνο τον τρόπο με τον οποίο χωρίζεται η γη, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αναφέρονται σε διαφορετικά έθνη.

Τα ονόματα ορισμένων χωρών έχουν αλλάξει τον τελευταίο αιώνα ή δεκαετία για διαφορετικούς λόγους το καθένα. Κάποιες από αυτές τις αλλαγές έγιναν για πολιτικούς ή εθνικιστικούς, ενώ υπάρχουν και άλλες που το άλλαξαν είτε για να απαλλαγούν από τα ίχνη μιας αποικιακής κυριαρχίας, είτε προς τιμήν ενός προσώπου ή ενός σημαντικού γεγονότος που επηρέασε τη χώρα τους.

Ολλανδία

Εάν πιστεύετε ότι η Ολλανδία και οι Κάτω Χώρες είναι το ίδιο πράγμα και ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ονόματα εναλλακτικά, ξανασκεφτείτε το. Η ολλανδική κυβέρνηση αποχαιρέτησε το όνομα «Ολλανδία» το 2020 για να κάνει πιο ξεκάθαρη την εικόνα αυτής της χώρας. Περιέργως, το όνομα Ολλανδία δεν ήταν αντιπροσωπευτικό ολόκληρης της χώρας καθώς αναφερόταν μόνο σε μια περιοχή, συγκεκριμένα τη Χάγη, το Ρότερνταμ και το Άμστερνταμ. Προκειμένου να συμπεριληφθούν όλες οι περιοχές λοιπόν της χώρας, το επίσημο όνομα πλέον είναι Κάτω Χώρες.

Τσεχία

Αν δεν είχατε ακούσει ότι η Δημοκρατία της Τσεχίας άλλαξε το όνομά της σε Τσεχία, δεν είστε μόνοι. Παρά το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Έθνη αναγνώρισαν την αλλαγή ονόματος το 2016, εξακολουθεί να μην είναι πολύ γνωστή. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στη Wall Street Journal, ο πρωθυπουργός Andrej Babiš δεν γνώριζε καν την αλλαγή του ονόματος. «Δεν το ήξερα αυτό. Δεν μου αρέσει καθόλου», είπε στη συνέντευξη.

Πηγή: Geology

Ταιλάνδη

Το 1927, ο Luang Phibunsongkhram (Phibun) σχημάτισε το ριζοσπαστικό Λαϊκό Κόμμα στη χώρα που τότε ονομαζόταν Σιάμ. Το όνομα Σιάμ χρησιμοποιήθηκε από Πορτογάλους αποίκους και πιστεύεται ότι είναι κινεζικής καταγωγής. Ο Phibun βοήθησε να ηγηθεί ενός πραξικοπήματος το 1932 κατά του βασιλιά Chakri και σχημάτισε μια δημοκρατία δυτικού τύπου. Η μοναρχία επέζησε, αλλά το 1938 ο Phibun έγινε εθνικιστής δικτάτορας και άλλαξε το όνομα της χώρας σε Ταϊλάνδη. Το 1939, η Ταϊλάνδη έγινε συνταγματική μοναρχία και ο κόσμος καθιέρωσε το νέο όνομά της.

 1900
Το Σιάμ το 1900. Πηγή: Wikimedia Commons

Ιράν

Αυτό που κάποτε ήταν γνωστό ως Περσία μετονομάστηκε σε Ιράν στις 21 Μαρτίου 1935. Ο Mohammad Reza Shah Pahlavi άλλαξε το όνομα αφού τελικά έγινε σάχης του Ιράν (1925-41) αφού ηγήθηκε ενός πραξικοπήματος που είχε ενορχηστρωθεί από τους Βρετανούς και κατέλαβε την Τεχεράνη το 1921. Ως Reza Shah Pahlevi, ήθελε να αναδιαρθρώσει το Ιράν γιατί είπε ότι η Περσία ήταν πολύ «αποικιακή» και ήθελε να φτάσει στον σύγχρονο κόσμο. Ένιωθε ότι η Περσία υστερούσε και σκέφτηκε ότι δίνοντάς της ένα νέο όνομα – Ιράν – θα της βοηθούσε να αποκτήσει άλλη εικόνα. Αλλά δεν ήταν απλώς μια αλλαγή ονόματος. Ο Reza Shah εισήγαγε μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων δικαιωμάτων για τις γυναίκες, υποχρεωτικής εκπαίδευσης τόσο για αγόρια όσο και για κορίτσια. και αναδιοργάνωση της κυβέρνησης. Απαγόρευσε επίσης το τσαντόρ το 1936.

Πηγή: John Tchalenko/ research gate

Tουρκία

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να αλλάξουν την ορθογραφία από Turkey σε Türkiye τον Ιούνιο του 2022. Το αίτημα βασίστηκε σε διάταγμα του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το οποίο η ορθογραφία Türkiye «αντιπροσωπεύει και εκφράζει την κουλτούρα, τον πολιτισμό και τις αξίες του τουρκικού έθνους με τον καλύτερο τρόπο». Οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολούθησαν επίσημα το παράδειγμά τους τον Ιανουάριο του 2023, όταν αναγνώρισαν την ορθογραφία σε όλα τα κρατικά έγγραφα. Αν και ο υπόλοιπος κόσμος αναγνωρίζει τη «νέα» ορθογραφία, δεν είναι «καινούργια» για τους ανθρώπους στην Τουρκία, αφού τη γράφουν με αυτόν τον τρόπο από το 1923.

 

Κάβο Βέρντε – Πράσινο Ακρωτήριο

Αυτή η χώρα των 10 νησιών, με πληθυσμό περίπου 500.000 κατοίκων, βρίσκεται στα ανοιχτά της Δυτικής Αφρικής στον Ατλαντικό Ωκεανό και ονομάστηκε Cabo Verde (που σημαίνει Πράσινο Ακρωτήριο) από Πορτογάλους ναυτικούς το 1444, όταν ήταν ακατοίκητοι. Με την πάροδο του χρόνου, το όνομα έγινε πιο αγγλικό: Cape Verde. Όμως το 2013, ο Γενικός Γραμματέας της χώρας υπέβαλε επίσημο αίτημα στα Ηνωμένα Έθνη να επαναφέρει επίσημα το όνομά του στη Δημοκρατία του Κάβο Βέρντε. Η χώρα χρησιμοποιεί και τα δύο ονόματα Cabo Verde και Republic of Cabo Verde.

Πηγή: wikivoyage