Ελάχιστοι από εμάς είμαστε αρκετά τυχεροί ώστε να ακολουθήσουμε δια βίου τα επαγγέλματα που επιλέξαμε όσο ήμασταν νέοι.

Αφήστε που συνήθως, τα επαγγέλματα είναι αυτά που επιλέγουν εμάς από μια ηλικία και μετά.

Παρακάτω ακολουθούν 25 περιπτώσεις γνωστών και διασήμων από το χώρο της υποκριτικής και της μουσικής που ξεκίνησαν από πολύ ταπεινά και καθόλου «λαμπερά» επαγγέλματα.

Freddie Mercury: Υπάλληλος σε υποδηματοπωλείο

Είμαστε στο καλοκαίρι του 1970. Queen δεν υπάρχουν ακόμη και ο Φρέντι Μέρκιουρι δουλεύει full time ως υπεύθυνος στο κατάστημα παπουτσιών του Σκωτσέζου Alan Mair, μπασίστα των Beatstalkers και μετέπειτα των Only Ones. O Μέρκιουρι «έτρεχε» όλο το κατάστημα στο Κένσινγκτον μέχρι που ένα πρωί μπήκε στο μαγαζί ο Ντέιβιντ Μπάουι, μερικούς μήνες πριν τον μάθει η Βρετανία και κατόπιν οι ΗΠΑ. «Με έστειλε ο Κεν Πιτ [σ.σ: μάνατζερ του, αλλά και των Beatstalkers], λέγοντας μου ότι έχετε τις μπότες που ψάχνω». Ο Φρέντι έψαξε στα ράφια και του πήγε 2-3 δείγματα. «Καθήστε», είπε στον Μπάουι, και τον έβαλε να δοκιμάσει τις μπότες. Στο τρίτο ζευγάρι, ο Μπάουι βρήκε αυτό που έψαχνε. Ευχαρίστησε τον, τότε υπάλληλο και ακόμη άγουρο μουσικό, Φρέντι και αποχώρησε.

David Bowie: Υπάλληλος κρεοπωλείου

Όσο ήταν έφηβος, ο Μπάουι εργαζόταν στο κρεοπωλείο της γειτονιάς του, κόβοντας και τεμαχίζοντας κρέατα, προκειμένου να έχει χρήματα για να πληρώνει τα μαθήματα σαξοφώνου που έκανε τότε με τον σπουδαίο σαξοφωνίστα Ronnie Ross.

Common: (Ημι)Επαγγελματίας παίκτης μπάσκετ

Ο πολύ σημαντικός ράπερ Common (ή Lonnie Lynn όπως είναι το πραγματικό του όνομα) έχει παίξει και σε μια ταινία ονόματι «Just Wright», όπου υποδύθηκε έναν πάικτη του ΝΒΑ. Αυτό κατάφερε να το κάνει τόσο καλά επειδή μέχρι το τέλος της εφηβείας του όντως προοριζόταν για να γίνει draft στο NBA, παίζοντας στο εφηβική τμήμα της ομάδας της πόλης του, των Chicago Bulls. Είχε μάλιστα γνωρίσει από κοντά και τον ίδιο τον Μάικλ Τζόρνταν.

Idris Elba: DJ

Ο, αφρικανικής καταγωγής αλλά βρετανοθρεμμένος, Elba είχε από μικρός πάθος με την μουσική, ειδικά την ηλεκτρονική και μέχρι να γίνει γνωστός ηθοποιός έκανε επαγγελματικά dj sets σε πολλά κλαμπ και μπαρ του Λονδίνου. Συνεχίζει να το κάνει μέχρι και σήμερα, στον ελεύθερο του χρόνο.

Audrey Hepburn: Μπαλαρίνα

Πριν εμφανιστεί στην ταινία «Roman Holiday» το 1953, η Βρετανο-ολλανδέζα Χέμπορν φοίτησε στο Ωδείο του Άρνεμ από το 1939 μέχρι και το 1945 όπου και μυήθηκε στο μπαλέτο μαζί με τα καθημερινά της μαθήματα. Μέχρι το 1944 η Χέπμπορν είχε εξελιχθεί σε πολύ καλή μπαλαρίνα. Μυστικά χόρευε σε συγκεντρώσεις για να μαζέψει χρήματα για την ολλανδική αντίσταση.

Gwen Stefani: Υπάλληλος στην αλυσίδα Dairy Queen 

Η Gwen Stefani ξεκίνησε την επαγγελματική της καριέρα ως εργαζόμενη σε fast food και συγκεκριμένα στην αλυσίδα Dairy Queen, όπου οι συνάδελφοί της την θυμούνται ακόμη, στα διαλείμματά της, να βγαίνει έξω και να κάνει πρόβα σε τραγούδια εξασκώντας τις φωνητικές της χορδές.

Kanye West: Υπάλληλος στην αλυσίδα Gap

Και ο Kanye West από κάπου έπρεπε να ξεκινήσει και το έκανε από το τμήμα πωλήσεων της αλυσίδας Gap. Τραγουδάει μάλιστα για την εμπειρία του αυτή στο κομμάτι «Spaceship», όπου και λέει: «Let’s go back, back to the Gap / Look at my check, wasn’t no scratch».

Danny Trejo: Έμπορος ναρκωτικών

Μέχρι τα 41 του χρόνια, το 1985, ο Trejo έκανε εμπόριο ναρκωτικών, σκληρών και μαλακών, και είχε φυλακιστεί πολλές φορές. Εθίστηκε στην ηρωίνη, αλλά το ξεπέρασε και μετά την τελευταία του αποφυλάκιση, έγινε κομπάρσος σε πολλές σπουδαίες ταινίες και κατόπιν μέχρι και πρωταγωνιστής, στο «Machete».

Halle Berry: Δημοσιογράφος

Η Berry εργαζόταν αρχικά ως μάχιμη δημοσιογράφος, κάνοντας ερευνητικά ρεπορτάζ στην Daily Express, ενώ κατόπιν αναείχθηκε μέχρι και Miss America, ενώ κατόπιν κέρδισε Oscar το 2002.

P!nk: Υπάλληλος στην αλυσίδα McDonald’s

Και η P!nk ξεκίνησε την καριέρα της ως υπάλληλς στα McDonald’s. «Ήταν σημαντικό για μένα να είμαι 20-22 χρονών και να βγάζω τα δικά μου χρήματα. Επίσης είχα ένα μεγάλο μικρόφωνο να αναγγέλλω τις παραγγελίες των πελατών και ένιωθα ότι είχα όλη την δύναμη του κόσμου πάνω μου», είχε παραδεχτεί η ίδια μετά.

Vin Diesel: Δάσκαλος break-dancing

Ο Mark Sinclair, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, ξεκίνησε ως δάσκαλος στο break-dancing, το 1990-91, αν και αργότερα άλλαξε το όνομά του σε Vin Diesel «κάνοντας το όνομά του» στις ταινίες «Fast and Furious».

Cristopher Walken: Θηριοδαμαστής

Ο Cristopher Walken έχει αρνηθεί ότι παράτησε την οικογένειά σου προκειμένου, όπως λέει ο μύθος, να ακολουθήσει ένα τσίρκο, αλλά έχει παραδεχτεί ότι ήταν θηριοδαμαστής, έχοντας εκπαιδευτεί να δαμάζει λιοντάρια και τίγρεις.

Eddie Vedder: Φύλακας / Σεκιουριτάς

Πριν ο Eddie Vedder γίνει τραγουδιστής των Pearl Jam ήταν, ταυτόχρονα, ένας ημι-επαγγελματίας σέρφερ, ενώ ταυτόχρονα είχε ακολουθήσει ειδική εκπαίδευση προκειμένου ν γίνει σεκιουριτάς και φύλακας εγκαταστάσεων.

Mark Wahlberg: Μουσικός

Προτού γίνει 100% αφοσιωμένος ηθοποιός, ο Βοστονέζος Γουόλμπεργκ διατηρούσε το δικό του συγκρότημα, τους Marky Mark and the Funky Bunch, με τους οποίους σημείωσε και ιδιαίτερη επιτυχία στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Steve Buscemi: Πυροσβέστης

Πριν γίνει ηθοποιός, ο Steve Buscemi εργαζόταν για πολλά χρόνια ως επαγγελματίας πυροσβέστης, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι όταν έγινε το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, ήταν ένας από τους πρώτους που έσπευσαν στο World Trade Center προκειμένου να βοηθήσει τους πρώην συναδέλφους του.

Sting: Καθηγητής σε σχολείο

Πριν σχηματίσει τους Police, το 1976, ο Gordon Sumner δίδασκε αγγλική φιλολογία, μουσική και ποδόσφαιρο στο St. Catherine’s Convent School κοντά στο Νιουκάστλ.

Rod Stewart: Υπάλληλος σε γραφείο τελετών
Λίγο αφού έκλεισε τα 18 του χρόνια, ο Rod Stewart άρχισε να εργάζεται σε ένα γραφείο τελετών και σε ένα συνεργαζόμενο νεκροταφείο ανοίγοντας τάφους για τους νεκρούς που θα έρχονταν. Παραδέχθηκε μάλιστα στην αυτοβιογραφία του ότι η εργασία αυτή τον «έκανε να ξεπεράσει από μικρός το φόβο του θανάτου».

Jason Statham: Επαγγελματίας αθλητής καταδύσεων

Πολύ πριν κλείσει τα 10 του χρόνια, ο Statham ξεκίνησε να ασχολείται καθημερινά με τις καταδύσεις. Σχεδόν 12 χρόνια μετά, έγινε μέλος της Εθνικής Ομάδας Καταδύσεων της Βρετανίας, συμμετέχοντας μάλιστα και σε επίσημους αγώνες, όπως στους Αγώνες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας του 1990.

Mick Jagger: Υπάλληλος σε ψυχιατρικό νοσοκομείο

Ο Jagger στα νιάτα του εργαζόταν ως υπάλληλος στο ψυχιατρικό νοσοκομείο Bexley Mental Hospital του Λονδίνου, ερχόμενος καθημερινά σε επαφή με ασθενείς και πάσχοντες με πάσης φύσεως ψυχολογικές διαταραχές.

Ozzy Osbourne: Υπάλληλος σε σφαγείο

Λίγο μετά τα 18 του χρόνια, ο Ozzy έπιασε δουλειά σε ένα σφαγείο κοντά στο σπίτι του στο Αστον του Μπέρμιγχαμ, σκοτώνοντας κάθε μέρα δεκάδες αγελάδες και μοσχάρια.

Harrison Ford: Ξυλουργός

Στα 25 του χρόνια, το 1967, ο Φορντ ξεκίνησε να εργάζεται ως ξυλουργός – το «χέρι του έπιανε» πολύ, όπως θυμούνται όλοι. Μάλιστα, τον επόμενο χρόνο, τον προσέλαβαν οι ίδιοι οι Doors προκειμένου να τους κατασκευάσει την ξύλινη σκηνή, με το φοβερό οπτικό ντοκουμέντο που βλέπετε παρακάτω να απεικονίζει την φευγαλέα συνάντηση του Φορντ με τον Τζιμ Μόρισον τον Μάιο του 1968.

Steve Martin: Ταχυδακτυλουργός

Ο Martin πριν γίνει κωμικός ηθοποιός εργαζόταν ως «μάγος» και ταχυδακτυλουργός στην Disneyland, διασκεδάζοντας μικρούς αλλά και μεγάλους με τα διάφορα κόλπα του.

Jack White: Επιπλοποιός

O Jack White ή John Gillis (όπως είναι το βαφτιστικό του όνομα) από το 1992 ως το 1997 εργαζόταν ως επιπλοποιός, διατηρώντας μάλιστα την δική του εταιρεία / επιχείρηση στο Ντιτρόιτ. Μετά έφτιαξε τους White Stripes.

Bruno Mars: Σωσίας του Ελβις Πρίσλεϊ

Από την τρυφερή ηλικία των 4 ετών, ο μικρός Μπρούνο εντυπωσίαζε τους πάντες κάνοντας τον impersonator, τον σωσία δηλαδή, του Elvis. Κατόπιν, χρησιμοποίησε πολλές από τις χορευτικές κινήσεις του ειδώλου του και στην δική του, προσωπική καριέρα.