Πολλοί celebrities μπορεί να νιώθουν παντοδύναμοι. “Entitled” τους περιγράφουν συχνά οι επικριτές τους, όταν παρουσιάζουν αγενείς συμπεριφορές ή έχουν την απαίτηση να αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τον υπόλοιπο κόσμο. Με τα βλέμματα στραμμένα επάνω τους, ειδικά στην εποχή των social media και της συνεχούς τηλε-παρακολούθησης, το κοινό έχει τη δύναμη να σε εξυψώσει και να σε χαντακώσει μέσα σε δευτερόλεπτα. Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για μερικούς διασήμους που κατέστρεψαν της καριέρες τους μέσα σε λίγα μόλις λεπτά.

Ωστόσο, δε θα αναφέρουμε τρανταχτές περιπτώσεις, όπου ο διάσημος έχασε την καριέρα του, έχοντας διαπράξει μια εγκληματική πράξη (Armie Hammer, Bill Cosby, R. Kelly, Harvey Weinstein, Chris Brown, κλπ). Στις περιπτώσεις κακοποιητών, έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία η συζήτηση για τις επιπτώσεις των πράξεών τους στις ζωές των θυμάτων τους, παρά στη δική τους καριέρα.

Δε θα αναφερθούμε ούτε σε περιπτώσεις όπου ένα μεγάλο σκάνδαλο επηρέασε τη φήμη τους, αλλά κατάφεραν να το ξεπεράσουν. Για παράδειγμα, πολλοί θεώρησαν ότι η καριέρα της Jennifer Lopez θα καταστρεφόταν όταν συνελήφθη μαζί με τον τότε σύντροφο της P. Diddy για οπλοκατοχή (Fun fact: Τότε είχε απκαλυφθεί επίσης ότι η τραγουδίστρια έκρυβε την πραγματική ηλικία της). Μια 20ετία μετά μπορούμε με ευκολία να πούμε ότι η καριέρα της δεν έπαθε τίποτα.

Καριέρες ολόκληρες μπορούν να τελειώσουν από το πουθενά. Κάποιες φορές το κοινό μπορεί να νιώθει απογοητευμένο όταν μια προβληματική συμπεριφορά του αγαπημένου τους σταρ έρχεται στην επιφάνεια. Άλλες φορές, πάλι, οι celebrities μπορεί να βρίσκονται στη μέση ενός σκανδάλου…για το τίποτα. Από γκάφες και αποτυχημένα lipsync μέχρι προσβλητικά σχόλια και τοξικές συμπεριφορές, αυτές είναι μερικές από τις καριέρες που φαίνεται να “έσβησαν” μέσα σε λίγα λεπτά.

Ellen Degeneres

Στις 22 Μαϊου 2022, προβλήθηκε η τελευταία εκπομπή της Ellen Degeneres. Τέλος εποχής για ένα από τα σημαντικότερα talk shows της αμερικανικής και παγκόσμιας τηλεόρασης, το The Ellen Degeneres Show ολοκληρώθηκε μετά από 19 σεζόν. Η τηλεπαρουσιάστρια και κωμικός έπαιξε σημαντικό ρόλο όσον αφορά την αποδοχή και το representation της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στα μίντια. Μάλιστα, συνήθιζε να κλείνει την κάθε εκπομπή της με μια υπενθύμιση: «Να είστε καλοί με τους γύρω σας».

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ellen DeGeneres (@ellendegeneres)

Δυστυχώς, η ίδια δε φαίνεται να ακολούθησε τη συμβουλή της κι έτσι το 2020, εν μέσω του πρώτου lockdown, πολλές καταγγελίες ήρθαν στο φως, οι οποίες υποστήριζαν ότι η Degeneres ήταν ένας πραγματικός εφιάλτης για τους εργαζόμενούς της. Η παρουσιάστρια απολογήθηκε στην εκπομπή της αλλά ήταν πλέον αργά. Το Ellen Show είναι πια παρελθόν και τη θέση του πήρε η Kelly Clarkson με τη δική της εκπομπή.

Jonah Hill

Για τον Jonah Hill τα είχαμε πει αναλυτικά εδώ. Κατηγορήθηκε από την πρώην σύντροφό του, την επαγγελματία σέρφερ και μοντέλο Sarah Brady, για «συναισθηματική εκμετάλλευη». Η Brady μοιράστηκε μερικά screenshots στο Instagram στα οποία ο Hill εκφράζει μερικούς από τους κανόνες του προκειμένουν να συνεχίσουν την σχέση τους. Αν ήθελε να παραμείνει μαζί του, η Brady δεν μπορούσε να «κάνει σερφ με άντρες», «να εργάζεται ως μοντέλο», «να δημοσιεύει φωτογραφίες [της] με μαγιό» ή «να είναι φίλη με γυναίκες που βρίσκονται σε ασταθή φάση στη ζωή τους».

Αν και τα παραπάνω μοιάζουν με κλασικές απαιτήσεις μέσου χειριστικού ανθρώπου, αυτό που προκαλεί περισσότερο ενδιαφέρον είναι ότι ο Jonah Hill εξέφρασε τους κανόνες αυτούς χρησιμοποιώντας το λεγόμενο therapy-speak: διεκδίκησε τα όριά του και βρήκε τις φωτογραφίες της στο Instagram «triggering».

Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι γνώριζε το επάγγελμά της και την παρουσία της στα social media πριν αρχίσουν να βγαίνουν. Για την ακρίβεια, γνωρίστηκαν μέσω social media όταν ο ηθοποιός της έστειλε μήνυμα σχολιάζοντας μια φωτογραφία της με μαγιό. Αν το να βγαίνεις με κάποιον που δημοσιεύει φωτογραφίες με μαγιό είναι απαγορευτικό για σένα, τότε ίσως να πρέπει να επιβάλεις τα όριά σου στον εαυτό σου πριν φτάσεις να του στείλεις μήνυμα.

Kanye West

celebrities καριέραΑυτό μπορεί να είναι ένα unpopular opinion για κάποιους. Αλήθεια, γιατί; Είναι όντως τόσο αμφιλεγόμενη άποψη το ότι όταν κάποιος είναι ανοιχτά νεοναζί, η καριέρα του θα επηρεαστεί από αυτό; Όντως το κοινό και τα μίντια αγαπούν να χαϊδεύουν αφτιά ενήλικων ανδρών. «Δεν το εννοούσε έτσι», «Το είπε για να προκαλέσει», «Ναι, αλλά είναι ιδιοφυία». 

Και έρχεται η στιγμή που ούτε αυτές οι δικαιολογίες δε “φτουράνε”. Τον Οκτώβριο του 2022, ο West έγραψε ένα tweet, όπου υποστήριζε ότι οι Εβραίοι ελέγχουν τον κόσμο. Εξαιτίας αυτού του tweet, οι λογαριασμοί του σε Twitter και Instagram ανεστάλησαν. Επιπλέον, ο ράπερ έχασε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε συμφωνίες αφού εταιρείες όπως οι Adidas, GAP και Balenciaga αποφάσισαν να τερματίσουν τα συμβόλαιά τους μαζί του.

Λίγο αργότερα εμφανίστηκε στην εκπόμπή του ακροδεξιού Alex Jones, όπου ανέφερε ότι συμπαθεί τον Χίτλερ και θεωρεί ότι έκανε αρκετά καλά πράγματα, όπως…η εφεύρεση του μικροφώνου;! Οι θέσεις του ήταν τόσο ακραίες που μέχρι και ο Jones έδειξε να διαφωνεί.

Την ίδια περίοδο, ένας 63χρονος δέχθηκε αντισημιτική επίθεση στο Central Park, με τον δράστη να φωνάζει «Kanye West 2024». Δε θεωρώ ότι ο West θα εξαφανιστεί από τη δημοσιότητα μετά από όλα αυτά, αλλά σίγουρα η καριέρα του δε θα επιστρέψει ποτέ σε αυτό που ήταν.

Jussie Smollett

Ο Jussie Smollett έγινε πρωτοσέλιδο στις αρχές του 2019, όταν έπεσε θύμα μιας ρατσιστικής επίθεσης στο Σικάγο… μόνο που τελικά, όπως αποδείχθηκε, ο Smollett ήταν αυτός που είχε ενορχηστρώσει την επίθεση, για λίγα λεπτά δημοσιότητας. Στη συνέχεια απολύθηκε από το Empire, την επιτυχημένη σειρά στην οποία συμμετείχε, η οποία βρισκόταν στην πέμπτη σεζόν της.

Φωτ.: Richard Shotwell

DaBaby

Ο DaBaby εμφανίστηκε το 2021 στο φεστιβάλ Rolling Loud στο Μαϊάμι, μετά τη ράπερ Megan Thee Stallion. Παρόλο που είχε μόλις συνεργαστεί με την Thee Stallion, στο τραγούδι τους “Cry Baby”, ο ράπερ εκείνο το βράδυ επέλεξε να καλέσει στη σκηνή τον Tory Lanez, τον οποίο η Megan είχε κατηγορήσει έναν χρόνο πριν ότι την είχε πυροβολήσει (πλέον ο Lanez έχει καταδικαστεί για την επίθεση).

Τα πράγματα μόνο χειροτέρεψαν όταν ο DaBaby προχώρησε σε ένα ομοφοβοβικό και μισογυνικό παραλήρημα. «Αν δεν εμφανιστήκατε σήμερα με HIV, AIDS ή οποιαδήποτε από αυτές τις θανατηφόρες σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες που θα σας κάνουν να πεθάνετε σε δύο με τρεις εβδομάδες, τότε σηκώστε το κινητό σας», είπε στους παρευρισκόμενους. «Κυρίες, αν το […] σας μυρίζει νερό, σηκώστε το κινητό σας. Άντρες, αν δεν τρώτε […] στο πάρκινγκ, σηκώστε τα κινητά σας».

Μετά από θυελλώδεις αντιδράσεις, ο DaBaby συνέχισε τις προσβολές, λέγοντας ότι δεν αναφερόταν στους γκέι θαυμαστές του, οι οποίοι δεν είναι «βρώμικοι» και «πρεζάκια». Μεγάλα φεστιβάλ όπως το Lollapalooza ακύρωσαν τις εμφανίσεις του και μεγάλες εταιρείες απέσυραν τα συμβόλαιά τους.

Ashlee Simpson

Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου του SNL το 2004, η μικρότερη αδερφή της Jessica Simpson, Ashlee θα τραγουδούσε live. Ωστόσο, γρήγορα έγινε ξεκάθαρο ότι μόνο live δε θα τραγουδούσε. Το τραγούδι αρχίζει να παίζει playback πριν η τραγουδίστρια ανοίξει καν το στόμα της. Μη ξέροντας τι να κάνει, η τραγουδίστρια χορεύει για λίγο αμήχανα και στη συνέχεια αποχωρεί από τη σκηνή ενώ η μπάντα εξακολουθεί να παίζει.

Αυτή η ατυχής στιγμή αποδείχθηκε καθοριστική για το μέλλον της καριέρας της. Τα μέσα ενημέρωσης μιλούσαν για βδομάδες για το περιστατικό αυτό, και η Simpson δεν προσκλήθηκε ποτέ ξανα ως ερμηνεύτρια στην τηλεόραση. Δίκαιη αντίδραση ή πολύ κακό για το τίποτα;

Janet Jackson

Σε αυτήν την περίπτωση, ασυζητητί, μιλάμε για πολύ κακό για το τίποτα. Το 2004, η Αμερική βρισκόταν σε αναταραχή εν μέσω του πολέμου στο Ιράκ. Το Super Bowl εκείνης της χρονιάς, θα τερμάτιζε την καριέρα ενός ποπ ειδώλου, εκθέτοντας τα double standards στη συλλογική συνείδηση ​​της κοινωνίας.

Κατά τη διάρκεια του σόου στο ημίχρονο, τη στιγμή που ο Timberlake τραγουδά τον στίχο, «I’m gonna have you naked by the end of this song», έσκισε ένα μέρος του τοπ της Janet Jackson, αποκαλύπτοντας το στήθος της. Το σκάνδαλο, γνωστό ως “Nipplegate”, είχε ως αποτέλεσμα η Jackson – κι όχι ο Timberlake- να μπει στη μαύρη λίστα της showbiz, αποκαλύπτοντας τον σεξισμό στη βιομηχανία του θεάματος, αφού η καριέρα του Timberlake συνέχισε για χρόνια την ανοδική της πορεία.

Unpopular opinion δικό μου: ήταν όλο σκηνοθετημένο. Σε καμία φάση δεν είδαμε τη ρώγα της, αφού η τραγουδίστρια φορούσε ένα μεταλικό pasty, ασορτί με τη στολή της. Σε κάθε περίπτωση, δε νομίζω ότι στη σημερινή μετά-WAP εποχή, μια μεγάλη καριέρα θα “έσβηνε” εξαιτίας μιας ρώγας.

Charlie Sheen

Μέσα σε δύο χρόνια, από το ζενίθ του να είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος ηθοποιός στην τηλεόραση με το “Two and a Half Men”, έφτασε στο ναδίρ χάνοντας τα πάντα. Απολύθηκε για απρόβλεπτη συμπεριφορά που φέρεται να περιλάμβανε χρήση ναρκωτικών, ενδοοικογενειακή βία και επιθετικές συμπεριφορές. Αφού αποχώρησε από τη σειρά, έστειλε ένα θυμωμένο βίντεο στον συμπρωταγωνιστή του, Jon Cryer.

Είπα ότι στη λίστα δε θα έβαζα celebrities με παρενοχλητικές, κακοποιητικές και παράνομες συμπεριφορές και σίγουρα ο Sheen υπήρξε κακοποιητικός. Παρόλαυτα, την εποχή που αποκαλύφθηκαν οι πράξεις του, ήταν περισσότερο η αλλόκοτη συμπεριφορά του στα μίντια, παρά οι κατηγορίες, που συζητήθηκαν περισσότερο και τελικά του στοίχισαν την καριέρα.

Milli Vanilli

Το R&B και dance-pop ντουέτο Milli Vanilli έγινε γνωστό στα τέλη της δεκαετίας του ’80 με επιτυχίες όπως το “Blame it on the Rain” και το “Girl You Know It’s True”. Αλλά όταν ήρθε η ώρα να εμφανιστούν ζωντανά, γρήγορα έγινε σαφές ότι το γερμανικό συγκρότημα δεν ήταν τόσο ταλαντούχο όσο ήθελαν να πιστεύουμε.

Σε μια ζωντανή εμφάνιση στο MTV, το playback “κολλάει”, με τον στίχο «Girl you know it’s true» σε λούπα. Κάπου εκεί ο κόσμος κατάλαβε ότι το συγκρότημα δεν τραγουδούσε αλλά έκανε lipsync. Η ιστορία αυτή θυμίζει το περιστατικό με την Ashlee Simpson πιο πάνω, αλλά σε αυτήν την περίπτωση οι καλλιτέχνες δεν τραγουδούσαν απλώς playback στις συναυλίες τους. Οι Milli Vanilli, όπως αποκαλύφτηκε, ήταν η μεγαλύτερη απάτη στη μουσική βιομηχανία. Τα τραγούδια τους είχαν ηχογραφήσει άλλοι καλλιτέχνες ενώ οι Milli Vanilli επιλέχθηκαν σαν “βιτρίνα”, λόγω της εξωτερικής τους εμφάνισης. Η καριέρα τους τερματίστηκε εκείνο το βράδυ, στις 21 Ιουλίου 1989 μπροστά σε 80.000 θαυμαστές. Μάλιστα, τα Grammy τους αφαίρεσαν το βραβείο τους, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού.

Katherine Heigl

Και κλείνουμε με μια άλλη περίπτωση, που όσο περνάει ο καιρός, τόσο πείθομαι ότι μάλλον έφαγε cancel για το τίποτα. Υπήρχε μια περίοδος που δε μπορούσες να αποφύγεις το πρόσωπο της Katherine Heigl: ήταν σε όλες τις ρομαντικές κομεντί, ήταν στο Grey’s Anatomy, στα εξώφυλλα των περιοδικών και στις λίστες με τις πιο όμορφες κι επιτυχημένες ηθοποιούς της χρονιάς.

Μέχρι που σε δύο συνεντεύξεις, “δάγκωσε” το χέρι που την τάιζε, μιλώντας άσχημα για τα πρότζεκτ στα οποία συμμετείχε. Για την ταινία “Knocked Up” στην οποία πρωταγωνιστούσε, είπε: «Ήταν λίγο σεξιστική. Περιγράφει τις γυναίκες σαν στρίγγλες, χωρίς χιούμορ και στην τσίτα και τους άντρες σαν αξιολάτρευτους, goofy και διασκεδαστικούς. Κατά 98% ήταν μια υπέροχη εμπειρία, αλλά μου ήταν δύσκολο να αγαπήσω την ταινία».

Λίγο αργότερα απέσυρε την υποψηφιότητά της για Emmy για τον ρόλο της στο Grey’s Anatomy. Όταν σε συνέντευξη ρωτήθηκε τον λόγο, η ηθοποιός απάντησε: «Δε θεωρώ ότι σε αυτή τη σεζόν μου δώθηκε το απαραίτητο υλικό, ώστε να αξίζω μια υποψηφιότητα για Emmy». Προφανώς, η σεναριογράφος της σειράς Shonda Rhimes εκνευρίστηκε με τις δηλώσεις της Heigl και έτσι ο ρόλος της στην πολυετή σειρά ήταν σύντομα παρελθόν.