Η Μαφία άρχισε στη Σικελία στα 1800, ως μια τοπική εγκληματική οργάνωση και διαπλεκόμενη εξουσία, αλλά και ένας κώδικας αρχών και συμπεριφοράς της οποίας η δράση εκτείνεται σε διαφορετικά πεδία. Όταν οι Βουρβόνοι που κυριαρχούσαν στη Νάπολη κυριάρχησαν και στη Σικελία επιχείρησαν να καταργήσουν τη φεουδαρχία, ενώ η ηγεσία του βορρά δεν αντιδρούσε. Στο νότο όπου υπήρχαν πολλοί ληστές, οι γαιοκτήμονες αρχίσαν να προσλαμβάνουν τους ληστές για προσωπική ασφάλεια. Οι πρώτοι μαφιόζοι υπήρξαν οι σωματοφυλακές των πλουσίων που είχαν ως καθήκον την προφύλαξη της ιδιοκτησίας των αφεντικών τους, και καλούνταν να αντιμετωπίσουν άλλους ληστές. Στη συνέχεια αυτοί δημιούργησαν μεγάλες οικογένειες.

Η πρώτη αντίσταση κατά της μαφίας έγινε το 1930 επί Μουσολίνι, χωρίς όμως κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η μαφία προστάτευσε την ιδιοκτησία των αφεντικών της από την κομμουνιστική απειλή όπου το κομμουνιστικό κόμμα ήταν το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Ως αντάλλαγμα, δέχτηκε ποινική ασυλία. Κατόρθωσε να μπει στην αγροτική αναδιανομή, και απόκτησε πρόσβαση στα δημόσια έργα. Καθώς η μαφία υποστήριξε τους Χριστιανούς Δημοκράτες ενάντια στην κομμουνιστική απειλή, η ΗΠΑ υποστήριξε τη μαφία.

Μετά το 73′, συμφέροντα στα δημόσια έργα και στον έλεγχο των ναρκωτικών όπου κυριαρχούσαν οι μαφιόζοι από το χωριό Κορλεόνε, ένα απομονωμένο χωριό της Σικελίας. Οι Κορλεονέζοι ξεκίνησαν μια αλυσίδα απαγωγών χωρίς να ζητήσουν άδεια από τη μαφία του Παλέρμο που τότε είχε την εξουσία. Σκότωσαν επίσης πολλά από τα αφεντικά της εξουσίας του Παλέρμο, όπως επίσης δικαστές, αστυνομικούς, διοικητές κ.α. Το 92′ ο Τζιοβάνι Φαλκόνε, δικαστής που ειδικευόταν στην δίωξη της Σικελικής Κόζα Νόστρα, δολοφονήθηκε από τον Σαλβατόρε Τότο Ριίνα με βοηθό τον Τζιοβάνι Μπρούσκα με μια έκρηξη δυναμίτη 350 kg τοποθετημένου στο πλάι του αυτοκινητοδρόμου από το Αεροδρόμιο του Παλέρμο στην πόλη του Καπασι. Ο Ρίινα και Μπρούσκα συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν ισόβια, αφήνοντας ωστόσο πίσω τους έναν διάδοχο: τον Ματέο Μεσίνα Ντενάρο.

Ο Ματέο Μεσίνα Ντενάρο, ένας από τους αρχηγούς της σικελικής μαφίας, της Κόζα Νόστρα, συνελήφθη μετά από 30 χρόνια καταδίωξης. Η σύλληψή του έγινε όταν περίπου 100 αστυνομικοί περικύκλωσαν την ιδιωτική κλινική Maddalena στο Παλέρμο, όπου ανακάλυψαν ότι νοσηλευόταν.

Τότο Ριίνα, το «Τέρας» της Κόζα Νόστρα

Οι φήμες είχαν διαδοθεί εδώ και εβδομάδες ότι ο Ντενάρο ήταν άρρωστος και έκανε χημειοθεραπείες – ωστόσο κανείς δεν περίμενε ότι ο πιο καταζητούμενος άνθρωπος της Ιταλίας έκανε λάμβανε ιατρική φροντίδα σε κλινική του Παλέρμο πλάι σε απλούς πολίτες. Βρισκόταν στην ουρά για εξετάσεις όταν ένας αστυνομικός τον πλησίασε για να τον ρωτήσει ποιος είναι. Ένας συνεργάτης του που βρισκόταν μαζί του πήγε να τρέξει, αλλά εκείνος βγήκε μπροστά και απάντησε απλά «είμαι ο Ματέο Μεσίνα Ντενάρο».

Οι ερευνητές εξήγησαν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ότι η ανάγκη του για υγειονομική περίθαλψη τους επέτρεψε τελικά να τον εντοπίσουν και να επέμβουν.

Η σύλληψη του Ντενάρο στις 16 Ιανουαρίου ήρθε ακριβώς 30 χρόνια και μία ημέρα μετά τη σύλληψη του μέντορά του, του αφεντικού, Τότο Ριίνα, το λεγόμενο «Τέρας» της Κόζα Νόστρα. Φαίνεται σημαντικό ότι μετά από τρεις δεκαετίες καταδίωξης, αυτή ήταν η ημερομηνία που το κράτος κατάφερε τελικά να τον συλλάβει. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι η εσωτερική δυναμική της Κόζα Νόστρα μεταβάλλεται και ότι κάποιος αποφάσισε να τον «δώσει» επειδή δεν θεωρούνταν πλέον «χρήσιμος».

Ο Ντενάρο είναι το τελευταίο αφεντικό που γνωρίζει όλα τα μυστικά γύρω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Κόζα Νόστρα κατά των κρατικών αρχών που έλαβαν χώρα στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Αν μιλούσε, θα μπορούσε ουσιαστικά να ενώσει τα κομμάτια του παζλ της μεταπολεμικής μαφίας. Ωστόσο, αυτό είναι πολύ απίθανο, οπότε όποιος ελπίζει στο τέλος της μαφίας, το πιο πιθανό να απογοητευτεί.

Η σύλληψή του αποτελεί επίσης μια ανησυχητική υπενθύμιση για τις αρχές σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση, καθώς ο Ντενάρο αποτελεί το τελευταίο γνωστό πρόσωπο της ηγεσίας της Κόζα Νόστρα. Οι ερευνητές γνωρίζουν λιγότερα για το πώς μοιάζουν οι σημερινοί ηγέτες και τώρα θα αναζητούν στα τυφλά για άλλους υπόπτους για μαφία.

Σκηνικό μετά από μια βομβιστική επίθεση της μαφίας στη Σικελία το 1992

Μια γέφυρα μεταξύ της παλιάς και της νέας σχολής

Ο Ντενάρο ήταν ο τελευταίος από τα αφεντικά της παλιάς γενιάς της μαφίας. Αντιπροσωπεύει τον τελευταίο κρίκο μεταξύ της πολεμοχαρής και ανοιχτής Κόζα Νόστρα των αρχών της δεκαετίας του 1990 και της σιωπηλής, επιχειρηματικής μαφίας του 21ου αιώνα. Γεννήθηκε σε μαφιόζικη οικογένεια και ήταν γνωστός για τη βία του, αλλά κινούνταν επίσης στους «σωστούς» κύκλους για την εξέλιξη της καριέρας του.

Είναι επίσης το τελευταίο αφεντικό της μαφίας που συνδέθηκε με τη γενιά Κορλεόνε, μια ομάδα μαφιόζων (με επικεφαλής τον Ριίνα και τον Μπερνάρντο Προβεντσάνο) που ουσιαστικά διεξήγαγε απροκάλυπτο πόλεμο κατά του ιταλικού κράτους στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η σύγκρουση αυτή όπως αναφέρθηκε και στην εισαγωγή του άρθρου προκάλεσε πολυάριθμους βίαιους θανάτους, όπως των δικαστών Τζιοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελίνο και του Τζουζέπε Ντι Μάτεο, του 12χρονου γιου ενός δοσίλογου, ο οποίος απήχθη, στραγγαλίστηκε και διαλύθηκε σε οξύ, ώστε να εξαναγκαστεί ο πατέρα του να ανακαλέσει τη συνεργασία του με το κράτος.

Ο ίδιος ήταν λιγότερο συντηρητικός από τους παραδοσιακούς και παλαιότερους ηγέτες, ήταν επίσης  πιο φαντεζί και πιο μοντέρνος. Κατάφερε να διευθύνει την Κόζα Νόστρα από το 2007 μέχρι τη σύλληψή του, διεισδύοντας στη νόμιμη οικονομία μέσω εταιρειών βιτρίνας και ξεπλύματος. Ενώ ο Ριίνα υιοθέτησε μια τρομοκρατική στρατηγική απέναντι στο κράτος, το σήμα της μαφίας του Ντενάρο συμπυκνώνει τον 21ο αιώνα: βασίζεται σε ένα μείγμα βίας, παράνομων δραστηριοτήτων, κοινωνικής αλληλεγγύης (παροχή θέσεων εργασίας και δικαιοσύνης στις τοπικές κοινότητες), σιωπής και ανωνυμίας. Οι στέρεες επιχειρηματικές και πολιτικές επαφές του υπήρξαν επίσης ζωτικής σημασίας, και ιδίως η ικανότητα επανεπένδυσης του «βρώμικου χρήματος» στη νόμιμη οικονομία.

Ο Ματέο Μεσίνα Ντενάρο, ένας από τους αρχηγούς της σικελικής μαφίας, της Κόζα Νόστρα, συνελήφθη μετά από 30 χρόνια καταδίωξης. Η σύλληψή του έγινε όταν περίπου 100 αστυνομικοί περικύκλωσαν την ιδιωτική κλινική Maddalena στο Παλέρμο, όπου ανακάλυψαν ότι νοσηλευόταν

Τα τελευταία χρόνια, έχει μάλιστα διατυπωθεί η άποψη ότι η Ντενάρο επένδυε σε καινοτόμες και προοδευτικές επιχειρήσεις (όπως εταιρείες αιολικής και ηλιακής ενέργειας). Όλα αυτά υποβοηθούνταν από ένα μεγάλο δίκτυο αρωγών και διαμεσολαβητών που έχουν προστατεύσει τον Ντενάρο τα τελευταία 30 χρόνια. Συχνά πρόκειται για άτομα που δεν έχουν ποινικό μητρώο οι ίδιοι, οπότε είναι λιγότερο ανιχνεύσιμοι από τις αρχές.

Η ύπαρξη τέτοιων αξιόπιστων δικτύων υποστήριξης εντός της μαφίας του Ντενάρο αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για τις αρχές. Δείχνει ακόμα την ύπαρξη ενός στρώματος ομερτά – σιωπής – που τον προστάτευε. Η σύλληψη αυτή είναι μια σαφής νίκη για το ιταλικό κράτος, αλλά πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί χρειάστηκε τόσος χρόνος για να εντοπιστεί ο Ντενάρο στη Σικελία. Όλα συγκλίνουν στην υπόθεση ότι ο προστατευτικός του κύκλος ήταν προφανώς δύσκολο να διασπαστεί.

Η αστυνομία κατάφερε σιγά σιγά να αφαιρέσει αυτά τα στρώματα συνεργών του, καθιστώντας τον ευάλωτο – αλλά χρειάστηκε πολύς χρόνος γι’ αυτό. Η ιταλική αστυνομία έχει καταλήξει να βασίζεται τόσο στην παραδοσιακή παρακολούθηση όσο και στις πιο σύγχρονες ψηφιακές και τηλεφωνικές υποκλοπές κατά τη διερεύνηση των δικτύων της μαφίας. Αυτά τελικά αποδείχθηκαν επιτυχή.

Κόζα Νόστρα

Το τέλος της Κόζα Νόστρα – ή ξεκινά μια νέα εποχή για την μαφία;

Η σύλληψη του Ντενάρο θα μπορούσε κάλλιστα να δημιουργήσει ένα κενό εξουσίας που θα δημιουργούσε μια κρίση στον σκληρό πυρήνα της Κόζα Νόστρα – ωστόσο αυτό δεν είναι το τέλος της μαφίας. Η πτώση του Ντενάρο μπορεί ακόμη και να της δημιουργήσει την ευκαιρία να μεταλλαχθεί και πάλι, να αλλάξει και να προσαρμοστεί σε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, όπως ένα φίδι αλλάζει το δέρμα του. Πιστεύω ότι η σύλληψη αυτή σηματοδοτεί την αλλαγή φρουράς στην ηγεσία της Κόζα Νόστρα. Ίσως ο Ντενάρο να μην ήταν πλέον τόσο σημαντικός ή απαραίτητος. Ίσως, είχε ξεπεράσει ακόμη και τη χρησιμότητά του. Μια νέα γενιά βρίσκεται ήδη στο τιμόνι, έτοιμη να διαχειριστεί την Κόζα Νόστρα.

Πολλοί άνθρωποι μπορεί τώρα να δηλώσουν ότι η Κόζα Νόστρα πέθανε. Σαφώς, δεν είναι τόσο ισχυρή όσο οι άλλες κύριες συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος της Ιταλίας – η καλαβριανή Ντρανγκέτα και η ναπολιτάνικη Καμόρα, οι οποίες ευδοκιμούν – αλλά απέχει πολύ από το να αποτελεί χαμένη υπόθεση. Ακόμη και μετά την πτώση του Ντενάρο, η Κόζα Νόστρα συνεχίζει να λειτουργεί, διαπερνώντας την ιταλική οικονομία και τις οικονομίες πολλών άλλων ευρωπαϊκών κρατών.