Αυτό που συνέβη χθες ήταν πρωτοφανές. Το καθηγητικό σώμα της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου έκανε πράξη την προειδοποίηση του και παραιτήθηκε στο σύνολό του.

Λίγες ώρες μετά την πράξη τους διατυπώθηκε ο ισχυρισμός πως η παραίτησή τους έγινε εκ του ασφαλούς αφού είχαν λήξει οι συμβάσεις τους. Ποια όμως είναι η πραγματικότητα. Τρεις από τους παραιτηθέντες διδάσκοντες εξηγούν γιατί το επιχείρημα αυτό δεν στέκει.

Η Ιώ Βουλγαράκη εξηγεί «Ο ισχυρισμός ότι παραιτηθήκαμε εκ του ασφαλούς είναι μια προσπάθεια σπίλωσης της πράξης μας, η οποία αποδεικνύει, αν μη τι άλλο, το ήθος όσων την κινούν. Το ζήτημα της ανανέωσης είναι καθαρά τυπικό και τεχνικό. Λήγουν οι συμβάσεις του α΄εξαμήνου, ακολουθεί μια περίοδος δύο εβδομάδων κατά τις οποίες οι σπουδαστές δεν κάνουν μαθήματα αλλά πρακτική, και μετά ξεκινάει το δεύτερο εξάμηνο. Ξέρουμε ότι θα υπογράψουμε τη σύμβαση β΄εξαμήνου και γι΄αυτό συνεχίζουμε με την ύλη, όπως έχει προκύψει απ’ τον αρχικό προγραμματισμό της χρονιάς. Πέραν τούτου, υπάρχουν συνάδελφοι με ισχύουσες συμβάσεις γιατί πληρώνονται με ΕΣΠΑ. Είναι χυδαία, λυπηρή και ανόητη η προσπάθεια να μας βγάλουν “τζάμπα μάγκες”, για να το πω λαϊκά».

Από την πλευρά του ο Σίμος Κακάλας υπογραμμίζει: «Πρόκειται για πολύ αδύναμο επιχείρημα. Ένας καθηγητής σε δραματική σχολή δεν φεύγει στη μέση της χρονιάς αφήνοντας μια επίπονη διαδικασία στη μέση. Οι συμβάσεις ανανεώνονται αυτονόητα, εκτός σοβαρού προβλήματος, μέχρι και τις τελικές εξετάσεις τον Ιούνιο. Ήταν απλή σύμπτωση η παραίτηση να συμπέσει με την περίοδο λήξης και ανανέωσης των συμβολαίων και προσπαθούν να βγάλουν κάτι απ’ αυτό. Επιπλέον, δεν έχουν λήξει όλων οι συμβάσεις, κάποιες είναι ακόμη ενεργές».

Ο Πρόδρομος Τσινικόρης, που αυτή την περίοδο βρίσκεται στον Μόναχο, και παρευρισκόταν στις συζητήσεις με το υπόλοιπο καθηγητικό προσωπικό μέσω ΖΟΟΜ ευγενέστατα με παραπέμπει στην ανακοίνωση τους «…παραιτούμαστε από τις τρέχουσες συμβάσεις ή / και από την ανανέωση των συμβάσεών μας για το δεύτερο εξάμηνο σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών της χρονιάς….», ενώ ξεκαθαρίζει ότι η σύμβαση του ίδιου είναι ακόμη σε ισχύ.

Η Ιώ Βουλγαράκη τέλος μιλά για τη χθεσινή ημέρα αλλά και για όσα προσδοκούν οι διδάσκοντες: «Πρόκειται για μια ιστορική συγκυρία και όλοι μας συνεχίζουμε ελπίζοντας ότι όλο αυτό θα οδηγήσει κάπου. Όλο αυτό που συμβαίνει ελπίζουμε να έχει αποτέλεσμα. Πρέπει κανείς να καταλάβει ότι για να συμβαίνει κάτι τέτοιο, δηλαδή να παύει για πρώτη φορά η λειτουργία της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου στα 90 χρόνια ιστορίας της, δεν είναι καθόλου εύκολη απόφαση. Δεν πρόκειται για μια επιπολαιότητα, προέκυψε μέσα από διαδικασίες, ζυμώσεις, ζύγιασμα των πραγμάτων. Η πράξη παραίτησης έχει συμβολικό χαρακτήρα αλλά πρέπει να έχει και πρακτικό».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του συλλόγου διδασκόντων της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου:

Εμείς, οι καθηγήτριες και οι καθηγητές της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου, εκφράζοντας την αντίθεσή μας στο ΠΔ 85/2022 που υποβαθμίζει τις σπουδές, δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα στον εργασιακό τομέα και απαξιώνει τον κλάδο των παραστατικών τεχνών, ανακοινώσαμε στις 24 Ιανουαρίου 2023 την απόφασή μας να παραιτηθούμε από τα καθήκοντά μας στις 8 Φεβρουαρίου 2023, αν δεν υπήρχε στο μεταξύ μια ουσιαστική τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος. Στηρίξαμε με αυτόν τον τρόπο και τις βασικές διεκδικήσεις των σπουδαστών, που είχαν προχωρήσει στην κατάληψη της Σχολής.

Στην εκπνοή της προθεσμίας που δώσαμε, δηλαδή στις 7/2, ο υφυπουργός Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκης κάλεσε εκτάκτως μια αντιπροσωπεία μας και παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που είχε ήδη λάβει το τελευταίο διάστημα σχετικά με το ζήτημα (συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης τροπολογίας) καθώς και μια σειρά από προθέσεις για μελλοντικές βελτιώσεις.

Θεωρούμε ότι αυτές οι προτάσεις δεν ικανοποιούν τα βασικά αιτήματά μας καθώς δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία δημόσια δέσμευση για ουσιαστική τροποποίηση του ΠΔ 85/2022 σχετικά με την ένταξη των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών στην κατηγορία Τ.Ε. (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) και την αναγνώριση / διαβάθμιση των σπουδών τους.

Εν γνώσει, λοιπόν, της κρισιμότητας της κατάστασης και της σοβαρότητας αυτής της απόφασης, προχωρούμε μετά λύπης στη διακοπή της συνεργασίας μας με τη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και παραιτούμαστε από τις τρέχουσες συμβάσεις ή / και από την ανανέωση των συμβάσεών μας για το δεύτερο εξάμηνο σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών της χρονιάς.

Ας αναλάβει η Πολιτεία τις ευθύνες που της αναλογούν απέναντι στις σπουδάστριες και τους σπουδαστές που κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά τους, αλλά και απέναντι στο κύρος της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου της χώρας, που υπονομεύεται από το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα.

Ανέστης Αζάς / Ιώ Βουλγαράκη / Αλέξανδρος Βούλγαρης / Χαράλαμπος Γωγιός / Χρήστος Δήμας / Φωκάς Ευαγγελινός / Εβίτα Ζημάλη / Θάλεια Ιστικοπούλου / Γρηγόρης Ιωαννίδης / Αλεξάνδρα Καζάζου / Σίμος Κακάλας / Αλεξία Καλτσίκη / Διονύσης Καψάλης / Χαρά Κεφαλά / Μαρία Κεχαγιόγλου / Κατερίνα Κοζαδίνου / Ρηνιώ Κυριαζή / Παναγιώτα Κωνσταντινάκου / Γεωργία Μαυραγάνη / Γιάννης Μετζικώφ / Θωμάς Μοσχόπουλος / Κωνσταντίνος Μπουμπούκης / Γιάννης Νταλιάνης / Βίκυ Παναγιωτάκη / Θάνος Παπακωνσταντίνου / Αγλαΐα Παππά / Κωνσταντίνα Πιτσιάκου / Γιώργος Σαμπατακάκης / Πέτρος Σεβαστίκογλου / Αγγελική Στελλάτου / Σύλλας Τζουμέρκας / Ιωάννα Τουμπακάρη / Άγγελος Τριανταφύλλου / Πρόδρομος Τσινικόρης / Λένα Φιλίπποβα / Ταξιάρχης Χάνος / Νίκος Χατζόπουλος / Αργυρώ Χιώτη.