Εικόνες που μαγνητίζουν, αλλόκοτα πλάσματα, ζευγάρωμα της λαϊκής παράδοσης με το queer σύμπαν, αισθητική που απελευθερώνει το μυαλό, φαντασία που πετά πιο ψηλά από τον ουρανό.

Ο κόσμος της Mummy Maskara είναι γοητευτικός, παράδοξος, σαρωτικός, σαγηνευτικός, αυθεντικός, καθηλωτικός και πολυπρισματικός. Θα μπορούσα να βρω και άλλα επίθετα αλλά σκέφτομαι ότι έχει περισσότερο νόημα να αφήσουμε τον ίδιον τον καλλιτέχνη να μιλήσει.

Η φαντασίωση ως πραγματικότητα μέσα από φωτογραφίες που προκαλούν εκρήξεις μέσα στο κεφάλι μας.

– Πότε και μέσα από ποια διαδικασία γεννήθηκε η περσόνα Mummy Maskara;

Η ιδέα της Μummy Maskara έγινε πραγματικότητα τον Αύγουστο του 2020 όμως προϋπήρχε σε όνειρα της παιδικής μου ηλικίας. Η ανάγκη μου λοιπόν να οπτικοποιηθουν οι σκέψεις μου για προσωπική έκφραση και ατομική απόλυτη ελευθερία, ενσαρκώνονται μέσω της Mummy Maskara και δίνουν ύπαρξη σε κάθε όνειρο, σκέψη και φαντασίωση μου.

– Πόσο συνδεδεμένη είναι η Mummy Maskara με το στοιχείο της μάσκας;

Υπάρχει απόλυτη σύνδεση με το στοιχείο της μάσκας ή αλλιώς προσωπείου διότι ως μέσο η Mummy Maskara μεταμορφώνεται και εξιστορεί μία νέα κάθε φορά ιστορία, είτε από προσωπικές εμπειρίες, είτε από γεγονότα που συμβαίνουν, με επηρεάζουν και με εμπνέουν.

– Ποια είναι η πιο τρελή ιδέα που είχες ποτέ για μια μάσκα; Τελικά η συγκεκριμένη μάσκα κατασκευάστηκε;

Kάθε προσωπείο δημιουργείται κάτω από διαφορετικές συνθήκες, στιγμιαίες αποφάσεις και τυχαία ευρήματα. Αποτελούν προσωπικές λοιπόν εμπνεύσεις και ερμηνείες πραγμάτων που συνδέονται με κάποιο αυτόματο τρόπο μεταξύ τους, με αποτέλεσμα κάθε φορά να δημιουργείται μία περίεργη ίσως και αλλόκοτη συγκυρία. Δεν νομίζω ότι μπορώ να χαρακτηρίσω κάποια ως ακραία δημιουργία αλλά κάθε φορά είναι μοναδική ανάγκη έκφρασης.

– Οι μάσκες που θα χρησιμοποιηθούν σε μια περφόρμανς αποτελούν ειδική κατηγορία ή δεν παίζει ρόλο η τελική τους χρήση;

Η δημιουργία των προσωπείων γίνεται ανεξάρτητα και αυθόρμητα. Η χρησιμότητά τους έχει προσωπικό κυρίως χαρακτήρα και έκφραση αλλά μπορεί να πραγματοποιηθούν και σε περιβάλλον συνεργασίας με άλλον καλλιτέχνη. Τότε δημιουργούμε από κοινού μία κατάσταση συνύπαρξης με τον εκάστοτε συνεργάτη ώστε να προκύψει ένα κοινό περιβάλλον που θα ικανοποιήσει τις επιθυμίες μας.

– Πώς χτίζεις μια περφόρμανς και πού έχεις παρουσιάσει δουλειές σου;

Οι εμπνεύσεις μου για την δημιουργία μιας performance είναι οι υποσυνείδητες εικόνες, εμπειρίες και επιθυμίες μου που παρουσιάζονται κάθε φορά με διαφορετική μορφή μέσω κάποιου προσωπείου, κουστουμιού ή σκηνικού. Δεν έχω εκτεθεί ιδιαίτερα άλλα έχω παρουσιάσει κάποια performance, ενδεικτικά αναφέρω την πόλη της Κωνσταντινούπολης και της Αθήνας και συγκεκριμένα στο χώρο του Ζαππείου και στον χώρο τέχνης Domatio, στο κέντρο της Αθήνας, που συνεργάζομαι τα τελευταία χρόνια.

–  Στην αισθητική σου συνυπάρχουν στοιχεία από την ελληνική λαογραφία, ιδιαίτερα τον παγανισμό, και το queer σύμπαν. Δημιουργείς μέσα απ’ τις αντιφάσεις ή τελικά απλώς βλέπεις την μεγάλη εικόνα;

Εκφράζω τη σκέψη μου ελεύθερα όπως ήδη έχω αναφέρει μέσα από την ιδέα της Mummy Maskara. Συμπεριλαμβανομένων λοιπόν της  ελληνικής κουλτούρας και φιλοσοφίας δανείζομαι και στοιχεία από το queer περιβάλλον και συνθέτω έναν προσωπικό τρόπο παρουσίασης. Συνεπώς βλέπω την μεγάλη εικόνα μέσω των αντιθέσεων.

– Πόσο χώρο καταλαμβάνει ο ερωτισμός και η σεξουαλικότητα στις δημιουργίες σου; Παίζει η έννοια της μάσκας με τον φετιχισμό και την απενοχοποίηση των ταμπού;

Αγαπώ τον αισθησιασμό στην εικόνα και σίγουρα τον χρησιμοποιώ και αυτόν ως ένα μέσο. Το γυμνό σώμα ως καμβάς με βοηθά να εκφράσω πτυχές της σεξουαλικότητας της ανθρώπινης μου ύπαρξης. Το προσωπείο όμως δεν αποτελεί μέσο φετιχισμού στη δική μου έκφραση απλά με ελευθερώνει ως οντότητα και ως καλλιτέχνη. Δεν χρησιμοποιώ την ταυτότητα ως ανθρώπινο ον αλλά παρουσιάζομαι ως φαντασίωση.

– Ζούμε σε μια εποχή που είμαστε πιο ελεύθεροι και ανοιχτοί ως προς το curation της ίδιας μας της εικόνας. Ποιοι άνθρωποι σου τραβούν από άποψη αισθητικής το ενδιαφέρον αλλά και τι σου φαίνεται βαρετό ως τάση;

Μου αρέσει η συνεργασία με άλλους δημιουργούς και εμπνέομαι από την προσωπική τους έκφραση και φαντασία. Σίγουρα υπάρχει μία προσωπική αισθητική αλλά κάθε φορά κάτι νέο ανακαλύπτω που μου τραβάει το ενδιαφέρον ώστε να γνωρίσω νέους καλλιτέχνες και να δημιουργήσω μαζί τους κάτι. Δεν βαριέμαι τις τάσεις αλλά αν δεν με εκφράζουν απλά δεν τις ακολουθώ. Πάντα όμως τις παρατηρώ διότι με ενδιαφέρει να ενημερώνομαι.

– Μοιράσου μαζί μας ένα σχόλιο που έχει γίνει για μια μάσκα σου, μια περφόρμανς σου ή εν γένει για τη δουλειά και σου έχει μείνει.

Θα αναφέρω τη γενική αίσθηση ότι η προσωπική μου αυτή έκφραση ενδιαφέρει, απασχολεί και εμπνέει άλλους ανθρώπους. Λαμβάνω μηνύματα θαυμασμού και αυτό μου δημιουργεί την ασφάλεια να συνεχίζω να εκφράζομαι ελεύθερα και αυθεντικά.

– Θα έφτιαχνες ποτέ μια νεκρική μάσκα για σένα; Αν ναι, ποια υλικά και στοιχεία θα χρησιμοποιούσες και γιατί;

Προσπαθώ να δημιουργώ στα πλαίσια της ζωής και να ζω την κάθε στιγμή χωρίς να σκέφτομαι την μετά θάνατο κατάσταση.

*Ανακαλύψτε τη Mummy Maskara στο Instagram