Ήταν περίπου πριν ενάμιση χρόνο όταν άρχισε να γίνεται talk of the town ότι ο Hip-Hop καλλιτέχνης Μιθριδάτης έβγαλε καινούριο τραγούδι. Το “Για να μην τα χρωστάω” ήρθε σε μια στιγμή που ενώ όλα ούρλιαζαν, δεν μιλούσε κανείς. Οι στίχοι του περιγράφουν με τον πιο αιχμηρό τρόπο τη δυστοπία εντός της οποίας ζούμε. Ένα 12λεπτο μουσικό φιλμ με πράξεις, αιτίες και αφορμές. Μπορεί το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ να το συμπεριέλαβε στις εξετάσεις του, η τηλεόραση όμως προσπάθησε να το θάψει. Πριν, λίγες ημέρες κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα που τον ήθελαν να πολιτεύεται. Ισχύουν; Είναι στα άμεσα σχέδια του να κατέβει στην πολιτική; Ο Μιθριδάτης σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης.

– Ισχύει ότι κατεβαίνεις στην πολιτική;

Ό,τι ξέρεις εσύ γνωρίζω κι εγώ. Για πες τι έχεις μάθει που είσαι και της δουλειάς. Όχι τίποτα άλλο να προλάβω να ραφτώ.

– Εγώ διάβασα πως κατεβαίνεις υποψήφιος στο Νότιο Τομέα Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εμένα δεν με έχει ενημερώσει κανείς. Ό,τι έμαθα είναι από δημοσιεύματα. Συγκεκριμένα ενημερώθηκα από τα Παραπολιτικά.

– Με εντυπωσιάζει το μέσο που επιλέγεις να ενημερώνεσαι.

Δεν θέλω να γίνεσαι κακιά. Η είδηση έπαιξε παντού. Στα πρώτα που το είδα ήταν στα Παραπολιτικά. Θέλοντας και μη, μαθαίνουμε για τη ζωή μας από άλλους. Εκεί έχουμε φτάσει και πίστεψε με η έκπληξη μου ήταν τεράστια γιατί επαναλαμβάνω, δεν γνώριζα τίποτα. Όμως, θέλω να σταθώ σε ένα πράγμα. Στο εξώφυλλο του ενθέτου με είχαν δίπλα στη Νατάσα Καραμανλή και τον Πούτιν. Πρόσεχε, εδώ υπάρχει ξεκάθαρος συσχετισμός. Δεν ξέρω αν τον καταλαβαίνεις;

– Η αλήθεια είναι πως δυσκολεύομαι λίγο.

Μα γιατί; Είναι όλα τόσο σοβαρά και ξεκάθαρα γύρω μας και πάνω από όλα τόσο έντιμα. Δεν είναι τυχαία τα πρόσωπα που επιλέχθηκαν. Σκέφτομαι πάρα πολύ σοβαρά να πάρω το πρωτοσέλιδο να το τυπώσω και να το κάνω μπλουζάκι.

– Θα το κάνεις στα αλήθεια;

Αν το κάνω θες να σου δώσω να το φοράς και να γυρνάς στην Αθήνα;

– Θα έχω την Νατάσα Παζαΐτη και τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο μπούστο μου και εσένα στο κέντρο από κάτω;

Μια χαρά, προχωράμε.

– Τα διαψεύδεις επίσημα τα δημοσιεύματα;

Για να μιλήσουμε και λίγο σοβαρά, ναι! Διαψεύδω όλες τις φήμες και τα δημοσιεύματα. Να είσαι σίγουρη πως αν ποτέ αποφασίσω να κατέβω στην πολιτική θα το ανακοινώσω εγώ ο ίδιος. Δεν χρειάζομαι μεσάζοντες. Ποτέ μου δεν τους χρειάστηκα και ό,τι θέλω να πω, έχω το θάρρος να βγω μπροστά και να το πω.

Φωτ.: Τόνυ Μαργαρίτης

– Το να πολιτευτείς είναι κάτι που έχεις σκεφτεί; Υπάρχει στην ατζέντα σου;

Δεν το αποκλείω καθόλου. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι με τον οποιονδήποτε τρόπο να κάνω κάποια πράγματα τα οποία να είναι θετικά για τους γύρω μου. Κάτι το οποίο κάνω και με την τέχνη μου ούτως ή άλλως. Η επιθυμία για μοίρασμα –για ουσιαστικό δόσιμο- είναι η ίδια. Δεν ξέρω αν θα είμαι το ίδιο καλός, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορώ και να δοκιμάσω. Καλό είναι να δοκιμάζουμε τις ικανότητες μας όσο περνάνε και τα χρόνια. Όταν κάποιος κατακτά τον στόχο του, καλό είναι να αλλάζει πίστα. Να δοκιμάζεται, να μην φοβάται να ρισκάρει. Και βέβαια δεν υπάρχει καλύτερο challenge από το να επιλέξεις να κολυμπήσεις σε βαθιά αχαρτογράφητα νερά. Να μην ξέρεις τι θα σου συμβεί και να είσαι σε μια διαρκή εγρήγορση. Αυτά τα γόνατα νομίζω πως τα έχω. Το έχω αποδείξει.

– Μου κάνει λίγο δήλωση αυτό που λες για το αν θα πολιτευτείς. Εγώ καταλαβαίνω πως θα το κάνεις κάποια στιγμή.

Τα έχουμε πει κι άλλες φορές. Είναι πολιτική η σκέψη μου. Δεν ησυχάζω, δεν μπορώ να προσποιηθώ πως δεν συμβαίνει τίποτα. Το θέμα είναι να ασχοληθείς με την πολιτική και να προσφέρεις. Να κάνεις δυο πράγματα ρε παιδί μου που να μην ντρέπεσαι να κυκλοφορήσεις εκεί έξω. Να βοηθήσεις να αλλάξει κάτι. Εγώ ποτέ δεν ντράπηκα να σηκώσω κεφάλι και να βγάλω γλώσσα. Όταν, όμως το πάρω απόφαση θα το μάθετε από εμένα.

– Δεν πάει το μυαλό σου πως μπορεί να ξεκίνησε αυτό; Πρόκειται για τρολιά ή δεν είναι και τόσο αθώο;

Δεν νομίζω πως είναι τρολιά. Κάποιος σκοπός υπάρχει που θα φανεί ποιος είναι. Αργά ή γρήγορα θα φανεί. Σίγουρα δεν ήταν ούτε τυπογραφικό λάθος, ούτε χαβαλές. Είναι σοβαρά πράγματα αυτά για να είναι τρολιές.

– Πες μου τι ετοιμάζεις στη μουσική σκηνή της Σφίγγας;

Μόλις ολοκλήρωσα τις εμφανίσεις μου στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Έπαιξα σε τέσσερις διαφορετικές πόλεις και τώρα έχω στις 4 Νοεμβρίου και 2 Δεκεμβρίου τις εμφανίσεις μου στη Σφίγγα. Είναι η πρώτη Παρασκευή του Νοεμβρίου και η πρώτη του Δεκεμβρίου. Μετά, κοντά στα Χριστούγεννα θα επαναλάβω για τέσσερις εμφανίσεις στο Half Note το “The Boogie Man Experiment”, το Jazz project μου.

– Περίμενες πως το “Για να μην τα χρωστάω” θα έκανε τόση επιτυχία;

Θα σου απαντήσω όπως απαντάω πάντα σε αυτή την ερώτηση. Χαίρομαι πολύ που το κομμάτι άγγιξε τόσο κόσμο. Το πίστεψα από την αρχή αυτό το τραγούδι. Όμως, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής δεν περίμενα πως θα έχει τόση μεγάλη ανταπόκριση. Αυτό το έργο περιγράφει τα όσα συμβαίνουν από τη μεταπολίτευση μέχρι και αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Οι στίχοι του δεν χαϊδεύουν τα αυτιά κανενός. Ξέρεις ποια είναι η μεγαλύτερη επιτυχία; Να καταλάβουμε πόσο αποτυχημένοι είμαστε. Το τραγούδι αυτό περιγράφει την αποτυχία μας ως χώρα.

– Καταλαβαίνω τι εννοείς όταν όμως σε μια εβδομάδα το κομμάτι έχει ξεπεράσει το 1.000.000 views και είχε γίνει talk of the town.

Οπότε είχε μεγάλες αποδόσεις; Πιάσαμε καλά νούμερα; Αυτό μου λες;

– Σου λέω πως το “Για να μην τα χρωστάω” ήρθε σε μια εποχή που ενώ γινόταν χαμός δεν μιλούσε κανείς. Τρώγαμε ξύλο από παντού και ξαφνικά γίνεται ένα μπαμ!

Χαίρομαι που λες ότι κανείς δεν είχε μιλήσει γιατί εκ των υστέρων πολλοί βγήκαν και είπαν πως ήμουν από τους λίγους που μίλησαν. Το θέμα δεν είναι μόνο να μιλάς αλλά να μπορείς να περάσεις και το μήνυμα εκεί που πρέπει. Το να κάθεσαι όλη την ημέρα στο Facebook ή στο Twitter και να “φωνάζεις” με συγχωρείς αλλά δεν μου λέει τίποτα. Το θέμα είναι να τολμήσεις να βγεις μπροστά με το όνομα σου και να πεις αυτά που θέλεις. Να πάρεις και την ευθύνη. Για όλη αυτή τη βρώμα δεν φταίει μόνο η δεξιά και η Νέα Δημοκρατία. Φταίμε και εμείς φιλενάδα, γιατί να σου πω κάτι; Πολλοί επέλεξαν να το βουλώσουν. Πολλοί συνάδελφοι που ο λόγος τους έχει δύναμη κάθισαν στα αυγά τους και έκαναν μερικές δηλώσεις. Δεν θέλανε να τα σπάσουν με τους από πάνω. Δηλαδή μόνο εγώ είχα φρικάρει με όλα αυτά που συνέβαιναν; Κανείς από τους “σπουδαίους” συναδέλφους μου δεν είχε την ανάγκη να εκφραστεί; Για να το πω και καλλιτεχνικά. Στο τελευταίο Act του τραγουδιού, στην τελευταία πράξη υπάρχει λόγος που μιλάω για τους καλλιτέχνες. “Διορισμένοι, βολεμένοι… χειροπόδαρα δεμένοι”. Υπάρχουν πολλοί εκεί έξω που βουτούν τις επιχορηγήσεις, έχουν εκπομπές και όλη ημέρα τους λιβανίζουν τα ίδια κανάλια που λιβανίζουν την κυβέρνηση. Συγνώμη αν γίνομαι δυσάρεστος αλλά εγώ την αλήθεια θα την λέω. Το ίδιο ισχύει και για το πως μας αντιμετώπισε στην πανδημία ένα μέρος του κόσμου. Αυτός ο κόσμος που σε ανεβάζει και σε κατεβάζει στην πανδημία μας γύρισε την πλάτη. Τεμπελχανάδες οι καλλιτέχνες. Εγώ αυτά βγήκα και είπα. Τώρα αν κάποιοι δεν θέλουν να καταλάβουν και νομίζουν πως ζουν το μύθο τους και πως όλα είναι καλά, δικαίωμα τους είναι. Τον Μητσοτάκη όμως κάποιος τον ψήφισε. Δεν βγήκε μόνος του, κάποιοι τον στήριξαν και δυστυχώς ήταν πολλοί. Ε, τι τώρα κοροϊδευόμαστε;

Φωτ.: Τόνυ Μαργαρίτης

– Αντιμετωπίζουμε την πολιτική στην Ελλάδα οπαδικά;

Να σου πω κάτι; Παρόλο που δεν έχω καμία σχέση με τα οπαδιλίκια και τα σιχαίνομαι μακάρι να την αντιμετώπιζε έστω και έτσι. Ούτε αυτό δεν γίνεται. Τουλάχιστον οι οπαδοί μιας ομάδας φανατίζονται για την ομάδα τους και πιστεύουν σε κάτι. Στην πολιτική ο ‘Έλληνας δεν σκέφτεται ομαδικά. Σκέφτεται ατομικά. Να έχει γεμάτη τη τσέπη του και από εκεί και πέρα δεν τον ενδιαφέρει τίποτα. Να έχει να χορτάσει και ιδεολογία καμία. Καμία πίστη και ιδανικό. Μόνο αρπαχτή. Και μόνο που λέμε πως ο Έλληνας ψηφίζει με κίνητρο την ιδεολογία του πέφτουμε κάτω και γελάμε. Καμία ιδεολογία δεν έχει και για αυτό στην πλειοψηφία τους ψηφίζουν κόμματα χωρίς ιδεολογία.

– Μιλάς και για τον κόσμο της Αριστεράς;

Εσύ όπως με ξέρεις καταλαβαίνεις να μιλάω για τον κόσμο της Αριστεράς; Μιλάω για αυτούς που βγάζουν κυβερνήσεις σαράντα χρόνια τώρα και την πληρώνουμε όλοι μας. Η Αριστερά έχει ιδεολογία. Αυτοί που βγάζουν τις κυβερνήσεις δεν πιστεύουν σε τίποτα. Το μοναδικό πράγμα που νοιάζει τον Έλληνα ψηφοφόρο είναι πόσα λεφτά μπαίνουν στην τσέπη του και πόσα βγαίνουν. Με αυτή τη βάση πάει και ψηφίζει κι αν ψηφίζει την Κυριακή των εκλογών, γιατί όλοι ίδιοι είναι μωρέ.

– Στην άλλη πλευρά δεν υπάρχει ευθύνη; Η Αριστερά δεν φταίει πουθενά;

Στην Αριστερά υπάρχουν έντονες διαφωνίες μεταξύ τους, να το πω λίγο κομψά. Το καταλαβαίνω αυτό. Οι άνθρωποι της Αριστεράς είναι ιδεολόγοι οπότε θα καθίσουν να μιλήσουν και για τις λεπτομέρειες και αυτές οι λεπτομέρειες είναι σημαντικές. Κατά την ταπεινή, αφελή μου άποψη όταν καίγεται ο κώλος μας καλό είναι να παραμερίζονται για λίγο κάποια θέματα. Να μπαίνουν στην άκρη κι όταν θα έχουμε πάρει μια ανάσα να καθίσουμε κάτω και να μιλήσουμε. Το ξέρω πως μπορεί να χαρακτηριστεί και επικίνδυνη η αφέλεια μου αλλά κάτι πρέπει να γίνει.

– Έχεις φοβηθεί καθόλου πως μπορεί να στοχοποιηθείς με αυτά που λες;

Το να μην φοβόμουν κάτι θα πήγαινε στραβά με εμένα. Φυσικά, κι έχω φοβηθεί αλλά δεν πρόκειται ούτε το στόμα μου να κλείσω ούτε να υποκύψω. Αυτό που έχω θα το πω κι ας χάσω.

– Είδες στραβωμένα μούτρα μετά το χώσιμο του “Για να μην τα χρωστάω”;

Ναι, αμέ. Πάντα υπάρχει κόστος για όποιον κάνει κάτι το οποίο δεν μπορούν να κάνουν οι άλλοι. Τι να κάνουμε τώρα; Δεν με νοιάζει να είμαι αρεστός σε όλους. Είναι παγίδα και ψέμα αυτό. Να είμαι καθαρός με νοιάζει, να είμαι καθαρός με τη συνείδηση μου.

– Στο διαδίκτυο έλειπε από τα trends του YouTube παρά το χαμό που έκανε.

Αυτό πιστεύεις ότι είναι το πρόβλημα; Εδώ δεν προβλήθηκε ποτέ στην τηλεόραση. Ως είδηση ακούστηκε; Ειπώθηκε το οτιδήποτε σε κάποια ενημερωτική εκπομπή; Γινόταν χαμός παντού και δόθηκε πολιτική διάσταση ακόμα και στη Βουλή με ερώτηση του ίδιου του Τσίπρα. Ούτε για να με κράξουν δεν αναφέρθηκε, γιατί δεν έχει σημασία τι θα λέγανε αλλά ότι θα περνούσε η πληροφορία. Τίποτα! Προσπάθησαν να το θάψουν το τραγούδι. Δεν ήθελαν ο κόσμος να έχει πρόσβαση σε αυτά που έλεγε το “Για να μην τα χρωστάω”. Το φοβήθηκαν κι αυτό λέει πολλά για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα.

– Ισχύει πως το “Για να μην τα χρωστάω” έπεσε ως ερώτηση σε εξετάσεις του τμήματος Πολιτικών Επιστημών στο ΑΠΘ;

Έπεσε ως ερώτηση στο μάθημα Αντικοινοβουλευτισμός και Δικτατορίες του Επίκουρου Καθηγητή Σπύρου Μαρκέτου. Είναι πολύ τιμητικό για εμένα αυτό. Το νιώθω ως παράσημο.

– Με τι θέλεις να κλείσουμε;

Θα γίνει πράξη κάτι που ήθελα εδώ και πολλά χρόνια και το είχα βάλει στόχο. Θα κυκλοφορήσω σε βινύλιο τη δισκογραφική μου δουλειά. Θα μαζευτούν όλα τα singles μου από το 2012 μέχρι το 2022. Λογικά σε ένα χρόνο από τώρα, μέσα στο 2023 θα κυκλοφορήσει στην αγορά. Η επιμέλεια παραγωγής είναι δική μου και τώρα μπαίνω στις διαδικασίες των γραφιστικών και του εξωφύλλου. Η εταιρεία που θα το κυκλοφορήσει είναι η Veego Records που ειδικεύεται στο βινύλιο.

Φωτ.: Τόνυ Μαργαρίτης