Ο Γιωργός Μελισσαρόπουλος ή Meliss όπως είναι γνωστός στον κόσμο των κομικς και των animation, είναι Έλληνας δημιουργός ο οποίος ξεκίνησε τη μαγική πορεία του στον Πανελλαδικό διαγωνισμό σκίτσου το 1998, όταν ήταν 17 χρονών! Ναι, το σχέδιο ήταν μέσα του σαν μικρόβιο από μικρή ηλικία. Από τότε μετράει αρκετά κόμικς τα οποία έχουν, κυρίως, χιουμοριστική θεματολογία.

Η επαγγελματική του ενασχόληση με την εικονογράφηση ξεκίνησε το 2003 με το κόμιξ “Τέζα” να παίρνει πνοή και να αγαπιέται από τον κοσμό. Θα περίμενε κανείς ότι την κατσαρίδα θα την βρίσκαμε “Τέζα”, όμως συνέχεια ξαναζωντάνευε και τριγυρνούσε εδώ και εκεί, σκορπώντας χαρά και όχι φόβο, όπως έχουμε συνηθίσει. Το 2016, η αγαπημένη “Τέζα” μετατράπηκε σε σειρά κινουμένων σχεδίων για το comedylab.gr. Ο Γιώργος έχει συνεργαστεί με εταιρίες σε Ελλάδα και εξωτερικό στην παραγωγή κινουμένων σχεδίων και εικονογραφήσεων. Στον χώρο του κινουμένου σχεδίου είναι γνωστότερος από τις φάρσες του “Φουσέκη“.

Το 2006 αποφάσισε να ξεκινήσει ένα δημιουργικό γραφείο με προσωπικό ύφος, δημιουργώντας μια καλλιτεχνική ομάδα με το όνομα animatic vision. Μέσω του γραφείου έχει εκδώσει τα περιοδικά «e-sense»«Mosquito», «Happy Revolver» και το μακρόβιο webcomics «Χάρτινος Κόσμος». Στον ελεύθερο χρόνο του δημιουργεί 2d video games, όπως είναι το “Not Another Weekend“, το “Meet Merv: Requiem for a pimp“, καθώς και το “Santanic“.

– Πες μας λίγα λόγια για εσένα.
Γεννήθηκα στην Πάτρα και σπούδασα εικονογράφηση και κινούμενο σχέδιο στο Λονδίνο. Έκανα ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα στην ΑΚΤΟ στο 3d animation και τις Multimedia εφαρμογές και από το 2003 δουλεύω επίσημα ως σχεδιαστής comics και κινουμένων σχεδίων.

– Πότε ξεκίνησες να ζωγραφίζεις; Ποια ήταν τα ερεθίσματά σου;
Ξεκίνησα σε πολύ μικρή ηλικία, κάπου στις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Τα ερεθίσματά μου τότε προέρχονταν από τα comics Αστερίξ, Μίκυ Μάους, Ιζνογκούντ, Σπαϊντερμαν, το περιοδικό Πάρα Πέντε και τα άλμπουμ του Αρκά. Παράλληλα έβλεπα πολλά κινούμενα σχέδια, κυρίως Looney Tunes, Στρουμφάκια, Καμπαμαρού και Μάϊτι Μάους.

Φωτ.: Φώτης Αθανασόπουλος

– Ποια είναι η θεματική που ασχολείσαι περισσότερο;
Μου αρέσει να φτιάχνω ιστορίες με ζωόμορφους και ιδιόμορφους χαρακτήρες, αλλά και σατιρικά comic strips / γελοιογραφίες γύρω από κοινωνικά θέματα.

– Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς επαγγελματικά με τον κόσμο των κόμιξ;
Την απόφαση την πήρα γύρω στα 16, καθώς στο Πολυκλαδικό Λύκειο που ήμουν, την τελευταία χρονιά, μπορούσα να πάρω κατεύθυνση καλλιτεχνικού κλάδου. Έτσι, φτιάχνοντας ένα δυνατό Portfolio, κατάφερα να μπω στο πανεπιστήμιο που ήθελα στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Αγγλία. Εκεί, το 2000 βρήκα και την πρώτη μου δουλειά ως εικονογράφος παιδικών βιβλίων.

– Μίλησε μας για τα κόμιξ σου. Πότε εξέδωσες το πρώτο; Ποια είναι η θεματική τους;
Το πρώτο μου comics βγήκε το 2003, από τις εκδόσεις Jemma Press. Λεγόταν Πριν το Τέζα και ήταν αυτοτελή μονοσέλιδα στριπάκια με ήρωες… Κατσαρίδες και έκτοτε μετράει 7 άλμπουμ και ένα omnibus.

– Υπάρχει κάποιο που έχει ιδιαίτερη θέση μέσα σου;
Το graphic novel Θεοί σε Κρίση κατέχει ιδιαίτερη θέση μέσα μου, καθώς ήταν το πρώτο μου ολοκληρωμένο έργο που εκδόθηκε απευθείας από γαλλικό εκδοτικό, ένα όνειρο ζωής. Η παρουσίαση έγινε στο Παρίσι, στο βιβλιοπωλείο του εκδοτικού (Dicoland/M’edite) το 2015 και έπειτα κυκλοφόρησε στα ελληνικά (εκδόσεις Webcomics) και στα τουρκικά (εκδόσεις Gürer Yayinlari), ενώ παράλληλα υπάρχει online στα αγγλικά (Amazon Kindle).

– Με ποιο ζώο σου αρέσει να ασχολείσαι περισσότερο και γιατί;
Οποίο ζώο έχει μεγάλα χαρακτηριστικά, δυναμικό σουλούπι ή κάποια περίεργη συμπεριφορά που μου εξάπτει την φαντασία, είναι εν δυνάμει ήρωάς μου! Η ζωή το ’φερε, παρόλα αυτά, να ασχοληθώ περισσότερο με τις… κατσαρίδες που είχα στην Αθήνα το μακρινό 2003 και μου έκαναν τη ζωή δύσκολη. Φυσικά αυτές έγιναν και η αιτία να δημιουργήσω το πρώτο μου comics. Εν τέλει, με το comics μου Κρύο Πιάτο (αυτοέκδοση) αποφάσισα να ασχοληθώ με όλο το ζωικό βασίλειο, χωρίς εξαιρέσεις, καθώς οι ιστορίες διαδραματίζονται σε ένα ρεστοράν που το ένα ζώο τρώει , πολιτισμένα, το άλλο…

Φωτ.: Φώτης Αθανασόπουλος

– Περίγραψε μας τον κόσμο των κόμιξ μέσα από τα δικά σου μάτια.
Είναι ένας κόσμος γεμάτος ιστορίες, φαντασία, τρέλα, χωρίς όρια. Ένας μικρός παράδεισος.

– Τι σημαίνει για εσένα το σχέδιο; Ποια συναισθήματα σου δημιουργεί;
Το σχέδιο είναι ο απολυτός τρόπος έκφρασής μου. Όταν σχεδιάζω νιώθω πραγματικά ελεύθερος και πολλές φορές αυτό λειτουργεί και ψυχοθεραπευτικά, όταν περνάω ζόρια.

– Έχεις κάποιον αγαπημένο κομιστά;
Από σχεδιαστές, μου αρέσουν πολύ ο Uderzo με τις περίτεχνες και δουλευμένες φόρμες του, ο Peyo με την απλότητα της γραμμής του, και ο Sempé με την εκφραστικότητά του. Φυσικά ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου έχει και ο Goscinny ως συγγραφέας.

– Υπάρχει κάποια θεματική που δεν έχεις καταπιαστεί και θα ήθελες μελλοντικά;
Το Sci fi έχει ενδιαφέρον – το χιουμοριστικό sci fi ακόμα περισσότερο. Κάτι έχω στο μυαλό μου, που αν υπάρξει ο χρόνος θα το βάλω μπροστά.

– Υπάρχει κάποιο κόμικ που έχεις στα σκαριά; Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;
Αυτό τον καιρό, έχω αρκετά comics που περιμένουν την υλοποίησή τους αλλά, πέρα από μια σειρά από εκπαιδευτικά animation που σχεδιάζω για την εταιρία Hamilton House Publishers, ετοιμάζω ένα νέο χιουμοριστικό adventure παιχνίδι για υπολογιστές και κινητά, καθώς ασχολούμαι και με τον χώρο του game development. Για οτιδήποτε νεότερο ενημερώνω τις σελίδες μου στο διαδίκτυο: @geomeliss στο Instagram, @Art of Meliss στο Facebook και την επίσημη ιστοσελίδα μου www.meliss.gr.

Φωτ.: Φώτης Αθανασόπουλος