Η στήλη “Common People” φέρνει συχνά στο προσκήνιο έναν κοινό, αλλά ξεχωριστό άνθρωπο, που ζει ανάμεσά μας. Όλα αυτά τα πρόσωπα, τα οποία δεν κρύβονται πίσω από καλλιτεχνικά ψευδώνυμα ή αρτίστικες ταυτότητες, μοιράζονται τις προσωπικές τους ιστορίες και τις εμπειρίες τους από την πόλη. Μέσα από τις αφηγήσεις τους, αναδεικνύονται κρυφές γωνιές, μοναδικές αλήθειες αλλά και οι προσωπικές ματιές του καθένα στην καθημερινότητα αυτής εδώ της πόλης. Η αλήθεια είναι σε αυτά τα δύο χρόνια ζωής του Olafaq, σπάνια έχει σπάσει αυτός ο «άγραφος» κανόνας της στήλης για να παρουσιάσουμε ονόματα που δεν υπάρχουν σε κάποια αστυνομική ταυτότητα. Βέβαια, οι κανόνες φτιάχνονται για να σπάνε, και από τη στιγμή που η στήλη δίνει προτεραιότητα στην αυθεντικότητα και την ειλικρίνεια, αναζητώντας ιστορίες που δεν έχουν ειπωθεί ή που φέρνουν στο φως την πραγματική ζωή των κατοίκων της πόλης, τότε, πολύ εύκολα, αυτά τα ζητούμενα μπορούν και να πηγάζουν μέσα από μια «καλλιτεχνική» οντότητα, η οποία δεν έχει δημογραφηθεί ποτέ με το ψευδώνυμό της. Και κάπως έτσι, κάθε συνέντευξη του δικού μας ερωτηματολόγιου γίνεται μια προσωπική αφήγηση, πλούσια σε συναισθήματα και εμπειρίες, που ενθαρρύνει τους αναγνώστες να δουν την πόλη τους μέσα από μια νέα, πιο ανθρώπινη (ή συχνά και φανταστική) προοπτική.

Η Aphrodite HGW γεννήθηκε στην Αθήνα το ένδοξο 1990. Το Προπτυχιακό της το έκανε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών (Κατεύθυνση Διεθνών Σχέσεων). Συνέχισε τις σπουδές της με ένα M.Sc. στα Ναυτιλιακά στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και επειδή ήθελε να συμπληρώσει το καρέ, έκανε και ένα ΜΑ στην Παγκόσμια Διπλωματία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (SOAS). Όπως ήταν λοιπόν λογικό, μετά από τέτοιες σπουδές, τα παράτησε όλα και έγινε πριγκίπισσα.

Όπως λέει και η ίδια «Το drag ήρθε στη ζωή μου το 2016, ως αποτέλεσμα συσσωρευμένης καταπιεσμένης καλλιτεχνικότητας, σε συνδυασμό με μία θετική διάγνωση HIV και με την αδυναμία μου να αντιληφθώ το πως έχει δομήσει η πατριαρχική κοινωνία τα ζητήματα φύλου. Η Aphrodite HGW ήταν ένα μέσο που με βοήθησε να ανακαλύψω τον εαυτό μου και να ταξιδέψω μέσα στην τέχνη. Έχω κάνει εμφανίσεις σε κλαμπ, έχω παίξει σε θεατρικές παραστάσεις, έχω κάνει performances, έχω το δικό μου vodcast το “ΞΕΚΑΘΑΡΑ” και πλέον αποφάσισα να πειραματιστώ και με την μουσική».

Το 2019, έχοντας κουραστεί και απογοητευτεί από τους πολλαπλούς αποκλεισμούς που βίωνε (εκείνη όπως και άλλα queer άτομα) από τον καλλιτεχνικό κόσμο, αποφάσισε να δημιουργήσει το HGW std. Supporting Queer Arts. Μια ΑΜΚΕ με στόχο την υποστήριξη και την προώθηση queer καλλιτεχνών και της queer/πολιτικής τέχνης. To HGW std. εκτός από το να είναι ένας ασφαλής χώρος για όλα τα άτομα που αποφασίζουν να περάσουν το κατώφλι της, ευελπιστεί να καταφέρει να αποτελεί, εν καιρώ, μια αξιόπιστη κοιτίδα ανάδειξης και καταγραφής της queer τέχνης της χώρας.

Το Olafaq συνάντησε την Aphrodite HGW στα Εξάρχεια και η καθιερωμένη μας ανάκριση πήγε κάπως έτσι…

Aphrodite HGW
Φωτ.: Άσπα Κουλύρα / Olafaq

– Όταν ήσουν παιδί τι έλεγες ότι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;
Ποτέ δεν θυμάμαι να έχω κάτι κλασικό που να ήθελα να γίνω, άλλαζα συνέχεια άποψη, αυτό που σίγουρα ξεχωρίζει από την “λίστα επιλογών” μου ήταν ο νεκροθάφτης.

– Ποιος είναι ο ιδανικός ήχος για ένα ξυπνητήρι;
Όσο πιο ενοχλητικό και διαπεραστικό γίνεται.

– Τι μουσική θα έπρεπε να παίζουν τα μεγάφωνα του μετρό;
Τον δίσκο μου “Ατάλαντη” σε λούπα μπας και αλλάξει ο κόσμος μυαλά!

– Ποιο κομμάτι της Αθήνας σε εμπνέει πιο πολύ;
Το Α’ Νεκροταφείο είναι αγαπημένο μέρος. Μένω απέναντί του. Όταν μετακόμισα στην Αθήνα (σπούδαζα στην Ρόδο) ήταν Μεγάλη Εβδομάδα και όπως καθάριζα το σπίτι εκείνη την Παρασκευή, άκουσα μουσική μέσα από το νεκροταφείο και βγήκα στο μπαλκόνι να δω τι γίνεται και ήταν η περιφορά του επιταφίου. Την επόμενη ημέρα πήγα να το επισκεφτώ και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Η ιστορία, η τέχνη, η ηρεμία… (Να πάτε να δείτε επιτάφιο εκεί! Αξίζει πάρα πολύ).

– Αν είχες τη δύναμη τι θα άλλαζες στην Αθήνα;
Θα επανέφερα στην επιφάνεια τον Ιλισσό (τουλάχιστον κομμάτι του). Και μην ακούσω δεν γίνεται κλπ . Και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις είχαν υπογειοποιήσει ποτάμια για να περάσουν δρόμοι και μεταγενέστερα υπογειοποίησαν τους δρόμους και επανέφεραν στην επιφάνεια τα ποτάμια.

– Τι θεωρείς μοντέρνο στην πόλη που ζεις;
Τι νοείται ως μοντέρνο; Το σύγχρονο; Το νέο; Αυτό που είναι της μόδας; Για να είμαι ειλικρινής, δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι σε καμία από τις προαναφερθείσες κατηγορίες που να μην ενέχει συγκρούσεις ή αντιφάσεις. Είναι σύγχρονη π.χ. η πολυπολιτισμικότητα; Γιατί ζητώντας από φίλ* βοήθεια για τη συγκεκριμένη απάντηση, ήταν κάτι που τέθηκε. Κατ’ εμέ για πολλούς λόγους δεν είναι. Είναι “μοντέρνο” το ότι υπάρχει άνθιση στην τέχνη με την εμφάνιση πολλών χώρων τέχνης; Ακούω το «η Αθήνα είναι το νέο Βερολίνο» και θέλω να αρχίσω να φωνάζω. Και ο,τιδήποτε της μόδας στην πόλη έχει συμβάλει στο gentrification, οπότε ναι μεν, αλλά…

– Συμπλήρωσε τη φράση «Αθήνα σε αγαπάω αλλά…»
Αγαπώ πιο πολύ εμένα.

– Ποιο είναι το ιδανικό σημείο της πόλης για να διαβάσεις ένα βιβλίο;
Το καφέ του νομισματικού μουσείου.

– Ποιον διάσημο θα ήθελες να έχεις γείτονα;
Την Κατερίνα Λιόλιου.

– Τι αξιολογείς ως απαραίτητα στη δική σου “γεμάτη” ημέρα;
Διάλειμμα για να δω επεισόδιο της εκάστοτε σειράς που έχω ξεκινήσει.

– Ποια απόλαυση κρύβει για εσένα τις περισσότερες ενοχές;
Το σεξ.

– Ποιο κομμάτι της καθημερινότητάς σου σε ενοχλεί περισσότερο;
Η κίνηση στους δρόμους και το πάρκινγκ στα Εξάρχεια.

Aphrodite HGW
Φωτ.: Άσπα Κουλύρα / Olafaq

– Τι είναι ευτυχία;
Η μαμά μου! Ευτυχία την λένε.

– Ο αγαπημένος σου αστικός μύθος για την Αθήνα;
Ότι υπάρχουν τοπ.

– Ένα σημείο της Αθήνας που σε χτύπησε ο έρωτας κεραυνοβόλα;
Όταν με χτυπήσει θα σας ενημερώσω, μέχρι στιγμής κάτι κολωνάκια στην Μαυρομιχάλη με έχουν χτυπήσει.

– Ποιο είναι αυτό το στοιχείο που κάνει απλό έναν άνθρωπο (common people);
Να σε διώχνει ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που μένεις για να το κάνει Airbnb.

– Ποιον στίχο τραγουδιού θα έκανες γκράφιτι σε έναν τοίχο;
«ΚΡΙΜΑ».

Aphrodite HGW
Φωτ.: Άσπα Κουλύρα / Olafaq

Ποια γνωστή ταινία θα ήθελες να έχει γυριστεί στην Αθήνα;
Τα παιδιά του Πειραιά.

Τι προτιμάς να φωτογραφίζεις στην πόλη;
Την “ασχήμια” της.

– Μια λέξη που σου έχει κολλήσει στο μυαλό σαν τσίχλα;
Ξεκάθαρα.

– Είναι η Αθήνα μια πόλη που ξέρει να τα σπάει τη νύχτα;
Το κουνάει, το σπάει και της παίρνουμε άλλο.

Aphrodite HGW
Φωτ.: Άσπα Κουλύρα / Olafaq

– Tι σημαίνει για εσένα η φράση «Η πόλη ανάποδα»;
Το μυαλό μου πάει αμέσως στις πορείες και στις διεκδικήσεις. Να την γυρίσουμε όλη ανάποδα μήπως και καταφέρουμε και βρούμε λύτρωση.

– Ποιο είναι το τελευταίο πράγμα που κάνεις πριν κοιμηθείς;
Αχ, δεν μπορώ να το πω, το διαβάζει και η μανούλα μου, αλλά ναι εκεί που πήγε το μυαλό σας.

– Ποιο είναι το πιο ενδιαφέρον πράγμα που διάβασες στο Olafaq πρόσφατα;
Η Νορβηγία αναγνωρίζει την ύπαρξη Παλαιστινιακού κράτους.

– Με τι ασχολείσαι αυτόν τον καιρό; Τι ετοιμάζεις και ποια είναι τα σχεδιά σου για το μέλλον;
Δουλεύω ασταμάτητα για τον πολυχώρο queer τέχνης που έχω ιδρύσει, το “HGW std.” και το οποίο βρίσκεται στα Εξάρχεια. Επίσης συντονίζω κάποια live για την προώθηση της πρώτης μου δισκογραφικής δουλειάς “Ατάλαντη” και συζητάμε επόμενα μουσικά βήματα καθώς επίσης αρχίζω να στήνω σιγά σιγά και ένα performance για την ελληνικότητα που έχω εδώ και πολύ καιρό στο μυαλό μου.

INΦΟ για το σκονάκι σου: Instagram | YouTube | Spotify | Facebook