Εν μέσω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας που μαίνεται από τον Οκτώβριο, μετά τη φονική εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ, οι ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν πρωτοβουλία με σκοπό την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, σχέδιο που έχει καταδικάσει εκ των προτέρων η κυβέρνηση του Ισραήλ.

Τον «χορό» των ανακοινώσεων άνοιξε η Νορβηγία, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Γιόνας Γκαρ Στέρε να ανακοινώνει πως η Νορβηγία θα αναγνωρίσει την ύπαρξη παλαιστινιακού κράτους από τις 28 Μαΐου.

Η Ιρλανδία θα είναι η επόμενη χώρα που θα κάνει ανακοινώσεις για την αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης. Στις 10 (ώρα Ελλάδος), ο πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις και άλλα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.

Παράλληλα, και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αναμένεται να απευθυνθεί στο ισπανικό κοινοβούλιο, προκειμένου να αναγγείλει την ημερομηνία για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από τη Μαδρίτη. Τον Μάρτιο, ο Σάντσεθ είχε δώσει στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες κοινή ανακοίνωση με τους επικεφαλής των κυβερνήσεων της Ιρλανδίας, της Σλοβενίας και της Μάλτας, με την οποία εξέφραζαν την βούλησή τους να αναγνωρίσουν κράτος της Παλαιστίνης.

Ποιες χώρες έχουν αναγνωρίσει επίσημα την ύπαρξη παλαιστινιακού κράτους;

Η Σουηδία αναγνώρισε επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης το 2014 και έγινε το πρώτο μέλος της ΕΕ στη δυτική Ευρώπη που πήρε αυτή την πρωτοβουλία.

Άλλα κράτη μέλη της ΕΕ που έχουν ήδη αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος, αλλά έκαναν το βήμα αυτό πριν από την ένταξή τους στην ΕΕ, είναι η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Τσεχική Δημοκρατία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Μάλτα, η Πολωνία και η Ρουμανία.

Ισραήλ: «Ανταμοιβή της τρομοκρατίας» της Χαμάς

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ερίζει πως η αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης χωρίς να έχουν προηγηθεί διαπραγματεύσεις θα αποτελούσε «ανταμοιβή της τρομοκρατίας» της Χαμάς, παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος υποστηριζόμενου από την Τεχεράνη, που εξαπέλυσε την 7η Οκτωβρίου άνευ προηγουμένου έφοδο με ορμητήριο της Λωρίδας της Γάζας εναντίον νότιων τομέων της ισραηλινής επικράτειας.

Σε αντίποινα για την επίθεση αυτή, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.170 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα, η κυβέρνηση Νετανιάχου ορκίστηκε να «αφανίσει» τη Χαμάς κι άρχισε ευρείας κλίμακας βομβαρδισμούς και από τα τέλη του ίδιου μήνα χερσαίες επιχειρήσεις.

Από την 7η Οκτωβρίου, τουλάχιστον 35.647 Παλαιστίνιοι, στη μεγάλη πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας των ασταμάτητων βομβαρδισμών και των χερσαίων επιχειρήσεων, που προκάλεσαν επίσης ανθρωπιστική καταστροφή, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πηγή: iEidiseis