Για πάνω από ένα χρόνο κράτησε η έρευνα των δημοσιογράφων του βρετανικού δικτύου BBC που αποκάλυψε ένα σαδιστικό παγκόσμιο κύκλωμα βασανιστηρίων πιθήκων που εκτείνεται από την Ινδονησία έως τις Ηνωμένες Πολιτείες. Άτομα από κάθε γωνιά του πλανήτη έκαναν παραγγελίες βίντεο που κακοποιούσαν μαϊμούδες πληρώνοντας αδρά τους βασανιστές που με ένα κλικ το έστελναν στους υποψήφιους πελάτες.

Για μία ακόμη φορά, αποδεικνύεται περίτρανα η ανθρώπινη ασυδοσία και αποκτήνωση που έχουν πλέον πάρει τρομακτικές διαστάσεις και επιβεβαιώνουν ότι έχουμε αποτύχει σαν ανθρωπότητα.

Από την παράνομη εμπορία άγριων ζώων, τον εγκλεισμό τους σε κλουβιά, την παρουσία τους σε παράνομα τσίρκο, μέχρι τα καθημερινά περιστατικά βασανισμού ζώων, σκυλιά δεμένα σε απαράδεκτες συνθήκες, ζώα που βρίσκονται πυροβολημένα, ο άνθρωπος αναδεικνύεται συνεχώς ως ο κακοποιητής του πλανήτη.

Αδυνατώ να διαχειριστώ την έξαρση βίας που παρατηρείται στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. Βέβαια μπορεί να είναι ίδια και απλά πλέον να διαδίδεται πιο εύκολα. Όπως αδυνατώ να δω βίντεο που σέρνουν ζώα με το αμάξι, που τα κακοποιούν, που ξεσπούν όλο τους το σαδισμό πάνω σε ένα πλάσμα, οποιουδήποτε είδους, δίποδο ή τετράποδο. Διαβάζοντας τις περιγραφές που το BBC έδωσε λύγισα. Ομολογουμένως, δεν ήξερα αν θα μπορέσω να καλύψω την είδηση.

Και πριν βιαστείτε να κρίνετε με αποψάρες “ναι μεν αλλά παιδιά βασανίζονται και άνθρωποι σκοτώνονται καθημερινά”, να υπογραμμίσω ότι πολλές έρευνες έχουν αποφανθεί ότι η κακοποίηση ζώων είναι μισό βήμα πριν την κακοποίηση ανθρώπων.

  • Διάφορες εγκληματολογικές μελέτες υποδεικνύουν ότι το 1/3 έως το ήμισυ των κακοποιών ζώων εμπλέκονται σε ενδοοικογενειακή κακοποίηση, σεξουαλική κακοποίηση, βιασμό και ακόμη και φόνο.
  • Το 2021, μία έρευνα αναφέρει ότι 1 στα 5 σκόπιμα περιστατικά κακοποίησης ζώων που καταγγέλλονται στην αστυνομία περιλαμβάνει άλλο ένα ποινικό αδίκημα.
  • Σύμφωνα με το Humane Society, το 71% των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας στις ΗΠΑ ανέφερε ότι ο θύτης είχε στόχο και κατοικίδια ενώ σε οικογένειες που ήταν ύποπτες για κακοποίηση παιδιών, διαπιστώθηκε ότι η κακοποίηση κατοικίδιων ζώων είχε συμβεί στο 88% των περιπτώσεων που υπήρχε σωματική κακοποίηση και των παιδιών.

Το κύκλωμα βασανιστηρίων που ξεσκέπασε το BBC ξεκίνησε τη ζωή του στο YouTube, πριν μετακομίσει σε ιδιωτικές ομάδες στην εφαρμογή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων Telegram και βρήκε εκατοντάδες πελάτες στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού να πληρώνουν Ινδονήσιους για να βασανίζουν και να σκοτώνουν μωρά μακάκους με μακριά ουρά.

Οι δημοσιογράφοι του BBC μπήκαν μυστικά σε μια από τις κύριες ομάδες βασανιστηρίων Telegram, όπου εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να βρουν ιδέες για ακραία βασανιστήρια και να αναθέσουν σε ανθρώπους στην Ινδονησία και σε άλλες ασιατικές χώρες να τις εκτελέσουν.

Αρκούσε η ιδέα ατόμων με κακοποιητικές τάσεις να εκμεταλλευτούν τις σκοτεινές πτυχές της ανθρωπότητας και να εξοικονομήσουν χρήματα μέσα από αυτό. Δημιούργησαν κοινότητες όπου προσκαλούσαν άτομα με σαδιστικές τάσεις και δέχονταν και παραγγελίες σχετικά με τους τρόπους που θα βασανίσουν τα μαϊμουδάκια που συχνά σκοτώνονταν στα βίντεο που αργότερα πουλούσαν αδρά στο διαδίκτυο.

Το BBC εντόπισε τόσο τους βασανιστές στην Ινδονησία, όσο και τους διανομείς και τους αγοραστές στις ΗΠΑ, και απέκτησε πρόσβαση σε μια διεθνή προσπάθεια επιβολής του νόμου για να τους παραπέμψει στη δικαιοσύνη.

Ο Mike McCartney, βασικός διανομέας βίντεο στις ΗΠΑ, γνωστός με το χαρακτηρισμό, «The Torture King», συμφώνησε να μιλήσει στο BBC – και περιέγραψε τη στιγμή που εντάχθηκε στην πρώτη του ομάδα βασανιστηρίων πιθήκων Telegram. «Έκαναν  δημοσκόπηση», είπε ο McCartney. «Θες ένα σφυρί; Θέλεις πένσα; Θέλεις κατσαβίδι;» Το βίντεο που προέκυψε ήταν «το πιο σκληρό πράγμα που έχω δει ποτέ», είπε.

Ο McCartney, ένα πρώην μέλος συμμορίας μοτοσικλετιστών που πέρασε χρόνο στη φυλακή προτού μπει στον κόσμο των βασανιστηρίων των πιθήκων, κατέληξε να διευθύνει πολλές ομάδες Telegram στις οποίες λάτρεις των βασανιστηρίων μοιράζονται βίντεο. «Δεν διαφέρει τίποτα από τα χρήματα των ναρκωτικών. Τα χρήματα για τα ναρκωτικά προέρχονται από βρώμικα χέρια, αυτά τα χρήματα προέρχονται από ματωμένα χέρια».

Το BBC εντόπισε επίσης δύο άλλους βασικούς υπόπτους που διερευνώνται τώρα από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (DHS) – τη Stacey Storey, μια γιαγιά στα 40 της από την Αλαμπάμα που ήταν γνωστή στην κοινότητα ως «Sadist» και έναν αρχηγό γνωστό ως «Mr Ape» – του οποίου το πραγματικό όνομα αποκαλύφθηκε για λόγους ασφαλείας.

Ο «Mr Ape» ομολόγησε σε συνέντευξή του στο BBC ότι ήταν υπεύθυνος για τον θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων πιθήκων και τα βασανιστήρια πολλών ακόμη. Είχε παραγγείλει «εξαιρετικά βάναυσα» βίντεο, είπε. Το τηλέφωνο της Story κατασχέθηκε από πράκτορες του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, οι οποίοι βρήκαν σχεδόν 100 βίντεο βασανιστηρίων, καθώς και στοιχεία ότι είχε πληρώσει για τη δημιουργία μερικών από τα πιο ακραία βίντεο.

Η Lucy Kapetanich, κάτοικος του Λος Άντζελες, βοήθησε στην αποκάλυψη του παγκόσμιου κυκλώματος βασανιστηρίων πιθήκων, αφού ανακάλυψε τα βίντεο στο YouTube.

Είπε στο BBC ότι συνήθιζε να παρακολουθεί βίντεο με χαριτωμένα ζώα στο YouTube για να χαλαρώσει μετά από μια κουραστική μέρα. Ανάμεσα στα αγαπημένα της ήταν ένα κανάλι που καταγράφει τη ζωή μιας οικογένειας χιμπατζήδων σε ζωολογικό κήπο στην Ιαπωνία. Ωστόσο, είπε ότι οι αλγόριθμοι του YouTube άρχισαν σταδιακά να της παρουσιάζουν πιο κακοποιητικά βίντεο, μέχρι που είδε τη μαϊμού να βασανίζεται.

Τα βίντεο γίνονταν ολοένα και πιο σκληρά, μεταβαίνοντας από μαϊμούδες ντυμένες με βρεφικά ρούχα σε πιθήκους που δέχονταν χαστούκια και στη συνέχεια μαϊμούδες που τις σκότωναν μπροστά στην οθόνη. Η Kapetanich είπε ότι τελικά απέκτησε πρόσβαση σε μια κοινότητα μίσους πιθήκων στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram και παρέδωσε στοιχεία από αυτήν στην αστυνομία.

«Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα κλικ και, μπαμ, είναι όλο το feed σου γεμάτο», είπε στο BBC. Πώς φτάσαμε σε μία εποχή που αρκεί ένα κλικ για να έχεις αποτρόπαια και φρικιαστικά βίντεο στον υπλογιστή σου;

Οι αρχές των ΗΠΑ αναμένεται να υποβάλουν περισσότερες κατηγορίες εναντίον ατόμων που κατηγορούνται ότι πλήρωσαν για πρόσβαση στα βίντεο βασανιστηρίων τις επόμενες εβδομάδες.

Η αστυνομία στην Ινδονησία συνέλαβε δύο υπόπτους για βασανιστήρια. Ο Asep Yadi Nurul Hikmah κατηγορήθηκε για βασανισμό ζώων και πώληση προστατευόμενου είδους και καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση. Ο M Ajis Rasjana καταδικάστηκε σε οκτώ μήνες – η μέγιστη διαθέσιμη ποινή για βασανισμό ζώου.

Είναι σημαντικό να αναρωτηθούμε για το ρόλο των social media και όλων των πλατφόρμων δικτύωσης σε τέτοιες φρικιαστικές περιπτώσεις βίας. Σε μία εποχή που κατεβαίνουν ή διαγράφονται ακόμα και βίντεο δημοσιογράφων που μπορεί να αποτελούν μαρτυρίες εγκλημάτων πολέμων, πως είναι δυνατόν τέτοιο αποτρόπαιο υλικό να διαδίδεται με τέτοια ευκολία στις κοινωνικές πλατφόρμες;

Τα βίντεο βασανιστηρίων πιθήκων εξακολουθούν να είναι εύκολα προσβάσιμα στο Telegram και τώρα στο Facebook, όπου το BBC βρήκε πρόσφατα δεκάδες ομάδες που μοιράζονται ακραίο περιεχόμενο, μερικές με περισσότερα από 1.000 μέλη. «Έχουμε δει μια κλιμάκωση σε αυτό το ακραίο, γραφικό περιεχόμενο, το οποίο παλαιότερα ήταν κρυμμένο, αλλά τώρα κυκλοφορεί ανοιχτά σε πλατφόρμες όπως το Facebook», δήλωσε η Sarah Kite, συνιδρύτρια της φιλανθρωπικής οργάνωσης για τα ζώα Action for Primates.

Το Facebook είπε στο BBC ότι είχε αφαιρέσει τις ομάδες που γνωστοποιήσαμε στην εταιρεία. «Δεν επιτρέπουμε την προώθηση της κακοποίησης ζώων στις πλατφόρμες μας και αφαιρούμε αυτό το περιεχόμενο όταν το αντιληφθούμε, όπως κάναμε σε αυτήν την περίπτωση».

Το YouTube είπε στο BBC σε μια δήλωση ότι η κακοποίηση ζώων «δεν είχε θέση στην πλατφόρμα και η εταιρεία εργάζεται σκληρά για να αφαιρέσει γρήγορα το παραβατικό περιεχόμενο. Μόνο φέτος, αφαιρέσαμε εκατοντάδες χιλιάδες βίντεο και τερματίσαμε χιλιάδες κανάλια για παραβίαση των βίαιων και παραστατικών πολιτικών μας», ανέφερε η δήλωση.

Αλλά οι δηλώσεις αυτές πέφτουν στο κενό όταν στη πράξη ο έλεγχος φαίνεται να μην είναι αποτελεσματικός.

Η κ. Kite ζήτησε επίσης να επικαιροποιηθούν οι νόμοι του Ηνωμένου Βασιλείου για να διευκολυνθεί η δίωξη ατόμων που πληρώνουν για τη δημιουργία βίντεο βασανιστηρίων. «Εάν κάποιος εμπλέκεται προληπτικά στην πρόκληση αυτού του πόνου πληρώνοντας για αυτό και παρέχοντας μια λίστα με πράγματα που θέλει να κάνει στο ζώο, θα πρέπει να υπάρχουν ισχυρότεροι νόμοι για να τον τιμωρήσουν».

Η Telegram είπε ότι «δεσμεύτηκε να προστατεύει το απόρρητο των χρηστών και τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η ελευθερία του λόγου», προσθέτοντας ότι οι συντονιστές της «δεν μπορούν να περιπολούν προληπτικά ιδιωτικές ομάδες».

Το σκόπιμα βασανιστήρια και σκληρότητα ζώων ή IATC είναι ένα χαρακτηριστικό που αναπτύσσεται συνήθως σε νεαρή ηλικία και σύμφωνα με μελετητές είναι μία από τις τρεις συμπεριφορές των εφήβων σε αυτό που συχνά αναφέρεται ως «ανθρωποκτονική τριάδα» (Οι άλλες δύο είναι η επίμονη ενούρηση στο κρεβάτι και η ιδεοληψία.)

Οι γονείς συχνά παραβλέπουν τις τάσεις των παιδιών τους να βλάπτουν τα ζώα χωρίς κανένα λόγο. Συνήθως το χαρακτηρίζουν ως «δεν ξέρουν καλύτερα» ή «απλώς έπαιζαν τριγύρω», αλλά ελάχιστα γνωρίζουν ότι αυτό το χαρακτηριστικό συνοδεύεται συχνά από ορισμένα άλλα χαρακτηριστικά.

Η Σκοτεινή Τριάδα, ένα όνομα που δόθηκε σε μια τριάδα χαρακτηριστικών: Ναρκισσισμός, Μακιαβελισμός και Ψυχοπάθεια συνδέονται επίσης με άτομα που κακοποιούν ζώα όπως και ο σαδισμός.

Η έρευνα έχει δείξει και ότι οι συμπεριφορές της «ανθρωποκτονικής τριάδας» σχετίζονται συχνά με γονική κακοποίηση, γονική βία (ή μαρτυρίες ενδοοικογενειακής βίας) ή/και γονική αμέλεια.

Ένα από τα πιο συνεπή ευρήματα από τις μονάδες προφίλ του FBI μεταξύ κατά συρροή δολοφόνων και βιαστών είναι τα σκόπιμα βασανιστήρια ζώων σε παιδική ηλικία. Αυτό δεν μπορεί να μη ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Εκτός από τους υφιστάμενους νόμους για την προστασία των ζώων, οι οποίοι πρέπει να γίνουν ακόμη πιο σκληροί – πρέπει να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση σχετικά με το πώς η κακοποίηση ζώων μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα στο μέλλον.